aro 10
Moderator: Misiek Bielsko
aro 10

- Gabriel Tatoj
-
Re: aro 10
WITAJCIE
Pozdrawiam

Zagadnij do ,,aldo" z naszego forum, on wie o tych karzełkach wszystkodaro 74 pisze:witam stałem sie {SZCZESLIWYM } posiadaczem aro 10 seri 4 z silnikiem 1,6 fso auto mechanicznie ujdzie w tłoku ale blacha porażka ,tylnie blotniki jak ser szwajcarski. Prosze o pomoc w znalezieniu takich blach dodam ze przelecialem calego neta za nimi ale nic z tego pozdro arowiczow DARO Z bolca dolnoslaskie

Pozdrawiam

ok.dzieki
- robo1
- jestem tu nowy...
witam
ja swojego składam 6 czy 7 rok blachy w nich są tragiczne b. dużo zmian wprowadziłem w blacharce
kupić nic nie mogłem więc z pomocą kolegi sami stworzyliśmy wszystko
i tak proponuję zrobić
ja swojego składam 6 czy 7 rok blachy w nich są tragiczne b. dużo zmian wprowadziłem w blacharce
kupić nic nie mogłem więc z pomocą kolegi sami stworzyliśmy wszystko
i tak proponuję zrobić
Robert
witam ponownie tez sie na tym zastanawiam mam brata spawacza wiec cos z tego powinno wyjsc . ale mysle o zrobieniu z niego pikapa zarejestrowany jest jako ciezarowy tyle ze na 5 osob wiec niewiem czy to przejdzie.
http://www.dacia.webz.cz/
ja zawsze kupowałem u niego. prowadzi serwis, można kupić z tego co porozbiera. nie trzeba nowych kupować, byle dobre.
ja zawsze kupowałem u niego. prowadzi serwis, można kupić z tego co porozbiera. nie trzeba nowych kupować, byle dobre.
irek 10.4
witam ponownie mam pytanko czy dolny wahacz od daci 1300 lub renault 12 bedzie pasowal do 10
- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIEdaro 74 pisze:witam ponownie mam pytanko czy dolny wahacz od daci 1300 lub renault 12 bedzie pasowal do 10

Nie powinien , są inne zwrotnice, trapez kierowniczy nie z tej strony- większe koło ,........ należałoby zapytać doktora od tej serii, naszego forumowego kolegi; aldo

- robo1
- jestem tu nowy...
problem polega na tym , iż aldo mało zagląda teraz na forum
wysłałem mu info na priv z 3 miesiące temu i nie odczytał jeszcze
wysłałem mu info na priv z 3 miesiące temu i nie odczytał jeszcze
Robert
siema robo napisz jak uporales sie z tymi blachami bo u mnie masakra dziury na wylot wlasciwie jedna dziura wielkosci blotnika,i mam jeszcze pytanko zalozylem amory od daci i kola teraz sa pod skosem gora kola poszla do srodka czy skrocenie sprezyn cos da
- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE
(chyba , że to jakiś gazowiec podnoszący w jakiś niezrozumiały dla mnie sposób przód pojazdu do wartości górnej- prawie krańcowej
)
Pracę amorów odczujesz dopiero podczas jazdy gdy zawieszka wybiera nierówności z drogi-terenu.
Zbyt zawiłe dla mnie jest to co napisałeś przyjacielu, skoro nic nie dłubałeś w zawieszeniu- jego mocowaniu,....... ?
Przy zawieszeniu niezależnym, z wahaczami poprzecznymi - takimi jak przednie w ARO,
każdy z wahaczy- górny/dolny jest o innej długości po to by podczas zmiany obciążenia a więc zmiany położenia nadwozia w stosunku do podłoża po którym toczą się koła, styk z tymże podłożem kół przednich zachował stały rozstaw poprzeczny.
Inaczej mówiąc ; gdyby wahacze (w układzie poprzecznym) były jednej długości,
to koła rozjeżdżały by się podczas zbliżania się nadwozia w kierunku podłoża.
Różnica długości wahaczy powoduje , że koła przechylają się wraz ze zmiana opisanego powyżej obciążenia,
utrzymując tym samym tor jazdy w stałym rozstawie poprzecznym kół.
Nawet zmiana offsetu koła (ET) może powodować zmiany -niekorzystnie wpływające na opisane powyżej zależności

Amor nie powinien wpłynąć na położenie jakiegokolwiek elementu zawieszenia.daro 74 pisze:siema robo napisz jak uporales sie z tymi blachami bo u mnie masakra dziury na wylot wlasciwie jedna dziura wielkosci blotnika,i mam jeszcze pytanko zalozylem amory od daci i kola teraz sa pod skosem gora kola poszla do srodka czy skrocenie sprezyn cos da
(chyba , że to jakiś gazowiec podnoszący w jakiś niezrozumiały dla mnie sposób przód pojazdu do wartości górnej- prawie krańcowej

Pracę amorów odczujesz dopiero podczas jazdy gdy zawieszka wybiera nierówności z drogi-terenu.

Zbyt zawiłe dla mnie jest to co napisałeś przyjacielu, skoro nic nie dłubałeś w zawieszeniu- jego mocowaniu,....... ?

Przy zawieszeniu niezależnym, z wahaczami poprzecznymi - takimi jak przednie w ARO,
każdy z wahaczy- górny/dolny jest o innej długości po to by podczas zmiany obciążenia a więc zmiany położenia nadwozia w stosunku do podłoża po którym toczą się koła, styk z tymże podłożem kół przednich zachował stały rozstaw poprzeczny.
Inaczej mówiąc ; gdyby wahacze (w układzie poprzecznym) były jednej długości,
to koła rozjeżdżały by się podczas zbliżania się nadwozia w kierunku podłoża.
Różnica długości wahaczy powoduje , że koła przechylają się wraz ze zmiana opisanego powyżej obciążenia,
utrzymując tym samym tor jazdy w stałym rozstawie poprzecznym kół.
Nawet zmiana offsetu koła (ET) może powodować zmiany -niekorzystnie wpływające na opisane powyżej zależności

ok.tylko ze te amory maja wyzej o jakies 3 centy mocowanie sprezyn i ledwo co je zmiescilem ,nie moglem je na tyle scisnac aby wlazly w gniazdo a jak je wcislem przy uzyciu breszki i postawienia auta na kola okazalo sie ze gora sa pochylone do srodka az oslona przegubu trze po dolnym wahaczu wiec tak se mysle ze to przyczyna tych zbyt wysokich amorow.
dodam jeszcze ze przed wymiana amortyzatorow przod auta uginalem kciukiem a teraz stajem na zderzak i ledwo co sie ugina
- robo1
- jestem tu nowy...
z blacharka poradziłem sobie na 5+ , nawet specjalne wysłony zrobiłem z blachy i gumy nad kołami
aby błoto nie odkładało się w nadwoziu - rumuni o tym nie pomyśleli
a co do tego amorka z Daci to gdzieś na forum jest opis że używa się go aby podnieść autko wyżej
bodaj "aldo" coś takiego zrobił u siebie ale jeszcze nie rozkminiałem tego problemu
ja w tej chwili zatrzymałem się na przednich półosiach których u mnie można powiedzieć niema
rozsypały się całkowicie i nie mam już pomysłu skąd zdobyć .
aby błoto nie odkładało się w nadwoziu - rumuni o tym nie pomyśleli

a co do tego amorka z Daci to gdzieś na forum jest opis że używa się go aby podnieść autko wyżej
bodaj "aldo" coś takiego zrobił u siebie ale jeszcze nie rozkminiałem tego problemu
ja w tej chwili zatrzymałem się na przednich półosiach których u mnie można powiedzieć niema

rozsypały się całkowicie i nie mam już pomysłu skąd zdobyć .
Robert
witam ponownie robert w sprawie twojej 10 to znalazlem na olx w twoich stronach DOBRE MIASTO pow.OLSZTYNSKI aronie na szrocie.A blachy do swojej 10 formowales na jakiejs wyginarce do blach
- robo1
- jestem tu nowy...
blachy kolega przeginał na zaginarce do obróbek dachowych u sąsiada
jakaś samoróbka ale wyszło zawaliście
w Dobrym Mieście w zasadzie już nic nie maja w tym aronie - dzwoniłem
trzeba jakiś namiar w rumuni znaleźć bo tam jeszcze mają w cholerę części
jakaś samoróbka ale wyszło zawaliście
w Dobrym Mieście w zasadzie już nic nie maja w tym aronie - dzwoniłem
trzeba jakiś namiar w rumuni znaleźć bo tam jeszcze mają w cholerę części
Robert
robo zobacz tu http://www.annonce.cz/nahradni-dily-oso ... f-468.html 

a to rumunski olx http://olx.ro/oferta/piese-aro-24-si-ar ... 113f495148 a tu fajne zdjecia http://www.followus.ro/slides/Restaurar ... 20780.html
witam mam pytanie czy możne ktoś wie od czego można dopasować łożysko podtrzymujące wał napędowy na środku wielki dzięki za odpowiedz.
- robo1
- jestem tu nowy...
witam
nie wiem od czego pasuje ale miałem już taki problem
pojechałem z wałem do człowieka który regeneruje wały
zapłaciłem chyba 50 zł za wymianę .
Robert 668 178 257
nie wiem od czego pasuje ale miałem już taki problem
pojechałem z wałem do człowieka który regeneruje wały
zapłaciłem chyba 50 zł za wymianę .
Robert 668 178 257