Witam
Mam parę pytań dotyczących tego samochodu.
1.Czy wszystkie wersje miały blokadę tylnego dyferencjału
2.Jaki to rodzaj blokady
3.Jakie są najczęstsze usterki.
4.Czy ogólnie to auto jest warte uwagi i czy nadaje się w teren
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Asia Rocsta
Moderator: Marcin-Kraków
- Marcin_Wolski
Re: Asia Rocsta
witaj, tak po krótce:
Jedyną bolączką są u mnie wycieki z silnika, ale mam nadzieję że na wiosnę zmuszę się do zdjęcia skrzyni i wymiany simmeringu na wale. Trochę problemów z korozją, ale można z tym walczyć.
Jak masz do mnie blisko to zapraszam na testy
Nie spotkałem się z blokadą tyłu w Asii. Układ napędowy rozwiązany jest tak jak w Samuraiu na przykład1.Czy wszystkie wersje miały blokadę tylnego dyferencjału
Pytanie bezprzedmiotowe2.Jaki to rodzaj blokady

Ja użytkuję Asię dwa lata. Poważniejszych usterek nie miałem, ale kupiłe zadbany egzemplarz.3.Jakie są najczęstsze usterki.
Jedyną bolączką są u mnie wycieki z silnika, ale mam nadzieję że na wiosnę zmuszę się do zdjęcia skrzyni i wymiany simmeringu na wale. Trochę problemów z korozją, ale można z tym walczyć.
Moim zdaniem warte uwagi, nadaje się w teren na poziomie Samuraia, ale ja bym nie upalał tego auta na maxa ze względu na gorszą dostępność części niż do innych marek. Tzn. eksploatacyjne graty są dostępne bez problemu, silnik też typowy, ale jakaś blacharka i plastiki to chyba tylko z rozbiórkowych egzemplarzy.4.Czy ogólnie to auto jest warte uwagi i czy nadaje się w teren

Samurai -> Patrol hiszpan -> Asia Rocsta i Pajero II Long 2.5TD od Bin Ladena
A jak jest z dostępnością sprzęgieł, skrzyni biegów, mostów i reduktora?Marcin_Wolski pisze:
Moim zdaniem warte uwagi, nadaje się w teren na poziomie Samuraia, ale ja bym nie upalał tego auta na maxa ze względu na gorszą dostępność części niż do innych marek. Tzn. eksploatacyjne graty są dostępne bez problemu, silnik też typowy, ale jakaś blacharka i plastiki to chyba tylko z rozbiórkowych egzemplarzy.
Plastiki to wiadomo że tragedia:), ewentualnie można je zdjąć

Ja jestem z Kalisz, także wiesz

- Marcin_Wolski
Sprzęgło typowe i tanie, a co do reszty to nigdy mi nic nie wybuchło, ale w razie co, to chyba tylko wymiana na inne używki raczej, chyba że tylko jakieś banalne łożysko nawali.
Samurai -> Patrol hiszpan -> Asia Rocsta i Pajero II Long 2.5TD od Bin Ladena