Klimatyzacja - wydajność - Terrano II

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Hinek

Re: Klimatyzacja - wydajność - Terrano II

Post autor: Hinek » czw sie 13, 2009 9:41 am

kis2001 pisze:Nie ponieważ podczas pracy klimatyzacji przekażnik nie dostaje +(sterowanie).Włożenie przekaźnika nie powoduje uruchomienia wentylatora.Zastanawiam się co steruje przekażnikiem aby uruchomił się wentylator .Czy w momęcie włączenia klimatyzacji odrazu uruchamia się wentylator?
Przekaznik dostaje sygnał jesli w układzie wzrosnie cisnienie. Inaczej - jesli rurka na wylocie z chłodnicy klimy staje się gorąca. W moim Terrano wentylator rusza tylko przy jeździe w korkach. W momencie włączenia klimy - nie rusza. Jeśli nie ma upału - praktycznie w ogóle się nie włącza. Klimatyzacja działa normalnie. Może nie jest super wydajna - ale nie mam zastrzeżeń.
Pozdr
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
kubibubi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kubibubi » sob sie 15, 2009 3:31 pm

Wentylator zalacza sie gdy w ukladzie jest zawysokie cisnienie odpowiedzialny jest za to czujnik w osuszaczu ten sam czujnik tez rozlacza i zalacza kompresor gdy jest za wysokie lub za niskie cisnie gazu w ukladzie(brak czynnika).Czujnik ma 4 przewody dwa sa od przekaznika od wentylatora dwa nastepne zaleznie od wersji auta rozpinaja przekaznik kompresora lub inna czesc obwodu odpowiadajaca za zalaczanie komprsora.Wydajnosc sprawnej kilmatyzacji Terrano po oczyszczeniu ukladu z srodkowych tuneli jest kolo 5,5 stopnia do 6.0 stopni celcjusza.Nic nie zmieni zmiana kompresora i skraplacza.Poprostu termostat parownika rozlacza kompresor przy temp +0,8 stopnia celcjusza(Nie pozwala mu sie szronic).Wiec jak ktos by chcial miec nadmuch z temp kolo +1 stopnia celcjusza to trzeba zmienic termostat.Ale wtedy pewnie peknie parownik.Poprostu Terrano tak ma.Wiec najwazniejsze jest to czy dziala nasz wentylator na skraplaczu.+6 stopni to wystarczajaco malo na Polskie upaly.Pozdrawiam
KubA
Terrano I 2,7 TD

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » sob sie 15, 2009 10:36 pm

kubibubi pisze:Wentylator zalacza sie gdy w ukladzie jest zawysokie cisnienie odpowiedzialny jest za to czujnik w osuszaczu ten sam czujnik tez rozlacza i zalacza kompresor gdy jest za wysokie lub za niskie cisnie gazu w ukladzie(brak czynnika).Czujnik ma 4 przewody dwa sa od przekaznika od wentylatora dwa nastepne zaleznie od wersji auta rozpinaja przekaznik kompresora lub inna czesc obwodu odpowiadajaca za zalaczanie komprsora.Wydajnosc sprawnej kilmatyzacji Terrano po oczyszczeniu ukladu z srodkowych tuneli jest kolo 5,5 stopnia do 6.0 stopni celcjusza.Nic nie zmieni zmiana kompresora i skraplacza.Poprostu termostat parownika rozlacza kompresor przy temp +0,8 stopnia celcjusza(Nie pozwala mu sie szronic).Wiec jak ktos by chcial miec nadmuch z temp kolo +1 stopnia celcjusza to trzeba zmienic termostat.Ale wtedy pewnie peknie parownik.Poprostu Terrano tak ma.Wiec najwazniejsze jest to czy dziala nasz wentylator na skraplaczu.+6 stopni to wystarczajaco malo na Polskie upaly.Pozdrawiam
Napewno w Terrano :)21 - czujnik ma trzy przewody, działa jak napisałeś... - ciśnienie.
Wiekszość Terrano nie ma wentylatora chłodnicy, te które mają - często nie mają "tylko" przekażnika, instalacja elektryczna jest cała. Nie stwierdziełm żeby kiedykolwiek wentylator się wyłączył, jeśli tylko klima jest włączona... zbyt niskie lub wysokie cisnienie, jest dla mnie oznaką problemow z działaniem AC - wyłączy klimę, wyłączy wentylator. "Wydajność" sprawnej klimy Terrano, jest na poziomie 10-15C, dla 35C zewnętrznej ma być 20-22c, zależnie od wilgotności.
Nissan-y

Awatar użytkownika
kubibubi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kubibubi » pn sie 17, 2009 5:06 pm

A to dziwne u mnie ma 4 przewody,A wentylator wlacza sie sporadycznie.A wydajnosc przy 30 stopniach na zewnatrz jest kolo 6 stopni.Zapraszam zademonstruje.
KubA
Terrano I 2,7 TD

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » pn sie 17, 2009 5:29 pm

kubibubi pisze:A to dziwne u mnie ma 4 przewody,A wentylator wlacza sie sporadycznie.A wydajnosc przy 30 stopniach na zewnatrz jest kolo 6 stopni.Zapraszam zademonstruje.
A jak wpadnę :)21
Patrzę w manual, u mnie się pokrywa z książką.
Nissan-y

Awatar użytkownika
kubibubi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kubibubi » wt sie 18, 2009 11:49 pm

W manualu rzeczywiscie w zaleznosci od wersji sa dwa lub trzy przewody.Ja klime demontowalem od klimatronika 2,7TD Mavericka czyli Terrano II 97 albo 96 juz nie pamietam.I sam ja zakladalem do Terrano I.Czujnik jest firmy calsonic i ma 4 przewody.Moze w zaleznosci od wersji silnika i moze jeszcze czegosc byly rozne czujniki.Natomiast napewno czujnik ten dziala tak jak mowie bo sam robilem cala instalacje i dziala tak jak powinna.A wentylator napewno nie powinien chodzic non stop jak chodzi klimatyzacja,tak jak to ktos wczesniej powiedzial.Wystraczy zmierzyc sobie jego pobor i pobor elektromagnesu w kompresorze i okaze ze ledwo 15A starcza.A altek w terrano jest nie co za maly tak na marginesie.Pozdrawiam KubA
KubA
Terrano I 2,7 TD

Fredex
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Fredex » wt wrz 01, 2009 3:25 pm

Więc dobrze i u mnie w T1 '93 powietrze ma 6 stopni i nie narzekam na chłodzenie :) (zwłaszcza że nigdy nie miałem klimy w aucie) ale mam pytanie: wie ktoś czy układ w Terrano I może być na tyle stary, że czynnikiem roboczym będzie freon? Moze troche na zapas, ale martwie się jak przyjdzie do uzupełniania...
WJ i T180

Awatar użytkownika
loin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: loin » wt wrz 01, 2009 9:58 pm

Co do samej wydajności ... u mnie w Mavericku Klima jest ale nie działa i mi na niej nie zależy ( dziurawa chłodnica ) u ojca w Terrano II klima jest działa ... ale wydajność jest mizerna na małych biegach, ale na 4 da się coś już poczuć... W moim poprzednim samochodzie (opel tigra) miałem klimę i tam wydajność była mega, chodziła lepiej niż u znajomych w o wiele lepszych furach i no zdecydowanie nowszych. Z tego co wiem to niby w Terrano II aby temu zaradzić wprowadzono jakieś szyby z filtrem UV aby klima lepiej działała, lecz jak na mój gust guzik to dało.
Nissan Terrano II 2.7 TD by BLAUPUNKT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”