Jaki bak zaadoptować do Sportage?
Moderator: Marcin-Kraków
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Jaki bak zaadoptować do Sportage?
Jako, że przy okazji wymiany przerdzewiałego przewodu hamulcowego stwierdzony został fakt dogorywania baku w Kijance, szukam rozwiązań na adaptację inneko zbiornika. Leon podpowiedział mi pomysł z adaptacja kompletnego baku od Seicento MPI, czy ktoś stosował to lub inne rozwiązanie? Nie ukrywam, że wystarczy mi jakieś 25-30 litrów pojemności, Kijanka od 6 lat nie widziała więcej, niż 20 l paliwa
Ważne jest, by specjalnie dużo nie rzeźbić, z góry dzięki za informacje.

Re: Jaki bak zaadoptować do Sportage?
Plastik albo nierdzewka...
Zbowid

- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Trzeba czegoś na jakieś 3 lata, wtedy auto dojdzie swego kresu i będzie generalnie tuningowaneZbowid pisze:Plastik albo nierdzewka...

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
No.
Baniak od sportka to jakieś 700.
Baniak od seicento kupowałem ostatnio za jakieś 120 zł. Najtańsza taniość, pomalowany tylko na czarno.
Oczywiście dochodzi koszt flaków - pompy, czujnika i całej reszty. W nówce średnio to się opłaca.
Według mnie zbiornik od seicento nie byłby złym pomysłem, tyle że przy montażu w miejsce oryginalnego należy rozważyć przespawanie króćca wlewowego, bo fabryczny może wypaść tak nie bardzo korzystnie. No i mocowania - tutaj będzie rzeźba.
Jeszcze jedna rzecz warta rozwagi: gdyby podpasować jakiś płaski zbiornik, który można byłoby upchać pod podłogą bagażnika, a butlę wstawić tam gdzie jest oryginalny bak?
Baniak od sportka to jakieś 700.
Baniak od seicento kupowałem ostatnio za jakieś 120 zł. Najtańsza taniość, pomalowany tylko na czarno.
Oczywiście dochodzi koszt flaków - pompy, czujnika i całej reszty. W nówce średnio to się opłaca.
Według mnie zbiornik od seicento nie byłby złym pomysłem, tyle że przy montażu w miejsce oryginalnego należy rozważyć przespawanie króćca wlewowego, bo fabryczny może wypaść tak nie bardzo korzystnie. No i mocowania - tutaj będzie rzeźba.
Jeszcze jedna rzecz warta rozwagi: gdyby podpasować jakiś płaski zbiornik, który można byłoby upchać pod podłogą bagażnika, a butlę wstawić tam gdzie jest oryginalny bak?
Metalowy karnister? Położony na płaski, wyciąć dziurę na pompę, wlew paliwa już by był. Rozwazałem taka opcje.bo również duży zbiornik mi nie jest potrzebny a stary ledwo zipie, no i co najważniejsze zbiornik był by wyżej. Dodatkowo dorobić jakieś opaski żeby zamocować go nawet do budy.najpewniej będę coś motał ale to dopiero po powrocie do PL w maju.A tymczasowo będę patrzeć na wasze rozwiązania
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Jak wyląduję pod Kijanką, to obejrzę zbiornik, zdejmę wymiary i będę kombinował.
Żeby takie coś pasowało.......
http://allegro.pl/zbiornik-paliwa-fiat- ... 70172.html
U znajomego "złomiarza" wyrwę kompletny za dobre pieniądze. Tylko taka opcja wchodzi w grę.leon zet pisze:Baniak od seicento kupowałem ostatnio za jakieś 120 zł. Najtańsza taniość, pomalowany tylko na czarno.
Ja w 99% jeżdżę sam do i w pracy, miejsca mi w aucie nie brakuje.leon zet pisze:Jeszcze jedna rzecz warta rozwagi: gdyby podpasować jakiś płaski zbiornik, który można byłoby upchać pod podłogą bagażnika, a butlę wstawić tam gdzie jest oryginalny bak?
Żeby takie coś pasowało.......
http://allegro.pl/zbiornik-paliwa-fiat- ... 70172.html
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Jakbyś chciał to mam kompletny zbiornik od peugeota 309 1.9 D. Plastykowy stan bdb.
http://allegro.pl/zbiornik-paliwa-bak-f ... 70865.html
A takowy od poczciwego maluszka?? Czujnik przerobić przewiercić rozstaw śrub i władować kijankowy do niego a pompę dać zewnętrzna. Odpowietrzenie dorobić poprzez dospawanie rurek i zostawić oryginalne kiaaa. Ja miałem takową koncepcje jak chciałem dawać butle lpg zamiast oryginalnego zbiornika ale narazie na to czasu brak
A takowy od poczciwego maluszka?? Czujnik przerobić przewiercić rozstaw śrub i władować kijankowy do niego a pompę dać zewnętrzna. Odpowietrzenie dorobić poprzez dospawanie rurek i zostawić oryginalne kiaaa. Ja miałem takową koncepcje jak chciałem dawać butle lpg zamiast oryginalnego zbiornika ale narazie na to czasu brak
8v, lpg AGC
I jak panowie? wiadomo jaki bak można by było do diesla włożyć? bo taki z siecento troszkie mały, przydało by się coś większego 

U mnie jest bak z tworzywa, pewnie PE.
Jak się komuś uda upolować taki zbiornik to może będzie pasował P&P
Jak się komuś uda upolować taki zbiornik to może będzie pasował P&P

Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
A ja długo nie myślałem jak zobaczyłem swój bak, blacha nierdzewka 2 mm dałem na gilotyne tig w łapę i heja banana w spawal em tylko stare wlewy odpowietrzenia i grodzie anty anty chlupotowe. Łapy z katownikow i praktycznie w strzeliłem się na stare łapy prócz jednej tylnej od mostu trza było ją skrócić 

A pasuje bak z diesla do benzyny? Chodzi o kształt wyjścia i mocowanie pompy. Mam na oku bak ale z diesla, wyglada jak moj z benzyny ale wole dopytać.
Dzięki za info.
Dzięki za info.
Samurai 1szt
FronteraB 1sz
Vitara 4sz
Rocky 4sz
Maverick 1sz
Galloper 1sz
TerranoII 1sz
Sportage 2sz
FronteraB 1sz
Vitara 4sz
Rocky 4sz
Maverick 1sz
Galloper 1sz
TerranoII 1sz
Sportage 2sz
Odpowiadając sobie na pytanie, tak pasuje, śrubki od pompy łatwiej się odkręcają jak je MOCNO wyczyścimy szczotką drucianą a następnie przez śrubokręt średnio mocno postukamy młotkiem, wtedy rdza i inne puszczają i nawet stare śruby o dziwo łatwo się odkręcają, po zakręceniu nowymi obsmarować towotem dla kolejnego łatwego odkręcania.
Samurai 1szt
FronteraB 1sz
Vitara 4sz
Rocky 4sz
Maverick 1sz
Galloper 1sz
TerranoII 1sz
Sportage 2sz
FronteraB 1sz
Vitara 4sz
Rocky 4sz
Maverick 1sz
Galloper 1sz
TerranoII 1sz
Sportage 2sz
http://www.karosserieteileshop24.de/Kra ... 96773.html
Panowie, jak widać
Passt zu: benzyna czy diesel nie ma roznicy.
Bak z diesla pasuje do benzyny i na odwrót.
Panowie, jak widać
Passt zu: benzyna czy diesel nie ma roznicy.
Bak z diesla pasuje do benzyny i na odwrót.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Lepiej na miedź.alex-mich pisze: towotem
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Jakie są parametry pompy paliwowej (wymagane ciśnienie)? Zastanawiam się nad jakimś małym zbiornikiem i zewnętrzną pompą. Przy instalacji LPG nigdy nie wlewam powyżej 10-12 litrów benzyny.......
3 bar, zewnętrzna to od Poloneza trucka chyba. Średnio to skuteczne bez pre pompy w zbiorniku...
Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Cisnienie przynajmniej 3 bary. Typowe dla wielopunktowego wtrysku benzyny. Na listwie i tak masz regulator wiec nadmiar pojdzie i tak w przelew.
u siebie mam pompe z opla omegi. Kosztowala stowe. Sprzedawca twierdzil, ze jest ona na metalowych bebechach wiec pochodzi dluzej niz tansze plastikowe. I tak faktycznie jest.
edit. Nie mam pre-pompy w baku
I sitka na smoku też
I syfu w baku tez nie mam
u siebie mam pompe z opla omegi. Kosztowala stowe. Sprzedawca twierdzil, ze jest ona na metalowych bebechach wiec pochodzi dluzej niz tansze plastikowe. I tak faktycznie jest.
edit. Nie mam pre-pompy w baku

I sitka na smoku też

- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
I w tę ciemną stronę mocy będę zmierzać..... 

Bak puszcza trochę na szwach od strony wału bardziej z tyłu, pojeżdżę jeszcze trochę, już wiem skąd czasem czuć ten zapach paliwa
. Ale też czeka mnie adaptacja zbiornika od innego auta, przy tankowaniu zbiornika gazu przeważnie tankuje ok 4 l paliwa więc zbiornik na benzynę zastępczy również nie musi być duży. ok 10l.

sportage'98r 16V KL71 235/75/15
Wszystko pięknie wciąga pompa zewnętrznaleon zet pisze:Nie mam pre-pompy w baku
I sitka na smoku też

A poważnie to nie widzę żadnej przewagi pompy zewnętrznej nad zanurzeniową a wręcz przeciwnie.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Otóż nie.
Pompa zewnetrzna - owszem wyciaga z baku wszystko, ale między nią a zbiornikiem jest maly myk w postaci niskocisnieniowego filtra paliwa. I w nim zostaje syf. Latwo skontrolowac, łatwo wymienic po taniosci. Najwieksza przewaga nad pompa zanurzeniowa jest dostep.
Z wad... halas.
Pompa zewnetrzna - owszem wyciaga z baku wszystko, ale między nią a zbiornikiem jest maly myk w postaci niskocisnieniowego filtra paliwa. I w nim zostaje syf. Latwo skontrolowac, łatwo wymienic po taniosci. Najwieksza przewaga nad pompa zanurzeniowa jest dostep.
Z wad... halas.
Z całym szacunkiem ale z niczym się nie zgodzę, no tylko z tym hałasem, że większy 

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Ty sie nie zgadzaj, ja bede nadal stosowal 

Znaczy w Twoim przypadku to zaleta taki system