Czy przerabiał ktoś z Was problem nie odsuwania się tylnych szyb elektrycznych ? Raz na jakiś czas następuje brak reakcji z ich strony na próbę odsunięcia ich. Nie reagują zarówno na przycisk na drzwiach pasażerów z tyłu ani na główny na drzwiach kierowcy. Czy w kijankach jest jakaś centralka za to odpowiedzialna czy jakieś inne rozwiązanie. Pewnie styki nie łączą, bo problem sam się pojawia i sam znika co jakiś czas.
Pozdrawiam
Tylne szyby
Moderator: Marcin-Kraków
Tylne szyby
Sportage 2.0 DOHC
2000r. gaz
2000r. gaz
Re: Tylne szyby
Padły szczotki w silniczkach od opuszczania szyb. Rozmontuj i spróbuj podebrać szczotki od jakiegoś innego ustrojstwa.
Właśnie rozebrałem jedne z tylnych drzwi. Oszczędziłem sobie jednak demontażu silniczka. Zauważyłem, że przy próbie podniesienia szyb za pomocą przełącznika słychać takie puknięcie jakby silnik chciał podnieść szybę ale nie może już wyżej, bo jest w końcu podniesiona na maxa. Przy naciskaniu przełącznika w dół następuje tzw. zero reakcji. Wnioskuję po tym, że szczotki są sprawne, bo silnik reaguje na podnoszenie szyb. Tak jak pisałem wcześniej zdarzyło już się w przeszłości, że przy jednych z tylnych drzwi szyba się przestała opuszczać a następnie "samo się naprawiło". Czy w tych autach jest jakaś centralka od szyb lub jakiś przekaźnik albo inne centrum dowodzenia całym tym interesem 

Sportage 2.0 DOHC
2000r. gaz
2000r. gaz
czy ten sam efekt czy raczej brak reakcji jest zarówno jak sterujesz przełącznikiem w drzwiach kierowcy i tylnego pasażera?
pytam bo najczęściej jest to sprawa zaśniedziałej blaszki we włączniku sterującym w drzwiach, na szczęście jest w pełni rozbieralny
pytam bo najczęściej jest to sprawa zaśniedziałej blaszki we włączniku sterującym w drzwiach, na szczęście jest w pełni rozbieralny

pustynna jaszczurka 
BFG AT 31", lift 2", bodylift 2"
Suza GV 2.7 po czarnym

BFG AT 31", lift 2", bodylift 2"
Suza GV 2.7 po czarnym
Na początek sprawdziłbym same przełączniki szyb. Często przeczyszczenie je uzdrawia.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... *#p2523259
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... *#p2523259
Dzięki za rady. Pomogło przeczyszczenie przełącznika w drzwiach kierowcy.
Sportage 2.0 DOHC
2000r. gaz
2000r. gaz