Tylne szyby

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Sajmon28
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Tylne szyby

Post autor: Sajmon28 » sob cze 12, 2010 9:27 am

Czy przerabiał ktoś z Was problem nie odsuwania się tylnych szyb elektrycznych ? Raz na jakiś czas następuje brak reakcji z ich strony na próbę odsunięcia ich. Nie reagują zarówno na przycisk na drzwiach pasażerów z tyłu ani na główny na drzwiach kierowcy. Czy w kijankach jest jakaś centralka za to odpowiedzialna czy jakieś inne rozwiązanie. Pewnie styki nie łączą, bo problem sam się pojawia i sam znika co jakiś czas.

Pozdrawiam
Sportage 2.0 DOHC
2000r. gaz

Awatar użytkownika
mlodyy

Re: Tylne szyby

Post autor: mlodyy » sob cze 12, 2010 1:24 pm

Padły szczotki w silniczkach od opuszczania szyb. Rozmontuj i spróbuj podebrać szczotki od jakiegoś innego ustrojstwa.
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic
KDJ95 - zmotka :-) - miłe wspomnienie
http://www.tlc.org.pl

Sajmon28
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sajmon28 » ndz cze 13, 2010 3:33 pm

Właśnie rozebrałem jedne z tylnych drzwi. Oszczędziłem sobie jednak demontażu silniczka. Zauważyłem, że przy próbie podniesienia szyb za pomocą przełącznika słychać takie puknięcie jakby silnik chciał podnieść szybę ale nie może już wyżej, bo jest w końcu podniesiona na maxa. Przy naciskaniu przełącznika w dół następuje tzw. zero reakcji. Wnioskuję po tym, że szczotki są sprawne, bo silnik reaguje na podnoszenie szyb. Tak jak pisałem wcześniej zdarzyło już się w przeszłości, że przy jednych z tylnych drzwi szyba się przestała opuszczać a następnie "samo się naprawiło". Czy w tych autach jest jakaś centralka od szyb lub jakiś przekaźnik albo inne centrum dowodzenia całym tym interesem ??
Sportage 2.0 DOHC
2000r. gaz

Awatar użytkownika
Armon

Post autor: Armon » ndz cze 13, 2010 4:11 pm

czy ten sam efekt czy raczej brak reakcji jest zarówno jak sterujesz przełącznikiem w drzwiach kierowcy i tylnego pasażera?

pytam bo najczęściej jest to sprawa zaśniedziałej blaszki we włączniku sterującym w drzwiach, na szczęście jest w pełni rozbieralny :)2
pustynna jaszczurka :)21
BFG AT 31", lift 2", bodylift 2"
Suza GV 2.7 po czarnym

Awatar użytkownika
jaqbeko

Post autor: jaqbeko » ndz cze 13, 2010 4:16 pm

Na początek sprawdziłbym same przełączniki szyb. Często przeczyszczenie je uzdrawia.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... *#p2523259

Sajmon28
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sajmon28 » ndz cze 13, 2010 6:53 pm

Dzięki za rady. Pomogło przeczyszczenie przełącznika w drzwiach kierowcy.
Sportage 2.0 DOHC
2000r. gaz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”