...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU vol. 2
Moderator: Kosiarz
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU vol. 2
Tylko to znalazłem.
http://sklep.wesem.pl/3/6679/Hermetyczn ... i178#14270
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Trzeba by spróbować dopasować.

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Ale ta hermetyczność to taka sobie .
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- Wojtek
Rozproszne, jak się byle jak żarówkę wkładałopawel abramczyk pisze: a co do staroskich wersji Army to nie wiem czy jest dopuszczalna jazda po drogach na nich , coś mi świta że one mają strasznie rozproszone światło aczkolwiek mogłem coś pomylić w armi byłem daaaawno temu

Temat przerabiałem 6-7 lat temu, jak miałem jeszcze Niviastę, w ZELMOT można było nabyć na H4 - tylna część mocująca żarówkę była wkręcana z uszczelką...
Ale świat tak się zmienia

Generalnie: NISSAN
..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..
- decc
- Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"
Wygląda Ciekawie, a co do wodoszczelności, to ta plastikowa pokrywa od tyłu wygląda na możliwą do dodatkowego uszczelnienia, jeżeli nie jest wystarczająco szczelna fabrycznie. Ciekawe czy konstrukcja przewidziana jest do całkowitego zanurzenia w wodzie, czy tylko do "podtapiania".Fiba pisze:Tylko to znalazłem.
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"
- Wojtek
To ostatnie - zastosowanie "wojskowe" - było przewidziane do całkowitego zanurzenia. Tylko kwestia mocowania
. Przewidziane na "Warszawę" i pochodne, czyli wszystko co było produkowane w PRL'u. Nie kojarzę, czy podchodziło do czegoś innego. W Nivce był pierścień zewnętrzny na trzy śrubki - jak w 125p - tylko o większej średnicy i po obcięciu mocowań dało się wkład przymocować 
Konstrukcja z tyłu to szczelne wyjście kabli od żarówki : wkładasz żarówkę w gniazdo, łączysz przejściówkę z kabelkami, składasz przejściówkę z reflektorem (w pierwotnej wersji było to skręcane na uszczelkę gumową) i masz hermetyczny reflektor. Tylko pamiętaj o wyłączeniu świateł pod wodą, bo żarówka wybuchnie przy gwałtownym schłodzeniu.

Konstrukcja z tyłu to szczelne wyjście kabli od żarówki : wkładasz żarówkę w gniazdo, łączysz przejściówkę z kabelkami, składasz przejściówkę z reflektorem (w pierwotnej wersji było to skręcane na uszczelkę gumową) i masz hermetyczny reflektor. Tylko pamiętaj o wyłączeniu świateł pod wodą, bo żarówka wybuchnie przy gwałtownym schłodzeniu.
Ostatnio zmieniony pn wrz 19, 2011 8:07 am przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Generalnie: NISSAN
- decc
- Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"
Z tego co widzę Wesem produkuje zamienniki do Golfów i to są lampy Ø178 czyli takiej samej średnicy jak ta wklejona przez Fibę. Rozmiarowo powinna więc podejść. Świeci na pewno lepiej niż tani zamiennik, tylko pytanie o tą wodoszczelność. Jeżeli do środka dostanie się woda, to nici z dobrego świecenia. Przydałoby się obejrzeć tą lampę przed zakupem.
Mój złom w momencie zakupu miał 18 lat i oryginalne reflektory, które były tak matowe, że świeciły jak postojowe. Po wymianie na tanie zamienniki sytuacja zmieniła się diametralnie, ale mimo to z jakości świateł mijania nie jestem bardzo zadowolony, chociaż długie dają całkiem nieźle. Tyle że z długimi to inna bajka bo jak jest możliwość zapalenia długich to można też odpalić światła dachowe.
Mój złom w momencie zakupu miał 18 lat i oryginalne reflektory, które były tak matowe, że świeciły jak postojowe. Po wymianie na tanie zamienniki sytuacja zmieniła się diametralnie, ale mimo to z jakości świateł mijania nie jestem bardzo zadowolony, chociaż długie dają całkiem nieźle. Tyle że z długimi to inna bajka bo jak jest możliwość zapalenia długich to można też odpalić światła dachowe.
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"
- sebastian 4x4
-
widzę że dopadł cię jakiś straszny pech, jesteś pewien że "nowa" głowica jest w lepszym stanie niż tą którą maszpawel abramczyk pisze:cieszy mnie to że jest jeden rodzaj głowic , w poniedziałek będę wiedział ile kosztować będzie ta operacja, ale mam nadzieje że już niedługo bolączki wieku starczego zostaną wyeliminowane
W160 2.8 R6 benzyna (lift 8cm)
Regularny stolec podstawą dobrego samopoczucia
Regularny stolec podstawą dobrego samopoczucia
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
nie wiem ale wymieniam wszystko po za zaworami , więc spokojnie mogę robić tą co mam wyjętą a samochód jeszcze jeździ a czasami jest potrzebny
Super parchatek Super y60 

i jak tam udało się zrobić test?Myke pisze:jutro postaram sie odłączyć potencjometr i przejechac sie kawałek i powiem czy potrzebujesz sterownik czy nie
mnie szczerze to interesuje gdzie ten moduł EGR siedzi w R20, co by też go wydłubać
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices
Tak, sorka roboty miałem sporo, nie zauważyłem żadnej różnicy.
atu taki mały filmik na początku jest pokazane jak jest podłączony,
http://www.youtube.com/watch?v=VgYiVUuP ... re=related
atu taki mały filmik na początku jest pokazane jak jest podłączony,
http://www.youtube.com/watch?v=VgYiVUuP ... re=related
Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
Dzisiaj spawalem podloge i przed robota musialem pozbyc sie izolacji - wyszla w kawaleczkach nie nadajac sie do ponownego polozenia.
Co mozna dopasowac pod dywanik jako izolacje ? Czy moze jest gdzies dostepna gotowa mata zeby sobie pociac ?
Co mozna dopasowac pod dywanik jako izolacje ? Czy moze jest gdzies dostepna gotowa mata zeby sobie pociac ?
TOITOI J95 D4D 2002
Maty bitumiczne połóż
dostępne w sklepach z lakierami i rzeczami tego typu 

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!

Maty głuszące (bitumiczne) car audio, albo nawet ze sklepu budowlanego - głuszyłem kiedyś drzwi pod CA taką do izolacji kominów, lepszy efekt niż dedykowana, tylko stosunek cen trochę przemawia na jej niekorzyść.
Dostępnych jest mnóstwo rodzajów od naleśników z chudziutkiego bitumu po torty filcowo-bitumiczne.
Dostępnych jest mnóstwo rodzajów od naleśników z chudziutkiego bitumu po torty filcowo-bitumiczne.
Facet bez gaci zyskuje lub traci.
dobra dzieki, mysle ze pojutrze bede cos kombinowal, dzisiaj caly dzien walilem mlotkiem i czekalem az mi spawarka wystygnie
a z rana policja zabrala mi dowod rej. - musze wypoczac
: ):)

TOITOI J95 D4D 2002
ja ostatnio też zdzierałem wytłumienie i ku memu zdziwieniu użyłem narzędzia którego zupełnie nie planowałem w tych pracach czyli szerokiego dłuta do drewna, szło najlepiejbigi pisze:Dzisiaj spawalem podloge i przed robota musialem pozbyc sie izolacji - wyszla w kawaleczkach nie nadajac sie do ponownego polozenia.
proponuje też od razu wyskrobać wszystkie uszczelnienia na łączeniach blach bo u mnie mimo że wierzchu było ładnie to pod spodem rudo.
jeśli chodzi o maty to ja teraz kupiłem mate butylową z aluminium bo jakoś mam wstręt do wszystkiego co bitumiczne, w przyszłym tygodniu będę kładł, zobaczymy jak to wyjdzie, a tanie nie było
w podłogę tak jak pisałem wcześniej żeby nie był to po prostu płat blachy to do niej przykleiłem na poliuretan profile zdobyte na złomie z dachu od jakiejś osobówki, zobaczymy jak się sprawdzi powinno wytłumić drgania i trochę wzmocnić.
wracając do EGR to ciekawe jak na dłuższa metę by wyszło spalanie bez podłączenia, dlatego może ktoś podpowie w którym miejscu siedzi moduł do którego jest to podłączone, na filmie widać jedynie co podczepić żeby silnik odpalił ale to generalnie jest proste.
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices
EGR nie jest ci do niczego potrzebny w silniku z pompą sterowaną całkowicie mechanicznie.
niby tak ... ale skoro był to niech będzie, po za tym może się przydać przy przeglądzie. więc gdzie siedzi to w R20? na dole pod radiem może ?
Za co, za rdzębigi pisze:a z rana policja zabrala mi dowod rej. - musze wypoczac: ):)

nieeee stwierdzili ze tablica z przodu jest slabo widoczna bo rura zaslania
i musialem podniesc tablice + przeglad + latanie itp
Najciekawsze ze kilka lat nikomu to nie przeszkadzalo, a dupneli mnie pod moim blokiem 

TOITOI J95 D4D 2002
miałem podobnie tylko mi nie zabrali dowodu, tylko zostałem uprzejmie poproszony po przełożenie tablicy aby była widoczniejsza 

no mnie walneli bo mieli jakiegos mlodego chyba na przeszkoleniu i pewnie pokazowke chcial zrobic. Pierwsze jak wysiadl to mnie poinformowal ze rure mam na pewno z homologacja
hehehhe ciekawe
: ):)

TOITOI J95 D4D 2002
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Witam, widzę że z jednej strony zaczyna mi pękać mocowanie gniazda sprężyny (tył) chcę wspawać wzmocnienia jak również rozpórkę między obiema. Dziś trenowałem z ceownikiem i jest tam dość mało miejsca, z jednej strony przeszkadzają amory, z drugiej przewody hamulcowe i inne, z trzeciej rura wydechowa
. Jak bym miał lift budy nie było by problemu a tak za bardzo nie wiem jak to rozwiązać, może ktoś opisać albo zapodać foto jak ma zrobione u siebie? Najprościej dospawać doczołowo przy samej podłodze ale czy to wystarczy? Nie zasłabłe będzie takie mocowanie? Liftować budy nie będę.

Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Nie wiem jak jest w R20 ale u mnie to takie dwa siłowniki podciśnieniowe z lewej strony do blachy przykręcone, jeden steruje przepustnica a drugi EGR. Nic się nie zaślepia, zdejmuje się przewody podciśnienia, wkłada w nie nity lub śruby 5mm i zapomina o całej sprawie. Będziesz grzebał to coś popsujeszhugh_h pisze:niby tak ... ale skoro był to niech będzie, po za tym może się przydać przy przeglądzie. więc gdzie siedzi to w R20? na dole pod radiem może ?

A co do przeglądu to raczej nie sadze aby ktoś ci spaliny sprawdzał ale mogę się mylić
Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
Ojciec mnie męczy od ponad roku na co zamienić miśka. Myślimy aktualnie
o terrano II. Ma być długi, z klimą. No i pytanie o trwałość i jakość 3.0 D. Oczywiście wiem o 3.0D z parcha, ale co z tym z terrano? Też olać i szukać czegoś innego? Temat pewnie już mocno rozkminiony, ale proszę o pomoc 

...a pozdrówcie mi tam!