Pytanie od reduktor
Moderator: Misiek Bielsko
Pytanie od reduktor
Posiadam reduktor od aro, bez skrzyni, wygląda na całkiem niegłupi stan. Teraz pytania, wytrzymały jest w miarę? Czy bez problemu można sobie dorobić flanszę i połączyć z dowolną skrzynią czy problematyczny temat?
sraczyki
Re: Pytanie od reduktor
do czego,z jakim silnikiem , jakie mosty, jakie koła ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
- mucha25wroclaw
- jestem tu nowy...
Z jakiego Aro
240
243
10,4
benzyna
diesel

240

243

10,4

benzyna

diesel

10,4
.
Wrazie W - dzwonić o przyzwoitych porach
787 5oo 085

Wrazie W - dzwonić o przyzwoitych porach

- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE
Reduktor z ARO serii 240 to bardzo dobry,lekki,bezproblemowy w eksploataci, pancerny i praktycznie bezobsługowy grat w układzie napędowym
Nie wiemy jakie masz możliwości, jakie zaplecze teoretyczne i wiedzę potrzebną do kojarzenia w całoś mniej lub bardziej egzotycznych podzespołów układów napędowych
Nie czepiam się, ale sam reduktor z ARO jest fabrycznie przygotowany do pracy w monobloku ze skrzynią biegów
. Można oczywiście zrobić bardzo wiele, ale to nie takie proste. Wałek zdawczy skrzyni biegów jest zakończony wielowypustem na którym osadzone jest koło zębate odpowiedzialne za napęd zwolniony naszego pojazdu i zarazem posiada ,,zapinkę" do łączenia z wałkiem zdawczym reduktora. A więc jest to zarazem pierwsze z sześciu kół reduktora.
Można wykorzystać część korpusu skrzyni biegów- jej tylną część do której dokręcony jest reduktor i dorobić odpowiedni łącznik-adapter podparty w łożysku spełniający rolę wałka zdawczego na który osadzimy nasze oryginalne koło zębate. Można też dorobić zupełnie nową płytę pośrednią która spełni rolą adaptera pomiędzy skrzynią biegów a reduktorem. Poza tym; nie każda skrzynia może być dobrym materiałem na ,,przytulanie" do niej jakichkolwiek płyt, reduktorów,adapterów itd.
Takie motanie wymaga zaplecza, a Ci którzy mają powyższe zaplecze powinni jednak posiadać niezbędną wiedzę do prowadzenia powyższych przeróbek
Pod tym tematem też jest o reduktorze (i nie tylko)
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=53&t=77094
POZDRAWAIM

Problem w doradzaniu polega na tym , że poszczególne podzepoły i zepoły tworzonego (narazie wirtualnie)układu przenoszącego napęd nie są pudełkiem z klockami LEGO, z których można ułożyć coś w dowolnej konfiguracji.s4e pisze:Posiadam reduktor od aro, bez skrzyni, wygląda na całkiem niegłupi stan. Teraz pytania, wytrzymały jest w miarę? Czy bez problemu można sobie dorobić flanszę i połączyć z dowolną skrzynią czy problematyczny temat?
Reduktor z ARO serii 240 to bardzo dobry,lekki,bezproblemowy w eksploataci, pancerny i praktycznie bezobsługowy grat w układzie napędowym

Nie wiemy jakie masz możliwości, jakie zaplecze teoretyczne i wiedzę potrzebną do kojarzenia w całoś mniej lub bardziej egzotycznych podzespołów układów napędowych

Nie czepiam się, ale sam reduktor z ARO jest fabrycznie przygotowany do pracy w monobloku ze skrzynią biegów

Można wykorzystać część korpusu skrzyni biegów- jej tylną część do której dokręcony jest reduktor i dorobić odpowiedni łącznik-adapter podparty w łożysku spełniający rolę wałka zdawczego na który osadzimy nasze oryginalne koło zębate. Można też dorobić zupełnie nową płytę pośrednią która spełni rolą adaptera pomiędzy skrzynią biegów a reduktorem. Poza tym; nie każda skrzynia może być dobrym materiałem na ,,przytulanie" do niej jakichkolwiek płyt, reduktorów,adapterów itd.
Takie motanie wymaga zaplecza, a Ci którzy mają powyższe zaplecze powinni jednak posiadać niezbędną wiedzę do prowadzenia powyższych przeróbek

Pod tym tematem też jest o reduktorze (i nie tylko)

POZDRAWAIM

- Gabriel Tatoj
-
No więc w tej chwili sam rduktor jest bezużyteczny, dla tego, że niema możliwości zapodać napędu na widoczne koło zębate- to którego kawałek widać z lewej strony. To koło odpowiada za napęd 4X4 . Jest potrzebna płyta pośrednia oraz wałek z osadzonym na nim kołem zdawczym łączącym mechanicznie skrzynię z tym reduktorem.

Tak, wiem to, rozszyfrowałem już ten temat. Z resztą jakiś czas temu odkręcałem od tego skrzynię. Powiedz, czy jest to ten "dobry" reduktor czy nie. Jeśli tak, to będę potrzebował do niego skrzynię lub tryb z wałkiem.
sraczyki
- Gabriel Tatoj
-
To ten dobry reduktors4e pisze:Tak, wiem to, rozszyfrowałem już ten temat. Z resztą jakiś czas temu odkręcałem od tego skrzynię. Powiedz, czy jest to ten "dobry" reduktor czy nie. Jeśli tak, to będę potrzebował do niego skrzynię lub tryb z wałkiem.

Dobrze się zastanów jak zrobisz jego połączenie ze skrzynią, żeby wszystko był w idealnej osi, w idealnej odległości i jeszcze razem zamocowane

- Gabriel Tatoj
-
To płyta pośrednia, koła zdawcze różnego typu -zależnie od typu reduktora i kompletny monoblok; skrzynia 5-ciobiegowa i reduktor AROs4e pisze:Gumowe sprzęgło

Tak robią profesjonaliści

Rozważę, muszę mieć na stole skrzynię od 2,9 żeby obadać jak wygląda temat takiego połączenia.
Póki co, poszukuję wiadomego trybu z wałkiem. Posiadasz?
sraczyki
- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE NIEDZIELNIE
Małoprawdopodobe żebyś skrzynię z 2,9 dał rady połączyć w monoblok z reduktorem ARO
Pozwól , że i ja coś zapytam; gdzie jest skrzynia z ARO którą pozbawiłeś reduktora i dla czego nie możesz ją wykorzystać w motaniu przy zmocie

Wałek ze skrzyni ARO -zdawczy jest raczej nieprzydatny w całości i najlepiej jest dorobić taki krótki z frezem na omawiane koło, średnicą pod łożysko(czterobieżniowe serii 32) i wielowypust pod zabierak od zewnętrznej strony reduktora. Wszystko oczywiście zabudowane w płycie która zarazem będzie elementem montażowym- nośnym reduktora w ramie
Skrzynia z 2,9 jest stosunkowo krótka i myśłę, że połączenie jej z reduktorem krótkim wałkiem na krzyżakach powinno się powieść 

Posiadam , ale nie jestem przekonany czy jedno i drugie nie pójdzie na zmarnowanies4e pisze:Rozważę, muszę mieć na stole skrzynię od 2,9 żeby obadać jak wygląda temat takiego połączenia.

Pozwól , że i ja coś zapytam; gdzie jest skrzynia z ARO którą pozbawiłeś reduktora i dla czego nie możesz ją wykorzystać w motaniu przy zmocie

Wałek ze skrzyni ARO -zdawczy jest raczej nieprzydatny w całości i najlepiej jest dorobić taki krótki z frezem na omawiane koło, średnicą pod łożysko(czterobieżniowe serii 32) i wielowypust pod zabierak od zewnętrznej strony reduktora. Wszystko oczywiście zabudowane w płycie która zarazem będzie elementem montażowym- nośnym reduktora w ramie

Ale przecież zapłacę za to, więc w czym problem, nawet jeśli się zmarnuje? Na razie kompletuję graty, myślałem o skrzyni automatycznej, a ta już taka krótka nie jest niestety. Skrzynia aro dawno temu zmieniła właściciela...
sraczyki
Polecam ten reduktor jest bardzo mocny mam z 2,9 efi forda całą skrzynię z 33" kołami zresztą któryś z czołowych zawodników miał ten reduktor z 5 litrowym 300 konnym BMW 

- michaswappa
Cześć po długiej nieobecności!
Pytanie czy zmieszczę do mojego muscela silnik od mercedesa labo 300 lub ten 2,9 diesel(wymiary oba mają te same) skrzynka od merola i reduktor od honkera i czy nie będę miał za krótkiego tylnego wału napędowego, Oczywiście wałek pośredni planuje o długości 22 cm, bo chyba takie się robi??
Pytanie czy zmieszczę do mojego muscela silnik od mercedesa labo 300 lub ten 2,9 diesel(wymiary oba mają te same) skrzynka od merola i reduktor od honkera i czy nie będę miał za krótkiego tylnego wału napędowego, Oczywiście wałek pośredni planuje o długości 22 cm, bo chyba takie się robi??
Przeczytalem caly regulamin:D
Witam
Poszukuje trybu jak jest opisany wyzej
( koło zębate wchodzące w reduktor)
Jak ktos Posiada
Prosze o Kontakt na PW 
Poszukuje trybu jak jest opisany wyzej

Jak ktos Posiada

- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE
Poza tym nowsze reduktory są na łożyskach stożkowych i tam koła mają skos w inną stronę , a więc dodatkowa inność
W zależności od tego jaką masz-będziesz miał skrzynię, takiego potrzebujesz koła
POZDRAWIAM

Jest kilka typów tego koła i w zależności od tego jaka była skrzynia z którą współpacował reduktor takie było koło zdawcze skrzyni.aaliyah pisze:Witam
Poszukuje trybu jak jest opisany wyzej( koło zębate wchodzące w reduktor)
Jak ktos Posiada![]()
![]()
Prosze o Kontakt na PW
Poza tym nowsze reduktory są na łożyskach stożkowych i tam koła mają skos w inną stronę , a więc dodatkowa inność

W zależności od tego jaką masz-będziesz miał skrzynię, takiego potrzebujesz koła

POZDRAWIAM

Reduktor Wyglada dokladnie jak na zdjęciach u s4e ( Wiec starszy typ
)
Skrzynia jest tczew Silnik Andoria 2.4
Caly zestaw bedzie wygladal dokladnie jak tak jak na twoich zdjeciach

Caly zestaw bedzie wygladal dokladnie jak tak jak na twoich zdjeciach

- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE

No więc jeszcze nam napisz w jaki sposób połączysz te dwa podzespoły ze sobą
Na załaczonych fotkach widzisz płytę pośrednią-adapter który służy jako łącznik pomiędzy skrzynią Tczew i reduktorem ARO w którym od razu znajduje się łożysko w specjalnej oprawie
Koło które potrzebujesz jest dosyć egzotyczne ponieważ to stare rozwiązanie z lat 90-tych kiedy stosowano starsze reduktory konfigurowane z różnymi skrzyniami. Łatwiej jest zdobyć koło do nowszego typu reduktora na łożyskach stożkowych
POZDRAWIAM

Jak rozumiem masz skrzynię z Tczewa- LUBLIN I + 4c90 oraz reduktor z ARO starszego typuaaliyah pisze:Reduktor Wyglada dokladnie jak na zdjęciach u s4e ( Wiec starszy typ![]()
![]()
)
Caly zestaw bedzie wygladal dokladnie tak jak na Twoich zdjeciach![]()
![]()
![]()

No więc jeszcze nam napisz w jaki sposób połączysz te dwa podzespoły ze sobą

Na załaczonych fotkach widzisz płytę pośrednią-adapter który służy jako łącznik pomiędzy skrzynią Tczew i reduktorem ARO w którym od razu znajduje się łożysko w specjalnej oprawie

Koło które potrzebujesz jest dosyć egzotyczne ponieważ to stare rozwiązanie z lat 90-tych kiedy stosowano starsze reduktory konfigurowane z różnymi skrzyniami. Łatwiej jest zdobyć koło do nowszego typu reduktora na łożyskach stożkowych

POZDRAWIAM

Witam
Dokladnie tak mam silnik i skrzynie tczew z Lublina 2.
Mam zamiar dorobic właśnie taka plyte do polaczenia z reduktorem
(znajomy posiada zaplecze do wykonania tego elementu).
Dzieki za podpowiedzi

Dokladnie tak mam silnik i skrzynie tczew z Lublina 2.
Mam zamiar dorobic właśnie taka plyte do polaczenia z reduktorem
(znajomy posiada zaplecze do wykonania tego elementu).

Dzieki za podpowiedzi