Opony Patrol Terenowe
Moderator: Kosiarz
Opony Patrol Terenowe
Witam mam pytanie czy ktoś zakładał do patrola opony 33x10,5x15 simex jak się to zachowuje w różnym terenie ?
Czy lepiej założyć 12,5 ? mam obecnie opony 35x12,5x15 w patrolu krótkim mocy pod dostatkiem ale jeśli chodzi o kręcenie w błocie kierownica to odzywa się pasek wspomagania przy obciążeniu. Więc się zastanawiam nad tymi 33
Czy lepiej założyć 12,5 ? mam obecnie opony 35x12,5x15 w patrolu krótkim mocy pod dostatkiem ale jeśli chodzi o kręcenie w błocie kierownica to odzywa się pasek wspomagania przy obciążeniu. Więc się zastanawiam nad tymi 33
-
- Kontaktowanie:
Re: Opony Patrol Terenowe
A dlaczego laczki zmieniasz, paski u was takie drogie są ?
Moze wymień pasek na odpowiedni i zadbaj o to żeby nie był luźny jak guma od gaci
Płyn we wspomaganiu dobry ? nie za mało, bez nadmiaru ?
P.S Prowokacja

Moze wymień pasek na odpowiedni i zadbaj o to żeby nie był luźny jak guma od gaci

Płyn we wspomaganiu dobry ? nie za mało, bez nadmiaru ?
P.S Prowokacja

Suzuki Samurai 1.3 Springi, simex, wolne mosty
Czyli moje potwory i spółka

Czyli moje potwory i spółka

Nie już nie chodzi o to wspomaganie i paski bo płyn nowy i paski też tylko chodzi o to czy simex 33x10,5x15 nie bedzie lepiej robiła w błocie i na stromych podjazdach niż superswamper 35x12,5r15 bo mocy starcza silnik zmodyfikowany na 140km
Tylko pytam bo mam już podjechane lekko opony i myśle nad zmianą tylko na jakie
Tylko pytam bo mam już podjechane lekko opony i myśle nad zmianą tylko na jakie

Może pomyśl o simex'opodobnych 35"?
33 to za mała guma do patrola.

33 to za mała guma do patrola.

No właśnie się zastanawiam czy 33 czy 35 bo nie chodzi tu o wygląd a raczej o sprawność w terenie dlatego za 33 przemawia większy zapas mocy bo auto będzie miało lżej z tym że trochę niżej mosty
- decc
- Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"
12 mm wyżej, ale mnie bardziej zastanawia szerokość tego typu opon. Sam mam ochotę na drugi komplet gum i zastanawiam się wspomnianymi Silverstonami 33x10,5x15, tylko pytanie, czy te opony nie są na ciężkiego patrola za wąskie?
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"
ja mam silverstone 35x10.5x16 i et-40 i wydaje mi sie ze to jest optymalny wybor dla parcha...
moj GG 5147138
woocash
woocash
- decc
- Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"
A co z górą? Masz podcięte, czy lift budy, czy jedno i drugie?woocash pisze:ja mam silverstone 35x10.5x16 i et-40 i wydaje mi sie ze to jest optymalny wybor dla parcha...
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"
A nie 25mm? Rożnica nominalnej średnicy to tutaj dwa cale. Czy wynik jest z praktyki, bo opony nie trzymają wymiarów i do tego większa się bardziej ugina?decc pisze:12 mm wyżej,
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
zmierz sobie na aucie a nie na oponie, zobaczysz jaka różnicaalfik pisze:A nie 25mm? Rożnica nominalnej średnicy to tutaj dwa cale. Czy wynik jest z praktyki, bo opony nie trzymają wymiarów i do tego większa się bardziej ugina?decc pisze:12 mm wyżej,

u mnie była dokładnie 17mm przy ciśnieniu 1,8

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
decc pisze:A co z górą? Masz podcięte, czy lift budy, czy jedno i drugie?woocash pisze:ja mam silverstone 35x10.5x16 i et-40 i wydaje mi sie ze to jest optymalny wybor dla parcha...
mam i jedno i drugie

ładnie sie miesci

moj GG 5147138
woocash
woocash
Do 35 musi być lift 2 i podcięty żeby weszły ja mam na aucie 35x12,5 r 15 i wchodzą spokojnie nie obcierają na samym lifcie będą ocierać o błotnik niepodciety
To jakie opony polecacie 33x10,5r15 ? czy nie za wąskie do patrola na błoto ? czy 35x11,5r15 ? mówimy o simexach
To jakie opony polecacie 33x10,5r15 ? czy nie za wąskie do patrola na błoto ? czy 35x11,5r15 ? mówimy o simexach
ja uwazam ze wezsza jest lepsza...nawet na bloto...przede wszystkim mnie wazy 
dlugo szukalem opon i ten typ jest wg mnie najlepszym stosunkiem jakosci do ceny

dlugo szukalem opon i ten typ jest wg mnie najlepszym stosunkiem jakosci do ceny

moj GG 5147138
woocash
woocash
mówisz o jakim rozmiarze ? 33 czy 35 i czy 10,5 czy 12,5 ?
głównie chodzi o strome podjazdy błoto i lekkie trawersy jakie polecasz ?
te co mam czyli:pablo1983 pisze:mówisz o jakim rozmiarze ? 33 czy 35 i czy 10,5 czy 12,5 ?
podcinasz bude, robisz lifta i 35/10.5/16
moj GG 5147138
woocash
woocash
Ja mam obecnie opony 35x12,5r15 super swamper tylko tak jakoś czuję że auto ma ciężko to ze wspomaganiem to ze stromymi podjazdami czuć ciężkość chociaż mocy nie brakuje bo jak pisałem auto ma gdzię 140km i dlatego się zastanawiałem nad 33x10,5r15 żeby trochę go odciążyć ale teraz mnie zaskoczyłeś z tymi 35 

Weź sobie kup Silverstony 35x11.5x15 nie za szerokie a sprzedaj mi te Boggerypablo1983 pisze:Ja mam obecnie opony 35x12,5r15 super swamper tylko tak jakoś czuję że auto ma ciężko to ze wspomaganiem to ze stromymi podjazdami czuć ciężkość chociaż mocy nie brakuje bo jak pisałem auto ma gdzię 140km i dlatego się zastanawiałem nad 33x10,5r15 żeby trochę go odciążyć ale teraz mnie zaskoczyłeś z tymi 35

Nissan Patrol
A ja Was jesze pomęczę z tą szerokością opony.
Czy do Patrola Y61 krótkiego wystarczy opona o szerokości 10,5 - 11 cali.
Mam obecnie starego BF MT w rozmiarze 285/75R16 czyli mniej więcej 33/11/R16
Kumpel w identycznym aucie ma te same opony ale w rozmiarze 35/12,5/R15 i odczuwalnie lepiej robią w błocie więc myślę że to kwestia ich szerokości (nie chodzi mi o sytuację gdzie wysokość opony ma znaczenie bo np. siadam na mostach)
Obecnie chcę kupić Silverstona MT117 Sport w rozmiarze 285/85R16. Na wysokość 35 cali na szerokość 10,5-11 i nie wiem czy nie będą zby wąskie.
Kumpel w identycznym aucie ma te same opony ale w rozmiarze 35/12,5/R15 i odczuwalnie lepiej robią w błocie więc myślę że to kwestia ich szerokości (nie chodzi mi o sytuację gdzie wysokość opony ma znaczenie bo np. siadam na mostach)
Obecnie chcę kupić Silverstona MT117 Sport w rozmiarze 285/85R16. Na wysokość 35 cali na szerokość 10,5-11 i nie wiem czy nie będą zby wąskie.
Jak masz orginalną felgę 16" to zakup silverstona 35x11,5x16. Kumpel w longu Y61 i jest robi mu ta opona aż miłowoyboy pisze:A ja Was jesze pomęczę z tą szerokością opony.

http://allegro.pl/opona-4x4-nowa-35-11- ... 43449.html
Nissan Patrol
Silverstony dobry wybór - 35x11,5x15 ma prawdziwe 35" i szerokość około 29-30cm w zależności od felgi.sebson pisze:Weź sobie kup Silverstony 35x11.5x15 nie za szerokie a sprzedaj mi te Boggerypablo1983 pisze:Ja mam obecnie opony 35x12,5r15 super swamper tylko tak jakoś czuję że auto ma ciężko to ze wspomaganiem to ze stromymi podjazdami czuć ciężkość chociaż mocy nie brakuje bo jak pisałem auto ma gdzię 140km i dlatego się zastanawiałem nad 33x10,5r15 żeby trochę go odciążyć ale teraz mnie zaskoczyłeś z tymi 35

N20,N2O pisze:Silverstony dobry wybór - 35x11,5x15 ma prawdziwe 35" i szerokość około 29-30cm w zależności od felgi.sebson pisze:Weź sobie kup Silverstony 35x11.5x15 nie za szerokie a sprzedaj mi te Boggerypablo1983 pisze:Ja mam obecnie opony 35x12,5r15 super swamper tylko tak jakoś czuję że auto ma ciężko to ze wspomaganiem to ze stromymi podjazdami czuć ciężkość chociaż mocy nie brakuje bo jak pisałem auto ma gdzię 140km i dlatego się zastanawiałem nad 33x10,5r15 żeby trochę go odciążyć ale teraz mnie zaskoczyłeś z tymi 35
ja byłem pierwszy na te Boggery

Nissan Patrol
A na uj mnie te boggery?

bedziesz se przeguby ukręcałN2O pisze:A na uj mnie te boggery?

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Ale w jakim celu mam te przegubu ukręcać?