Rysunki proszę, rysunki
Moderator: Kosiarz
- mazurkas007
-
Rysunki proszę, rysunki
Pytałem w innym topicu, ale zniknęło między innymi postami i chyba nie wielu doczytało, a temat jest taki :
udało mi się podłapać fajny kontakt z miejscową firmą, która dysponuje i laserem i plazmą, różne tam walcarki, giętarki, gilotyny, komora do piaskowania, lakiernia proszkowa itp...itd. Układy mam z właścicielem na wysokim poziomie i jest szansa po kosztach materiału walnąć sobie trochę żelastwa do Patrola. Więc pytanie, ma ktoś w wersji .pdf lub .dwg co by to powycinać z arkusza, zderzak przód i tył.
Oczywiście w grę wchodzą różne formy podziękowania od materialnej po finansową, wszystko można dogadać, ktoś sie napracował, nie chcę nic za darmo.
Sam zderzak i tak pewnie zrobię po swojemu ale chodzi mi o same wymiary, sposób mocowania do ramy itd.
udało mi się podłapać fajny kontakt z miejscową firmą, która dysponuje i laserem i plazmą, różne tam walcarki, giętarki, gilotyny, komora do piaskowania, lakiernia proszkowa itp...itd. Układy mam z właścicielem na wysokim poziomie i jest szansa po kosztach materiału walnąć sobie trochę żelastwa do Patrola. Więc pytanie, ma ktoś w wersji .pdf lub .dwg co by to powycinać z arkusza, zderzak przód i tył.
Oczywiście w grę wchodzą różne formy podziękowania od materialnej po finansową, wszystko można dogadać, ktoś sie napracował, nie chcę nic za darmo.
Sam zderzak i tak pewnie zrobię po swojemu ale chodzi mi o same wymiary, sposób mocowania do ramy itd.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
- apede
-
- Kontaktowanie:
To akurat nie jest duży problem...
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
Re: Rysunki proszę, rysunki
Zajrzyj do biblii tam znajdziesz mój zderzak do Y61 z wymiarami, jak by Cię interesowało to rysowałem w visio więc mogę Ci dosłać te pliki, lub wyeksportować do pliku zgodnego z CADem (już tak robiłem i działa).mazurkas007 pisze:Pytałem w innym topicu, ale zniknęło między innymi postami i chyba nie wielu doczytało, a temat jest taki :
PS. Przód też mam ale konstrukcja tak prosta że nie było potrzeby wymiarowania....
Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy
- mazurkas007
-
raczej w jakism dialekcie NC kodu,trawers pisze:Niedawno gadałem z włascicielem laserowej wycinarki i podobno ta maszyna żeby cokolwiek wycięła to musi dostać projekt i rys w AutoCadzie. Ale może nie każda, nie znam się...
w czym bedzie toto rysowane to inna sprawa byleby istnial generator odpowiedniego kodu rozumianego przez sterownik maszyny sterowanej numerycznie...
corel jako narzedzie do rysowania czegos wiecej niz laurki to badziajskie rozwiazanie

choc istnieja i do tego programy konwertujace...
..."Najwyższym osiągnięciem jest pokonać wroga bez walki."
Sun Tzu
Sun Tzu
Jak Ci kolega pisze że w AutoCADzie to w AutoCADzie, plik z rozszerzeniem *.dwg lub *.dwf, teraz nie pamiętam który. Sprawdzone empirycznie.reeb pisze:raczej w jakism dialekcie NC kodu,trawers pisze:Niedawno gadałem z włascicielem laserowej wycinarki i podobno ta maszyna żeby cokolwiek wycięła to musi dostać projekt i rys w AutoCadzie. Ale może nie każda, nie znam się...
w czym bedzie toto rysowane to inna sprawa byleby istnial generator odpowiedniego kodu rozumianego przez sterownik maszyny sterowanej numerycznie...

Patrol GRY303
Traktuj jak chcesz.reeb pisze:Feniks pisze: Jak Ci kolega pisze że w AutoCADzie to w AutoCADzie, plik z rozszerzeniem *.dwg lub *.dwf, teraz nie pamiętam który...![]()
nie wiem czy Cie traktowac powaznie![]()
ale widze, zes xpertem w kazdym temacie ...![]()

Piszę, bo wiem, jak nie wiem to pytam i dyskutuję, co w większości przypadków na tym forum jest niemile widziane (nacią od pietruszki mi to..., możesz wkleić w clasiccal foch).
Co do wycinarek to w trzech przypadkach, które sprawdzałem,: z czego jeden wykorzystałem rysunki chcą w AutoCADzie.
Patrol GRY303
rzecz w tym, ze nie wiesz ... a piszesz...Feniks pisze: Piszę, bo wiem,
wklejac Cie nie warto

.....
podaj choc jeden przyklad urządzenia sterowanego numerycznie obojetnie 3d, 2d+, 3d... ktory wykorzystuje natywne formaty aplikacji cadowskich... dxf, dwg, dwb, igs, sat czy innych...Feniks pisze: Co do wycinarek to w trzech przypadkach, które sprawdzałem,: z czego jeden wykorzystałem rysunki chcą w AutoCADzie.
jeszcze obecenie mimo roznego typu prof. aplikacji NC-coda czesto pisze sie z reki...
a bardzo czesto poprawia kod wygenerowany przez aplikacje konwertujace z formatow cadowskich, bo zawieraja roznego typu bledy.
to czego oni chca to jedno, a co maszyna musi "dostac" to drugie... przeczytaj co napisal trawers a pozniej fleszuj madrosciami

zreszta ... -> google (NC , G-code, inne takie...) ... polecam

Sun Tzu
Sun Tzu
reeb pisze:rzecz w tym, ze nie wiesz ... a piszesz...Feniks pisze: Piszę, bo wiem,
wklejac Cie nie wartosam jeden skasztanilbys caly przyjemny temat
.....
podaj choc jeden przyklad urządzenia sterowanego numerycznie obojetnie 3d, 2d+, 3d... ktory wykorzystuje natywne formaty aplikacji cadowskich... dxf, dwg, dwb, igs, sat czy innych...Feniks pisze: Co do wycinarek to w trzech przypadkach, które sprawdzałem,: z czego jeden wykorzystałem rysunki chcą w AutoCADzie.
jeszcze obecenie mimo roznego typu prof. aplikacji NC-coda czesto pisze sie z reki...
a bardzo czesto poprawia kod wygenerowany przez aplikacje konwertujace z formatow cadowskich, bo zawieraja roznego typu bledy.
to czego oni chca to jedno, a co maszyna musi "dostac" to drugie... przeczytaj co napisal trawers a pozniej fleszuj madrosciami
zreszta ... -> google (NC , G-code, inne takie...) ... polecam
Długa ta Twoja wypowiedź tylko po co ona i komu jest potrzebna?? Ku.rwa w końcu to ja tam byłem i ja dałem moje rysunki i to na ich podstawie wycięto mi to co chciałem, ale kolejne miejscowe Guru wie lepiej...
W moim przypadku wyglądało to tak, Pan dostał rysunek włożył pamięć w gniazdko USB, odczytał powiedział OK, za chwilę maszyna cięła.
Co było między kompem a maszyną nie wiem i mnie to nie interesuje, nie interesuje mnie także jaka to była maszyna i jaki komputer..., chcesz to Ci przepisze nazwę następnym razem.
To co jest ważne to to, że wystarczy dostarczyć plik w AutoCADzie, żeby dostać to co się chce i o tym pisałem.
Jak dla mnie mogą sobie później to w kamiennych tabliczkach wyryć. Ty natomiast możesz pisać sobie w NC, G-code czy co tam jeszcze chcesz.
PS. Byłbym zapomniał podziwiam Twoją wielką wiedzę z zakresu sterowania urządzeniami wszelkiej maści..., bo zdaje się tym chciałeś sie popisać.
Patrol GRY303
- apede
-
- Kontaktowanie:
Widzisz @Mazurkas, Ty się całkiem rzeczowo spytałeś a tu jak zwykle krew się polała 

apede pisze:Widzisz @Mazurkas, Ty się całkiem rzeczowo spytałeś a tu jak zwykle krew się polała
Sorki moja wina, poniosło mnie, chciałem tylko napisać jak ja sobie problem rozwiązałem, ale zawsze jest ktoś kto wie lepiej, choć go tam nie było...
Patrol GRY303
- apede
-
- Kontaktowanie:
W sumie masz Feniks rację. Trawers napisał że powiedziano mu że maszyna musi dostać projekt w AutoCAD, i o to się krew polała. A w sumie to taki skrót myślowy - nam naprawdę chodzi o to w jakim formacie ma to dostać warsztat który posiada maszynę. I co dzieje się dalej, to już nie nasza sprawa.
Aha, żeby nie było - jestem inżynierem mechanikiem.
Aha, żeby nie było - jestem inżynierem mechanikiem.

Fenix Twoj odwieczny problem to dyletanctwo...Feniks pisze:
Długa ta Twoja wypowiedź tylko po co ona i komu jest potrzebna?? Ku.rwa w końcu to ja tam byłem i ja dałem moje rysunki i to na ich podstawie wycięto mi to co chciałem, ale kolejne miejscowe Guru wie lepiej...
narzekasz, ze nikt Ci nie chce pomoc, ze tu same kasztany...ze generalnie to na forum nikt merytorycznie sie nie odzywa, nikt nic nie wie... itp...
Twoja wiedza w temacie jest plytsza niż morze Czerwone po cudzie mojżeszowym...
zreszta nie tylko w tym...
jeszcze do tego cisnienie Ci skacze, k.r.wu.jesz, piszesz o jakims tam empirycznym sprawdzeniu, wpierw wiesz cos najlepiej, pozniej, ze Cie to nie interesuje ... hmm schizofrenia

grunt, ze wiesz przynajmniej iz kolejny raz Cie ponioslo

a co do skrotow myslowych... OK, ale trza miec swiadomosc, ze sie je stosuje

tak sie sklada, ze zaprojektowalem i wykonalem mnostwo rzeczy pod maszyny CNC (glownie plotery), krawedziarki... rowniez detale do patrola, i wiem jakie sa problema z tym zwiazane... no ale... Ty wiesz lepiej

Sun Tzu
Sun Tzu
@Reeb Twój problem to brak umiejętności czytania, nie jedyny zresztą.reeb pisze:Fenix Twoj odwieczny problem to dyletanctwo...Feniks pisze:
narzekasz, ze nikt Ci nie chce pomoc, ze tu same kasztany...ze generalnie to na forum nikt merytorycznie sie nie odzywa, nikt nic nie wie... itp...
jeszcze do tego cisnienie Ci skacze, k.r.wu.jesz, piszesz o jakims tam empirycznym sprawdzeniu, wpierw wiesz cos najlepiej, pozniej, ze Cie to nie interesuje ... hmm schizofrenia
grunt, ze wiesz przynajmniej iz kolejny raz Cie ponioslo![]()
tak sie sklada, ze zaprojektowalem i wykonalem mnostwo rzeczy pod maszyny CNC (glownie plotery), krawedziarki... rowniez detale do patrola, i wiem jakie sa problema z tym zwiazane... no ale... Ty wiesz lepiej
Po cholerę piszesz pierdoły, co kogo obchodzi na co ja narzekam

Nie trzeba być "ekspertem" takim jak Ty, żeby sobie coś wyrysować (w Visio chociażby) zachować jako plik AutoCADa. Ja zresztą nie napisałem że jestem ekspertem, a o ile mi wiadomo nie ma zakazu wypowiedzi na forum nie-ekspertom.
Trzymając Twój styl, powinienem zapytać czy ktoś to widział, czy coś z tego co zaprojektowałeś działa, ale zupełnie mnie to nie interesuje.
Tym bardziej, że polemika z Tobą jest bezcelowa bo, ani nie umiesz czytać, a nawet gdybyś umiał to należysz do gatunku którego nikt nie przekona, że czarne jest czarne, a ja musiałbym wytykać brak logiki w co drugim Twoim zdaniu. EOT.
Patrol GRY303
- mazurkas007
-
- ORSON_V6
-
- Kontaktowanie:
Ja umiem czytać i myślę że REEB też i naprwdę nie rozumiem dlaczego sie unosisz??!! Kolego poprostu próbował Ci wyjaśnić, że maszyna maszynie nie równa i tak to juz w życiu jest.Feniks pisze:@Reeb Twój problem to brak umiejętności czytania, nie jedyny zresztą.reeb pisze:Fenix Twoj odwieczny problem to dyletanctwo...Feniks pisze:
grunt, ze wiesz przynajmniej iz kolejny raz Cie ponioslo![]()
Po cholerę piszesz pierdoły, co kogo obchodzi na co ja narzekamPrzywołujesz jakieś wątki, niezwiązane z tym zupełnie i piszącym tu zapewne nieznane (sam zresztą nie wiem które), taki rodem z PIS "czarny PR" bez pokrycia, który zastępuje Ci argumenty.
Nie trzeba być "ekspertem" takim jak Ty, żeby sobie coś wyrysować (w Visio chociażby) zachować jako plik AutoCADa. Ja zresztą nie napisałem że jestem ekspertem, a o ile mi wiadomo nie ma zakazu wypowiedzi na forum nie-ekspertom.
Trzymając Twój styl, powinienem zapytać czy ktoś to widział, czy coś z tego co zaprojektowałeś działa, ale zupełnie mnie to nie interesuje.
Tym bardziej, że polemika z Tobą jest bezcelowa bo, ani nie umiesz czytać, a nawet gdybyś umiał to należysz do gatunku którego nikt nie przekona, że czarne jest czarne, a ja musiałbym wytykać brak logiki w co drugim Twoim zdaniu. EOT.
Co to projektów REEB-a widziałem, oglądałem i to działa.
Polecam nieco uwagi nad czytanym tekstem i jego zrozumieniem kolego Feniks i bez zbędej irytacji.
PEACE wszystkim

G 460.2 - był 2.3 -jest 3.0 D
orson@4x4wlkp.pl
orson@4x4wlkp.pl
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
- ORSON_V6
-
- Kontaktowanie:
No koledzy dawać rysuneczki Mazurkasowireeb pisze:nie ma co...
temat @Mazurkasa dot. rysunkow detali niech powroci do meritum,

G 460.2 - był 2.3 -jest 3.0 D
orson@4x4wlkp.pl
orson@4x4wlkp.pl