Pompa paliwa

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Pompa paliwa

Post autor: leon zet » ndz maja 27, 2007 11:42 pm

No i się porobiło - nie mogę gnoja odpalić na benzynie. Podejrzewam, że pompa nie pompuje tyle, że nie wiem jak to sprawdzić. Czy po przekręceniu kluczyka tak jak w innych samochodach powinienem usłyszeć "bzyczenie" pompy? U mnie nic takiego nie ma...
Kurna chata :roll:

Awatar użytkownika
Troopek

Post autor: Troopek » pn maja 28, 2007 7:16 am

Chyba jeszcze powinienes krecic rozrusznikiem,w mojej tak jest.A sprawdzisz pompe podlaczajac manometr poprzez trojnik wpiety w przewod paliwowy miedzy filtrem a listwa wtryskowa.Nie pamietam jakie cisnienie powinno byc ale tak cos ok 2,5-3,0 bar.Od bidy mozesz poluzowac opaske na filtrze i pokrecic rozrusznikiem-tylko kijanki nie spal :lol: .
A moze to tylko filtr paliwa zasyfiony ??
Pozdro
Troopek
### Trooper 2,6i LPG Blos powered ###
### Sportek małżowiny ;-) ###

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » pn maja 28, 2007 9:44 am

Odkręc korek na listwie wtryskowej i spróbuj przekręcić rozrusznikiem jak nic nie poleci znaczy się pompa. Przechodziłem to kilkakrotnie. Przy okazji wypłukasz syf z listwy. Pompa nie jest filozofią zamiennik około 100 zł. Tylko trzeba uważać przy odkręcaniu dekla zbiornika, gdyż śrubki lubią przyrdzewieć więc nic na siłę. Generalnie pompa powinna podać ciśnienie po przekręceniu kluczyka w stan zapłonu.
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic
KDJ95 - zmotka :-) - miłe wspomnienie
http://www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn maja 28, 2007 1:48 pm

To będziemy próbować...
Przestrzegając przepisów BHP i ppoż...
:)21

grzesik1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grzesik1 » pn maja 28, 2007 3:19 pm

musze poszukac w autodacie, ale dla przykladu powiem, ze w hyundaiu ktorym jezdze jest pod maska taki kabelek podpisany "pump purge".
w momencie gdy podepnie sie do niego 12V uruchamia sie pompa... taki bajer diagnostyczny:)

Z tego co sie orientuje to w sportage jest bezpiecznik pompki paliwa... jesli tak to tam mozna podpiac 12V z aku pod bezpiecznik i wtedy pompa tez powinna zapompowac:)

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn maja 28, 2007 4:38 pm

O fajnie by było

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn maja 28, 2007 7:33 pm

Zrobiłem dzisiaj "komputerową" diagnostykę kompa. Wybłyskało mi: 02, 36, 37, 15 - i nie były to prawidłowe skreślenia w totolotku...

Znowu wydatek
:evil:

A tak przy okazji
@mlodyy
poproszę o ten namiar na zamienniki pompy

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » pn maja 28, 2007 9:06 pm

Info poszło sms-kiem 8)
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn maja 28, 2007 9:23 pm

Dziękuję
Zdaje się, ze już u nich coś kiedyś kupowałem - chyba przewody zapłonowe.

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » czw maja 31, 2007 8:29 am

Pompa:
Posłałem do gości emalię, ale nie raczyli odpisać. Wczoraj przez kilka godzin walczyłem z osranym urwanym kabelkiem masowym co to podłączony jest do pokrywy baku. Jakoś go w końcu podłączyłem i przez krótką chwilę myślałem, że trafiłem w dychę - silnik zaskoczył na benzynie a pracę pompy było słychać wyraźnie. Co prawda na obroty i tak nie wchodził jak trzeba - ale to inna sprawa. Niestety za pół godziny na benzynie nawet nie zagadał

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » czw maja 31, 2007 3:38 pm

Nic już karwa nędza nie rozumiem...
Zdjąłem wąż paliwowy z filtra, wsadziłem go do butelki i odpaliłem silnik. Paliwo leciało strumieniem, w ciągu może 10 sekund naleciało z litr paliwa. Czyli wydatek chyba w normie :roll: Tyle, że paliwo mocno brudne...

Zgłupialem
:)25

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » czw maja 31, 2007 3:39 pm

Nic już karwa nędza nie rozumiem...
Zdjąłem wąż paliwowy z filtra, wsadziłem go do butelki i odpaliłem silnik. Paliwo leciało strumieniem, w ciągu może 10 sekund naleciało z litr paliwa. Czyli wydatek chyba w normie :roll: Tyle, że paliwo mocno brudne...

Zgłupialem
:)16

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » czw maja 31, 2007 4:15 pm

Jeżeli jest mocno brudne to może jeździłeś długo z małą ilością paliwa w zbiorniku i zbiornik po prostu zardzewiał tak jak u mnie. Ja swój musiałem z tego powodu wymienić. Jeśli paliwo leci raźno to musisz odkręcić przewód doprowadzający paliwo do listwy wtryskowej. Jest tam takie ustrojstwo które nazywa się regulator ciśnienia paliwa. Jeżeli było brudne paliwo to na 200 % zapchał się ten regulator musisz go umyć w czystej benzynce, popukać troche w niego i później przedmuchać, gdyż niestety jest to część niebywale tania w zakupie tj. około 10 zł za sztukę jednak dostępna w magazynie centralnym w Niemczech. Dodatkowo niestety cholerne pompy paliwowe w Kiankach uwielbiają się przycierać na brudnym paliwie więc może nie dawać odpowiedniego ciśnienia.
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » czw maja 31, 2007 6:30 pm

Mogło tak być, bo wskaźnik też mam zepsuty :-?
Poszukam tego regulatora - jakieś bliższe namiary na niego? Z przodu, z tyłu czy z boku silnika? Jaki kształt? Nie chciałbym przy okazji wyrwać kilku innych rzeczy

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » czw maja 31, 2007 8:09 pm

Regulator ten wygląda jak zwykła śrubka tylko z większym łbem i przykręca on przewód paliwowy do listwy wtryskowej. U mnie jest on z tyłu silnika podejrzewam, że u Ciebie też tam będzie.
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pt cze 01, 2007 10:06 pm

Byłem sobie dzisiaj u gazownika. Pogadaliśmy trochę. Według niego to, że pompa podaje paliwo o niczym nie świadczy - ważne jest jego ciśnienie. A z tym może być tak sobie. I przy okazji potwierdził, że walnięty może być też regulator ciśnienia - @mlodyy - znaczy się przypunktowałeś :)2

Najgorsze jest to, że muszę to dziadostwo wymontować ze zbiornika. Śrubki są tak pordzewiałe, że nie idzie ich wykręcić żadnym krzyżakiem. Czy są jakieś przeciskazania dla użycia do tego celu wiertarki?

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » pt cze 01, 2007 10:31 pm

Przeciwskazań żadnych tylko później przy gwintowaniu uważaj bo tam jest podwójna ścianka. Leon ja w swojej wymieniłem już cały układ paliwowy ale za to jak jak teraz śmiga 8)
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”