Gaz
Moderator: Marcin-Kraków
- Andrzejmastalerz
-
- Kontaktowanie:
Gaz
Poproszę o opinie o gazie w naszych Kijankach. Albo tradycyjny za 1800 zł. albo sekwencyjny za 2400 zł. Może ktoś poradzi co wybrać?
Wokół nas jest wiele miejsc do Poznania (od Wrocławia)
- Andrzejmastalerz
-
- Kontaktowanie:
Osobiście wybrałem sekwencję i jak na razie jestem z tej decyzji zadowolony.Na dzień dzisiejszy różnica w cenie między tradycyjną , a sekwencją jest na tyle mała , że uważam sekwencję za lepszy wybór.Plusy takiego rozwiązania to:
-mniejsze zużycie gazu;
-brak ryzyka strzałów ,a co za tym idzie dodatkowych kosztów w przypadku uszkodzenia elementów obudowy filtra powietrza;
-spokój ze strony check kontrolki;
-mniejszy spadek mocy przy zasilaniu gazem.
Oczywiście wybór należy do Ciebie
-mniejsze zużycie gazu;
-brak ryzyka strzałów ,a co za tym idzie dodatkowych kosztów w przypadku uszkodzenia elementów obudowy filtra powietrza;
-spokój ze strony check kontrolki;
-mniejszy spadek mocy przy zasilaniu gazem.
Oczywiście wybór należy do Ciebie

A w kijance mojej malzowiny jest blos tak jak w moim trupie i oprocz wymienionych przez Ciebie zalet sekwencji ma jeszcze jedna rownie wazna- nie potrzebuje do pracy lambdy i calej reszty elektronicznych gadzetow,wazne zeby iskra byla w odpowiednim momencie.Jak lambda padnie,zgubisz albo ukradna
jezdzi tak samo jak ze sprawna.A nie daj Bog niech przy sekwencji zdechnie ........
Najlepsze sa rzeczy proste a elementy ,ktorych nie ma psuja sie najrzadziej.

Najlepsze sa rzeczy proste a elementy ,ktorych nie ma psuja sie najrzadziej.
Pozdro
Troopek
### Trooper 2,6i LPG Blos powered ###
### Sportek małżowiny
###
Troopek
### Trooper 2,6i LPG Blos powered ###
### Sportek małżowiny

- Andrzejmastalerz
-
- Kontaktowanie:
- Andrzejmastalerz
-
- Kontaktowanie:
Przejechałem ok 800 km na gazie. Dziwne jest to, że do miejsca docelowego w odległości ok 300 km spaliłem ok. 45 l. gazu a wdrodze powrotnej ok. 35 l. Auto stało 4 dni więc chyba gaz się ulotnił. Dzisiaj pojechałem do serwisu i coś tam godzinę majstrowali. Znaleźli nieszczelność zaślepki i pogrzebali przy komputerze. Wkurwiacz już się nie świeci. Ciekawe ile mi będzie spalał z przyczepą kampingową kupioną zimą w celu objechania Bałtyku.
http://www.badongo.com/pic/3810486
KIA rulez!
http://www.badongo.com/pic/3810486
KIA rulez!
- Andrzejmastalerz
-
- Kontaktowanie:
Spieszę donieść iż autko z 4 osobową Adrią i 4 osobową załogą spala 14.5-17 l LPG w zależności od szybkości. Jedzie max 110. Dobre, puste drogi i nudny krajobraz sprawiały że utrzymywałem stałą prędkość ok 90 na 5 biegu. Raz miałem wystrzał w kolektor (przy gwałtownym ruszaniu na skrzyżowaniu) i spadła zeń jedna z gumowych rurek. Założyłem i spokój. Bezawaryjne lato.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ja mam zwykłą. W serwisie twierdzili, że w kijance lepiej się sprawdza. Porównania nie mam więc nie wiem, ale na tej jest OK. Tylko jak słyszę o spalaniu 11, to nie mogę uwierzyć. Moja regulowana (serwisowana) regularnie co pół roku i ni hu hu nie chce zejść poniżej 14 trasa 16-18 miasto i ok 25-28 teren. Mam nogę ciężką, ale jak delikatna żonka jeżdzi jest jeszcze więcej. Nie liczę już odpalania i rozgrzewania na benzynie ( swoją drogą mam wrażenie jakby ta wyparowywała, ale ponoć jak zimna, to łyka za dwie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam po długiej przerwie
Apropo tematu gazu, obiła mi się kiedyś o oczy dyskusja odnośnie instalacji BLOS-a. Chodziło bodajże o odpowiednie podłaczenie wężyka od silnika krokowego. Były też tam zdjęcia. Nie mogę tego wychaczyć.
Chocziło tam chyba jeszcze o wolne spadanie obrotów na BLOS-ie.
Może ktoś z Was pamięta....?

Apropo tematu gazu, obiła mi się kiedyś o oczy dyskusja odnośnie instalacji BLOS-a. Chodziło bodajże o odpowiednie podłaczenie wężyka od silnika krokowego. Były też tam zdjęcia. Nie mogę tego wychaczyć.
Chocziło tam chyba jeszcze o wolne spadanie obrotów na BLOS-ie.
Może ktoś z Was pamięta....?

Kijanusia 2L....16Volt...97%
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Miałem u siebie zrobione obejście odmy w postaci dodatkowego pierścienia zamocowanego za blossem z dwoma króćcami - do jednego z nich podłączony był wężyk biegnący od pokrywy głowicy ten przy grodzi silnika. Do drugiego zaś podłączony był wąż zasilający podciśnienia. Z założeniu miało to zapewnić przepływ przez blossa wszystkiego co przez dolot leci. Miałem toto dość długo, różnicy "z" i "bez" nie zauważyłem. Przerabiając dolot pod filtr od lublina po głębokim namyśle wywaliłem obejście odmy przywracając pierwotny jej przebieg. W blossie są oryginalne nadlewy, w które po przewierceniu można wkręcić króćce do obejścia odmy. Tyle, że jak zobaczyłem, w którym dokładnie są one miejscu (na odcinku pomiędzy przepustnicą silnika a przepustnicą blossa) to w ogóle zrezygnowałem z obejścia odmy jako zabiegu bezcelowego - oryginalne odmy kijankowego silnika łączą się z dolotem na tym właśnie odcinku.
- diesel2007
-
Re: Gaz
Orientuje sie ktos ile teraz kosztuja takie instalacje i jakie koszty jeszcze dochodza procz samego zalozenia. Czyli przeglad jakies pewnie i wbicie w dowod tak 

- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Sekwencja w moich stronach to 2500 (moja Kia miała sekwencję w momencie zakupu, ale przed zakupem pytałem u gazowników). Po założeniu idziesz do Wydziału Komunikacji z fakturą, homologacją butli i montażu (za wpis w dowód i książkę pojazdu bodajże 15 zł). Następny wydatek to droższy przegląd techniczny o około 70 zł. I to wszystko.
- diesel2007
-
A po zalozeniu gazu przed wbiciem w dowod nie trzeba robic przegladu?? Mialem nie gazowac mojej kily ale w wakacje chce troche popracowac i nie zarobie jak bede musial na benzynie jezdzic. A gaz teraz tani jak woda;] No i z tego co troche tutaj poczytalem to nawet smigaja na gazie kijanki. Jedyny problem jaki sie powtarza to strzelanie ale to na zwyklej instalacji nie na sekwencyjnej. A dzisiaj bylem pytac i powiedzieli mi za instalacje 2300zl takze nie jest zle. A warsztat renome ma jedna z lepszych w okolicy jak nie najlepsza.
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Nie , w zamian wymagany jest:diesel2007 pisze:A po zalozeniu gazu przed wbiciem w dowod nie trzeba robic przegladu?
"Wyciąg ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem".
Wyciąg ten stanowi podstawę do dokonania odpowiedniego wpisu w dowodzie rejestracyjnym. Dawniej trzeba było robić tzw "pierwszy" przegląd, teraz nie. Mam 11-ste auto na gazie (obecnie mam trzy auta z LPG), wiem co piszę

- diesel2007
-
No ja wczesniej mialem na gazie ale kupilem juz takie. I nie mialem do niej certyfikatu butli i musialem swiecic oczami zawsze na przegladzie
Teraz czekam tylko na sygnal czy bedzie praca jak tak to do gazu z kila 

- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Dla pokuszenia powiem, że Kia mojej żony od stycznia zrobiła 10 tys km, zużycie gazu waha się między 10 a 13 l/100 km. Ponieważ mieszkam w lesie, jest w tym spory udział leśnych dróżek
Zawsze to około 20 zł/100 km.....

- diesel2007
-
moja bedzie palic pewnie wiecej bo bede jezdzil jak po miescie wiec licze ze kolo 16l moze polknac ale to i tak nie drogo wychodzi takze luuss;] a po pracy przyjemniej bedzie gdzies jechac z ta mysla ze placisz 20 zl za 100km a nie 45;]
-
- jestem tu nowy...
Ja założyłem sekwencję z butlą 30l w bagażniku. Koszt to 2000zł i od 2000km (odpukać w niemalowane) wszystko super się sprawuje. Spalanie pomiędzy 11-13l na 100km w cyklu mieszanym (troszkę lasów w okolicy Otwocka i korki w Warszawie). To co zauważyłem, że na gazie szybciej na obroty wchodzi - ale to może być subiektywne odczucie 

KIA Sportage 2.0 + LPG
-
- jestem tu nowy...
W odpowiedzi na twój powiem ci że kijanki chodzą bez problemu na gazie ( z własnego doświadczenia). Moja ma już 20kkm na gazie i nadal chodzi bez problemu. Co do niby jakiś wystrzałów to jeszcze mi się nie trafił ani jeden (odpukać w niemalowane) , moim zdaniem jak na czas wymienisz świece i kable (podstawa na gazie) to nic takiego ci się nie przydarzy. Co do cen gazu to sam widzisz, u mnie najtaniej to 1.53zł. Spalanie waha się w granicach 11-14 w cyklu mieszanym, przy dość dynamicznej jeździe. Chciałem się jeszcze dowiedzieć skąd jesteś- ja jestem z Myszkowa.diesel2007 pisze:. No i z tego co troche tutaj poczytalem to nawet smigaja na gazie kijanki. Jedyny problem jaki sie powtarza to strzelanie ale to na zwyklej instalacji nie na sekwencyjnej. .
- diesel2007
-
O to widze ze nastepny kolega z okolic. Bombelnik z okolic Olsztyna Ty z Myszkowa. Ja mieszkam pomiedzy Janowem a Lelowem. A dokladnie w Bystrzanowicach. Mialem zamiar nawet podjechac do Myszkowa zapytac o ceny instalacji bo brat tam zakladal. Ale wybiore Kusieta chyba bo maja dobra opinie i mialem juz jeden samochod z ich instalacja. I nic sie z nia nie dzialo. A cena tez nie jest zla bo za sekwencje 2300 powiedzieli takze chyba sie zdecyduje na nia.