Właściciele aro - dopisujcie się :)

243d i inne

Moderator: Misiek Bielsko

Czy uważacie że ten topic to dobry pomysł?

Tak
48
65%
Tak, dopóki komuś się nie zachce części do aro
17
23%
Raczej nie
0
Brak głosów
Kategorycznie nie zgadzam sie - temat do kosza
9
12%

Liczba głosów: 74

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

NAUKA NA BŁĘDACH

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz wrz 07, 2008 1:18 pm

:D :D :D
CRANE pisze:(....)- dzisiaj podczas pierwszej lesnej wycieczki zapowietrzyła sie maszyna a ja niestety wybrałem sie na wycieczke bez ani jednego klucza - także bez pomocy się nie obyło - ale człowiek uczy się na błędach
Dobrze jakbyś wyczaił :o przyczynę zapowietrzenia się zacieka, bo z nastaniem zimy może być jeszcze ciekawiej :wink: Z reguły to błachy powód , ale tak czy inaczej, trzeba zlokalizować miejsce niedomagania :)1 .
:D

Awatar użytkownika
outsider

Post autor: outsider » ndz wrz 07, 2008 1:53 pm

sprawdzę w swoich klamotach -powinienem mieć pompe waku jakby co to dam znac na pw i Ci podeślę.

do-zbanowania

Post autor: do-zbanowania » ndz wrz 07, 2008 10:44 pm

Wycieczka Aronem bez skrzynki narzędzie? :o
No wiesz... Ja zawsze woziłem całą skrzynię z narzędziami, bo jak ją wyjmowałem to sie coś musiało zepsuć. Taki był wredny ten futrzak :)21

Awatar użytkownika
Zielony&Załoga
Kontaktowanie:

Post autor: Zielony&Załoga » ndz wrz 07, 2008 11:17 pm

Prawda. Trzeba mieć zestaw narzędzi. Choćby po to żeby miało co wypadać tylnymi drzwiami przy podjazdach :)21 I wcale nie śmieję się z Futrzaka. Z Zielonego też raz zdrowo się wysypało :oops:

CRANE klucz do poluzowania przewodu wysokiego ciśnienia to poza śrubokrętem i prezerwatywą podstawa :)23 bez tego zabijesz akumulator czy rozrusznik ale... to w praniu wychodzi

Z "pierwszą przejażdżką" tak być musi.
Ja też miałem problem z zapowietrzeniem układu.
Aura była mniej przyjemna. Zabrałem żonkę na przejażdżkę. Wsiadła za kółko i jedziemy polną drogą. Śnieg do połowy łydki, wieje wiatr, mróz jak cholera i ... zdechł. 20 minut spaceru po ciemku. Teśćia z ciągnikiem, liną i bańką ropy i w drogę. Ale wcale to nas nie zniechęciło i potem jeszcze przez godzinę brykaliśmy po leśnych i polnych drogach. (ciągnik czekał z odpalonym silnikiem bo akurat mu ładowanie padło)
PIMPEK albinos - brudna świnia :)21

do-zbanowania

Post autor: do-zbanowania » pn wrz 08, 2008 8:04 am

http://lodz4x4.pl/2007/XII16DD/3/gal.php?ind=25
Chodzi o tą scenę? :oops: :lol:
A to tylko przy rozwalonych zaczepach tylnych drzwi w 243 :)21
Miło, że nie miałem diesla... Jak by taka pompka siadła to bym chyba się załamał :lol:
A propos pierwszych przejażdżek... :roll:
Urwany kielich przedniej prawej spręzyny...
Potem liczne przegrzewanie się silnika :wink:
Potem zatarta wołga
Potem zmielone sprzegiełko... :roll:
No i potem to już mniej więcej bezawaryjne były te wycieczki :lol:

Awatar użytkownika
TERENOWIEC-Z-NE

Post autor: TERENOWIEC-Z-NE » pn wrz 08, 2008 6:11 pm

czesc kiedy ten zlocik sie szykuje ??
muscel ,nissan patrol 33 bf goodrich , ford maverick II 2,7 td

Awatar użytkownika
Zielony&Załoga
Kontaktowanie:

Post autor: Zielony&Załoga » pn wrz 08, 2008 6:47 pm

http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... &start=775

tu jest więcej info. wszyscy śledzą temat z pewną dozą nieśmiałości i mordy same się cieszą
PIMPEK albinos - brudna świnia :)21

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

ZLOT

Post autor: Gabriel Tatoj » czw wrz 11, 2008 10:18 pm

TERENOWIEC-Z-NE pisze:czesc kiedy ten zlocik sie szykuje ??
Myslę ,że pogonisz Swojego; MUS(cela)-(pa)TROLA na wycieczkę, niech sobie po płaskim też powykręca , a nie tylko górki i górki :)21 . To integracja, a nie zjazd partii :D Będziesz miło widziany Swoją zmotą :)2 :D
POZDRO :D

Awatar użytkownika
CRANE

Post autor: CRANE » ndz wrz 14, 2008 8:14 pm

aron zapowietrzał się z powodu wadliwej głowiczki pompki paliwowej - teraz maszyna działa jak trzeba !!!

PS Nie udało mi się odpowietrzyć tej maszyny kręcąc rozrusznikiem (szkoda rozrusznika)- owiele szybciej jest dać go na hol - a dziś opatentowałem inny sposób - AUTOSTART is the best - odpalił z autostartu i dosłownie za chwile pociągnął paliwo i po robocie POLECAM

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

METODY ODPOWIETRZANIA

Post autor: Gabriel Tatoj » pn wrz 15, 2008 8:16 pm

WITAJCIE :D
CRANE pisze:aron zapowietrzał się z powodu wadliwej głowiczki pompki paliwowej - teraz maszyna działa jak trzeba !!!
PS (.......) - a dziś opatentowałem inny sposób - AUTOSTART is the best - odpalił z autostartu i dosłownie za chwile pociągnął paliwo i po robocie POLECAM
Żebyś nie przeholował z tym samostartem bo uszczelki z pod głowicy będziesz szukał u sąsiada :o :)1. Samostart owszem,ale jako pomoc nadzwyczajna a nie standart :)1.
POZDRO :D

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

PRZED ZLOTEM

Post autor: Gabriel Tatoj » czw wrz 18, 2008 4:58 pm

Obrazek
Te oraz podobne jemu pojazdy biorą czynny udział w zlotach :)21
Oczywiście musiały przejść lifting oraz kilka modernizacji :lol:
POZDRAWIAM :D

do-zbanowania

Post autor: do-zbanowania » czw wrz 18, 2008 5:30 pm

No no... Widze już niezłe kółka są - dość wysoko stoi!
Paru detali takich jak chłodnica może i brak, ale na co to komu? Ja wiem po poprzednim zlocie, że Arony wcale się nie grzeją :oops:

woy-tek

Post autor: woy-tek » czw wrz 18, 2008 7:48 pm

Aluzju poniał :D Choćbym miał swojego Szerszenia na plecach nieść to na zlot go przytargam :)2
243 + andoria

Awatar użytkownika
hayt
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: hayt » czw wrz 18, 2008 9:16 pm

hej Gabryś nie każdy ma turbinke :) samostart do aro to ponoc stworzony wynalazek. przeholowywac nie mozna jak ze wszystkim. uszczelka swoja droga ucierpiec moze, ale tłoki, panewki i cala reszta tez po dupie dostaje. samostart b.duzo oktanow wszak posiada, a kazda fura pali na suchym motorze bez smarowania i o tym pamietac potrzeba. a moze by tak wstrzyknac odrobine! benziny do kolektora ssacego? mokra jest i mniej oktanow niż samostart posiada, co Wy na to ?

wszystkim polecam takie cudo jak zaworek zwrotny przed pompka paliwa, to pewne zabezpieczenie przed zapowietrzaniem sie pomp wtryskowych zwłaszcza rotacyjnych :)

Awatar użytkownika
michaswappa

Post autor: michaswappa » sob wrz 20, 2008 8:39 pm

Zapowietrzaniu sie ukladu paliwowego zapobiega szczeelny uklad paliwowy :D Patentn testowany przezemnie:D
Przeczytalem caly regulamin:D

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

ZAPOWIETRZANIE SIĘ UKŁADU PALIWOWEGO

Post autor: Gabriel Tatoj » sob wrz 20, 2008 9:07 pm

:D :D
michaswappa pisze:Zapowietrzaniu sie ukladu paliwowego zapobiega szczeelny uklad paliwowy :D Patentn testowany przezemnie:D
No Michaś, Twój ,,patent"jest extremalnie odkrywczy :o :)21. Właśnie rozważania dotyczą ; miejsc(a) owych nieszczelności, bo to że są to już wiadomo, trzeba je poprostu wyeliminować :)1 :D

marek243
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marek243 » ndz wrz 28, 2008 5:16 pm

Gabryś przyjacielu drogi użyłeś zdjęcia mojego ostatniego arona na forum publicnym! Jest mi z tego powodu niezmiernie miło oczywiście :)2 . Szczerze mówiąć jest on strasznie zniszczony ale w ciągu jednego dnia jeden sprytny aro-motacz jest w stanie doprowadzić go do sprawności zlotowej! Ale nie tą maszyną na zlot się wybieram. Aro którym przyjade był w znacznie gorszym stanie niż ten na zdjęciu. Trzeba tylko chęci i czasu a każdy złom można odratować. A - jeszcze pieniądze się troche przydają :D

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

ARCHIWALNE FOTKI

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz wrz 28, 2008 6:30 pm

marek243 pisze:Gabryś przyjacielu drogi użyłeś zdjęcia mojego ostatniego arona na forum publicznym! Jest mi z tego powodu niezmiernie miło oczywiście :)2 (......)A - jeszcze pieniądze się troche przydają :D
To jedno z cenniejszych zdjęć w mojej kolekcji :)2 :)22 . Nie przypadkowo je zamieściłem na forum :)1 . Jak by ktoś widział jakie zacieki na mój plac były przyciągane to ktoś by pomyślał, że nowy skład złomu powstaje, a te oto nieżywce w większości ganiają do dziś i ciężko pracują aby po jakimś czasie znowu tak wyglądać jak to na fotce :)21. To nie jest jeszcze takie złe, ja już w Sudety jeździłem takim, że w deszczu to trza było mieć gumowce i parasol na wyposażeniu :)20.
A pieniądze są potrzebne też, ale nie takie wielkie jak przy ożywianiu jeździdełek z górnej półki :wink:

Awatar użytkownika
CRANE

Post autor: CRANE » ndz wrz 28, 2008 6:31 pm

Jakich ciekawych patentów wykonanych przez poprzednich właścicieli można się dopatrzeć wzmotanych pojazdach !!!

np. u mnie za każdym razem gdy odpalam samochód włącza się świeca żarowa - co jest dosyć ciekawe bo to i tak nic nie daje - a Aron biorąc pod uwage że jest założony alternator 35A - nie cierpi na przeładowanie akumulatora - a i akumulator 160A który jest ciągle niedoładowany i już dawno go szlak trafił

Na obrone poprzedniego właściciela dodam że założenie miał dobre tylko mu się kable podczas robienia instalacji troche zmotały :)

Awatar użytkownika
hal9

Post autor: hal9 » ndz wrz 28, 2008 6:46 pm

U mnie jest tyle kabli że mimo wycięcia przy róznych okazjach ponad połowy z nich i tak nie do końca wiem co do czego i po co.

Na szczęście wszystko działa.
ARO po licznych przeszczepach

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

PATENTY W ZACIEKU

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz wrz 28, 2008 6:58 pm

CRANE pisze:Jakich ciekawych patentów wykonanych przez poprzednich właścicieli można się dopatrzeć wzmotanych pojazdach !!!

np. u mnie za każdym razem gdy odpalam samochód włącza się świeca żarowa - co jest dosyć ciekawe bo to i tak nic nie daje -(.....) :)
Jeżeli masz stacyjkę fabryczna , to nie poprzedni właściciel tylko fabryka to tak zrobiła :)1 . W tej oto stacyjce jest tak właśnie konfiguracja :)1. Po przekręceniu kluczyka pierwszy raz, ,,budzisz" instalację , przekręcając dalej w prawo jest taki specyficzny opór i to jest grzanie świecy płomieniwej(bo taką powinieneś mieć w kolektorze powietrza), a na końcu kręcenia w prawo jest rozruch jako ostatnie położenie. Zapalając ciepłego zacieka za każdym razem posyłasz napięcie na świecę na któtki czas . ,,Grzanie świecy'' jest poprostu po drodze do rozruchu :)1. Jeżeli to Tobie jakoś przeszkadza, to wystarczy zabudować przekaźnik (sugeruję-40 Amper) na przewodzie zasilającym omawianą świecę i jego sterowanie zapodac na deskę rozdzielczą(jakiś podświetlony przełącznik albo klawisz). W momencie jak nie będziesz potrzebował podgrzania to nie popłynie napięcie do świecy :)1. Można też wypiąć podgrzewanie ze stacyjki i dać oddzielny załącznik do świecy , efekt będzie ten sam :)13 . A te 35 A prądu z tego alternatora , to faktycznie nie zawiele, ale jak masz wszystko OK , to ma być dosyć. Policz ilość odbiorników napięcia w Twoim zacieku oraz zapas który ma ładowac baterię , może się okazać że powinno wystarczyć. Może być tak jak piszesz, ale musiałbyś mieć jakieś wentylatory na chłodnicy , mega-żarówwki w lampach i jeszcze jakieś tam odbiornik ?? :o ??. Z czasem jak podejżewam ten alternator z DACI będzie do wymiany, ale fabrycznie miało starczyć tego prądu :)1 :)13

Awatar użytkownika
CRANE

Post autor: CRANE » pn wrz 29, 2008 5:49 am

stacyjka jest nieorginalna - a cała instalacja elektryczna jest nowa

świeca płomieniowa jest od jakiejś ciężarówki i składa się z dwóch elementów:
- ze świecy żarowej
- ze sterownika - tzn pompki na elektromagnesie która po dostaniu impulsu pompuje określoną ilość dawki paliwa do świecy

świeca żarowa podłączona jest do stacyjki i napięcie idzie na nią w momencie gdy się kręci rozrusznik - nie ma pośredniego położenia - więc nie ma możliwości rozgrzania

a sterownik podpięty jest pod przełącznik z wielką czerwona kontrolką

wszystko by działało gdyby sterownik był podłączony pod stacyjke a świeca pod przełącznik - wtedy wcześniej grzeje sobie świece i gdy odpalam idzie impuls do sterownika który podaje paliwo

a jeżeli chodzi o altrenator to już mam odłożony od poloneza 50A
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 6:57 pm przez CRANE, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
babcuk

Kontaktowanie:

Post autor: babcuk » wt paź 07, 2008 8:14 pm

no czas na mnie
mój m461 z roku 1972
silnik MB 300D po małym remoncie czyli pierścionki panewki rozrząd
narazie skrzynia mercedes 4 biegi (czyli robi jako żuk)
felgi poszerzone o 5 cm.
opony 265/75r16
fotele honda civic kubełki (wygodne)
no i to narazie tyle
jeszcze mam tyko mały problem jak rozwiązać kwestię napędu bo z napędem na tył to marna jazda.
może ktoś ma u siebie w muscelu taki silnik i może podpowie nowicjuszowi jak najlepiej ten problem rozwiązać.

pozdrawiam wszystkich pasjonatów ARO

Awatar użytkownika
babcuk

Kontaktowanie:

Post autor: babcuk » pn lis 10, 2008 3:22 pm

no nadszedł czas na fotki
niestety auto ciągle w remoncie także może nie wygląda super ale widziałem gorsze.

link do albumu:: http://babcuk.fotosik.pl/albumy/538147.html
Nissan Terrano 3,0 2003
HONDA CRV III 2,0
MAVERICK long 31" 2,7 TD
MUSCEL M461 300D

woy-tek

Post autor: woy-tek » pn lis 10, 2008 4:50 pm

No ładny jest :)2
243 + andoria

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aro”