No to pokazalem - reduktor nie działa

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Sajmon28
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

No to pokazalem - reduktor nie działa

Post autor: Sajmon28 » ndz sty 17, 2010 7:48 pm

Witam
Dziś chcąc zabłysnąć przed żoną i szwagrem jaki to fajny samochód, któremu śnieg nie straszny zakupiłem wykonałem albo raczej próbowałem wykonać pokaz możliwości tegoż pojazdu u teściowej na zasypanym śniegiem podwórku. Otóż wjechałem dość ostrożnie w głęboki zmarznięty śnieg moja Kijaneczką do połowy wysokości kół i utknąłem. Wajcha na 4H i patrzcie wszyscy jak zaraz pięknie wyjadę. A tu zonk. Lewe koła się kręcą a auto stoi w miejscu. Żona ze szwagrem zaczęli już powoli cieszyć się że mieli rację że sobie nie poradzi ale ja nie dając za wygraną z uśmiechem na twarzy mówię "patrzcie teraz co się będzie działo". Wajcha wylądowała na 4L, wsteczny i gaz. No i klapa. Auto znów nie chce ruszyć. Po wrzuceniu biegu i opuszczeniu wozu okazało się że kręci się jedno koło z przodu i jedno z tyłu. Czasami po wajchowaniu kręciły się dwa z tyłu a z przodu jedno. Z tego co wiem na 4L powinny sie kręcić wszystkie 4 z jednakową prędkością. Historia skończyła się tak, że szwagier jak już opanował śmiech wyciągnął dwie łopaty i dopiero one zadziałały.
Może ktoś mi podpowie dlaczego nie działa ten chol...y reduktor?

Pozdrawiam Wszystkich
Sajmon28
Sportage 2.0 DOHC
2000r. gaz

Awatar użytkownika
daniel b

Re: No to pokazalem - reduktor nie działa

Post autor: daniel b » ndz sty 17, 2010 7:51 pm

mechanizm różnicowy :)21
ZMOTA SCORPION Y60

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz sty 17, 2010 7:57 pm

Ależ działa :)2 :wink:
Reduktor działa. I mechanizmy różnicowe w mostach też działają :)2 :wink:

I nic dziwnego - skoro obwisłeś na ramie to tak właśnie auto będzie się zachowywać.
Sajmon28 pisze:Z tego co wiem na 4L powinny sie kręcić wszystkie 4 z jednakową prędkością.
No właśnie, że nie.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=52&t=72668
Tutaj jest kilka słów o reduktorze.

Sajmon28
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sajmon28 » ndz sty 17, 2010 8:24 pm

Czy dobrze rozumiem, że rola reduktora zaczyna się i kończy tylko i wyłącznie na zmianie przełożenia w skrzyni aby zmniejszyć prędkość obrotową kół ??
W takim razie dlaczego zalecane jest aby przy włączonym reduktorze poruszać się tylko i wyłącznie na wyprostowanych kołach i to w terenie i minimalnej przyczepności kół do podłoża ?
Do tej pory byłem święcie przekonany, że przy 4L mechanizm różnicowy zostaje wyłączony i wtedy wszystkie 4 kółka dają napęd. To by miało sens dla teorii poruszania się wyłącznie na wprost.
Sportage 2.0 DOHC
2000r. gaz

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » ndz sty 17, 2010 8:31 pm

Sajmon28 pisze: Do tej pory byłem święcie przekonany...
świętość przekonań zwykle koryguje jakis szwagier z łopatą
na szczęście masz tutaj leona zet, który na temat kijanek wie wszystko
:)21
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz sty 17, 2010 8:31 pm

Sajmon28 pisze:Czy dobrze rozumiem, że rola reduktora zaczyna się i kończy tylko i wyłącznie na zmianie przełożenia w skrzyni aby zmniejszyć prędkość obrotową kół ??
Tak, dokładnie. Chociaż nie... Reduktor jest dodatkową przekładnią o przełożeniu zwalniającym i redukuje dodatkowo przełożenia skrzyni biegów. W samej skrzyni nic nie robi.
Sajmon28 pisze:W takim razie dlaczego zalecane jest aby przy włączonym reduktorze poruszać się tylko i wyłącznie na wyprostowanych kołach i to w terenie i minimalnej przyczepności kół do podłoża ?
A kto tak zaleca? Na 4H i 4L można jeździć do przodu, do tyłu, skręcać w dowolnie wybraną stronę. Nie wolno tylko jeździć po nawierzchni o dobrej przyczepności - bo wtedy rzeczywiście przy skręcaniu można uszkodzić to i owo w napędach.[/quote]
Sajmon28 pisze:Do tej pory byłem święcie przekonany, że przy 4L mechanizm różnicowy zostaje wyłączony i wtedy wszystkie 4 kółka dają napęd. To by miało sens dla teorii poruszania się wyłącznie na wprost.
Nie zostaje wyłączony z tej prostej przyczyny, że go po prostu nie ma. W sensie - nie ma centralnego mechanizmu różnicowego. I dlatego właśnie nie można jeździć po czarnym z włączonym 4H lub 4L.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz sty 17, 2010 8:43 pm

Zdupcyli taki obiecujący temat :cry:
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz sty 17, 2010 8:45 pm

A to niefart

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » ndz sty 17, 2010 8:50 pm

klucz13 pisze:Zdupcyli taki obiecujący temat :cry:
za wolny jesteś waść
a olek jakis spiący bo przegapia

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz sty 17, 2010 8:53 pm

sbb pisze:
klucz13 pisze:Zdupcyli taki obiecujący temat :cry:
za wolny jesteś waść
a olek jakis spiący bo przegapia
Umenczon niemożebnie jakieś 300kg karmy przenioslem po śniegu do karmików
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

mariusz1975

Post autor: mariusz1975 » pn sty 18, 2010 8:01 am

Sajmon u mnie takie cyrki były przy zerwanym sprzęgiełku w prawym kole.
Zaraz po zakupie kiły z radości że mam 4x4 wjechałem sobie do ogródka gzie jest cokolwiek błotniście i jakież było moje zdziwienie gdy musiałem wyciągać kijankę bo też kręciły mi się tylko lewe koła niezależnie od przełożenia 4H czy 4L.
Wczoraj byłem potestować kiłe w głębszym śniegu i powiem Wam że teraz to wiem że mam napęd.
Co ciekawe nawet po zawieszeniu na ramie kręciły się wszystkie koła.
Nie wiem czy nie bredzę ale w kile jest lsd i nawet po zawieszeniu na ramie koła powinny cokolwiek ciągnąć, chyba że ja mam coś nie tak ale jak podniosę na lewarku jedną stronę auta i wrzucę bieg to moja kiła potrafi zjechać z lewarka.

Sajmon28
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sajmon28 » pn sty 18, 2010 9:01 am

Jeśli potrafi zjechać z lewarka to znaczy że ciągną wszystkie 4. Czyli w końcu wiem że nic nie wiem :) Teraz sobie przypominam, że zaraz po zakupie sprawdzałem u mechaniora jaka jest przyczyna tego że przód nie ciągnie. Podnieśliśmy bok na lewarku i po włączeniu 4H tylko jedno koło tylne to w górze się obracało. Z przodu jedynie półoś jedna lub dwie (nie pamiętam). Okazało się że sprzęgiełka pneumatyczne padły. Kiedy natomiat wrzuciłem 4L, próbując delikatnie ruszać zaczął zjeżdżać z lewarka. Znaczyłoby to że cały tył ciągnął. To w końcu jak to jest z tym reduktorem i jak w domowych warunkach sprawdzić czy aby nie poleciało to jedno sprzęgiełko z prawej strony. Jeśli dobrze rozumuję, to jeśli by poleciało jedno to by przód wogóle nie ciągnął, ponieważ dla mechanizmu różnicowego ta półoś pracowała by lżej obracając się w piaście.

Pozdrawiam
Sportage 2.0 DOHC
2000r. gaz

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn sty 18, 2010 9:07 am

na 4L zjedzie z lewarka bo jest spięty na sztywno przód z tyłem. nawet jeśli jedno sprzęgiełko nie trzyma. na 4H też może bo sytuacja jest taka sama-różni się jedynie słabszym przełożeniem czyli wyższymi obrotami przekazywanymi na koła.
#noichuj

Sajmon28
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sajmon28 » pn sty 18, 2010 9:12 am

U mnie zjeżdżał z lewarka przy zepsutych obu z przodu. Znakiem tego oba tylne koła ruszały. Chyba, że była to kwestia tego, że na 4L wolniej koła "startowały" przy puszczaniu sprzęgła.
Sportage 2.0 DOHC
2000r. gaz

mariusz1975

Post autor: mariusz1975 » pn sty 18, 2010 9:25 am

czesław&jarząbek pisze:na 4L zjedzie z lewarka bo jest spięty na sztywno przód z tyłem. nawet jeśli jedno sprzęgiełko nie trzyma.
Chyba nie koniecznie, u mnie przy zerwanym sprzęgiełku nie zjeżdżał z lewarka, tylne wiszące koło się kręciło a przednie stało. Po wymianie na manuale kręcą się obydwa wiszące i wyraźnie jest odczuwalne że koła leżące na ziemi też ciągną - oczywiście na wolnych obrotach i nie mówię tu o podnoszeniu na pałę na ledwie stojącym podnośniku.
Gdzieś wyczytałem że LSD najprościej sprawdzić podnosząc całą oś i kręcąc jednym kołem drugie powinno obracać się w tym samym kierunku (inaczej jest przy mechanizmie różnicowym - drugie koło obraca się w przeciwnym kierunku).
U mnie faktycznie tak jest.
Ja podjeżdżam sobie do oponiarzy którzy mają podnośnik podnoszący całe auto i tam sprawdzam tak że podnoszą mi tylko tyle żeby opony tarły o ziemię i wtedy przy obciążeniu najlepiej widać które koło nie domaga.

Awatar użytkownika
Armon

Post autor: Armon » pn sty 18, 2010 11:16 pm

reduktor tylko redukuje przełożenie :)21
w Kiłach 4H i 4L oznacza 4x4 z podziałem 50/50% (przód /tył) - bo nie ma centralnego dyfa
z przody jest zwykły "otwarty" dyfer stożkowy - czyli jak ie działa któreś sprzęgiełko to tak jakby nie było napędu 4x4
z tyłu jest dyfer stożkowy wyposażony dodatkowo w tarczki cierne cząściowo spinające lewą i prawą półoś - LSD

jak zjeżdża z lewarka, piszczy przy nawrotach, łatwo się bączki kręci :)21 (2H), ciężko się manewruje pod supermarketem przy mocno skręconych kołach ..... oznacza to ni mniej ni więcej, że LSD jest sprawne :)2

P.S.
Jak się w terenie lekko usiądzie na ramie i nawet jedno tylne koło jest uniesione, można się ratować mocno zaciągając ręczny (żeby się pojawił opór na kole, które jest w powietrzu) jest szansa wyjechania
pustynna jaszczurka :)21
BFG AT 31", lift 2", bodylift 2"
Suza GV 2.7 po czarnym

mariusz1975

Post autor: mariusz1975 » wt sty 19, 2010 7:27 am

I tu zgadzam się w pełni z Armonem u mnie właśnie tak się zachowuje, a przy pełnym skręcie to rusza jakby chciał a nie mógł :)2

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » wt sty 19, 2010 8:26 am

czesław&jarząbek pisze:na 4L zjedzie z lewarka bo jest spięty na sztywno przód z tyłem. nawet jeśli jedno sprzęgiełko nie trzyma. na 4H też może bo sytuacja jest taka sama-różni się jedynie słabszym przełożeniem czyli wyższymi obrotami przekazywanymi na koła.
misiu, karwa co ty robisz? :)21
jakis tydzien dobroci?

gosc nie ma pojecia co ma w aucie, nawet nie ma elementarnej wiedzy dlaczego autem da sie skrecac, a ty tu takie..... :)21
Mistrzow uprasza sie o spokoj

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt sty 19, 2010 8:40 am

:oops:
przepraszam.

obiecuję poprawę.
#noichuj

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » wt sty 19, 2010 8:41 am

Wstąpił po prostu do merytorycznego działu

Sajmon28
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sajmon28 » wt sty 19, 2010 10:20 am

Tybero, jak jesteś taki mądry to sprzedaj komputer, kup sobie komplet kluczy i otwórz warsztat gdzie będziesz mógł mądrować się do klientów i cwaniakować swoją wiedzą. Forum jest po to żeby sobie wzajemnie pomagać jeśli jest ktoś na tyle życzliwy żeby podzielić się swoją wiedzą i pomóc komuś kto ma mniejsze pojęcie o temacie lub wcale a chce coś wiedzieć.

Pozdrawiam mimo wszystko
Sajmon28
Sportage 2.0 DOHC
2000r. gaz

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt sty 19, 2010 10:24 am

Sajmon28 pisze:Forum jest po to żeby sobie wzajemnie pomagać jeśli jest ktoś na tyle życzliwy żeby podzielić się swoją wiedzą i pomóc komuś kto ma mniejsze pojęcie o temacie lub wcale a chce coś wiedzieć.
Sajmon28
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » wt sty 19, 2010 11:04 am

Awatar użytkownika
megadeth

Post autor: megadeth » wt sty 19, 2010 5:18 pm

Sportage'99 lift - był
Sorento'08 3,3V6 - klasa sport
KZJ 95 wyprawówka... - klasa adventure

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » wt sty 19, 2010 5:50 pm

w sumie ładny foch

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”