Pickup d21 d22 d23 d40 np300 titan navara itd klub wyznawców
Moderator: Kosiarz
Re: Pickup d21 d22 d40 np300 titan navara itd klub wyznawc
Witam.
Pytanko do osób którym silnik w D22 padł, czy przed zatarciem silnika silnik wpadał w mocne wibracje na obrotach jałowych jakby chciał wyskoczyć z poduszek? Oprócz tego pojawił się metaliczny stukot przy wyższych obrotach.
Pytanko do osób którym silnik w D22 padł, czy przed zatarciem silnika silnik wpadał w mocne wibracje na obrotach jałowych jakby chciał wyskoczyć z poduszek? Oprócz tego pojawił się metaliczny stukot przy wyższych obrotach.
No i niestety. Auto holowane 20km do zaprzyjaźnionego mechanika, odpalamy żeby posłuchać, nieco gazu i bum... Zbieraliśmy kawałki silnika i nie mam już czego remontować

szukaj td27t 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
szukałem i nie znalazłem - wspomaganie mi popierduje 
robione było tzn. wąż ciekł więc został zdjęty, zawieziony do przekucia końcówek i założony "nowy". Płyn uzupełniony. Od tej pory jak przejadę trochę to przy mocnym kręceniu np parkowaniu dźwięk wydaje jakby ktoś ciężkim krzesłem po podłodze jeździł. Przed robotą pomimo cieknącego węża nie było efektów dźwiękowych. Zapowietrzone, zły płyn? gdzie szukać przyczyny? Mechanik mówi żeby jeździć bo pewnie gdzieś bąbel powietrza siedzi i musi się wydostać... tyle że mi po plecach dreszcze lecą jak to słyszę.

robione było tzn. wąż ciekł więc został zdjęty, zawieziony do przekucia końcówek i założony "nowy". Płyn uzupełniony. Od tej pory jak przejadę trochę to przy mocnym kręceniu np parkowaniu dźwięk wydaje jakby ktoś ciężkim krzesłem po podłodze jeździł. Przed robotą pomimo cieknącego węża nie było efektów dźwiękowych. Zapowietrzone, zły płyn? gdzie szukać przyczyny? Mechanik mówi żeby jeździć bo pewnie gdzieś bąbel powietrza siedzi i musi się wydostać... tyle że mi po plecach dreszcze lecą jak to słyszę.

Ludzi dzielimy na czystych i szczęśliwych 
Titan SE, 2005r, VK56DE
Wrangler JK Sport, 2009r, 3,8

Titan SE, 2005r, VK56DE
Wrangler JK Sport, 2009r, 3,8
Panowie - kilka pytań
1. Czy zawiasy przednich drzwi (konkretnie chodzi mi o górę) są takie same z lewej i z prawej strony?
2. Jak wymienić żarówki od świateł pozycyjnych? Do prawej żarówki chyba można się dostać po wyciągnięciu akumulatora, a co z lewą stroną? U mnie dodatkowym utrudnieniem jest zamontowane obok pudełeczko od wyciągarki... Odkręcać całą lampę?
3. Czy próbował ktoś zrobić podgrzewanie lusterek w tym modelu: LINK
Czy udało się komuś to rozebrać aby przykleić maty grzewcze? Zabieram się do tego, kupiłem chyba wszystko co mi potrzeba i przy chwili wolnego czasu będę się bawił...
Na chwilę obecną tyle, ale na pewno o czymś zapomniałem

1. Czy zawiasy przednich drzwi (konkretnie chodzi mi o górę) są takie same z lewej i z prawej strony?
2. Jak wymienić żarówki od świateł pozycyjnych? Do prawej żarówki chyba można się dostać po wyciągnięciu akumulatora, a co z lewą stroną? U mnie dodatkowym utrudnieniem jest zamontowane obok pudełeczko od wyciągarki... Odkręcać całą lampę?
3. Czy próbował ktoś zrobić podgrzewanie lusterek w tym modelu: LINK
Czy udało się komuś to rozebrać aby przykleić maty grzewcze? Zabieram się do tego, kupiłem chyba wszystko co mi potrzeba i przy chwili wolnego czasu będę się bawił...
Na chwilę obecną tyle, ale na pewno o czymś zapomniałem

Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8
Pogonił bym takiego "zaprzyjaźnionego" mechanika co nie wie, że jak stuka to panewka wypadła... i odpala żeby sprawdzić...
Ściągnąłby misę oleju i by wszystko wiedział... i naprawa zamknęłaby się w paru stówkach...
Ze swojej storny radzę założyć 2.7 lub coś innego... 2.5 to gówno nie silnik ja dwa razy po parę tysięcy dołożyłem... finalnie nie chce znać już nic co ma logo Nissana
...
Kolego Sawa GR straszny syf masz w tym silniku... widziałem parę takich silników i zawsze łańcuchy i cała reszta świeciło się jak psu jajca...
Ściągnąłby misę oleju i by wszystko wiedział... i naprawa zamknęłaby się w paru stówkach...
Ze swojej storny radzę założyć 2.7 lub coś innego... 2.5 to gówno nie silnik ja dwa razy po parę tysięcy dołożyłem... finalnie nie chce znać już nic co ma logo Nissana

Kolego Sawa GR straszny syf masz w tym silniku... widziałem parę takich silników i zawsze łańcuchy i cała reszta świeciło się jak psu jajca...

O Kuba Ty zyjesz ? co masz teraz ?kubacies pisze:Pogonił bym takiego "zaprzyjaźnionego" mechanika co nie wie, że jak stuka to panewka wypadła... i odpala żeby sprawdzić...
Ze swojej storny radzę założyć 2.7 lub coś innego... 2.5 to gówno nie silnik ja dwa razy po parę tysięcy dołożyłem... finalnie nie chce znać już nic co ma logo Nissana...
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Się świciło (silnik ma przejechane 98kkm) tylko że oświetlenie zwykła żaróweczką na 12V i foto robione telefonem...kubacies pisze:
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
zdjęcie, zdjęciem ale... nie powinno być tego czarnego nalotu 
... żyje Redzik żyje
Teraz mam krdyt na dom do spłacenia więc inwstycje po 10 tys. co 6 m-cy w remonty silnika w d22 nie wchodzą w grę
więc przesiadłem się na corolle 
Siedzę cicho bo nie mam nic
Chce kupić LC90 ale od 6 m-cy jeżdzę oglądam i nic... same złomy od skurwiałych handlarzyn... ostatnio oglądałem jednego niby wszystko pięknie książka serwis 200 tys. przejechane... jak dotarłem do poprzedniego właściciela (francuza) to się okazało że 520 miał jak sprzedawał do PL...
Dobra nie robię off topa pozdrawiam i życzę powodzenia i cierpliwości użytkownikom kupy D22 z jeszcze większą kupą YD25TDDI...
Podpowiem, że można sporo zaoszczędzić bo cały dół silnika jest identyczny w nowej navarze... a do niej części są sporo tańsze...
A tak swoją drogą wszyscy co oferują przekładki na 2.7 piszą że mają silniki z przebiegami 50-100 tys....
Skąd oni je mają

... żyje Redzik żyje

Teraz mam krdyt na dom do spłacenia więc inwstycje po 10 tys. co 6 m-cy w remonty silnika w d22 nie wchodzą w grę

Siedzę cicho bo nie mam nic

Chce kupić LC90 ale od 6 m-cy jeżdzę oglądam i nic... same złomy od skurwiałych handlarzyn... ostatnio oglądałem jednego niby wszystko pięknie książka serwis 200 tys. przejechane... jak dotarłem do poprzedniego właściciela (francuza) to się okazało że 520 miał jak sprzedawał do PL...
Dobra nie robię off topa pozdrawiam i życzę powodzenia i cierpliwości użytkownikom kupy D22 z jeszcze większą kupą YD25TDDI...
Podpowiem, że można sporo zaoszczędzić bo cały dół silnika jest identyczny w nowej navarze... a do niej części są sporo tańsze...
A tak swoją drogą wszyscy co oferują przekładki na 2.7 piszą że mają silniki z przebiegami 50-100 tys....
Skąd oni je mają

od niepalacej dziewicy z wermachtu.kubacies pisze:zdjęcie, zdjęciem ale... nie powinno być tego czarnego nalotu
... żyje Redzik żyje
Teraz mam krdyt na dom do spłacenia więc inwstycje po 10 tys. co 6 m-cy w remonty silnika w d22 nie wchodzą w gręwięc przesiadłem się na corolle
Siedzę cicho bo nie mam nic![]()
Skąd oni je mają![]()

ps. dziki tez juz nie ma terenowki

Ja już pogoniłem swojego D22 i spokój...
- wojtek_kom
-
Bo między 50 tys., a 500 tys. nie widać różnicykubacies pisze: A tak swoją drogą wszyscy co oferują przekładki na 2.7 piszą że mają silniki z przebiegami 50-100 tys....
Skąd oni je mają![]()

Nissan-y
dokladnie, niezajebliwe, tylko przymulaste troszke.wojtek_kom pisze:Bo między 50 tys., a 500 tys. nie widać różnicykubacies pisze: A tak swoją drogą wszyscy co oferują przekładki na 2.7 piszą że mają silniki z przebiegami 50-100 tys....
Skąd oni je mają![]()
- wojtek_kom
-
Pompa wolna, to i wolno wchodzi na obroty.redzik pisze: dokladnie, niezajebliwe, tylko przymulaste troszke.
Nissan-y
Wojtek nie sciemniaj tu , tylko mow czy wszczepiles juz w t2 V6-stke, i jakie wrazenia ?wojtek_kom pisze:Pompa wolna, to i wolno wchodzi na obroty.redzik pisze: dokladnie, niezajebliwe, tylko przymulaste troszke.
- wojtek_kom
-
Tak. Wrażenia słabe, bo już od dwóch miesięcy podpinam kompa, brak czasu.redzik pisze: Wojtek nie sciemniaj tu , tylko mow czy wszczepiles juz w t2 V6-stke, i jakie wrazenia ?
Nissan-y
z automatem to robisz czy manual ?
- wojtek_kom
-
Zamontowana jest ręczna skrzynia. Coś extra tzn. zamiast pompki sprzęgła, jest pompka plus serwo i podobno docisk z TTredzik pisze:z automatem to robisz czy manual ?

Nissan-y
-
- jestem tu nowy...
Witam szanowne grono!
Czy ktoś z Was lub Wam znanych osobników, przerabiał temat postawienia budy D21 na ramie z długiego patrola?
taki mam plan i chętnie bym się coś dowiedział, bo nie wierzę, że będę pierwszy...
pozdrawiam!
Czy ktoś z Was lub Wam znanych osobników, przerabiał temat postawienia budy D21 na ramie z długiego patrola?
taki mam plan i chętnie bym się coś dowiedział, bo nie wierzę, że będę pierwszy...
pozdrawiam!
King Cab 2,5D
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Ale w sensie, że po co
Czarno widzę takie zestawienie, ale może w mylnym błędzie jestem 

y60 autobus, czerwony.
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Dzień dobry w klubie. Nissan King Cab D22 z 2002 roku z wybuchowym silnikiem o przebiegu 240 tkm.Auto krótko w kraju. Na razie pali i jeździ, potrzebuję go do pracy w lesie i wożenia kamieni....
Jak padnie, to będę się stresować
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a8 ... fc936.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a8 ... fc936.html
w sensie że masz znajomego rzeczoznawce pzmotu ?rozjechany pisze:Witam szanowne grono!
pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony pt sty 04, 2013 9:21 pm przez hugh_h, łącznie zmieniany 1 raz.
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices
-
- jestem tu nowy...
Witam Szanowne Grono,
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Nissana Pickupa d21 z 1997r. Poprzedni właściciel wymienił fotele na nie oryginalne wraz z szynami. Fotele te są za wysokie szczególnie względem kierownicy oraz nie mają możliwości regulacji odległości. Szukam foteli, które podejdą do Nissana Pickupa- może macie jakieś doświadczenia w tej tematyce?
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Nissana Pickupa d21 z 1997r. Poprzedni właściciel wymienił fotele na nie oryginalne wraz z szynami. Fotele te są za wysokie szczególnie względem kierownicy oraz nie mają możliwości regulacji odległości. Szukam foteli, które podejdą do Nissana Pickupa- może macie jakieś doświadczenia w tej tematyce?
meteor9
-
- jestem tu nowy...
hmm może i dobre pytanie, ale spróbuję odpowiedzieć.Wowos pisze:Ale w sensie, że po coCzarno widzę takie zestawienie, ale może w mylnym błędzie jestem
Bo mam D21 w tym momencie prawie w oryginale, z odsadzonymi kołami R16 31" i to wszystko, a chciał bym:
nie mieć oryginalnego przedniego zawieszenia
wsadzić mocny silnik i mieć napędy które go zniosą
założyć koła 35"
mieć reduktor po prawej stronie skrzyni
mieć most nie tylko z tyłu
aaaa i nie chcę innej lepszej i tańszej terenówki, chcę D21
a długi patrol to zdaje się +2cm w rozstawie osi czyli nic i kwestia przespawania mocowań karoserii

bardzo dziękuję za odzew i dalszą dyskusję, będę bardzo Wam wdzięczny i przywiozę litra jak odwiedziecie mnie od tego pomysłu.
pzdr
Ostatnio zmieniony pt sty 04, 2013 10:56 pm przez rozjechany, łącznie zmieniany 3 razy.
King Cab 2,5D
-
- jestem tu nowy...
w sumie to mam, a do czego będzie mi potrzebny?hugh_h pisze:w sensie że masz znajomego rzeczoznawce pzmotu ?rozjechany pisze:Witam szanowne grono!
pozdrawiam!
King Cab 2,5D