Wiem, że niektórzy forumowicze kilkukrotnie rozebrali całkowicie swoje KIŁY i mają dużą wiedzę (pozdr. Leon Zet:))
Dziękuję, ze wszelakie informacje. Byłoby super jakby ktoś mi napisał cały proces wymiany amorków.

Moderator: Marcin-Kraków
radziu1488 pisze:Otóż już wiem:):):) Zajęło mi to całą niedzielę ale udało się. Amortyzatory w Sportage można zmienić samemu. Potrzebne do tego są ściągacze, klucze nr 14,12 oraz 23!!! Niezbędne jest jeszcze duże samozaparcie:)
Na początek oczywiście ściągamy koło. Potem trzeba odkręcić mocowanie górnego wahacza przy zwrotnicy i odgiąć do góry, potem trzeba odkręcić cztery śruby przy mocowaniu dolnym amorka i delikatnie je wybić. Następnie od góry odkręcić trzy śrubki mocujące do kielicha (z lewej strony trzeba zdjąć filtr potwierza by dojść do tych śrubek). Gdy już poluzujemy to wszystko to trzeba odkręcić śrubę rozmiar 23 znajdującą się przy dolnym wachaczu (hehee... długo trzeba szukać takiego klucza). Dodaję, że przynajmniej w mojej Kile śruba ta bardzo mocno była zamocowana i by ją odkręcić trzeba się nieźle napocić. Gdy już się to uda to zbić trzeba delikatnie połowę mocowania dolnego amortyzatora. Gdy to nam sie uda to teraz za pomocą rurki robimy dźwignie na wachaczu. Przy dobrej dźwigni cały Mcperson delikatnie się wysunie w dół. Potem zostaje tylko zmiana amorka na nowy i instalacja spowrotem.
Dziękuję za uwagę.
Mam to autko tydzień a już zacząłem remonciki.
PS. Dzięki Leon za pomoc bo faktycznie górny wahacz przeszkadza:)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości