Łożyska - przód
Moderator: Marcin-Kraków
-
- jestem tu nowy...
Łożyska - przód
Niestety czeka mnie wymiana łożysk w przednich kołach - może Ktoś doradzić jakiej firmy? zamienniki czy oryginały? Może Ktoś dopasował łożyska z innych autek bo ponoć w Naszych parchach to pięta Achillesowa 

KIA Sportage 2.0 + LPG
-
- jestem tu nowy...
Re: Łożyska - przód
Właśnie takich kompletów mi trzeba - Leon Masz jakieś dojścia do takich zestawów ale tańszych i równie wytrzymałych??
KIA Sportage 2.0 + LPG
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Uszczelniacze kupiłem u kumpla w sklepie. Nie pamiętam ile kosztowały, ale to grosze jakieś były. Oczywiście oryginalne, bo nie bardzo jest czym zamienić.
Łożyska kupiłem w sklepie gieesu. Jak mi w serwisie zaśpiewali 250 zł za oryginalny komplet na jedną stronę to się roześmiałem. U kumpla w sklepie śmiałem się już mniej pewnie, bo za chińszczyznę nie wiadomo z jakiej prowincji zażyczył sobie 130... W gieesie podobną cenę zapłaciłem za dwa komplety. Tylko nie pamiętam czy były to łożyska SKF czy Timken. W każdym bądź razie firmowy wyrób za ludzkie pieniądze. Poszukaj na forum - niedawno podawałem oznaczenia @Bombelnikowi.
Łożyska kupiłem w sklepie gieesu. Jak mi w serwisie zaśpiewali 250 zł za oryginalny komplet na jedną stronę to się roześmiałem. U kumpla w sklepie śmiałem się już mniej pewnie, bo za chińszczyznę nie wiadomo z jakiej prowincji zażyczył sobie 130... W gieesie podobną cenę zapłaciłem za dwa komplety. Tylko nie pamiętam czy były to łożyska SKF czy Timken. W każdym bądź razie firmowy wyrób za ludzkie pieniądze. Poszukaj na forum - niedawno podawałem oznaczenia @Bombelnikowi.
Łożyska stożkowe:
1. oznaczenie pierścienia zewnętrznego: LM102910, wewnętrznego: LM102949
2. oznaczenie pierścienia zewnętrznego: JL69310, wewnętrznego: JL69349A
a prosze Cie bardzo
1. oznaczenie pierścienia zewnętrznego: LM102910, wewnętrznego: LM102949
2. oznaczenie pierścienia zewnętrznego: JL69310, wewnętrznego: JL69349A
a prosze Cie bardzo

Kia Retona=zszarpane nerwy godziny na kanale tysiace na czesci a i tak nie chcesz jej sprzedac ;]
- diesel2007
-
podepne sie pod ten temat bo nie ma co nowego zakladac a moze jakis leon odpowie
zaczyna mi cos stukac w lewym przednim kole i jak wpadnie w dziure albo na jakas wypuklosc to stuka jak sie plynnie po tym przejedzie to nie. Podejrzewam ze moze to byc cos z drazkiem stabilizatora. Mialem dzisiaj podjechac na kanal do mechanikala ale nie wyrobilem sie czasowo. I pytanie mam co do drazka tam wybijaja sie jakies gumy czy jak sie zaczyna juz jakis luz to caly drazek trzeba wymienic. Jak patrzylem w kiasklep.pl to taki drazek ponad 200zl stoi. Mam w tym kole tez lozysko na polosi do wymiany ale czekam z tym do zimy bo nie chce mi sie teraz tracic kasy a tak to jak na zime sie ja bedzie przygotowywalo to sie i lozysko wymieni.

zaczyna mi cos stukac w lewym przednim kole i jak wpadnie w dziure albo na jakas wypuklosc to stuka jak sie plynnie po tym przejedzie to nie. Podejrzewam ze moze to byc cos z drazkiem stabilizatora. Mialem dzisiaj podjechac na kanal do mechanikala ale nie wyrobilem sie czasowo. I pytanie mam co do drazka tam wybijaja sie jakies gumy czy jak sie zaczyna juz jakis luz to caly drazek trzeba wymienic. Jak patrzylem w kiasklep.pl to taki drazek ponad 200zl stoi. Mam w tym kole tez lozysko na polosi do wymiany ale czekam z tym do zimy bo nie chce mi sie teraz tracic kasy a tak to jak na zime sie ja bedzie przygotowywalo to sie i lozysko wymieni.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
To proste i elementarne wręcz - jeśli masz rozwalone łożysko podpierające półoś to wali półoś.
- diesel2007
-
Tez o tym myslalem ale podejrzewalem tez cos z drazkiem. Bede wiec chyba musial wczesniej zajasc sie tym lozyskiem niz planowalem.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Robota w miarę prosta, szybka i tania. O ile nie trzeba wymieniać przegubu.
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Byłem dziś na przeglądzie Kijanką, mam do wymiany gumy przedniego stabilizatora i lekki luz na łożyskach. Da się go skręcić, czy od razu nabyć łożyska? W dotychczasowych autach z łożyskami stożkowymi pomagała regulacja 

- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Już wiem, bo właśnie skończyłem 

- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Części dotarły, jutro z rana wymieniam gumki i tuleję i przygotowuję się powoli do konserwacji podwozia 

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Ja tam całą zimę konserwowałem grata...
A i tak jescze kilka miejsc zostało.
Między innymi drzwi od środka. W tylnych zgniły zupełnie prowadnice szyb
A i tak jescze kilka miejsc zostało.
Między innymi drzwi od środka. W tylnych zgniły zupełnie prowadnice szyb

- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
No i wyszedł mały zonk...... Przednie gumy stabilizatora dały się wymienić bez problemu.... Problem był z tuleją tylnego panharda, kupiona tuleja miała średnicę zewnętrzną 49,5 mm, w środek panharda miał 48 mm...... Trzeba było chwycić się sposobu, by operacja się udała
Prasa, trochę kombinacji i jest OK. Nie zmienia to faktu, że zdjąłem wszystkie wymiary i będę dzwonił po niedzieli do producenta polibuszy z Olkusza, by dorobił w/w tuleje. Wyjdzie o połowę taniej i będzie pasować 

- diesel2007
-
Wymieniłem to lozysko na polosi. Dzieki czemu na razie nic nie stuka no i WRC dziala
A trzymalo mnie to w niepewnosci czy to przez luz polosi sprzeglo przepuszczalo czy skonczyla sie jego zywotnosc. Na szczescie potwierdzila sie ta tansza wersja
Pewnie niedlugo bede musial cos tez z tylem robic bo pojawyly mi sie luzy na zawieszeniu ale znajomy powiedzial ze nie ma sie czym martwic jak na razie 

- diesel2007
-
Znajomy mowil ze na mocowaniach amortyzatorow jest maly luz.
Chlopacy podpowiedzcie mi jak usunąć te klin na przedniej piaście. Już różnych rzeczy próbowałem i za cholere on nie chce wyjść.
KIA Sportage 00r +LPG
w przednim kole jak juz zdejme ten element (sprezynkowy -sprzegielko) to mam taką obręczo nakretkę z czterema wcieciami na jakiś specjalistyczny klucz .po takim małym prostokącie na 4 strony swiata. ALe wewnątrz okręgu mam taki jakby klinek który mi nie pozwala odkręcić tego dużego a bez tego nie mogę zdjąć tarczy bo mi trzyma całość. i tam tak jakby byl klin ,który zapobiega się odkręceniu ,już kurde nie wiem jak ugryźć to z któej strony aby rozkręcić.
To coś okrągłego to fachowo się chyba nazwya wielowypust
To coś okrągłego to fachowo się chyba nazwya wielowypust
KIA Sportage 00r +LPG