TYLNA KANAPA DO KRÓTKIEGO GR-a
Moderator: Kosiarz
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Re: TYLNA KANAPA DO KRÓTKIEGO GR-a
Teraz tam robisz? W zeszłym roku stawiali mi kominek...
Postaram się być ok 14.15 gdzie cie szukać?
Postaram się być ok 14.15 gdzie cie szukać?
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
napisałem - w Centrum Komina - spytaj o Karola, będę w biurze
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Właśnie o to m chodziło czy w biurze, magazynie, warsztacie, raczej będę...
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
-
- jestem tu nowy...
sorry za ogłoszenie. nie świadomie
a jak się dowiesz o cenie tej kanapy daj znaka na pw. Jestem drugi w takim razie 

Nissan Patrol GR Y60
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Dzisiaj za radą Karola doszła kanapa z Twingo. Waży ok 12kg. Składa się na siedzenia i niewiele miejsca zajmuje. Jest 2 osobowa, ma też taką zaletę że nie zajmuje całej szerokości auta i hilift zostanie na swoim miejscu (po prawej stronie od klapy do przedniego siedzenia). Karol wspominał coś o niepasujących pasach i dość ciężkiej przekładce zapięć. Dlatego zamówiłem z pasami z tingo i nawinąłem je na swoje mechanizmy, które okazało się miałem tylko bez pasa. Znaczy się kawałek pasa był chlaśnięty nożem, ciekawe kto to wymyślił...
Koszt kanapy z pasami i przesyłką to 110zł
Jak wszystko zmotam zapodam foto jak wyszło...

Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
- krzychooxxx
cholera a ja myslalem ze bede pierwszy 
zaaplikowalem tylne siedzenia z longa GR do przodu, fajny patent, szyny wzialem od przedniego siedzenia kierowcy i przesuwa sie tylko siedzenie kierowcy, pasazera jest na stale odsuniete jak najdalej do tylu bo to pickup jest ale roznica w przesuniecuiu to niecale 5 cm max a gdy ja bede jechal to bedzie niemal rowna kanapa po calej dlugosci

zaaplikowalem tylne siedzenia z longa GR do przodu, fajny patent, szyny wzialem od przedniego siedzenia kierowcy i przesuwa sie tylko siedzenie kierowcy, pasazera jest na stale odsuniete jak najdalej do tylu bo to pickup jest ale roznica w przesuniecuiu to niecale 5 cm max a gdy ja bede jechal to bedzie niemal rowna kanapa po calej dlugosci
CJ7 AMC 304 v8 @37"
ZJ 5,2 v8
ZJ 4,0
XJ 2,5TD
Y60 V8 4,4 BMW
Y60 5,7 V8 Corvette
721 735 009
ZJ 5,2 v8
ZJ 4,0
XJ 2,5TD

Y60 V8 4,4 BMW
Y60 5,7 V8 Corvette
721 735 009
- krzychooxxx
jak skoncze prodżekt to beda wszystkie foty
CJ7 AMC 304 v8 @37"
ZJ 5,2 v8
ZJ 4,0
XJ 2,5TD
Y60 V8 4,4 BMW
Y60 5,7 V8 Corvette
721 735 009
ZJ 5,2 v8
ZJ 4,0
XJ 2,5TD

Y60 V8 4,4 BMW
Y60 5,7 V8 Corvette
721 735 009
do parcha idealnie pasuje srodek z alfy 156
w swoim mialem oryginalne skajowe brazowe foteliki i kanape w idealnym stanie - jedyny minus w lato tylki poodparzane i wygoda jak na lawce w parku
ze 3 lata temy wymotalem sobie takie cos

duzo zabawy ale zestaw megawygodny, dodatkowo w fotelu pasendzera mam podwojne szyny wiec fotel wjezdza praktycznie pod deske rozdzielcza i bez problemu mozna wsadzic dziecko w nosidelku
w swoim mialem oryginalne skajowe brazowe foteliki i kanape w idealnym stanie - jedyny minus w lato tylki poodparzane i wygoda jak na lawce w parku
ze 3 lata temy wymotalem sobie takie cos

duzo zabawy ale zestaw megawygodny, dodatkowo w fotelu pasendzera mam podwojne szyny wiec fotel wjezdza praktycznie pod deske rozdzielcza i bez problemu mozna wsadzic dziecko w nosidelku
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Twoja kanapa to LUX u mnie chodziło o to aby zajmowała jak najmniej miejsca, szło ją szybko zdemontować. Jej zadanie to przewieść kilka razy w roku foteliki z dzieciakami, czasem jakaś dodatkową osobę. Kilka fotek z montażu (słaba jakość bo robione telefonem):
https://picasaweb.google.com/lh/sredir? ... feat=email
Samo zmotanie kanapy to 15min. Najwięcej czasu spędziłem z pasami, zostało mi jeszcze dorobienie centralnego zaczepu, ale czekam na oryginalne z Twingo.
https://picasaweb.google.com/lh/sredir? ... feat=email
Samo zmotanie kanapy to 15min. Najwięcej czasu spędziłem z pasami, zostało mi jeszcze dorobienie centralnego zaczepu, ale czekam na oryginalne z Twingo.
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
- Sołtys77
- jestem tu nowy...
Próbowaliście takie przeróbki zalegalizować? Chodzi mi o sytuację gdy w dowodzie wbite są dwa miejsca ... pochodziłem trochę po diagnostach i podobno bez kwitu z firmy, która zamontowała siedzenia oraz opinii rzeczoznawcy nie da rady tego wbić w dowód :/
A miałem kiedyś tak fajnie zrobiony przegląd (przy pierwszej rejestracji)- pomimo braku kanapy tylnej diagnosta wpisał mi 2+2 ale w wydziale komunikacji się przyjeba&$# i musiałem to poprawiać. Teraz z tyłu mam zamontowany jeden (pojedynczy) fotel przedni z Audi A4 i tak jeżdżę (3 osobówką
). W stacji kontroli już mi powiedzieli, że z tym to mi przeglądu nie podbiją 
A miałem kiedyś tak fajnie zrobiony przegląd (przy pierwszej rejestracji)- pomimo braku kanapy tylnej diagnosta wpisał mi 2+2 ale w wydziale komunikacji się przyjeba&$# i musiałem to poprawiać. Teraz z tyłu mam zamontowany jeden (pojedynczy) fotel przedni z Audi A4 i tak jeżdżę (3 osobówką

Sawa krotki GR byl podstawowym i jedynym autem rodzinnym przez 4ry lata wiec wygoda miala duze znaczenie, teraz motam kpl foteli do longa z lancii - popielata alcantra pasujaca pod kolor deski
ja swoje zrobilem pod fabryczne miejsca montazowe, po wyciagnieciu tych z alfy mozesz zapodac oryginalne z GR i wszystko pasuje
a nie masz jakis funfli co by Ci na popoludnie kanape pozyczyli w celu zrobienia zdjecia pamiatkowego u diagnosty?

ja swoje zrobilem pod fabryczne miejsca montazowe, po wyciagnieciu tych z alfy mozesz zapodac oryginalne z GR i wszystko pasuje
a nie masz jakis funfli co by Ci na popoludnie kanape pozyczyli w celu zrobienia zdjecia pamiatkowego u diagnosty?
- Sołtys77
- jestem tu nowy...
Też o tym myślałem ale właśnie pożyczyć nie mam skąd, a i tak problem by był bo holendry w moim usunęli mocowania kanapy i pasy tylne. Z pasami dodatkowy problem bo górne mocowania zamaskowane "wanną" - ciekawe czy by mi się przyczepili pasów szelkowych przykręconych do podłogi?martii pisze: a nie masz jakis funfli co by Ci na popoludnie kanape pozyczyli w celu zrobienia zdjecia pamiatkowego u diagnosty?
Ps. Muszę się kiedyś wybrać w okolice Szczecina aby się podkolegować

w miare szybko da się dopasować z frontery a , wada to tylko 2 osoby zmieszczą sie
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
U mnie pasy były po chamsku chlaśnięte nożem, ale mechanizmów już im się nie chciało demontować, więc nawinąłem na nie pasy z Twingo. Śrubę w podsufitce wymacałem palcem i zrobiłem mały otworek nożem. Największy problem był ze śrubą w nadkolu próba odkręcenia zakończyła si tak:Sołtys77 pisze: Też o tym myślałem ale właśnie pożyczyć nie mam skąd, a i tak problem by był bo holendry w moim usunęli mocowania kanapy i pasy tylne. Z pasami dodatkowy problem bo górne mocowania zamaskowane "wanną" - ciekawe czy by mi się przyczepili
:
https://picasaweb.google.com/1115036585 ... 3698345714
https://picasaweb.google.com/1115036585 ... 5356028226
Żeby załatać powstałą dziurę musiałem wyrąbać kawałek nadkola o wymiarach 15x10cm dopiero tam zaczynała sie zdrowa blacha i 3h poszło w ....

Ostatnio zmieniony pn gru 10, 2012 11:41 am przez Sawa GR, łącznie zmieniany 1 raz.
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
u mnie kanapa do chwili jej odkrecenia tez niby sie trzymala, ale..

balbym sie wsadzic dzieciaka z fotelikiem na kanape ktora wyleci przez okno razem z resztkami podlogi
wiec trzeba bylo zreanimowac

Sołtys77 ja dos czesto jestem w Niechorzu wiec kiedys mozemy sie zgadac

balbym sie wsadzic dzieciaka z fotelikiem na kanape ktora wyleci przez okno razem z resztkami podlogi
wiec trzeba bylo zreanimowac

Sołtys77 ja dos czesto jestem w Niechorzu wiec kiedys mozemy sie zgadac
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Ja po zamontowaniu kanapy pojechałem do diagnosty on zajrzał do środka wypisał kwitek za 50pln i z tym wydziale komunikacji wbili mi 5 osób, nawet pasów jeszcze nie miałem.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
- Sołtys77
- jestem tu nowy...
Kurcze muszę się wybrać do Szczecina z tymi moimi fotelami bo mi tu kłody rzucają pod nogi.
Miastek gdzie robiłeś ten papier (jaka stacja)? W wydziale komunikacji chcieli fakturę z demontażu grodzi na pace?
U mnie to wygląda tak:
kiedyś:

teraz:

fotele z Mitsubishi które trzema dziurami przypasowały mi do fabrycznych mocowań w podłodze (przynajmniej u mnie takowe były pozatykane gumowymi korkami).
Aktualnie mam w dowodzie 2 miejsca siedzące i zapis jako ciężarowy lecz nie ma żadnej grodzi (co też jest powodem do czepiania się podczas kontroli). Chcę wbić w dowód te dwa dodatkowe fotele ale mam problem bo pasy zamontowane są nie w fabrycznych punktach kotwiczenia i do całej papierkologi potrzebuję dodać zdjęcia jak są one zamontowane (moje mocowanie choć solidne to według diagnosty nie przejdzie,bo nie fabryczne :/ a to fabryczne miejsce mam usunięte z nadkoli (to co pokazał Sawa GR wcześniej) i nawet gdybym wspawał mocowanie to i tak niby mi tego nie uznają bo nie może być samoróbka) - dlatego coś muszę wykombinować aby w WK się nie czepiali i na podkładkę potrzebuję fotkę oryginału (ale tak aby nie było widać za bardzo fotela
) ... pomoże ktoś?
Miastek gdzie robiłeś ten papier (jaka stacja)? W wydziale komunikacji chcieli fakturę z demontażu grodzi na pace?
U mnie to wygląda tak:
kiedyś:

teraz:
fotele z Mitsubishi które trzema dziurami przypasowały mi do fabrycznych mocowań w podłodze (przynajmniej u mnie takowe były pozatykane gumowymi korkami).
Aktualnie mam w dowodzie 2 miejsca siedzące i zapis jako ciężarowy lecz nie ma żadnej grodzi (co też jest powodem do czepiania się podczas kontroli). Chcę wbić w dowód te dwa dodatkowe fotele ale mam problem bo pasy zamontowane są nie w fabrycznych punktach kotwiczenia i do całej papierkologi potrzebuję dodać zdjęcia jak są one zamontowane (moje mocowanie choć solidne to według diagnosty nie przejdzie,bo nie fabryczne :/ a to fabryczne miejsce mam usunięte z nadkoli (to co pokazał Sawa GR wcześniej) i nawet gdybym wspawał mocowanie to i tak niby mi tego nie uznają bo nie może być samoróbka) - dlatego coś muszę wykombinować aby w WK się nie czepiali i na podkładkę potrzebuję fotkę oryginału (ale tak aby nie było widać za bardzo fotela

Klamry nie są za wysoko (w sensie, czy nie mają zbyt długiego paska)? Jak się zapniesz, to nie wypada klamra na brzuchu? Bo tak na oko to wygląda, a miłe przy bum to nie będzie raczej...
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
I tak potrzebujesz opinii rzeczoznawcy, więc zdjęcie orginalesa nic ci nie da. Dokumentację i zdjęcia ma u siebie,Ty dostajesz skan i certyfikat, że zostało wykonane zgodnie ze sztuką. Z tym do WK.
Wujek Dobra Rada 

- Sołtys77
- jestem tu nowy...
Może na zdjęciu tak wygląda ale w rzeczywistości jest OK. Mam dwa rodzaje mocowań zapięć i te wydawały mi się lepsze bo na paskach są elastyczniejsze. Poprzednie miałem na sztywno i sterczały tak, że można było o nie zahaczyć (nie chowały się między fotele).ernil pisze:Klamry nie są za wysoko ...
Rzeczoznawcy odwiedzać nie muszę - też tak myślałem na początku. Ale samochód był kiedyś jako osobowy i teraz bedzie tylko przywrócony do pierwotnego przeznaczenia. Czyli tak jak pisał Miastek - trzeba do stacji diagnostycznej (okręgowej bo w innej nie mają uprawnień) i tam wystawiają kwita z którym idzie się do WK.lysy76 pisze:I tak potrzebujesz opinii rzeczoznawcy, więc zdjęcie orginalesa nic ci nie da. Dokumentację i zdjęcia ma u siebie,Ty dostajesz skan i certyfikat, że zostało wykonane zgodnie ze sztuką. Z tym do WK.
Ps. W sobotę się okaże czy tylko diagnosta

Zmieniasz przeznaczenie samochodu z ciężarowego (tak masz w kwitach?) na osobowy.
Robiłem podobnie 2 tyg. temu, tyle że longa. Wymogi: Siedzenia na oryginalnych mocowaniach, pasy też, śruby mocujące odpowiedniej twardości, szyby- nie zaślepki z blach, zagłówki. Waga również ma znaczenie. Pojazd ma być zatankowany do pełna i z kołem zapasowym. Więc nie opłaca się jechać z windą, stalowymi zderzakami i na kołach 35"
Robiłem podobnie 2 tyg. temu, tyle że longa. Wymogi: Siedzenia na oryginalnych mocowaniach, pasy też, śruby mocujące odpowiedniej twardości, szyby- nie zaślepki z blach, zagłówki. Waga również ma znaczenie. Pojazd ma być zatankowany do pełna i z kołem zapasowym. Więc nie opłaca się jechać z windą, stalowymi zderzakami i na kołach 35"

Wujek Dobra Rada 

- miastek
-
- Kontaktowanie:
Przegląd robiłem w Miastku bo akurat jak tam byłem zauważyłem, że miesiąc wcześniej się skończyłSołtys77 pisze:Kurcze muszę się wybrać do Szczecina z tymi moimi fotelami bo mi tu kłody rzucają pod nogi.

http://www.4x4.szczecin.pl/
- Sołtys77
- jestem tu nowy...
Ja już też załatwiłem
W mojej okolicy z diagnostami nie mogłem sobie poradzić (wciąż wymyślali nowe problemy) więc pojechałem do Szczecina i w Polmozbycie dostałem wszystkie potrzebne kwity
= musiałem zrobić przegląd podstawowy wraz z opisem zmian co wyniosło mnie 180zł. Nikt problemów nie robił - nawet z tego że pasy mam w innych punktach niż fabrycznie, bo dla diagnosty ważne było czy działają i jak solidnie są zamocowane. Dziś byłem w WK i też miło i bez problemów
... dowód ze zmianą typu na osobowy-terenowy i 4 miejscowy mam mieć do odbioru za dwa tygodnie 
Edit - dowód odebrany i teraz jeżdżę na legalu 4 osobówką

Edit - dowód odebrany i teraz jeżdżę na legalu 4 osobówką