Bo ja myślałem o uazowych wtedy piaste koła można założyć od uaza bo uaz i muscel ma takie same łozyska i rozstaw otworów na sprzegiełka by sie zgadzał ale co z reszta czyli frez półosi

Moderator: Misiek Bielsko
powiedzialby raczej,ze technologicznie to nic prostrzegoBubu pisze:No, to dobrze.
Pytanie tylko czy długości półosi są odpowiednie (po odwróceniu stron) i czy wielowypusty pasują, lub czy kułaki przegubów są takie same. Raczej nie.
Mówisz, że korpus jest cały z blachy stalowej? Eee, raczej pokrywa z blachy a korpus z żeliwa. Zresztą nie wiem, dawno nie widziałem z bliska mostu Muscela, ale technologicznie rzecz biorąc to ciężko by było taki korpus ze stali wykonać.
O kurcze, wysłałem 2 razy, sorry.
Halo, halo, to nie tak łatwo raczej, pochwy półosi-proste:rury z kołnierzem, korpus przekładni głównej: skomplikowana wytłoczka (+ gniazda łożysk), +wszystko pospawane/zgrzane razem. W porównaniu do odlewu żeliwnego gdzie poza samym odlewaniem, mamy skrawanie tylko powierzchni roboczych tj. gniazd łożysk, krawędzi połówek mostu lub krawędzi otworu rewizyjnego etc, tu jest sporo skrawania i obróbki plastycznej. Czyli nakład czasu i pracy większy. Tak sobie myślę, ale może się mylę.powiedzialby raczej,ze technologicznie to nic prostrzego, kilka wytloczek plus gniazda lozysk a wszystko zlozone do kupy i pospawane
a jesli chodzi o polosie to moim zdaniem najwazniejszy wielowypust od strony dyfra i dlugosc polosi plus-minus pare milimetrow.
zreszta uaz i tak ma polos mniejszej i dupa...tulejki,simmeringi mozna zmienic ale co z dyfrem?satelity zmieniacmoze lepiej ktos sprawdzi od aro,tez bym chetnie doposazyl sobie muscela a nie mam mozliwosci porownac...
muscel ma pochwy tloczne a nie rurowe i jego obudowa sklada sie z: dwoch polowek tloczonych z blachy, okraglego dekla na srodku, dwoch pierscieni na koncowkach do przykrecenia zwrotnic (tarcz kotwicznych na tyle) i jednego duzego pierscienia do ktorego mocuje sie dyfer z obuduwa zeliwna...wszystkie elementy mocuje sie w przyzadzie spawalniczym i tyle
Ze sprzęgiełkiem, to niewiele, ale z półosiami, to już tak, a o tym też była mowa.a tak w ogole to ktos chyba nie zrozumial tematu rozmowy; co niezalezne zawieszenie ma wspolnego ze sprzegielkiem ktore znajduje sie na piascie
Niestety na to wygląda, trzeba by jeszcze raz na chłodno przemyśleć sprawę...toldi pisze:popatrzcie tutaj www.rajdy4x4.pl/sklep/produkt/37/338.html
jesli dobrze widze to wielowpust jest bardzo drobny, wiec wszystko jasne-od aro nie przypasi
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości