skrzynia biegów - problemy
Moderator: Misiek Bielsko
- robo1
- jestem tu nowy...
skrzynia biegów - problemy
jestem nowym posiadaczem ARO 10,4 i mam problem z wyskakujacym 3 biegiem. Czy wie ktoś jak to naprawic i gdzie szukać części najlepiej gdzieś w Warszawie lub blisko niej.
Pozdrawiam wszystkich ARO-wiczow
Robert
Pozdrawiam wszystkich ARO-wiczow
Robert
Robert
-
- jestem tu nowy...
niestety nie znam budowy skrzyni w Aro 10.4 lecz zobacz czy np. nie pomoże na twoje dolegliwości wymiana sprężynki dociskającej kulkę na przesówce (można na prubę włożyć od wstecznego bo jest mocniejsza).
Takie rozwiązanie bardzo często pomagało w fiatach 125 i poldkach czy ładach. W w/w modelach sprężynki znajdują się pod płaskowniczkiem szerokości ok 12mm i przykręcony na dwie nakrętki ze szpilkami nieopodal linki prętkościomierza na końcu skrzyni biegów.
jeśli to nie pomoże to odnajdź opis skrzyni i szukaj po opisach w internecie i sklepach motoryzacyjnych. Ja elementy które potrzebuję demontuje i zanoszę z suwmiarką do sklepu motoryzacyjnego i sprzedawca szuka zamiennika
od pojazdu innej marki np.mercedes MB100
Poszukaj zamienników części także w sklepch z częściami do maszyn rolniczych
czy ciągników oraz widlaków typ "Bułgar".
Pozdrawiam
Robert
Takie rozwiązanie bardzo często pomagało w fiatach 125 i poldkach czy ładach. W w/w modelach sprężynki znajdują się pod płaskowniczkiem szerokości ok 12mm i przykręcony na dwie nakrętki ze szpilkami nieopodal linki prętkościomierza na końcu skrzyni biegów.
jeśli to nie pomoże to odnajdź opis skrzyni i szukaj po opisach w internecie i sklepach motoryzacyjnych. Ja elementy które potrzebuję demontuje i zanoszę z suwmiarką do sklepu motoryzacyjnego i sprzedawca szuka zamiennika

Pozdrawiam
Robert

JEEP RUMUN - Aro 243 2,5TDi 2004r.
ŁADA NIVA 2004r. 1,7i + Gaz
"Nie pogrzebiesz nie pojedziesz"
ŁADA NIVA 2004r. 1,7i + Gaz
"Nie pogrzebiesz nie pojedziesz"
-
- jestem tu nowy...
Re: skrzynia biegów - problemy
witam właśnie stałem się posiadaczem "problemu" 10.4
i mam pytanko od czego pasują półosie przednie do 10.4 to jeździełko będzie dawcą podwozia do innego autka ale nie mam prawej półośki a chciałbym ją założyć żeby było 4x4 zanim zrobię zmote

fanatyk 4x4
dostępne:
MB G240GD
aro 10.4
peugeot 205 dawca
dostępne:
MB G240GD
aro 10.4
peugeot 205 dawca
Przednia półoś będzie pasować z Dacii 1300 ewentualnie z Renówki 5 lub 12 ale w przypadku reno nie jestem pewny na 100 % a od dacii kupowałem do swego Aro i są takie same 

-
- jestem tu nowy...
dzięki za info będe szukał autko w warsztacie juz jest, niedługo zdjęcie budy i przymiarki do nowej
peugot 205
będzie nadwozie od aro z rocznika 95 do sprzedania:)

fanatyk 4x4
dostępne:
MB G240GD
aro 10.4
peugeot 205 dawca
dostępne:
MB G240GD
aro 10.4
peugeot 205 dawca
-
- jestem tu nowy...