Jakie opony do Kijanki
Moderator: Marcin-Kraków
Jakie opony do Kijanki
Witajcie.
Kupuje Kie I... Jakie najlepiej założyć opony... Proszę o doradzenie.
Kupuje Kie I... Jakie najlepiej założyć opony... Proszę o doradzenie.
Re: Jakie opony do Kijanki
Dzięki RudeBoy... 

wnioski wyciąg i zadaj pytanie jeszcze raz....
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
jak byś zadal pytanie precyzyjniej to i wiara wiedziałaby co odpowiedzieć.
Sam się zastanow czego od nich oczekujesz
Sam się zastanow czego od nich oczekujesz
Każdy stawia pierwsze kroki... trochę wyrozumiałości... Typ jazdy to 60% szosa, 40% teren o średniej uciążliwości. Polecono mi Cooper Discoverer A/T 3 225/70... Proszę o opinie...
Takie chciałem, ale mi odradzono...
bo?
Niech zgadnę... na cooperach mają większą marżę
Niech zgadnę... na cooperach mają większą marżę

grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
jak nie będziesz liftował to rozmiar fabryczny uważam za odpowiedni.
u mnie nieźle spisują się Matador Izarda jako uniwersalne
u mnie nieźle spisują się Matador Izarda jako uniwersalne
Nie dają rady w śniegu... Taka opinia... I mówią, że Coopery są cichsze na asfalcie...
Dzięki Paweł, ale dopiero zaczynam przygodę z 4x4... Przesiadam się z BMW serii 5...
To moje pierwsze małe kroczki...

moim zdaniem teren zacznie Cię szybko wciągac i lepiej odrazu kupic lepsze opony.Autko wygląda bardziej terenowo. choc to moja opinia. ja na szczęście dopiero po półtora roku po zakupie autka zmieniłem opony i różnica znacząca. jeśli nie będziesz nawet po dużym terenie jeżdzić do polecam oponki 235/75/15
Masz tu jeden wątek na temat opon i felg do kijanki.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=52&t=93251
Masz tu jeden wątek na temat opon i felg do kijanki.
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=52&t=93251
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
Dzięki Lewy...
Nie wszyscy tu "nowych" i "zielonych" traktują tu z góry...
Poczytałem. Serdeczne dzięki.

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Tylu głupot na raz to dawno nie przeczytałem.iksniorw pisze:Nie dają rady w śniegu... Taka opinia... I mówią, że Coopery są cichsze na asfalcie...
To nie moja opinia Leon... 

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Nie powiedziałem, że Twoja chodziło mi raczej o tzw. fachowców.
Na BFG AT przejechałem 70 000km.
Moja opinia o tej oponie jest od lat niezmienna: bardzo dobra uniwersalna opona. Latem zachowuje się jak opona letnia, zimą do kąta odstawia niejedną zimówkę a przy tym ma potencjał umożliwiający zabawę w terenie. Jest przy tym długowieczna, co jest rzadkością wśród nowoczesnych opon. A głośność... w kijance to ostatnie czym się powinieneś martwić. Z resztą wcale nie jest taka głośna.
Na BFG AT przejechałem 70 000km.
Moja opinia o tej oponie jest od lat niezmienna: bardzo dobra uniwersalna opona. Latem zachowuje się jak opona letnia, zimą do kąta odstawia niejedną zimówkę a przy tym ma potencjał umożliwiający zabawę w terenie. Jest przy tym długowieczna, co jest rzadkością wśród nowoczesnych opon. A głośność... w kijance to ostatnie czym się powinieneś martwić. Z resztą wcale nie jest taka głośna.
no i leoś w zasadzie wyczerpał temat...
Opona genialna. Z resztą chyba nie wiele jest opon które są tłuczone tyle lat bez zmian co BFG AT. O czymś to świadczy...
Opona genialna. Z resztą chyba nie wiele jest opon które są tłuczone tyle lat bez zmian co BFG AT. O czymś to świadczy...
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- don_Philippe
na początek tylko BFG AT i słuchaj guru leon zet 

Grand Cherokee ZJ '97 V8 5,2 + KUMHO KL71 35X12,5X15
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Zatrzymaliście się na etapie BFG AT?
Od tamtego czasu pojawiły się lepsze AT-ki, oczywiście nie mają pięknego białego napisu, ale po 2 latach nie są twarde jak kamień i nie robią na szczęście 100tys km bo opony muszą się ścierać. Ja nie chwalę opony na której jeżdżę, chwalę oponę którą chwalą inni, mianowicie Kumho KL78, oczywiście jest to opona Koreańska a to blisko Chin więc jest prawie chińska i nikomu na siłę nie można jej zachwalać ale za to ma 5 lat gwarancji i nie twardnieje a przebiegi 50-60tyś jest normą. Moim zdaniem najlepsza opona uniwersalna do momentu gdy nie będziesz chciał pokonywać błota głębszego jak po kostki.
Na jakiej podstawie można pisać że BFG AT odstawia do kąta nie jedną zimówkę? Do czego to porównujemy do osobówek4x2 ? Czy Do Chińskich zimówek w 4x4?
Alex
Od tamtego czasu pojawiły się lepsze AT-ki, oczywiście nie mają pięknego białego napisu, ale po 2 latach nie są twarde jak kamień i nie robią na szczęście 100tys km bo opony muszą się ścierać. Ja nie chwalę opony na której jeżdżę, chwalę oponę którą chwalą inni, mianowicie Kumho KL78, oczywiście jest to opona Koreańska a to blisko Chin więc jest prawie chińska i nikomu na siłę nie można jej zachwalać ale za to ma 5 lat gwarancji i nie twardnieje a przebiegi 50-60tyś jest normą. Moim zdaniem najlepsza opona uniwersalna do momentu gdy nie będziesz chciał pokonywać błota głębszego jak po kostki.
Na jakiej podstawie można pisać że BFG AT odstawia do kąta nie jedną zimówkę? Do czego to porównujemy do osobówek4x2 ? Czy Do Chińskich zimówek w 4x4?
Alex
Samurai 1szt
FronteraB 1sz
Vitara 4sz
Rocky 4sz
Maverick 1sz
Galloper 1sz
TerranoII 1sz
Sportage 2sz
FronteraB 1sz
Vitara 4sz
Rocky 4sz
Maverick 1sz
Galloper 1sz
TerranoII 1sz
Sportage 2sz
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Nie...
Etap ten już mam za sobą. Aktualnie ujeżdżam KL 71. Też nie ma białych napisów.
Etap ten już mam za sobą. Aktualnie ujeżdżam KL 71. Też nie ma białych napisów.
- don_Philippe
a z tego co pamiętam to jakoś Alexowi nasze KL'ki nie odpowiadały...
Grand Cherokee ZJ '97 V8 5,2 + KUMHO KL71 35X12,5X15
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Ale bazował na własnych doświadczeniach czy też na opiniach zasłyszanych?
Jedyne co dla mnie przemawia na korzyść kl78 to cena. Ale w podobnej cenie rozważyłbym jeszcze general grabber. Przynajmniej jest szansa, ze rozmiar będą trzymać.
Jedyne co dla mnie przemawia na korzyść kl78 to cena. Ale w podobnej cenie rozważyłbym jeszcze general grabber. Przynajmniej jest szansa, ze rozmiar będą trzymać.
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Jakoś konkretów też nie podałeśalex-mich pisze:Zatrzymaliście się na etapie BFG AT?
Alex