Zawieszenie Kia Asia

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Trapper
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Zawieszenie Kia Asia

Post autor: Trapper » wt lis 08, 2005 8:43 pm

Czesc, pare tygodni temu stalem sie szczesliwym posiadaczem traktorka Asia. No i zaczely sie problemy, mam nadzieje, ze do przeskoczenia.
Poradzcie mi prosze jakim smarem smarowac przeguby kol przednich.
Druga sprawa to zawieszenie. Wyglada na to, ze musze wymienic tuleje gumowe w resorach. Przegladajac ogloszenia dawno temu przemknelo mi takie, w ktorym ktos proponowal tuleje z (chyba) poliuretanu a firma ktora to robi jest gdzies w okolicach Gdanska. Tez tu mieszkam, wiec moze ktos z Was slyszal o niej.
Mam wrazenie, ze ktorys z amortyzatorow juz nie trzyma. Jakie proponujecie, tak zeby trzymaly jak nalezy a ja zebym nie zbankrutowal.
Poza tymi drobiazgami jestem coraz bardziej zachwycony traktorkiem, chociaz w niczym nie przypomina Toyoty Tercel AL25 4WD z ktora po 14 latach musialem sie rozstac, bo odpadlo od niej zawieszenie.
Asia ma 2,2 diesel pod maska, smaciany dach, ktory o dziwo nie przecieka i ... wspomaganie kierownicy, za co ja lubie.
Pozdrawiam
Trapper

Awatar użytkownika
benek

Post autor: benek » wt lis 15, 2005 11:11 am

na forum merca była ta firma od PU nazywa się DRM- mają na półce komplety do Asii
amory przód kadet tył żuk (miałem auto trochę podniesione)
inne gumy kup w Kii albo sklep w Sękocinie (wysyłka)- znajdziesz na forum przy Kia Rocsta
jeśli jest to wspólny smar kuli i przegubu to lepiej taki do przegubów ale ja kiedyś jak miałem Asię to smarowałem tym samym co krzyzaki (castrol), pamietaj o smarownicy na kolumnie kierownicy
dbaj o krzyżaki wałów (przednie są trudne do kupienia) i krzyżak dolny kolumny kierownicy.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76

Awatar użytkownika
Trapper
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Kia Asia

Post autor: Trapper » wt lis 15, 2005 10:59 pm

Dzieki Benek za pomoc. Asia stoi w warsztacie i sie uszczelnia: reduktor i misa olejowa. Dwonilem do DRM i maja na polce co trzeba.
Mam niestety niewielki wyciek ze wspomagania kierownicy. Wiem, ze wiekszosc sprzedawanych Asi w Polsce byla bez wspomagania. Moj egzemplaz jest sprowadzony z Niemiec. Moze wiecie cos o tym problemie. Cieknie powoli od strony wyjcia do drazkow. Boje sie to rozkladac bo moge utknac w warsztacie na tygodnie a jezdzenie Oplem zony mnie oslabia - dostaje choroby morskiej od bujania.

Awatar użytkownika
benek

Post autor: benek » czw lis 17, 2005 12:49 pm

tu się nic nie poradzi, znajdz specjalistyczny zakład który to reanimuje. Pewnie to sam simering ale też sam bym nie otwierał. Jak miałem moja to miałem drugą przekłądnie na zapas ale komuś oddałem (bez serwa).
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76

Awatar użytkownika
karolb

Post autor: karolb » ndz lis 27, 2005 1:14 pm

Ja w swojej Zielonej Strzale ( Asi) , mam poliuretany, jestem bardzo zadwolony, Przegubu to smarowalem smarem łt-40 czy jakis taki , zwykly tawot, i dziala. Sadze ze wiekszej roznicy miedzy poszczegolnymi smarami nie ma. samr to smar. Jesli chcesz te poliuretany to sie dowiem dokladnie gdzie sie to kupuje. jest to w gdansku i chyba placilem cos kolo 250 zl za komplet na 4 resory! ale warto.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Trapper
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Asia

Post autor: Trapper » ndz lis 27, 2005 6:35 pm

Dzieki za pomoc, moja Asia stoi teraz o 6 cm wyzej, ma poliuretany z DRM i jak juz sie dobrze rozbujala to padla jej pompa sprzęgla. Poprzedni właściciel kwasu chyba tam nalał, bo gumy przawie zniknęły.
Od poniedziałku pan mechanik bedzie ich szukał a ja sie robie nerwowy bo na początku grudnia musze wyjechac z łodzią na plażę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”