Żółtodziób w Terrano2 - kilka pytań

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

lordW
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Żółtodziób w Terrano2 - kilka pytań

Post autor: lordW » wt paź 12, 2010 9:51 am

Koledzy, niedawno kupiłem 15 letniego T2 2,7td 3d. Ponieważ cena była niska to są problemy.
1. Czasem biegi wchodzą b. ciężko a czasem jak w masło. pomaga międzygaz przy redukcji. Sprzęgło łapie trochę punktowo. Pewnie zużyte. Zrobiłem teścik skrzyni opisany na tym forum, czyli wrzuciłem Neutral i włączałem kolejno biegi - nic nie hałasowało. Jak diagnozować problem? Macie namiar na doświadczony serwis w centralnej Polsce?
2. Trochę wyje most, bez tragedii ale może przy okazji coś tam wymienić. Pytanie co, łożysko czy jakiś krzyżak?
Pomoże ktoś?
Ostatnio zmieniony ndz paź 24, 2010 11:45 am przez lordW, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
energy259

Re: Żółtodziub w Terrano2 - kilka pytań

Post autor: energy259 » wt paź 12, 2010 10:27 am

ja to się na tym nie znam ale jeżeli tak jak mówisz cena była niska i są problemy to teraz bedzie wysoka cena żeby doprowadzić wszystko do dobrego stanu. mój w podobnym wieku i biegi chodzą bez problemu sprzęgło też w moście nic nie stuka jedyne co to blacha dramat. pozdrawiam właściciela T2
terrano II 2.7 TD 94"

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » wt paź 12, 2010 4:35 pm

ze sprzeglem to prawdopodobnie trzeba je podkrecic - problemy powinny zniknac. Gdzies juz byl taki temat w tym dziale - trzeba poszukac.
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » wt paź 12, 2010 6:07 pm

Co Ty tam chcesz podkręcać ? Śrubkę przy pedale ? Daj spokój... :)21

Skrzynię trzeba zrzucić. Nie ma że boli.
Wywalić sprzęgło, wrzucić nowe. Skokowo Ci działa, bo najpewniej łożysko blokuje się na wałku.
W samej skrzyni, do sprawdzenia łożysko pod dekielkiem na wałku.

aaa, i sprawdź ile masz oleju w skrzyni
:)21

Jeśli to nie łożysko wałka wyjściowego, albo banalny brak oleju w skrzyni, to czeka Cię głębsza rozbiórka i weryfikacja padła, albo kupno dobrej używki z jeżdżącego angola.

Do mostu ( jak nadmiernie nie wyje ) radzę się przyzwyczaić. Wymień tylko olej na właściwy. Mało kto, potrafi wymienić te dwa jebliwie drogie łożyska wałka i ustawić dyfer tak, żeby był cichy jak nowy.
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
Myke

Post autor: Myke » wt paź 12, 2010 6:10 pm

podkrecenie na nic sie nie zada, mialem to samo w tI i okazalo sie ze peknieta lapa sprzegla byla, a dokladnie podpora lapy o malo na wylot nie przeszla :)21 Bynajmniej jak juz jechalem do warsztatu zeby wymienic sprzeglo to nie moglem prawie biegow zmieniac, asmy sie ze Studentem zdziwili po zrzuceniu skrzyni widzac dobre (prawie) sprzeglo i rozwalona lape. Troszke spawania, szlifowania i sprzeglo paluszkiem mozna wciskac
Bo bez blota to nie robota :)
Terrano 2.7TD 1990...

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » wt paź 12, 2010 6:19 pm

Myke pisze:podkrecenie na nic sie nie zada, mialem to samo w tI i okazalo sie ze peknieta lapa sprzegla byla, a dokladnie podpora lapy o malo na wylot nie przeszla :)21 Bynajmniej jak juz jechalem do warsztatu zeby wymienic sprzeglo to nie moglem prawie biegow zmieniac, asmy sie ze Studentem zdziwili po zrzuceniu skrzyni widzac dobre (prawie) sprzeglo i rozwalona lape. Troszke spawania, szlifowania i sprzeglo paluszkiem mozna wciskac

O, to też dobry trop. :)2
Ja w swoim spawałem zaraz na początku. Charakterystyczne jest uciekanie pedału na bok, przy wyrwanych mocowaniach.

Ze strasznej cienizny to zrobili... :)3
łoś też człowiek

lordW
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lordW » wt paź 12, 2010 7:23 pm

Dzięki za tropy. Jeszcze jedna ciekawostka. Jak sprzęt zimny to wszystko chodzi cacy, jak w salonowej Ładzie. Po rozgrzaniu robi się hardkorek.

Awatar użytkownika
Myke

Post autor: Myke » wt paź 12, 2010 8:26 pm

A jak wjedziesz do wody np to tez jest lepiej przez jakis czas? bo masz identyczne objawy jak ja mialem,rozszeżalność cieplna materiałów,(sprzeglo wymien jak bedziesz mial to wszystko rozebrane) lapa do spawania lub wymiany, a kup sobie jeszcze sprezynke w zakladowym sklepiku bo lubi pekac a ciezko strasznie sklada sie to wszystko do kupy bez niej...
Terrano 2.7TD 1990...

lordW
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lordW » wt paź 12, 2010 9:17 pm

Trzy dni go mam. Do wody nie było okazji jeszcze wjechać. Gdzie zakupy polecacie robić? Może jakiś warsztat polecicie w okolicy Warszawa - Łódź?

Awatar użytkownika
Myke

Post autor: Myke » wt paź 12, 2010 10:26 pm

uuu ja z warsztatem ci nie pomoge za mocno, aczkolwiek moze Student by ci pomogl spytam sie go jutro i dam znac, gosc ma warsztat blisko Połczynskiej w wawie tuz obok Tesko, o albo Grzesiu z Babic,
Terrano 2.7TD 1990...

Awatar użytkownika
tyran77

Post autor: tyran77 » ndz paź 17, 2010 8:23 pm

w podwarszawski łomiankach jest warstat.pl. Karol na pewno pomoże, zna te auta b.dobrze. Bez stargania skrzyni to się raczej nie obejdzie.
No Mud No Fun

lordW
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lordW » pt paź 22, 2010 5:39 pm

Dzięki za okazaną pomoc. Znalazłem warsztat w okolicy, który nie boi się tego typu sprzętu. Nie było tak źle - obyło się bez wyciągania skrzyni. Mechanik obejrzał pompkę sprzęgła i stwierdził, że do dupy jest. Po zamontowaniu nowej (dziś) biegi wchodzą gładko. Co prawda w połowie skoku pedału sprzęgła jest lekki opór ale to pewnie dlatego, że poprzednio nie wysprzęglało do końca. Wymieniłem termostat i łączniki stabilizatora. Tyle inwestycji w tym roku. Jeszcze czekają mnie amortyzatory, ale to w przyszłym roku. Jeździłem w terenie i jestem zachwycony mimo niezbyt ostrych opon.

Awatar użytkownika
Myke

Post autor: Myke » pt paź 22, 2010 6:51 pm

To uważaj na skrzynie, czesto zmieniaj olej i nie zakladaj zbyt wielkich opon. Te modele maja kiepska skrzynke. ja wlasnie skonczylem remont swojej. Kupa kasy i jeszcze wiecej roboty, a i nielicz wtedy na pomoc forum (chyba ze Gebelsa) albo nikt ci nie odpisze albo moderatorzy pokasuja twoje posty. :)3
Pozdrawiam
Terrano 2.7TD 1990...

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » pt paź 22, 2010 8:08 pm

Tyran fajna zabawka jak go doprowadzisz do porządku to bedziesz mial niezłą frajdę - tylko nie poddawaj sie za szybko :)21 8)
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki

Awatar użytkownika
Dżem

Post autor: Dżem » pt paź 22, 2010 8:43 pm

Terrano-mała kasa jak nie wdepniesz na stracie. Potem zabawa przednia.
Maverick 2.7 TD 3D 95r.
Terrano 2,7 TDI 5D 02r.
http://picasaweb.google.com/117691866936305131253

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » sob paź 23, 2010 11:58 pm

@ lordW-popraw ortografa w tytule, proszę....
Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”