Dakar 2007

imprezy składające się tylko z OS'ów, np Mercedes Truck Rally itp

Moderator: Pasza

Awatar użytkownika
Flame_76
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Flame_76 » czw gru 21, 2006 10:56 am

domator pisze:Flame: Co to jest kurs nawigacji? W sensie - na jakim poziomie i przez kogo organizowany? Bo kazdy harcerz zna teorie nawigacji tylko bardzo malo zna praktyke nawigacji na dakarze :-)
Czy to kurs ukierunkowany na dakar czy dla biegajacych na orientacje?
P.
Z tego, co Jean Marc mówił wynikało, iż był to kurs pod kątem Dakaru właśnie. Gdzieś w Belgii go przechodził.

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw gru 21, 2006 11:03 am

Ale kurs czego ??

- Czytania roadbooka bo inny niż na innych rajdach
- Rozróżniania kierunków
- Czytania mapy
- Wspólpracy z GPS i drogomierzami
- Umiejetność określenia pozycji i kierunków bez urządzeń typu GPS na pokładzie...
- Umiejetnośc trafienia do domu ręcznie a nie tylko na przyrządach

No i najważniejsze, umiejetność robienia tego wszystkiego co wyżej przemieszczając sie z prędkością 120-170kmh w czyms co trzęsie :D

W aucie jest i tak prosciej , w motorze/quadzie trzeba jeszcze w tym samym momencie kierować i w droge trafiać ;D

Coś jeszcze ? Z takich ważnych rzeczy a nie niuansów.

Zbliżone rzeczy jak na kursie nawigacji morskiej, Bo i pustynia do morza podobna Choć na pustyni nie byłem, ale mórz kilka mialem okazje zwiedzić :-)
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

Awatar użytkownika
Flame_76
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Flame_76 » czw gru 21, 2006 11:34 am

No ba! Naturalnie, że rozróżniania kierunków Kreciu :wink: ...przecież to najważniejsze, co nie? :lol: A...i jeszcze obsługa takiego urządzenia....yyyy....jak mu tam....kompas, czy jakoś tak ;))

Rozmowa miała miejsce dość dawno, bo przy okazji pierwszego Dakaru Hołka, więc wybacz ale szczegółów nie pamiętam i nie mogę zaspokoić Twojej ciekawości. Grunt, żeby w tym roku tę wiedzę wykorzystał jak należy i by nauka nie poszła w las?

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw gru 21, 2006 11:50 am

Biga, albo MichałLR

Ma któryś z was kilka kartek z roadbooka dakarowego ??

Mógłby wrzucić skan ?
Krzysiek

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » czw gru 21, 2006 6:34 pm

Flame_76 pisze:
JayJay pisze:a czy ktos wie czy w tegorocznym rajdzie startuja jakies nowye modele aut ?? Na jednej stronie czytalem ze w tym roku ma wytartowac fiat panda. Ciekawe !!
A będzie...Team Fiat Pandakar...cóż za wdzięczna nazwa...co nie?
Mam pewne obawy...każdy wie bowiem dobrze, ze włoszczyzna owszem, jest dobra, ale raczej do zupy :wink: .
Śmiejecie się z tych Pand a ja widziałem takie na początku roku w Tunezji - te same co startowały w Libya Challenge - trochę śmieszne ale z bliska robiły wrażenie... choc osobiście wybrał bym inny samochód na Dakar :roll:
RaceCars

Tacoma->Hilux 4.0 V6 TRD Supercharged
HDJ100
Touareg V8

Awatar użytkownika
Tołdi

Post autor: Tołdi » czw gru 21, 2006 6:34 pm

Flame_76 pisze:
JayJay pisze:a czy ktos wie czy w tegorocznym rajdzie startuja jakies nowye modele aut ?? Na jednej stronie czytalem ze w tym roku ma wytartowac fiat panda. Ciekawe !!
A będzie...Team Fiat Pandakar...cóż za wdzięczna nazwa...co nie?
Mam pewne obawy...każdy wie bowiem dobrze, ze włoszczyzna owszem, jest dobra, ale raczej do zupy :wink: .
i tu się nie zgodzę. Wbrew panującej u nas opini uważam że Włosi to twrde i ostre chłopy.

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » czw gru 21, 2006 6:48 pm

Flame_76 pisze:...Znowu jakiś przytyk węszę. Nie lubisz REMPST-ów jak widzę. Trudno...
Jestes w mylnym bledzie :)21 W RMPST nie ma nawigacji. Jest dyktowanie i opis trasy. Trase znasz wczesniej. Tak jak w plaskich. To dwa rozne swiaty. Pojedz raz trudna "przeprawe" z nieprecyzyjnie opisanym opisem trasy to zrozumiesz o co chodzi :)21
Krecik pisze:Biga, albo MichałLR
Mógłby wrzucić skan ?
Nawet jak bym mial :wink: to raczej nie dam :)21

Wyglada normalnie. Duzo wazniejsza jest "duza" droga czasami. Trzeba ja korygowac na punktach w ktorych wiesz gdzie jestes. Wynika to z dystansow jakie sie pokonuje. Na malych kratkach mozesz narobic i z kilometr, potem pojedyncza kratke kasujesz ale nie wiesz ile nabiles na gorke. Jak na nastepnym PK nie skorygujesz "duzej" drogi, a bedzie 20km prosto to jestes w dupie. To samo dotyczy objechania. Dystans robi swoje.

Jak pilot dobrze nawiguje to moze sie okazac, ze jadac wg. opisu masz skrecic w busz. Jedni skrecili 50m wczesniej inni 100m pozniej itd.
Musisz wiedziec gdzie jestes na opisie i zaufac mu, sobie i metromierzowi.

Taka jest moja wiedza na ten temat.

Nie ma danych o kierunku od ostatniego Dakaru. Jak pojechales w sina dal to sam musisz umiec wrocic. GPS jest zabroniony i go nie maja w naszych zespryntach. Musza nawigowac sami. GPS organizatora (nota bene od tego roku taki sam jakiego my uzywamy juz dlugo) pokazuje punkt PK tylko wtedy jak jestes dostatecznie blisko. Wszystko jest na stronach dakar.com i w regulaminie rajdu.
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw gru 21, 2006 7:23 pm

Biga pisze:
Krecik pisze:Biga, albo MichałLR
Mógłby wrzucić skan ?
Nawet jak bym mial :wink: to raczej nie dam :)21
Same tajemnice :P

Normalnie podejrzewać zaczynam ze cały ten Dakar to tak naprawde jazda 10000 km w kolumnie, i tylko kilka aut puszczają 200 metrów obok żeby ładne ujęcia zrobic:P

Strasznie skomplikowałeś ten opis ;D

A jazda bez GPS, w sumie to i dobrze... Liczą sie prawdziwe umiejętności a nie posiadana na pokładzie technika

ps. uszczelniaj metromierz, skonczy sie dakar to wrócimy do rozmów, jak bedziecie wolniejsi :D plany juz sie wyklarowały
Krzysiek

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » czw gru 21, 2006 7:40 pm

Krecik pisze: ... ps. uszczelniaj metromierz, skonczy sie dakar to wrócimy do rozmów, jak bedziecie wolniejsi :D plany juz sie wyklarowały
On jest szczelny caly czas :)21 Lezy sobie w szklance i czasami stosuje go jako lampke nocna :)21
Obrazek

Tylko juz jest inne wskazanie :)21
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
skorek

Post autor: skorek » czw gru 21, 2006 8:50 pm

a moj sie spalił :( gdzie to naprawic?

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » czw gru 21, 2006 9:13 pm

skorek pisze:... a moj sie spalił :( gdzie to naprawic?
Musisz do producenta sie udac :)21 Takie jak w szkance sie nie psuja :lol:

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr gru 27, 2006 1:59 am

Mocno robocze swieta za nami :)21 Instalacje zakonczone i w Evo Dakarach i w serwisowym MAN'ie Moliego. :)21

Chlopaki zachowuja duzy spokoj :wink:

Upchac wszystko w Unimogu bylo spoko, ale juz pod deska LR'a nie bylo tak latwo. Na szczescie w serwisowkach jest tego mniej bo bym chyba explodowal :wink:

Regulamin Dakaru sni mi sie po nocach :wink: Jeszcze dzis rano sprawdzalem jakie wymiary ma jakies dziwne radio co instaluja w ciezarowkach serwisowych :)21 Po co ono jest nie bardzo wiadomo jeszcze bo z zabojadami i tak nikt sie nie dogada :lol: , ale byc musi a dostajesz tylko uchwyt i kabel do anteny 8) Zabawa jest po pachy.

Jak sie sledzi wszystkie komunikaty organizatora to sie wlos na glowie jezy. To normalnie jak wiezienie :)21 64 strony regulaminu jeszcze idzie zapamietac, ale biezace regulacje i uscislenia co jak gdzie kiedy to juz inna bajka.

Np. transfer serwisowych aut na teren Afryki odbywa sie normalnym promem, bez rezerwacji i z innego miejsca niz aut zawodnikow :o

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

Post autor: maristez » czw gru 28, 2006 7:30 pm

na tvn turbo był programik z martonem i baranem dosyć ciekawie poopowiadali.

nie wiem czy przegapiłem ale w tym roku chyba nie było dakar chalenge?

pozatym moze polecicie mi jakies polskojęzyczne strone co ją ktoś w miare regularnia aktualizuje czy pozostaje mi tylko dakar.com no i oczywiscie jedyna słuszna strona rajdy4x4? :)21

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw gru 28, 2006 7:38 pm

Tylko że pier.dolone media w tym zasranym kraju ani słowem nie wspomną o tym że inni polacy też jadą :)3 a w takiej rosji to feta na Placu Czerwonym z powodu startu ich załóg w dakarze i nie dotyczyła tylko kamazów a wszystkich załóg
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

Post autor: maristez » czw gru 28, 2006 8:17 pm

de roy w tym roku widze ze zamiast syna zabrał na pilota smuldersa. obaj u nas w żarach mają oddziały firm. ciekawe czy ich w tym roku dopuszczą czy jak w zeszłym odrzucą na przeglądzie.

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pt gru 29, 2006 2:08 am

Z informacjami w TV i innych mediach to jest tak, TVP ma taka malo znaczaca impreze gdzies, a jak juz cos musi pokazac to wiadomo z gory co :)21 Reszta pokazuje to za co dostaja kase. Jak ktos skupia sie na przygotowaniach to nie ma czasu latac za pismakami i kolko sie zamyka.

Na przyszly rok wymysli sie cos sprytnego, zeby zabanglalo.

Wracajac do przygotowan to jak sie to robi pierwszy raz to na prawde nie jest to takie proste. Samo przygotowanie auta mechanicznie to jedno, potem przepisy FIA (klatki, systemy bezpieczenstwa, milion malych rzeczy jak jakies fartuchy np.) a na koniec jeszcze mega restrykcyjny regulamin samego rajdu. Upchane jest tego wszystkiego tyle na tak malej przestrzeni, ze trzeba sie mocno zastanawiac zanim sie cos przykreci czy przyklei. Do tego dochodzi jeszcze serwisowalnosc calosci czyli dylemat przykrecic czy przynitowac :)21

Musze powiedziec, ze jest to niesamowicie fajne, ale czasami nam czacha dymila ostatnio w trakcie instalacji :)21 Cale szczescie, ze zyjemy w czasach gdzie sa juz dostepne plastikowe opaski zaciskowe bo bez nich to juz sobie zycia nie wyobrazam :)21

Awatar użytkownika
Nicoxxx

Kontaktowanie:

Post autor: Nicoxxx » pt gru 29, 2006 10:23 am

maristez pisze:de roy w tym roku widze ze zamiast syna zabrał na pilota smuldersa. obaj u nas w żarach mają oddziały firm. ciekawe czy ich w tym roku dopuszczą czy jak w zeszłym odrzucą na przeglądzie.
ojciec z synem jechali razem tylko raz potem każdy sam już śmiga w swoim tracku czyli ostatnie 3 dakary z czego raz ich nie dopuścili już sami jeżdżą
Zapraszam do odwiedzania http://WWW.Hardtrucks.pl Poświęconej ciężarówkom terenowym

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pt gru 29, 2006 10:42 am

Biga a ty jedziesz z nimi do afryki ?

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

Post autor: maristez » pt gru 29, 2006 10:49 am

faktycznie jest troche niżej na liście startowej. kiedys ogladałem film o nich i dakarze i jechali cały czas razem i to mnie zmyliło. chyba na ich stronie jest do pobrania jak by ktoś chciał zobaczyc jak sie panowie de roy lansują. w zeszłym roku jechali jako galouis a w tym już pod swoim nazwiskiem.

Awatar użytkownika
maristez
Kontaktowanie:

Post autor: maristez » pt gru 29, 2006 10:50 am

Drako pisze:Biga a ty jedziesz z nimi do afryki ?
myślisz ze da rade vitarką? :)21

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pt gru 29, 2006 10:59 am

przy odpowiednim PR naprwno :)21

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » pt gru 29, 2006 1:16 pm

Niestety nie jade z paru powodow.

A Viertarka to oczywiscie jak kazdym 4x4 mozna by pojechac. Wszystko zalezy od kasy i logistyki. Jak nie jedziesz sie scigac to pojazd ma mniejsze znaczenie :)21 Tylko po co robic auto zgodne ze specyfikacja FIA i nie jechac sie scigac :)21

Awatar użytkownika
puzon

Post autor: puzon » ndz gru 31, 2006 9:49 pm

do Afryki jedzie ekipa z flagą czyli pierwszy rezerwowy teamu - Palczasty i ja, z rodzinami 8)
Puzon

stRANGE ROVER is strange

LR DII Zorro/ LR RR Classic

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » ndz gru 31, 2006 9:55 pm

Puzon nie sciemniaj prosze :)21

Awatar użytkownika
puzon

Post autor: puzon » pn sty 01, 2007 11:38 am

sciemniać to ja będę jak wrócę 8)
może ktoś jeszcze reflektuje na wyjazd?

wszystkiego najlepszego w nowym roku :)2 :)2 :)2
Puzon

stRANGE ROVER is strange

LR DII Zorro/ LR RR Classic

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sportowe”