tarcza sprzęgłowa do Aro 10.4
Moderator: Misiek Bielsko
tarcza sprzęgłowa do Aro 10.4
Witam mam mały problem z dostaniem tarczy oraz docisku do Aro 10.4 z silnikiem benzynowym 1.4 Właściwie to w internecie jest dostępnych kilka kompletnych docisków różnych firm ale wymiary które są tam podane różnią się od tego co siedziało u mnie i nie wiem czy będzie to pasować na moje koło zamachowe . Może ktoś by mi podpowiedział jaka tarczę i docisk zakładaliście u siebie. Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi
Re: tarcza sprzęgłowa do Aro 10.4
pasuje wszystko od daci. z tym, że w daci też były dwa rodzaje większa i mniejsza. ale tej mniejszej już chyba nigdzie nie sprzedają bo była stosowana ze 20 lat temu. idziesz do sklepu i kupujesz. na wszelki wypadek powiedz, że do daci kombi.
irek 10.4
- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE
Irek ma oczywiście rację , ale licho nie śpi i nie wiadomo co będzie miał w ofercie sprzedający i jaką będzie dysponował wiedzą w temacie.
. Po co masz kupować i oddawać z powrotem
Do ARO -10 pasoowało też coś z Francuzów, ale nigdy nie miałem sposobności motać z tymi zamiennikami- tyle co słyszałem od kogoś 
Ja bym wziął do ręki ten oryginał i wtedy dopiero robił poszukiwania
Życzę powodzenia i pozdrawiam

Jeżeli masz mozliwość zabrania do sklepu tej tarczy którą wyciągnołeś z 10-ki, to będziesz mógł porównać a nawet pomierzyć suwmiarką czy ta nowa jest kompatybilna z tą zużytątadeo pisze:Witam mam mały problem z dostaniem tarczy oraz docisku do Aro 10.4 z silnikiem benzynowym 1.4 Właściwie to w internecie jest dostępnych kilka kompletnych docisków różnych firm ale wymiary które są tam podane różnią się od tego co siedziało u mnie i nie wiem czy będzie to pasować na moje koło zamachowe . Może ktoś by mi podpowiedział jaka tarczę i docisk zakładaliście u siebie. Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi

Ja bym wziął do ręki ten oryginał i wtedy dopiero robił poszukiwania

Życzę powodzenia i pozdrawiam

zrobiłem dokładnie tak jak mi radzicie wziąłem oryginał nie tylko tarczy ale nawet docisku (aluminiowego co dziwi wszystkich sprzedawców) a także koło zamachowe aby od razu na miejscu przyłożyć ewentualnie docisk czy aby na pewno pasuje i tu zaczynają się problemy.Jeżeli masz mozliwość zabrania do sklepu tej tarczy którą wyciągnołeś z 10-ki, to będziesz mógł porównać a nawet pomierzyć suwmiarką czy ta nowa jest kompatybilna z tą zużytąIrek ma oczywiście rację , ale licho nie śpi i nie wiadomo co będzie miał w ofercie sprzedający i jaką będzie dysponował wiedzą w temacie.
. Po co masz kupować i oddawać z powrotem
Do ARO -10 pasoowało też coś z Francuzów, ale nigdy nie miałem sposobności motać z tymi zamiennikami- tyle co słyszałem od kogoś
Ja bym wziął do ręki ten oryginał i wtedy dopiero robił poszukiwania![]()
Wiedza sprzedawców juz na temat starej dacii jest marna a kiedy mówie że to jest docisk do aro to już dokładny odjazd pytania co to jest itp.
Poszukałem w internecie i znalazłem kilka ofert tylko że wymiarami tarcza różni sie od mojej więc nie mam pewności że docisk będzie pasował na koło zamachowe.
oto przykład kompletnego sprzęgła z internetu
http://www.moto-portal.pl/sklep/mp/auto ... /35897.php
tylko że moja tarcza ma średnicę 200 mm a ta w ofercie 170 mm i nie wiem czy u mnie poprzedni właściciel coś zmotał bo w zasadzie to na tym docisku co mam spokojnie mogła by chodzić 170 a na dodatek rozmiaru 200 nigdzie nie mogę dostać
jeszcze pytanie do Irka: pisałeś na innym wątku ze zakładałeś u siebie wałek i tarczę od poloneza na czym ta zmiana dokładniej polegała czy docisk też zakładałeś od poldka a poza tym jak zmieniałes kilka razy sprzęgło to może pamiętasz wymiary
a, to TY masz inną inszość. osobiście nie spotkałem się z takim sprzęgłem w polsce, ale wiem o ich istnieniu. wpisz to http://www.autodielyhajduk.szm.sk/ i poszukaj w częściach, albo nawet kup katalog. ja u niego kupowałem. jest jeszcze w Havirovie koło Ostravy auto sembol, który ma części do aro. ja jadę w sobotę 7 listopada do Ostravy jakby co. a z kolei moja przeróbka polegała na tym, że tarczę i docisk dałem z poloneza, walek sprzęgłowy też. tylko że w kole zębatym 4 biegu koledzy w pracy na elektrodrążarce zrobili mi kwadrat zamiast tego delikatnego wielorowka. uciąłem wałek sprzęgłowy z poloneza, zfrezowałem na kwadrat i dałem go nawęglić do hartowni. takie to były czasy kiedyś w państwowym zakładzie
od tego czasu przestałem planować trasy według lini PKS, PKP
stare dacie miały sprzęgła 160mm, nowe i aro miały 170mm. a 200mm też były ale znam tylko z katalogów. na własne oczy nie widziałem. kumaty facet jest w bytomiu, prowadzi sklep do daci, trabanta i u niego widziałem różne żeczy do rumunów. może mieć lub wiedzieć o tym.

irek 10.4