wuskakuje 5 bieg,T2
Moderator: Kosiarz
wuskakuje 5 bieg,T2
Czesc,zauwazylem ostatnio ze jadac z gory na 5 biegu hamujac silnikiem,wyskakuje mi bieg:/ orientujecie sie moze co moze byc przyczyna,pozostale biegi wchodza bez problemu,skrzynia ladnie dziala,nic nie wyje,nic nie szumi,olej byl wymieniany jakos w lecie a duzo km nie ukrecilem od tego czasu...
?pozdrawiam i czekam na odpowiedz:)

Re: wuskakuje 5 bieg,T2
Mam to samo na I. Tzn. ostatnio mi się zdarzyło na stromej górce.
dzis przejechalem wiekszy kawalek drogi,olej w skrzyni sie rozgrzal troche i juz biegu nie wybijalo,wiec to moze wina oleju w skrzyni.....
- norbertszczecin
-
Jaki masz przebieg i rok produkcji?kordek pisze:Czesc,zauwazylem ostatnio ze jadac z gory na 5 biegu hamujac silnikiem,wyskakuje mi bieg:/ orientujecie sie moze co moze byc przyczyna,pozostale biegi wchodza bez problemu,skrzynia ladnie dziala,nic nie wyje,nic nie szumi,olej byl wymieniany jakos w lecie a duzo km nie ukrecilem od tego czasu...?pozdrawiam i czekam na odpowiedz:)
Chcesz bezpłatnie skorzystać z warsztatu zapraszam.
Szczecin Kwiatowa 16 Tel.790 207-101 Kanał

94 rok,2.7 TD,przebieg 230 tysi...
- norbertszczecin
-
Masz zjechaną przesuwkę 5 lub tryb 5 albo to i to.kordek pisze:94 rok,2.7 TD,przebieg 230 tysi...
Dzieje się tak jak ktoś nie wysprzęgla do końca
albo synchronizator nie wyhamowywał zębatki (zjechany).
Z przesuwką 5 jest problem bo z drugiej strony zazębia się
jako wsteczny a ten sypie się bardzo często w tych skrzyniach
więc ciężko dostać. Pozdrawiam
Zawsze możesz sobie trzymać wajchę

Chcesz bezpłatnie skorzystać z warsztatu zapraszam.

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
albo wymienić skrzynienorbertszczecin pisze:Masz zjechaną przesuwkę 5 lub tryb 5 albo to i to.kordek pisze:94 rok,2.7 TD,przebieg 230 tysi...
Dzieje się tak jak ktoś nie wysprzęgla do końca
albo synchronizator nie wyhamowywał zębatki (zjechany).
Z przesuwką 5 jest problem bo z drugiej strony zazębia się
jako wsteczny a ten sypie się bardzo często w tych skrzyniach
więc ciężko dostać. Pozdrawiam
Zawsze możesz sobie trzymać wajchę

a w te 230 tys to bym tak nie wierzył

Czwarte serce 

hehe nie no wajchy trzymac nie bede,zobacze jak to bedzie jak sie zrobi cieplej bo zauwazylem ta zaleznosc jak jest zimny olej w skrzyni,jak juz troche sie rozgrzeje to nie ma tego problemu...a jesli chodzi o zrobienie tego 5 biegu to orientujecie sie jakie moga byc koszta naprawy i czesci?? co do przebiegu to oryginal bo kupilem go od kumpla z niemiec ktory kupil go w salonie 

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
kordek pisze:hehe nie no wajchy trzymac nie bede,zobacze jak to bedzie jak sie zrobi cieplej bo zauwazylem ta zaleznosc jak jest zimny olej w skrzyni,jak juz troche sie rozgrzeje to nie ma tego problemu...a jesli chodzi o zrobienie tego 5 biegu to orientujecie sie jakie moga byc koszta naprawy i czesci?? co do przebiegu to oryginal bo kupilem go od kumpla z niemiec ktory kupil go w salonie
przejdź na syntetyk problem powinien zniknąć
a w zimie zasad jest taka że wbijasz reduktor i 1 bieg, tak gasisz auto, po odpaleniu reduktor dajensz na N i zostawiasz wbita jedynke, odczekaj ze 10 minuty (to sie olej w skrzyni rozbełta) i już reduktor możesz wyłączyć i przejść na 2H czy tam 4H, biegi bedą lekko wchodzić i 5 nie będzie wybijało
ja bym nic nie robił tylko na mrozie tak uruchamiał samochód i poczekał aż się olej rozbełta lub bym zalał syntetykiem
Czwarte serce 

A ja mam coś takiego z 2 i 3 biegiem. Jak turlam się w korku na 2 lub trójce i obroty nisko spadają, skrzynia dostaje wibracji i mi te dwa biegi wyskakują na luz. Jak się dodaje gazu nawet leciutko to tego nie ma.
mam sie tym przejmować czy na razie tak jeździć?
mam sie tym przejmować czy na razie tak jeździć?
Pozdrawiam
Patrol Y61-2,8 TD LONG - na wyprawy.
Patrol Y61-2,8 TD LONG - na wyprawy.