Kia brak napędu 4x4

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

cakluk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Kia brak napędu 4x4

Post autor: cakluk » śr sie 22, 2007 12:21 pm

Witam wszystkich.

Otóż mam taki duży problem z moim autem. Mam kia sportage z 2000r. a problem dotyczy napędu 4x4. Otóż gdy przełączam reduktorem na napęd na 4 koła to kontrolka pokazuje mi że jest, ale w rzeczywistości go nie ma. Co to może być i ile może kosztować naprawa. I gdzie ewentualnie moge znalźć kogoś kto mi to naprawi w okolicach Opola, bądź Wrocławia. Z góry dziękuję za pomoc w rozwikłaniu mojego problemu. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.

cakluk

Awatar użytkownika
Gobio

Kontaktowanie:

Post autor: Gobio » śr sie 22, 2007 1:00 pm

Kolego opcja szukaj jest od tego. Tysiące postów do przeczytania- http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... ia+nap%EAd

cakluk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cakluk » pt sie 31, 2007 10:26 am

wielkie dzieki za pomoc. pozdrawiam

Awatar użytkownika
Andrzejmastalerz

Kontaktowanie:

Post autor: Andrzejmastalerz » śr wrz 05, 2007 3:31 pm

Witam. Trzeba sprawdzić jaki typ sprzęgiełek (tzw hubów) masz na przednich piastach. Jeżeli są to automatyczne podciśnieniowe to niestety trudno je utrzymać w sprawności. Szczególnie nie lubią brodzenia w wodzie bo zasysają ją do piast. Występują jeszcze półautomaty i manualne. Ja wymieniłem na manualne AVM i muszę wysiadać aby je załączyć a podczas pobytu na wakacjach jeździłem cały czas na włączonych. Wtedy napęd na przód załącza się dźwigienką reduktora w razie potrzeby a po wyłączeniu, podczas jazdy na tylnym napędzie nadal kręcą się przednie półośki i ta część skrzyni biegów która odpowiada za napęd przodu, lecz nie przenosi siły napędowej.
W każdym razie powinieneś zdjąć huby i zobaczyć co jest w środku.
Pozdrawiam.
Wokół nas jest wiele miejsc do Poznania (od Wrocławia)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”