Kabal pisze: ↑pt lis 18, 2022 8:14 am
goralski pisze: ↑pt lis 18, 2022 3:23 am
Święta idą, trzeba się zbroić.
Tablet graficzny dla żony - chce malować na kompie, myszką tak sobie. Coś tam przebąkiwała o takim, do którego przyczepia się kartkę i po niej bazgrze a to jest skanowane na kompa. Nie wiem tylko czy to dobrze ogarnia.
Zastosowanie raczej amatorskie, budżet ok 5 stów chyba że warto trochę dołożyć...
Moja córka miała jakiegoś taniego Wacoma i nie dogadała się. Poszło w kąt po kilku zupełnie nieudanych podejściach. Dopiero jak wyżebrała kasę od babci i kupiliśmy Huion Kamvas to cośtam rysuje też cyfrowo, ale przy jej warsztacie analogowo, to te cyfrowe to popierdółki. Młoda ma 13 cali i to absolutny rozsądny max. Wersja pro ma podstawkę i mniejszy efekt paralaksy.
Do tabletu musowo soft. Córa używa darmowy - Krita i w sumie tu się zaczyna zniechęcenie - to dość rozbudowane oprogramowanie, dużo opcji, jakiśtam workflow poniekąd narzucony...
A i tak wszystko kasuje Ipad pro z rysikiem.
Budżet na rysik już masz
W domu mam razem ze mną 4 osoby tworzące grafikę na kompie. Analogowo 3, już beze mnie. Obaj synowie rysują analogowo, obaj szkoleni formalnie jeden pod architekturę drugi rysunki pod projekty modowe. Żona całe życie maluje i robi grafiki, technika w zasadzie dowolna ołówek, tusz, kredka, akwarele do olejnych. Cały długi epizod z linorytami.
Było testowane pod kompem komputera: tablet graficzny Wacom bez ekranu, tablet Wacom Cintiq z ekranem(odpowiednik tego Huion Kamvas), mocny tablet Samsunga TabS7 z rysikiem i dedykowanym oprogramowaniem.
Lista nie jest pełna, ale wywalam prehistorię.
Konsensus jest taki, że rządzi Cintiq. Drugie miejsce Tablet Samsunga. Samsung ma jeszcze wersję TabS7 Pro, używa jej zdaje się profesjonalny grafik/fotograf kumpel syna i chwali jako dużo tańszą alternatywę dla Ipada.
Informacja zwrotna z ekranu pod rysikiem robi cały efekt.
Kluczem jest odpowiednio zaawansowany system rozpoznawania nacisku/kąta rysika. Czytaj dedykowany do zastosowań graficznych. Bo Mam jeszcze w domu Microsoft Surface i mimo dobrego rysika to jest raczej cyfrowy notatnik, a nie narzędzie graficzne, choć próby były.Piszę jako wieloletni użytkownik Samsunga Note do bazgrania notatek i odręcznych rysunków.
Najbardziej zaawansowany w grafice cyfrowej syn działa w Kricie i nawet nauczył żonę. Oboje zadowoleni, szybko poszło.
Drugi używa jakiegoś softu z Samsunga z pakietu. Też zadowolony.
Ogólnie polecam dedykowane do grafiki rozwiązania. Wersje tabletów graficznych z ekranem typu Cintiq lub Kamvas dają największy komfort pracy. Alternatywnie tablet typu Ipad lub Samsung. Rozmiar przy tablecie bez ekranu rozsądny to mniej więcej A5 minimalnie obszary roboczego, mniejsze to męczarnia potem wg budżetu. Przy ekranie decyduje budżet. I raczej dedykowany tablet graficzny niż komputer All-In-One zintegrowany z tabletem graficznym. Te kompy, szczególnie od Wacoma(MobileStudio) są drogie i się pierniczą.
Tanie tablety w rodzaju Ipada czy Samsunga eliminuje obsługa softu. Grafika jest zasobożerna, tani tablet nie uciągnie. Więc zostaje drogi sprzęt.
Ciekawostka na koniec - tych tabletów Huion jest całe firmowe stoisko w największym sklepie z elektroniką na Tajwanie. Wczesniej o nich nie słyszałem. Wyglądały na tańsze od Wacoma, więc zapytałem syna, czy chciałby uzupełnić Wacoma takim sprzętem. Nie chciał. Pomarudził coś o przyzwyczajeniu czy standardowym sofcie,nie wnikałem dalej.