Kupno Aro - co i jak z częściami?

243d i inne

Moderator: Misiek Bielsko

Damiankulak

Kupno Aro - co i jak z częściami?

Post autor: Damiankulak » pn gru 02, 2013 9:44 pm

Rozglądam się za ARO 243 z oryginalnym dieslem. Są one relatywnie tanie. Jednak chciałbym sie zapytać jak jest z częściami, np. do silnika, do mostu, do hamulcy? Są one ogólnodostępne jak do Uaza na przykład czy trzeba szukać?
Aha i jeszcze chcę się spytać jak w Aro jest rozwiązane sterowanie dołączaniem napędu i reduktorem, skoro w kabinie wychodzi jedna krótka dźwignia i druga od biegów. A w uazie np są 3, jedna od biegów jedna od napędu i druga od reduktora.

Awatar użytkownika
Didymos

Re: Kupno Aro - co i jak z częściami?

Post autor: Didymos » wt gru 03, 2013 10:22 am

Ta jedna dźwignia steruje jednocześnie dołączeniem przodu i reduktorem, tak jak w większości terenówek.
Co do części się nie wypowiem, miałem aro wieki temu i szczęśliwie przez bardzo krótką chwilę :)21
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » wt gru 03, 2013 9:50 pm

Hmm zmiana zamiarów z uza na drakulę :)21 , spoko przerabiałem już uza i gza i zaniemoga teraz drakula jest na tapecie :wink:
Fura jak każda z tej epoki wymaga troski od kierownika, a jak się dba to i jedzie nieźle :wink:
Mam oryginała z 84 roku zostały mi blachy do poprawki ale to na wiosnę, mechanicznie jest już ok. Z tego co się dowiedziałem i z praktyki wart uwagi jest silnik dwugłowicowy o pojemności zbliżonej do 3.2. Silnik jest z ciągnika a części są dostępne w sklepie z traktorami-jak na razie zakup pompy wody zrobiłem nówki sztuki nieśmiganej za 150 zł :)21 Reszta betów rynek wtórny i coś tam trzeba dorobić do zawiasu. Miałem też kryzys i chciałem puścić furę do ludzi jednak zostaję przy tej marce :)21
Z zalet można wymienić niezły komfort jazdy w środku :D ogrzewanie coś tam chucha i dmucha, tapicerka i szyby otwierane z korby w kabinie, a nie z klucza 13 -normalnie luksus panie :)21. Mój mieści 8 osób przepisowo choć jak w tyle jeździłem to 2 klasa narzekała ze nie ma jak gorzały polewać :wink: . Dzielność w terenie jak na moje wymagania ok- dojeżdżam na działkę i przemieszczam się po niej a to już duży sukces, mało pali jak na swoją pojemność ale o to chodzi. Tyle od mnie, więcej może powiedzieć tobie Gabriel gdyż jest chodzącą encyklopedią tej marki
Pozdrawiam
Aro 243 3.2 D

Damiankulak

Post autor: Damiankulak » czw gru 05, 2013 8:30 pm

no podoba mi się ten Rumunek :) zwłaszcza silnikowo.
No i cenowo :D
A jakie położenia ma ta wajcha od napędów bo nie ogarniam jak moznajedną wajchą sterować napędem i redukcją.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw gru 05, 2013 8:32 pm

uwierz - w po pierwszym sezonie poziomem kosztów osiągniesz "drogiego" japończyka. I dalej będziesz miał niesprawny wóz wart 50 gr / kg

nie szkoda życia na takie wynalazki?
Chyba, że muscela wypiękniasz celem zadawania szyku i rwania na 4 pancernych

Damiankulak

Post autor: Damiankulak » czw gru 05, 2013 8:40 pm

nie muscela tylko 243.
Ja chcę po prostu mieć prostego klasyka z napędem 4x4. Ot, taki kaprys.
Ja wiem, że on bezproblemowy nie będzie, i tak jak coś zakupię to już jestem tego świadomy że trzeba będzie na pewno wyłożyć $$ na pakiet startowy.

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » czw gru 05, 2013 9:27 pm

Hmm wszystko zależy od stanu zanabycia fury, u mnie jak na razie bez większych wydatków i napraw. W sumie aro to po unimogu pierwsze auto które mnie niewiele kosztuje, w gaza wpakowałem mnóstwo czasu i kasy ale doświadczenie zdobyte pozwala mi na to by nie pchać się w resztki samochodów tylko coś sprawnego.
A co do doboru fury to nie zawsze trzeba mieć super 4x4, czasem ktoś może polubić niby zwyczajne, niby przestarzałe i popularne auto które lata świetności ma już za sobą... :wink:
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw gru 05, 2013 9:40 pm

z sentymentem się ie dyskutuje. Jak z gustami. Frajda ma być

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » sob gru 07, 2013 12:14 pm

święte słowa :)2
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
samael
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: samael » pt sty 09, 2015 11:46 am

Witam
Dopiszę się tutaj.

Jako że trochę szelestów mam to rozglądam się za 324. Tylko to nadwozie mnie interesuje. Niestety z tego co widzę to chyba wymarły, bo na żadnym alledrogo itd. już dawno żadnego nie widziałem.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ;)
Kiedyś Aro 243 D 3,2 Diesel a teraz plany zakupu niczego innego :)
gg: 1964928

Awatar użytkownika
ssslavo

Post autor: ssslavo » pt sty 09, 2015 3:12 pm

Po takie auta trzeba się po prostu do Rumuni przejechać ,daleko nie ma a w górach ich widuję więcej niż u nas Dusterów.
PATROL
SAMURAI
GEKON

kotmarek86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kotmarek86 » ndz sty 25, 2015 3:50 pm

Mam 243 z silnikiem sierra 2,3d. Za takie pieniądze to świetna zabawa i upokorzenie dla Japończyków. Części hamulcowe np. cylinderki pasują od LUBLINA/ŻUKA po delikatnej przeróbce. Reduktor i napędy chodzą w kształcie \_/

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » pn sty 26, 2015 10:54 am

Intercars ma zestawy do naprawy cylinderków w Aro :wink:
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » pn maja 11, 2015 9:28 pm

Pytanie: Posiada może ktoś kołpak do przedniego koła od aro z otworem na sprzęgiełko? Mój z jednym dziwnie wygląda i wypada abym uzupełnił braki :)21
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » pn maja 11, 2015 11:38 pm

WITAJCIE :D
A ten kołpak Radek to jaką funkcję spełnia w Twoim pojeździe ?? :)
Bo jak poprawia właściwości użytkowe, to ja tez takie chcę :wink: :)21

Wiem , że były w starszych modelach- nie wszystkich ale były założone na koła samochodów.
Albo masz jakiegoś oldtimera, albo założyłeś coś zdobycznego do swojego draka ?? :)21
No i musisz mieć fele z zaczepami- takimi jak w SYRENIE ,czy WARSZAWIE,....... :)13

POZDRAWIAM :D

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » śr maja 13, 2015 8:59 am

Witaj Gabrielu,
W wyniku poczytywania ostatnich pomysłów naszej kochanej klasy politycznej i chęci wprowadzenia zmian prawa dotyczących Naszych pojazdów doszedłem do wniosku, iż Aro będzie dążyć w kierunku żółtych tablic :)21 .
Jeden kołpak przedni mam i z ciekawości pytam czy to to w ogóle występuje gdzieś w naturze?
A dwa podobno w "Legendach PRL" leciało coś ostatnio o Aro - nie widziałem :)11 lecz słyszałem od osoby która to oglądała iż powiedziano że nie występują już oryginały, więc wjechali mi na ambicje. A co do kół to mam dwa komplety na właściwych felgach :wink:
Aro 243 3.2 D

Lorado

Post autor: Lorado » pn lip 06, 2015 7:20 pm

Oddam na wagę nadwozie do Muscela M461.Gotowe do zamontowania,nie wymaga prac spawalniczych.odbiór własny.Kontakt na PW
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aro”