Palenie ruszta
Moderator: Misiek Bielsko
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Palenie ruszta
Majówka, klasyka gatunku czyli początek sezonu grilowego - co macie sprawdzonego oprócz smażonych kiełbas umytych w Ludwiku itp?
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Re: Palenie ruszta
Kaszanka meksykańska, biała kiełbasa, ryba w marchewce i koperku ( zawinieta w folii). Papryka ze szparagami.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Kaszanka meksykańska? Ciekawa nazywa
Ja robiłem nadziewaną cebulą i jabłkiem, ostatnio też z kapustą kiszoną - fajnie pasuje
Klasyczna karkówka, sporo warzyw - oprócz cukini i pieczarek, świetna jest marchewka
Fajnie smakuje upieczona główka czosnku albo ziemnior z masłem, lekko posolony...
Trzeba będzie jeszcze w hamburgery się wprawić zamiast kielbatrona i karkówki...
Ja robiłem nadziewaną cebulą i jabłkiem, ostatnio też z kapustą kiszoną - fajnie pasuje
Klasyczna karkówka, sporo warzyw - oprócz cukini i pieczarek, świetna jest marchewka
Fajnie smakuje upieczona główka czosnku albo ziemnior z masłem, lekko posolony...
Trzeba będzie jeszcze w hamburgery się wprawić zamiast kielbatrona i karkówki...
Nie cierpie tego, ale moja cora uwielbia - pieczone marsh mallows.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Pianki? Mojej córce zrobiłem bliznę na ręce od tego gówna... Ale nauczyła się dwóch rzeczy - unikać pianek i, chyba nawet bardziej, ojca próbującego je upiec w ognisku na 5m świerku... Z gałęziami.... Z nabitą pianką na pieniek 

No coz, jak nie umiec gotowac, to sie za gotowanie nie bierzesz. Tak jak ja na ten przyklad. 

Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
w meksykańskiej nie ma krwi ani mięsa. Za to dużo ostrych przypraw. Smakuje wybornie.goralski pisze: ↑pt kwie 29, 2022 9:15 pmKaszanka meksykańska? Ciekawa nazywa
tel. 509700949
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Sytuacja dynamiczna była

Pianka spadła w czeluście ognia, bohatersko wyciągnąłem ale to gówno przykleiło się do palców - strzepnąłem odruchowo, córka stała z tyłu i ma znaczek nike na bicepsie teraz..

Król jest tylko jeden - tbone. Tomahawka jeszcze nie śmiałem. Tylko grill musi być jak piekło rozhajcowany.
W terenie można podać pokrojony w paski w picie czy na czymś zielonym i do tej sałatki chleb nacięty w kostkę, napchany masłem czosnkowym i upieczony w folii aluminiowej. Można tak odświeżyć lekko czerstwy chleb, co czasem na biwaku się przydaje
Znika cały. Zawsze.
Kolega wozi szpadki i na nich robiliśmy kebaby/cevapcici - mielone mięso, czosnek, przyprawy, oblepić szpadki, upiec. Ja robię na patyczkach do szaszłyków. Trzeba tylko zawinąć w folię spożywczą i tak uformowane schłodzić, żeby trzymały kształt. Fajnie smakują z miętą, czosnkiem, koprem włoskim.
Kiełba to w sumie ostatnia opcja
A ta kaszanka, co Romuś wrzucił to była druga najlepsza po tej co jadłem w Hiszpanii.
W terenie można podać pokrojony w paski w picie czy na czymś zielonym i do tej sałatki chleb nacięty w kostkę, napchany masłem czosnkowym i upieczony w folii aluminiowej. Można tak odświeżyć lekko czerstwy chleb, co czasem na biwaku się przydaje
Kolega wozi szpadki i na nich robiliśmy kebaby/cevapcici - mielone mięso, czosnek, przyprawy, oblepić szpadki, upiec. Ja robię na patyczkach do szaszłyków. Trzeba tylko zawinąć w folię spożywczą i tak uformowane schłodzić, żeby trzymały kształt. Fajnie smakują z miętą, czosnkiem, koprem włoskim.
Kiełba to w sumie ostatnia opcja

A ta kaszanka, co Romuś wrzucił to była druga najlepsza po tej co jadłem w Hiszpanii.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
- goralski
-
- Kontaktowanie:
W tym włochatym łokciu? 

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Na lewo, jakieś wychudzone... Zresztą bądź czujny, wyjeżdżasz na obczyznę 

Odjebta się od moich kończyn

tel. 504126172
tel. 504126172
Ja ja bym się mieścił w rurki

tel. 504126172
tel. 504126172
Taka analogia...Kabal pisze: ↑pt kwie 29, 2022 10:54 pmJa ja bym się mieścił w rurkiOstatnio się w sklepie pomyliłem. Myślałem, że będę potrzebował pomocy, żeby się wydostać ze spodni
głupsze było tylko ambitne założenie za małej pianki. Wtedy musiałem poprosić o pomoc w wydobyciu mnie. Za cholerę nie dałem rady sięgnąć do taśmy zamka
kilka osób miało ubaw w sklepie
![]()

http://www.siekierezada.pl/teksty666/Ch ... ajcie.html
Wujek Dobra Rada 

- Misiek Cypr
-
Szparagi zielone z oliwa na tackach robione, fajnie wychodzą
Małe kalmary, nadziewanę fet,ą i boczkiem, albo prszutem z bułką tartą. tubkę zamykasz wykałaczką, i zamykasz w takiej tacce drucianej, na kiju.
Ryby wszelakie w folie zawiniete
Ryby też mozna w soli obroczyć ale takiej kamiennej gubej i na ruszt, tak Portugalczycy ryby grilują
Płaty kimchi, też fajnie wychodzą z grila
Małe kalmary, nadziewanę fet,ą i boczkiem, albo prszutem z bułką tartą. tubkę zamykasz wykałaczką, i zamykasz w takiej tacce drucianej, na kiju.
Ryby też mozna w soli obroczyć ale takiej kamiennej gubej i na ruszt, tak Portugalczycy ryby grilują
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- goralski
-
- Kontaktowanie:
To miłe, każdy powinien posiadać jakieś zwierzątko....

o to moja kuchniaMisiek Cypr pisze: ↑sob kwie 30, 2022 7:32 amSzparagi zielone z oliwa na tackach robione, fajnie wychodzą
proste, krótko, smacznie
ryby robimy też bezpośrednio nad żarem - wysmarować oliwa, w środek pietruszka, masło, czosnek (najlepiej niedźwiedzi bo rośnie pod nogami) i nad żar. Bez ognia
do tego warzywa - wysmarowane oliwą żeby nie ususzyć, sól, pieprz i dość
i pałer play - owoce. Jabłka z rusztu, wydrązone z ogonka, zapchane orzechami z miodem. Banany z czekoladą, gruszki.. albo krojone i owinięte boczkiem. Suszone śliwki/daktyle w prszucie czy innym boczku. Co jest pod ręką
A widzisz. Teraz już wiem dlaczego nie kroją.
Ja od razu kroję kapustę. Teraz mam też też rzodkiew, ale nie jestem do końca zadowolony. Kapusta smaczniejsze.
tel. 504126172
tel. 504126172
Ziemniaki/papryka faszerowane wedle gustu, ziemniak ugotowany wydrążony zapakowany jakimś dobrem, i w sreberko na tackę
Cukinia w plasterkach tak o po prostu, ew masełkiem polana
Cukinia w plasterkach tak o po prostu, ew masełkiem polana
- minizbowid
-
Czy jako osoba pracująca w grillbarze, moge sie wypowiedziec?
Szaszłyk - klasyka gatunku, łatwo spierdolić (wiele knajp nie umi). wersja lepsza: szynka+boczek i cebula. Szybka zapeklowana, przekladane na przemian. Wersja gorsza karkowka i cebula
Wsadzic mieso w ocet, lepszy smak i robi sie bardziej kruche. Bez szalenstwa przypraw, papryka, sol i czosnek w zupelnosci wystarczy. Mieso ma byc czuc, a nie przyprawy.

Szaszłyk - klasyka gatunku, łatwo spierdolić (wiele knajp nie umi). wersja lepsza: szynka+boczek i cebula. Szybka zapeklowana, przekladane na przemian. Wersja gorsza karkowka i cebula

Wsadzic mieso w ocet, lepszy smak i robi sie bardziej kruche. Bez szalenstwa przypraw, papryka, sol i czosnek w zupelnosci wystarczy. Mieso ma byc czuc, a nie przyprawy.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Szynka sucha. Łopatka lepsza do takich rzeczy
Albo wersja turboszybka - polędwica. Tylko to już trzeba na różowo, bo inaczej niejadalne. I samo mięso a nie jakieś zapychacze.

Albo wersja turboszybka - polędwica. Tylko to już trzeba na różowo, bo inaczej niejadalne. I samo mięso a nie jakieś zapychacze.
tel. 504126172
tel. 504126172
- Misiek Cypr
-
To juz nie szaszłyk, tylko kebab. A najlepsze kebaby są z jagnięciny. Do duzej pity, a z nimi: pietruszka zielona duzo, cebula, krojona cieniutko, pomidory i sok z cytryny. A bym zapomniał, świeża mieta. Oczywiscie pita też podgrzana na ogniu.
Jak nie mamy ładnych kawałków jagnieciny, mozna pomielić i pomieszać z fetą i mietą lub pietruszką zieloną. Uformować w małe kotleciki mielone i na gryla, mniam. Wogóle do wszystkiego z grila prawie, pasuje sok z cytryny, dfo szaszłyków też, zamiast tych cholernych ketchupów i musztard, lepsza jest cytryna, lub tzatzyki z mietą.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044