Nissan Terrano II zawiesza się pedał sprzęgła !!!
Moderator: Kosiarz
Nissan Terrano II zawiesza się pedał sprzęgła !!!
Od pewnego czasu zawiesza sie pedał sprzegła w połowie swojego skoku. Przy jeździe bardzo rzadko to się dzieje ale po postoju a szcególnie dłuższym pedał sprzęgła opada do połowy swojego skoku i trzeba go noskiem buta podnosić żeby wszystko się wysprzeglało. Proszę o poradę ! Macher mi odpowietrzał układ. Wydawało się że trochę lepiej ale po przejechaniu 200 km to samo. Przypuszcam że to albo usterka pompy sprzęgła lub siłownika sprzęgła. Moze ktoś wie o co chodzi
Pzdr

Ja pare miesiecy temu przerabialem temat w terrano. Moim zdaniem zeby nie wracac do sprzegla przez dluzszy czas trzeba wymienic pompke i silownik, w sumie 250 zł. Nie dziadowac z reperturkami i nie wymieniac pojedynczo. bo najczesciej nowa pompka po kilku tygodniach wysadzi sfatygowany silownik... i problem wraca ...
terrano '99 long 2,7 TDi
Bardzo słuszniebaltyk pisze:Ja pare miesiecy temu przerabialem temat w terrano. Moim zdaniem zeby nie wracac do sprzegla przez dluzszy czas trzeba wymienic pompke i silownik, w sumie 250 zł. Nie dziadowac z reperturkami i nie wymieniac pojedynczo. bo najczesciej nowa pompka po kilku tygodniach wysadzi sfatygowany silownik... i problem wraca ...

Tak bajdełej, jak już temat pomp i wysprzęglików poruszony....
Mam pytanko - będę wymieniał reperaturki i tu mnie się nasuwa - montować to do kupy na sucho, czy przesmarować środek pompy i wysprzęglika płynem hamulcowym??
Pytam bom nie za bardzo doświadczony w te klocki
Mam pytanko - będę wymieniał reperaturki i tu mnie się nasuwa - montować to do kupy na sucho, czy przesmarować środek pompy i wysprzęglika płynem hamulcowym??
Pytam bom nie za bardzo doświadczony w te klocki

Tyrrano WD21 2,7TD
Toyo Open Country AT - żal się chwalić
Toyo Open Country AT - żal się chwalić

Poruszałem ten temat niedawano na forum, ztym ze ja miałem objaw nie po postoju tylko po wysprzęgleniu, nie zawsze, ale problem sie nasilał.
Mechanicy rozebrali pompkę, wymienili gumki, i zalali nowy plyn i jest narazie OK. Objechałem Albanię, zrobiłem ponad 4 tys km , i działa.
Ze swojej strony sprawdził bym jeszcze ustawienie śruby, ograniczającej powrót pedału, bo ja miałem ją zbyt wykręcona i pedał po powrocie nie opierał się o nią tylko był hamowany tłokiem pompki, myślę ze to pompce szkodzi (wyłamuje tłoczysko co prowadzi do nierównomiernego zuzycia.)
Mechanicy rozebrali pompkę, wymienili gumki, i zalali nowy plyn i jest narazie OK. Objechałem Albanię, zrobiłem ponad 4 tys km , i działa.
Ze swojej strony sprawdził bym jeszcze ustawienie śruby, ograniczającej powrót pedału, bo ja miałem ją zbyt wykręcona i pedał po powrocie nie opierał się o nią tylko był hamowany tłokiem pompki, myślę ze to pompce szkodzi (wyłamuje tłoczysko co prowadzi do nierównomiernego zuzycia.)
Nivką też można