Spalanie Kia Sportage
Moderator: Marcin-Kraków
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Spalanie Kia Sportage
Jakie macie spalanie w Waszych autach?
Moja na trasie przy 100-110 km/godz pali 9 l gazu/100 km, wokół komina (mieszkam w lesie, 70% drogami gruntowymi) do 13,5 l gazu/100 km. Oczywiście trzeba doliczyć trochę benzyny przy odpalaniu. Sekwencja STELLA, reduktor Cometa-i, komputer gazu ELISA/STELLA. Jak to się ma do Waszych wyników?
Moja na trasie przy 100-110 km/godz pali 9 l gazu/100 km, wokół komina (mieszkam w lesie, 70% drogami gruntowymi) do 13,5 l gazu/100 km. Oczywiście trzeba doliczyć trochę benzyny przy odpalaniu. Sekwencja STELLA, reduktor Cometa-i, komputer gazu ELISA/STELLA. Jak to się ma do Waszych wyników?
Re: Spalanie Kia Sportage
seba- napraw se licznik 

Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
To już Stojanka, nie Kijankaleon zet pisze:6 miesiąc jak stoi

Zapraszam na próbę, fakt, że licznik zawyża prędkość jak w Oplu..... Przy wskazaniu licznika 110 km/godz nawigacja wskazuje 102 km/godz.igor pisze:seba- napraw se licznik
a jaki masz kółka?
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Fabryczne - 205/70/15
a to możliwe to spalanie wziąwszy pod uwagę rozgrzewkę na benzynie, inaczej wróżyło by niestety szybką zapaść gniazd i zaworów
Tak mało to tylko w... erze

Tak mało to tylko w... erze

- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Wystarczyłoby raz powiedzieć
Benzyny przez 2000 km ubyło od połowy skali o jedną podziałkę w dół. Nic nie namieszam, bo nie ma takiej opcji, bym coś przelączał 

samo się powiela 
kijanki niżej dychy nie schodzą, może masz zepsutą

kijanki niżej dychy nie schodzą, może masz zepsutą

- diesel2007
-
Dokładnie kijanka swoje musi zjesc zeby jakos funkcjonowac
Ja kiedys jezdzilem mega oszczednie i spalila mi 10 przy normalnej jezdzie lyka kolo 11 jezdze na benzynie bo gazu nie zakladalem. Ale jak jakies 2 miesiace temu zalalem lipne paliwo to do tej pory jej sie odbija 

Na trasie jadąc z rodzinka zmieściłem się w 11l/100km gazu średnia po przejechaniu 600km. Ten sam odcinek jadąc samemu do zaspokojenia pragnienia kijanki brakło 20L gazu. A co do paliwa i gazu to prawda można mieć czkawkę po czymś takim. Na takiej w malej osiedlowej kopiłem paliwo dla syna do Simsona pachniało jak benzyna ale za diabla nie chciało się zmieszać z olejem.
- diesel2007
-
No ja zatankowalem na prywatnej stacji z koniecznosci i od tamtej pory mi kicha. Czasami na wolnych obrotach przygasa i zaswieca sie kontrolka silnika ale jak dodam gazu to gasnie. Podczas jazdy tez nia szarpnie od czasu do czasu i dzieje mi sie z nia tak od tego felernego tankowania. Czasami mnie to wkurza ladnie. Kicha najczesciej jak sobie jade na wolnych obrotach.
Moja pali ponad 17 l. gazu po mieście i koło 13, 14 na trasie. Ale mam opony 235/75.
Nie litrazowane ale jak sie upre to na 5-6h zbiornik wyjezdzi sie
benzyny ale kiedys kiedys litrazowalem ja to wychodizla kolo 14l/100km gasolina 98

Kia Retona=zszarpane nerwy godziny na kanale tysiace na czesci a i tak nie chcesz jej sprzedac ;]
-
- jestem tu nowy...
Po ok 6 miesiącach urzytkowania mogę powiedzieć, że w miescie jak jest ciepło to Moja pije ok 10l, a w trasie na 205/70R15 pali ok 8,5-9l ale prędkość transportowa 90km/h (5 bieg i ok 2-2,5oo obr/min)
Za to jak przymroziło (parę dni 10 stopni poniżej 0) to w mieście i 14l benzyny 95 potrafiła wypić.
Za to jak przymroziło (parę dni 10 stopni poniżej 0) to w mieście i 14l benzyny 95 potrafiła wypić.
KIA Sportage 2.0 + LPG
16-18l LPG miasto (W-wa), 15-16,5l trasa np. katowicka z prędkościami 110-130km/h (te 130 to właściwie max. bez wspomagacza grawitacyjnego), min. 12,5l na spokojnej trasie ok. 80-90km/h, teren 20+
kółka BFG AT 31"x10,5" + wyższa kijanka o prawie 20cm od fabrycznej + max. łapacze powietrza w postaci min. zderzaka
LPG: sekwencja STAG 300 na wtryskiwaczach planijet ... zamontowany własnoręcznie, żeby nie mieć kłopotów z gazownikami

kółka BFG AT 31"x10,5" + wyższa kijanka o prawie 20cm od fabrycznej + max. łapacze powietrza w postaci min. zderzaka

LPG: sekwencja STAG 300 na wtryskiwaczach planijet ... zamontowany własnoręcznie, żeby nie mieć kłopotów z gazownikami
pustynna jaszczurka 
BFG AT 31", lift 2", bodylift 2"
Suza GV 2.7 po czarnym

BFG AT 31", lift 2", bodylift 2"
Suza GV 2.7 po czarnym
To może się pochwalę (jak jest czym)
Po wymianie rozrządu (pompa była przestawiona o jeden ząbek) płynów itd... na małej trasie Poznań -Ustka i z powrotem spalanie w granicach 7,5 l/100 km ON .
Prędkośc przelotowa max 110 km/h. Trasa ogólnie nieciekawa - jeden pas , miasteczka , wioski itd....
Opony wielosezonowe 205/70 , dodatkowo załączone sprzęgiełka manualne z przodu (jeśli ma to akiś większy wpływ na spalanie?) Obciążenie 2 dorosłe osoby i bagaż. Prowadziła kobieta .
Jak na razie jestem zadowolony (jeszcze
)
Po wymianie rozrządu (pompa była przestawiona o jeden ząbek) płynów itd... na małej trasie Poznań -Ustka i z powrotem spalanie w granicach 7,5 l/100 km ON .
Prędkośc przelotowa max 110 km/h. Trasa ogólnie nieciekawa - jeden pas , miasteczka , wioski itd....
Opony wielosezonowe 205/70 , dodatkowo załączone sprzęgiełka manualne z przodu (jeśli ma to akiś większy wpływ na spalanie?) Obciążenie 2 dorosłe osoby i bagaż. Prowadziła kobieta .
Jak na razie jestem zadowolony (jeszcze

Sportage 2.0 TD
wyniki spalania w mieście uważam za absolutnie nie miarodajne, więc trasa przy 80-100 km/h, obroty 2600-3100, LPG 11-13 l i stan załadowania wozu nie ma u mnie większego znaczenia. Opony fabryczne.
- diesel2007
-
No moja tez palo kolo 12 litrow LPG /100 km i jestem zadowolony bo przy tej pokemnosci silnika to nie jest tak duzo. Golf II 1,6 na gazniku palil mi podobnie jak nie wiecej 

U Mnie w trasie poniżej 13 nie schodzi po mieście ok 15-16L w terenie potrafi nawet 20 L gazu.Tylko ,że ja mam II Generacji
instalacje. Ogólnie znośnie 

KIA Sportage 00r +LPG
12 litrów w mieście i 10 poza przy przelotach około 110 km/h - bez gazu
znacznie mniej od czasu "odblokowania" poodklejanych okładzin tylnych szczęk hamulcowych
znacznie mniej od czasu "odblokowania" poodklejanych okładzin tylnych szczęk hamulcowych

diesel to tak ma ;]krzychucr pisze:To może się pochwalę (jak jest czym)
Jak na razie jestem zadowolony (jeszcze)
moja w trasie (często śmigam) 7,04. przy przelotowej 110. przy 130: 7,5. zima w bieszczadach (wysokich i niskich) 8, miasto - 8. -25stopni - 8 (wtf?) ;]. w sumie w skali pełnego tankowania to nigdy nie wyszło mi więcej niż te 8, ale ja nie pałuję ;]. na ogół. pomiar oczywiście przelicznik km i ilość wlanego. kapcie 205/70 (powyższe pomiary to ostatnie 5k km na nowych butach).
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Wczoraj osiągnąłem maksymalne spalanie mojej Kijanki...... 8,5 godziny bez gaszenia silnika, 167 km przejechanych po lesie (jedynka, dwójka, wsteczny, często 4x4), w trakcie postojów pomiary. Spaliła 30 l LPG, można wyliczyć 3,5 l/godz lub 18 l/100km. Nieźle, co?
Czytając te odpowiedzi to aż chce się wrócić do standardowych kółek
A ilu nowych tu widzę 

Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
-
- jestem tu nowy...
moja czasami13l gazu a przeważnie 15l cykl mieszany