Drazki skretne Calmini - zagadka :)

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Drazki skretne Calmini - zagadka :)

Post autor: grzes » pn maja 12, 2008 8:04 pm

Zakupilem drazki skretne w/w firmy. Drazki przyszly, ladnie wygladaja, sa niebieskie, ciezkie jak skurczybyk.

I.... ??? Nie maja zadnych oznaczen stron prawy/lewy ani przod/tyl.

Slyszalem ze inne firmy robia jakies naklejki itp celem oznaczenia drazkow a tu nic.... :(

i co Panowie... ????

odp. ponizej

Napisalem maila do Calmini jak mam to ugryzc, po ok. 40min :) dostalem odp. ze drazki nie sa specyficzne jesli chodzo o strony i przod/tyl jesli sa fabrycznie nowe i NIGDY nie zostaly zalozone do auta. Wiec jest obojetne jak je zalozymy, ale jesli chcemy je zdjac i zalozyc ponownie to wtedy juz ma znaczenie ich orientacja i nalezy je zakladac tak jak byly zdjete.

Zastanawia mnie jedno dlaczego TJM, OME, Dobinsons oznaczaja drazki ?
Po rozmowie z dwoma lebskimi inzynierami, stwierdzili jednoznacznie i niezaleznie od siebie ze jest to jak najbardziej logiczne gdyz (przynajmniej oni) nie znaja technologii metalurigicznej ktora pozwolilaby zrobic drazek w taki sposob ze w jedna dziala sprezyscie a w druga nie. Mnie osobiscie wydaje sie to logiczne.

Jakie macie zdanie na ten temat ?

Awatar użytkownika
slayer17

Post autor: slayer17 » wt maja 13, 2008 2:32 pm

Może te firmy po prostu oszczędzają nerwów i kosztów rozmowy montującego :)21
Tyrrano WD21 2,7TD

Toyo Open Country AT - żal się chwalić :)21

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » wt maja 13, 2008 2:37 pm

na koncu drazka jest oznaczenie, jak bys patrzył od czoła na niego na jednym końcu jest oznaczenie L lub P i jest zaznaczona strzałka w jaką stronę działa

ps. metalurgiem nie jestem, zakładałem tylko nowe oryginały nissana, ome i tjm i na wszystkich było oznaczenie L, P i strzałka była
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
Kris_Bytom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kris_Bytom » wt maja 13, 2008 3:58 pm

sie podepne bo nie ma sensu zakladac nowego tematu

mianowicie musze wymienic belke poprzeczna w T1, ta od ktorej odchodza drazki. drazki mam zamiar zostawic te ktore mam. i teraz : jak je wyciagnac z belki? czy mam je wybic z koncowek czy da sie wyjac je razem z koncowkami ?

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » wt maja 13, 2008 4:04 pm

Kris_Bytom pisze:sie podepne bo nie ma sensu zakladac nowego tematu

mianowicie musze wymienic belke poprzeczna, ta od ktorej odchodza drazki. drazki mam zamiar zostawic te ktore mam. i teraz : jak je wyciagnac z belki? czy mam je wybic z koncowek czy da sie wyjac je razem z koncowkami ?

końcówek z belki nie wyjmiesz, no chyba że ją poodginasz lub szlifierka zoperujesz, a jak zwolnisz naprężenie drążków to powinny rękami dać się wyjąć

ps. a poco belke wymieniasz ??

Awatar użytkownika
Kris_Bytom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kris_Bytom » wt maja 13, 2008 4:14 pm

wymieniam bo dosyc powaznie przyhaczylem podbrzuszem i szlak ja trafil. jest tak pogieta ze wyskoczyla jedna koncowka i nie da rady jej ustawic przez co lewe kolo weszlo w nadkole. musialem kawal drewna wlozyc pod wahacz zeby pod dom wrocic. oslona reduktora to tez wspomnienie :evil:

czyli co musze nabyc belke razem z koncowkami ?

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt maja 13, 2008 6:40 pm

gebels pisze:na koncu drazka jest oznaczenie, jak bys patrzył od czoła na niego na jednym końcu jest oznaczenie L lub P i jest zaznaczona strzałka w jaką stronę działa

ps. metalurgiem nie jestem, zakładałem tylko nowe oryginały nissana, ome i tjm i na wszystkich było oznaczenie L, P i strzałka była
Obejrzalem drazki ze wszystkich stron i nic nie ma. Tak jak napisalem dostalem odp od Calmini, wiec mam podstawy zeby im wierzyc :)

redzik

Post autor: redzik » wt maja 13, 2008 7:12 pm

grzes pisze:
gebels pisze:na koncu drazka jest oznaczenie, jak bys patrzył od czoła na niego na jednym końcu jest oznaczenie L lub P i jest zaznaczona strzałka w jaką stronę działa

Obejrzalem drazki ze wszystkich stron i nic nie ma. Tak jak napisalem dostalem odp od Calmini, wiec mam podstawy zeby im wierzyc :)
ja swoje tez ogladalem przy remoncie przedniego zawiecha, tez nie ma zadnych oznaczen, zadnych strzalek a tym bardziej liter. Gebels mowil ze ma byc, nie bylo.

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » wt maja 13, 2008 7:43 pm

tną koszty, szkoda im nawet znakować :)21

co zrobić księgowi rządzą światem :)23

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » śr maja 14, 2008 6:50 pm

grzes kiedy zakladasz :wink: ??

daj znac jak testy zaczniesz :)21
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » śr maja 14, 2008 6:56 pm

na razie mnie 4 dni nie ma, wiec nie wiem kiedy, musze sie z tesciem umowic

Awatar użytkownika
Tomasz_SB

Post autor: Tomasz_SB » czw maja 15, 2008 10:15 am

A ja mam z innej beczki pytanie. Czy sprowadzałeś te drążki z USA przez jakąś firmę wysyłkową albo bezpośrednio Calmini Ci wysłało?
Jeśli tak, napisz jeśli możesz ile Cię wyszła przesyłka i czy na cle zatrzymali?

Na www widzę, że Calmini wysyła tylko kurierami (UPS, FedEx) - to kosztuje jakieś 300-400$ :cry:
,pozdrawiam,
Tomasz_SB
ex.Terrano I 3.0V6 PartsFinder

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » czw maja 15, 2008 10:51 am

Tomasz_SB pisze:A ja mam z innej beczki pytanie. Czy sprowadzałeś te drążki z USA przez jakąś firmę wysyłkową albo bezpośrednio Calmini Ci wysłało?
Jeśli tak, napisz jeśli możesz ile Cię wyszła przesyłka i czy na cle zatrzymali?

Na www widzę, że Calmini wysyła tylko kurierami (UPS, FedEx) - to kosztuje jakieś 300-400$ :cry:
za 150 mi odpisali ze wyślą ze sklepu z florydy

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » czw maja 15, 2008 10:52 am

co Ty tam kolego palić chcesz ?

:)
łoś też człowiek

redzik

Post autor: redzik » czw maja 15, 2008 10:53 am

gebels pisze:
Tomasz_SB pisze:A ja mam z innej beczki pytanie. Czy sprowadzałeś te drążki z USA przez jakąś firmę wysyłkową albo bezpośrednio Calmini Ci wysłało?

bo mysleli, ze Polska to taki kraj kolo Meksyku :wink:

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » czw maja 15, 2008 11:31 am

Wiechu pisze:co Ty tam kolego palić chcesz ?

:)
Dzis ma byc ognisko z Terrano, jak mu auto po roku remontu nie odpali :)21
Ja juz kielbase kupilem :lol:
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » ndz maja 18, 2008 8:47 am

gebels pisze:

I czym bedziesz jezdzil jak auto z dymem puscisz ?

redzik

Post autor: redzik » ndz maja 18, 2008 11:31 am

a ja dzis sie dowiedzialem nt. sprawdzonego sposobu wysylania paczek z usa. robi sie przelew za zakupy w sklepie, podaje im sie adres na polamer i wysylka idzie do polameru, oczywiscie wczesniej sie dzwoni do polameru i umawia z nimi, pakuja ta przesylke na statek, 3 miechy i mamy przesylke w domu za godne pieniadze :)

Awatar użytkownika
chermol
Kontaktowanie:

Post autor: chermol » ndz maja 18, 2008 9:57 pm

grzes pisze:na razie mnie 4 dni nie ma, wiec nie wiem kiedy, musze sie z tesciem umowic
i jak Grzegorz pasują?
bo już następne zaraz będą w drodze :D

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pn maja 19, 2008 5:03 am

Jeszcze nie zakladalem, nie bylo kiedy bylem autem 4 dni w Bydgoszczy.
JAk tylko beda w autku to dam znac.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”