wymiana sprzegła terrano II

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
baltyk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

wymiana sprzegła terrano II

Post autor: baltyk » czw mar 20, 2008 8:45 pm

Panowie powiedzcie czy dam rade sam wymienic sprzeglo majac podstawowe narzedzia warsztatowe i kanal? bo mechanik nie ma czasu w najblizszych dniach a samochod unieruchomiony.
Czy z kolega damy rade utrzymac na rekach ta skrzynie zeby zdjac i złozyc? a moze wystarczy ja umiejetnie odsunac do tylu? Jesli macie jakies doswiadczenia i rady piszcie prosze...

pozdrawiam wszystkich
terrano '99 long 2,7 TDi

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » czw mar 20, 2008 9:06 pm

dasz rade w 2 godziny samemu i to z przerwa na browara

ps. poszukaj było to juz omawiane
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » czw mar 20, 2008 9:31 pm

szczegolnie przerwa na browara :)

Gebels jak Calmini cos ruszyles ?

RomanK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: RomanK » czw mar 20, 2008 10:08 pm

Dasz rade :) u mnie bez wyjmowania
Roman
Terrano 2,7TD

krzysztof4x4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krzysztof4x4 » pt mar 21, 2008 12:34 am

ostatnio robiłem to w samochodzie mojej córki i wcale nie jest tak lajtowo z tym browarem to trochę cie wkręcają. Po pierwsze w terrano 2 trzeba wymontować drążki skrętne razem z belką środkową, cała reszta to standard, potrzebny jest trzpień do ustawienia tarczy a ze skrzynką najlepiej wyjechać na małej żabie. Jak będziesz podnosił zespół lewarka to nie zgub plastikowej tulejki siedzącej na jabłuszku, lubi wpadać do środka skrzyni. Znane mi warsztaty w Warszawie chcą za robotę 600 pln, chyba warto sprubować samemu :)

Awatar użytkownika
baltyk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: baltyk » pt mar 21, 2008 9:43 am

Dzieki Panowie, tylko jedna rzecz mnie niepokoi czy przy odsuwaniu skrzyni bez wyciagania trzeba demontowac dzwignie zmiany biegów? a jesli tak to czy trzeba odkrecac ten dekielek bodaj 4 sruby na skrzyni czy mozna to zrobic inaczej? pozdrawiam ;)
terrano '99 long 2,7 TDi

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » pt mar 21, 2008 9:57 am

trzeba, a drazkow nie demontuj, odkrec tylko belke do ktorej sa mocowane, lapa od skrzyni bedzie lezec na drazkach i nie spadnie ci na glowe...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » pt mar 21, 2008 6:26 pm

krzysztof4x4 pisze:ostatnio robiłem to w samochodzie mojej córki i wcale nie jest tak lajtowo z tym browarem to trochę cie wkręcają. Po pierwsze w terrano 2 trzeba wymontować drążki skrętne razem z belką środkową, cała reszta to standard, potrzebny jest trzpień do ustawienia tarczy a ze skrzynką najlepiej wyjechać na małej żabie. Jak będziesz podnosił zespół lewarka to nie zgub plastikowej tulejki siedzącej na jabłuszku, lubi wpadać do środka skrzyni. Znane mi warsztaty w Warszawie chcą za robotę 600 pln, chyba warto sprubować samemu :)

widze że jesteś specem i wiesz najlepiej :)20

jak ktoś ma troche zacięcia technicznego, ma czym i gdzie to 2 godziny z przerwa na browara to aż nadto co potrzeba :)21

są tacy na tym forum co robili to pierwszy raz w tym samochodzie i zajęło im to deko ponad dwie godziny, ale da sie zrobić bez problemu samemu w 2 godzinki i to właśnie z przerwą na browara i to nawet niejednego

RomanK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: RomanK » pt mar 21, 2008 6:33 pm

ja nie demontowałem lewarków tylko że ja w terrano I , odkręcałem drążki i opuszczałem belke je trzymającą , przy lewarkach tylko osłony zdemontowałem aby dokładnie widzieć czy nie opierają sie o budę.
Roman
Terrano 2,7TD

Awatar użytkownika
baltyk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: baltyk » ndz mar 23, 2008 7:22 am

Dziekuje jeszcze raz za wszystkie rady ale chyba ze mnie słaby mechanior bo zajela mi ta robota jakies 10 godzin w sumie :)
Wymieniałem caly uklad sprzegla łącznie z wysprzeglikiem i pompka. i mam teraz kurewski problem z odpowietrzeniem... odpowietrzalem caly uklad te 3 odpowietrzniki ale efekty nie sa zadowalajace. moze macie jakies konkretne rady jak odpowietrzac? ktory odpowietrznik jako pierwszy? itp...
terrano '99 long 2,7 TDi

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » ndz mar 23, 2008 6:10 pm

Zalej zbiorniczek plynem, odkrec delikatnie odpowietrznik na wysprzegliku i kontroluj poziom plynu. Idz na fajke :)21
Przelej tak kilka razy , pozakrecaj i bedzie.

Potem pojezdzij, i mozesz powtorzyc operacje odpowietrzania na gornym odpowietrzniku.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
baltyk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: baltyk » wt mar 25, 2008 6:37 am

Dziekuje chłopy za pomoc ;) udało mi sie wczoraj odpowietrzyc, musialem podciagnac sprzeglo i wtedy latwo sie odpowietrzylo, Maszyna jak nowa!!! a wracajac do samej wymiany to trzeba uzbroic sie w zestaw chyba wszystkich mozliwych 14-stek :] pozdrawiam
terrano '99 long 2,7 TDi

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » wt mar 25, 2008 8:07 am

baltyk pisze:Dziekuje chłopy za pomoc ;) udało mi sie wczoraj odpowietrzyc, musialem podciagnac sprzeglo i wtedy latwo sie odpowietrzylo, Maszyna jak nowa!!! a wracajac do samej wymiany to trzeba uzbroic sie w zestaw chyba wszystkich mozliwych 14-stek :] pozdrawiam
standard w japoncach, przy innych robotach inne parzyste też w pełni wykorzystasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”