D22 lift
Moderator: Kosiarz
- adam_buszkowo
-
D22 lift
podnosiłem tylko d21 i tam po lifcie nadwozia o 10cm wchodzily 33x12,5
czy w d22 tez tak bedzie?
czy po lifcie nadwozia mniejsze wejdą?
czy po lifcie nadwozia mniejsze wejdą?
Naprawa sam. Jeep
Części do Jeepów-silniki skrzynie mosty reduktory
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
Re: D22 lift
do seryjnego zawiasu tak duże koła?
to chyba dobija na postoju
to chyba dobija na postoju
- wojtek_kom
-
To był lift czy buda-liftadam_buszkowo pisze:podnosiłem tylko d21 i tam po lifcie nadwozia o 10cm wchodzily 33x12,5

Po lifice nadwozia mniejsze przeważnie wchodząadam_buszkowo pisze: czy po lifcie nadwozia mniejsze wejdą?

Nissan-y
- adam_buszkowo
-
czy po lifcie nadwozia w MD22 zrobi sie tyle samo miejsca co robi sie w MD21wojtek_kom pisze:To był lift czy buda-liftadam_buszkowo pisze:podnosiłem tylko d21 i tam po lifcie nadwozia o 10cm wchodzily 33x12,5
czy w d22 tez tak bedzie?? 33'' wejdą, tylko się przód szybko skończy.
Po lifice nadwozia mniejsze przeważnie wchodząadam_buszkowo pisze: czy po lifcie nadwozia mniejsze wejdą?
teraz wiesz o co chodzi....
Naprawa sam. Jeep
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
- wojtek_kom
-
Opony o średnicy 82-83 cm wejdą bez liftu budy, drążki lekko podkręcone, tył dłuższe wieszaki.adam_buszkowo pisze: czy po lifcie nadwozia w MD22 zrobi sie tyle samo miejsca co robi sie w MD21
teraz wiesz o co chodzi....
Nissan-y
U mnie 265/75/16 (ok. 80-81cm sr.) przy skręcie na dobiciu obcierały. Musiałem trochę przyciąć i przyklepać tył nadkola (z przodu ofkors). Pewnie to też kwestia et felg.
Jestem właśnie w trakcie próbowania takiego czegoś, na razie mogę jedynie powiedzieć że przy felgach et-50 wchodzą, ale nie da się skręcać, no chyba żeby podciąć blachę aż do drzwi... 
Mojego D22 mam podniesionego o 3" na wahaczach podobnych jak calmini i amortyzatorach trial master stageII +50-80mm
przymierzałem wstępnie na felgach et0 i trzeba będzie podciąć trochę blachy, ale w granicach rozsądku.
Jak zrobię to na pewno napisze.
Mam jeszcze pytanie w temacie.
Czy ktoś próbował liftować wyżej niż 3"? Co można dalej zrobić żeby podnieść go jeszcze wyżej(poza body liftem i wymiany wahaczy na sztywny most z przodu)?

Mojego D22 mam podniesionego o 3" na wahaczach podobnych jak calmini i amortyzatorach trial master stageII +50-80mm
przymierzałem wstępnie na felgach et0 i trzeba będzie podciąć trochę blachy, ale w granicach rozsądku.
Jak zrobię to na pewno napisze.
Mam jeszcze pytanie w temacie.
Czy ktoś próbował liftować wyżej niż 3"? Co można dalej zrobić żeby podnieść go jeszcze wyżej(poza body liftem i wymiany wahaczy na sztywny most z przodu)?
yyyy jak się liftuje na amortyzatorach??pont00n pisze: na wahaczach podobnych jak calmini i amortyzatorach trial master stageII +50-80mm

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
no te amortyzatory są dłuższe od standardowych (najmniej o 5 cm, można wyregulować do 8...) i są dedykowane do d22 z liftem 3" (oczywiście są też twardsze), przy standardowych wahaczach nie do końca to pasowało, mimo maxymalnego podkręcenia na drążkach, postanowiłem wstawić same wahacze calmini, ale niestety przysłano do mnie przez pomyłkę wahacze do wersji amerykańskiej i skończyło się na wahaczach na zamówienie z firmy POLON OFF ROAD TEAM ( http://4x4.sc ) końcowo wyszło jakiś 1cm wyżej niż na pełnym zestawie calmini.
Więc generalnie nie liftowałem na amortyzatorach, a wstawiłem jedynie amortyzatory bardziej dopasowane do 3" liftu.
Więc generalnie nie liftowałem na amortyzatorach, a wstawiłem jedynie amortyzatory bardziej dopasowane do 3" liftu.

Powyżej 3" to już raczej tylko sztywny most. Nawet przy tych 3" przeguby pracują pod dużym kątem i słyszałem, że wtedy bardzo szybko się kończą. Chyba że opuściłeś jakoś most (są na to patenty). Generalnie, jeśli potrzebujesz w takim samochodzie jeszcze większego liftu to szykuj sporo kasy.
Widziałem pare fot d22 podniesionych ponad 3" (widać po kołach i kontach pod jakimi ustawione są wahacze więc to nie body lifty i most raczej też jest na swoim miejscu) pomyślałem że to może zupełnie jakieś alternatywne zestawy wahaczy.
Postaram się wrzucić w najbliższym czasie któreś z tych zdjęć żeby pokazać o co mi chodzi, może ktoś będzie mi wstanie wyjaśnić jak można uzyskać taki efekt (a przy odrobinie szczęścia może nawet właściciele przedstawionych samochodów
)
A jeżeli chodzi o obniżanie mostu to nie słyszałem o tym nigdy, dużo było by z tym zachodu? Są jakieś gotowe zestawy do takich akcji, czy raczej trzeba szukać rzeźbiarzy, albo uderzać do profesjonalnych warsztatów zajmujących się głównie terenówkami?
Generalnie chciałbym się zmieścić w 6tyś, więc na sztywny most raczej nie mam co liczyć...
Postaram się wrzucić w najbliższym czasie któreś z tych zdjęć żeby pokazać o co mi chodzi, może ktoś będzie mi wstanie wyjaśnić jak można uzyskać taki efekt (a przy odrobinie szczęścia może nawet właściciele przedstawionych samochodów

A jeżeli chodzi o obniżanie mostu to nie słyszałem o tym nigdy, dużo było by z tym zachodu? Są jakieś gotowe zestawy do takich akcji, czy raczej trzeba szukać rzeźbiarzy, albo uderzać do profesjonalnych warsztatów zajmujących się głównie terenówkami?
Generalnie chciałbym się zmieścić w 6tyś, więc na sztywny most raczej nie mam co liczyć...
lift budy, ciachanie błotników... nie pchaj się w przesadny lift drążkowahaczowca bo nie do tego został ten pojazd stworzony. A jeśli chcesz poprawić trakcję to pomyśl o agresywniejszej gumie
Poczytaj sobie może jeszcze trochę np. tu: http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=6&t=42230
Problem polega na tym, że przy wahaczach np Calmini, które dają te 3" w najnizszym położeniu koła (np. dołek
) przegub osiąga praktycznie maksimum swojego zakresu pracy. Pewnie przy jeszcze innych wahaczach można zrobić większy lift, ale w tym wypadku trzeba ograniczyć jakoś skok koła w dół (pewnie kombinacja z odbojami itp.). W tym momencie "wybieranie" koła kuleje, ale z drugiej strony lans na pewno jest
.
Dlatego niektórzy kombinują z obniżaniem mostu. Z tego co wiem, w grę wchodzi tylko rzeźba. Poszukaj sobie zresztą na forum opisów pickupa niejakiego Zbiga
. Dowiesz się wielu ciekawych rzeczy.
Problem polega na tym, że przy wahaczach np Calmini, które dają te 3" w najnizszym położeniu koła (np. dołek

Dlatego niektórzy kombinują z obniżaniem mostu. Z tego co wiem, w grę wchodzi tylko rzeźba. Poszukaj sobie zresztą na forum opisów pickupa niejakiego Zbiga

Cześć, mam podobne pytanie.
Chciałbym podnieść troszkę przód w D22. Tył mi siedzi wyżej od przodu i mi się to nie podoba, pomijając wodę na pace, która nie ma którędzy uciekać.
Z tego co wiem można jakoś podkręcić drążkiem lub o ząbek go przekręcić. Wahacze mam praktycznie poziomo, więc chyba można?
Wybaczcie w ternówkach jestem zielomy - jeszcze.
Pontoon, kupiłeś wahacze do wersji USA? One się czymś różnią? Ja mam amerykańską wersję: Frontier z KA24DE z 98r. Może bym od Ciebie je kupił?
Chciałbym podnieść troszkę przód w D22. Tył mi siedzi wyżej od przodu i mi się to nie podoba, pomijając wodę na pace, która nie ma którędzy uciekać.
Z tego co wiem można jakoś podkręcić drążkiem lub o ząbek go przekręcić. Wahacze mam praktycznie poziomo, więc chyba można?
Wybaczcie w ternówkach jestem zielomy - jeszcze.
Pontoon, kupiłeś wahacze do wersji USA? One się czymś różnią? Ja mam amerykańską wersję: Frontier z KA24DE z 98r. Może bym od Ciebie je kupił?