TYLNA KANAPA DO KRÓTKIEGO GR-a

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Re: TYLNA KANAPA DO KRÓTKIEGO GR-a

Post autor: Sawa GR » ndz lis 11, 2012 6:41 pm

Teraz tam robisz? W zeszłym roku stawiali mi kominek...
Postaram się być ok 14.15 gdzie cie szukać?
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » ndz lis 11, 2012 6:46 pm

napisałem - w Centrum Komina - spytaj o Karola, będę w biurze
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » ndz lis 11, 2012 7:56 pm

Właśnie o to m chodziło czy w biurze, magazynie, warsztacie, raczej będę...
Niva 1,9D 1990 - Była

kaminiak7
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kaminiak7 » ndz lis 11, 2012 10:09 pm

sorry za ogłoszenie. nie świadomie :oops: a jak się dowiesz o cenie tej kanapy daj znaka na pw. Jestem drugi w takim razie :)21
Nissan Patrol GR Y60

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » czw gru 06, 2012 11:25 am

Dzisiaj za radą Karola doszła kanapa z Twingo. Waży ok 12kg. Składa się na siedzenia i niewiele miejsca zajmuje. Jest 2 osobowa, ma też taką zaletę że nie zajmuje całej szerokości auta i hilift zostanie na swoim miejscu (po prawej stronie od klapy do przedniego siedzenia). Karol wspominał coś o niepasujących pasach i dość ciężkiej przekładce zapięć. Dlatego zamówiłem z pasami z tingo i nawinąłem je na swoje mechanizmy, które okazało się miałem tylko bez pasa. Znaczy się kawałek pasa był chlaśnięty nożem, ciekawe kto to wymyślił... :)11 :)11 Koszt kanapy z pasami i przesyłką to 110zł :)21 Jak wszystko zmotam zapodam foto jak wyszło...
Niva 1,9D 1990 - Była

Awatar użytkownika
krzychooxxx

Post autor: krzychooxxx » czw gru 06, 2012 6:34 pm

cholera a ja myslalem ze bede pierwszy :)
zaaplikowalem tylne siedzenia z longa GR do przodu, fajny patent, szyny wzialem od przedniego siedzenia kierowcy i przesuwa sie tylko siedzenie kierowcy, pasazera jest na stale odsuniete jak najdalej do tylu bo to pickup jest ale roznica w przesuniecuiu to niecale 5 cm max a gdy ja bede jechal to bedzie niemal rowna kanapa po calej dlugosci
CJ7 AMC 304 v8 @37"
ZJ 5,2 v8
ZJ 4,0
XJ 2,5TD :)
Y60 V8 4,4 BMW
Y60 5,7 V8 Corvette
721 735 009

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » czw gru 06, 2012 7:02 pm

Poka foty jakieś :)2 :wink:
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
krzychooxxx

Post autor: krzychooxxx » czw gru 06, 2012 8:13 pm

jak skoncze prodżekt to beda wszystkie foty
CJ7 AMC 304 v8 @37"
ZJ 5,2 v8
ZJ 4,0
XJ 2,5TD :)
Y60 V8 4,4 BMW
Y60 5,7 V8 Corvette
721 735 009

Awatar użytkownika
martii
Kontaktowanie:

Post autor: martii » pt gru 07, 2012 8:32 am

do parcha idealnie pasuje srodek z alfy 156

w swoim mialem oryginalne skajowe brazowe foteliki i kanape w idealnym stanie - jedyny minus w lato tylki poodparzane i wygoda jak na lawce w parku

ze 3 lata temy wymotalem sobie takie cos
Obrazek
Obrazek
Obrazek

duzo zabawy ale zestaw megawygodny, dodatkowo w fotelu pasendzera mam podwojne szyny wiec fotel wjezdza praktycznie pod deske rozdzielcza i bez problemu mozna wsadzic dziecko w nosidelku
GR Y60 RD28T+I
GR Y60 Long RD28T
CRX Del Sol
VW Derby 78 2,016VT
http://www.4x4.szczecin.pl/

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » sob gru 08, 2012 9:40 am

Twoja kanapa to LUX u mnie chodziło o to aby zajmowała jak najmniej miejsca, szło ją szybko zdemontować. Jej zadanie to przewieść kilka razy w roku foteliki z dzieciakami, czasem jakaś dodatkową osobę. Kilka fotek z montażu (słaba jakość bo robione telefonem):
https://picasaweb.google.com/lh/sredir? ... feat=email
Samo zmotanie kanapy to 15min. Najwięcej czasu spędziłem z pasami, zostało mi jeszcze dorobienie centralnego zaczepu, ale czekam na oryginalne z Twingo.
Niva 1,9D 1990 - Była

Awatar użytkownika
Sołtys77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sołtys77 » sob gru 08, 2012 12:31 pm

Próbowaliście takie przeróbki zalegalizować? Chodzi mi o sytuację gdy w dowodzie wbite są dwa miejsca ... pochodziłem trochę po diagnostach i podobno bez kwitu z firmy, która zamontowała siedzenia oraz opinii rzeczoznawcy nie da rady tego wbić w dowód :/
A miałem kiedyś tak fajnie zrobiony przegląd (przy pierwszej rejestracji)- pomimo braku kanapy tylnej diagnosta wpisał mi 2+2 ale w wydziale komunikacji się przyjeba&$# i musiałem to poprawiać. Teraz z tyłu mam zamontowany jeden (pojedynczy) fotel przedni z Audi A4 i tak jeżdżę (3 osobówką ;) ). W stacji kontroli już mi powiedzieli, że z tym to mi przeglądu nie podbiją :(

Awatar użytkownika
martii
Kontaktowanie:

Post autor: martii » sob gru 08, 2012 2:22 pm

Sawa krotki GR byl podstawowym i jedynym autem rodzinnym przez 4ry lata wiec wygoda miala duze znaczenie, teraz motam kpl foteli do longa z lancii - popielata alcantra pasujaca pod kolor deski :lol:

ja swoje zrobilem pod fabryczne miejsca montazowe, po wyciagnieciu tych z alfy mozesz zapodac oryginalne z GR i wszystko pasuje

a nie masz jakis funfli co by Ci na popoludnie kanape pozyczyli w celu zrobienia zdjecia pamiatkowego u diagnosty?
GR Y60 RD28T+I
GR Y60 Long RD28T
CRX Del Sol
VW Derby 78 2,016VT

Awatar użytkownika
Sołtys77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sołtys77 » ndz gru 09, 2012 6:50 pm

martii pisze: a nie masz jakis funfli co by Ci na popoludnie kanape pozyczyli w celu zrobienia zdjecia pamiatkowego u diagnosty?
Też o tym myślałem ale właśnie pożyczyć nie mam skąd, a i tak problem by był bo holendry w moim usunęli mocowania kanapy i pasy tylne. Z pasami dodatkowy problem bo górne mocowania zamaskowane "wanną" - ciekawe czy by mi się przyczepili pasów szelkowych przykręconych do podłogi?

Ps. Muszę się kiedyś wybrać w okolice Szczecina aby się podkolegować :roll:

Awatar użytkownika
scuaz

Post autor: scuaz » ndz gru 09, 2012 9:19 pm

w miare szybko da się dopasować z frontery a , wada to tylko 2 osoby zmieszczą sie
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » pn gru 10, 2012 8:16 am

Sołtys77 pisze: Też o tym myślałem ale właśnie pożyczyć nie mam skąd, a i tak problem by był bo holendry w moim usunęli mocowania kanapy i pasy tylne. Z pasami dodatkowy problem bo górne mocowania zamaskowane "wanną" - ciekawe czy by mi się przyczepili
:
U mnie pasy były po chamsku chlaśnięte nożem, ale mechanizmów już im się nie chciało demontować, więc nawinąłem na nie pasy z Twingo. Śrubę w podsufitce wymacałem palcem i zrobiłem mały otworek nożem. Największy problem był ze śrubą w nadkolu próba odkręcenia zakończyła si tak:
https://picasaweb.google.com/1115036585 ... 3698345714
https://picasaweb.google.com/1115036585 ... 5356028226
Żeby załatać powstałą dziurę musiałem wyrąbać kawałek nadkola o wymiarach 15x10cm dopiero tam zaczynała sie zdrowa blacha i 3h poszło w .... :)11
Ostatnio zmieniony pn gru 10, 2012 11:41 am przez Sawa GR, łącznie zmieniany 1 raz.
Niva 1,9D 1990 - Była

Awatar użytkownika
martii
Kontaktowanie:

Post autor: martii » pn gru 10, 2012 10:18 am

u mnie kanapa do chwili jej odkrecenia tez niby sie trzymala, ale..
Obrazek

balbym sie wsadzic dzieciaka z fotelikiem na kanape ktora wyleci przez okno razem z resztkami podlogi
wiec trzeba bylo zreanimowac
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sołtys77 ja dos czesto jestem w Niechorzu wiec kiedys mozemy sie zgadac
GR Y60 RD28T+I
GR Y60 Long RD28T
CRX Del Sol
VW Derby 78 2,016VT

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » pn gru 10, 2012 3:20 pm

Ja po zamontowaniu kanapy pojechałem do diagnosty on zajrzał do środka wypisał kwitek za 50pln i z tym wydziale komunikacji wbili mi 5 osób, nawet pasów jeszcze nie miałem.
Vitara->Samurai->GR->GRII

Awatar użytkownika
Sołtys77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sołtys77 » czw lip 11, 2013 3:06 pm

Kurcze muszę się wybrać do Szczecina z tymi moimi fotelami bo mi tu kłody rzucają pod nogi.
Miastek gdzie robiłeś ten papier (jaka stacja)? W wydziale komunikacji chcieli fakturę z demontażu grodzi na pace?

U mnie to wygląda tak:
kiedyś:
Obrazek
teraz:
Obrazek
fotele z Mitsubishi które trzema dziurami przypasowały mi do fabrycznych mocowań w podłodze (przynajmniej u mnie takowe były pozatykane gumowymi korkami).

Aktualnie mam w dowodzie 2 miejsca siedzące i zapis jako ciężarowy lecz nie ma żadnej grodzi (co też jest powodem do czepiania się podczas kontroli). Chcę wbić w dowód te dwa dodatkowe fotele ale mam problem bo pasy zamontowane są nie w fabrycznych punktach kotwiczenia i do całej papierkologi potrzebuję dodać zdjęcia jak są one zamontowane (moje mocowanie choć solidne to według diagnosty nie przejdzie,bo nie fabryczne :/ a to fabryczne miejsce mam usunięte z nadkoli (to co pokazał Sawa GR wcześniej) i nawet gdybym wspawał mocowanie to i tak niby mi tego nie uznają bo nie może być samoróbka) - dlatego coś muszę wykombinować aby w WK się nie czepiali i na podkładkę potrzebuję fotkę oryginału (ale tak aby nie było widać za bardzo fotela ;) ) ... pomoże ktoś?

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » czw lip 11, 2013 3:27 pm

Klamry nie są za wysoko (w sensie, czy nie mają zbyt długiego paska)? Jak się zapniesz, to nie wypada klamra na brzuchu? Bo tak na oko to wygląda, a miłe przy bum to nie będzie raczej...
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » czw lip 11, 2013 7:21 pm

I tak potrzebujesz opinii rzeczoznawcy, więc zdjęcie orginalesa nic ci nie da. Dokumentację i zdjęcia ma u siebie,Ty dostajesz skan i certyfikat, że zostało wykonane zgodnie ze sztuką. Z tym do WK.
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
Sołtys77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sołtys77 » czw lip 11, 2013 8:39 pm

ernil pisze:Klamry nie są za wysoko ...
Może na zdjęciu tak wygląda ale w rzeczywistości jest OK. Mam dwa rodzaje mocowań zapięć i te wydawały mi się lepsze bo na paskach są elastyczniejsze. Poprzednie miałem na sztywno i sterczały tak, że można było o nie zahaczyć (nie chowały się między fotele).
lysy76 pisze:I tak potrzebujesz opinii rzeczoznawcy, więc zdjęcie orginalesa nic ci nie da. Dokumentację i zdjęcia ma u siebie,Ty dostajesz skan i certyfikat, że zostało wykonane zgodnie ze sztuką. Z tym do WK.
Rzeczoznawcy odwiedzać nie muszę - też tak myślałem na początku. Ale samochód był kiedyś jako osobowy i teraz bedzie tylko przywrócony do pierwotnego przeznaczenia. Czyli tak jak pisał Miastek - trzeba do stacji diagnostycznej (okręgowej bo w innej nie mają uprawnień) i tam wystawiają kwita z którym idzie się do WK.
Ps. W sobotę się okaże czy tylko diagnosta ;)

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » pt lip 12, 2013 8:02 am

Zmieniasz przeznaczenie samochodu z ciężarowego (tak masz w kwitach?) na osobowy.
Robiłem podobnie 2 tyg. temu, tyle że longa. Wymogi: Siedzenia na oryginalnych mocowaniach, pasy też, śruby mocujące odpowiedniej twardości, szyby- nie zaślepki z blach, zagłówki. Waga również ma znaczenie. Pojazd ma być zatankowany do pełna i z kołem zapasowym. Więc nie opłaca się jechać z windą, stalowymi zderzakami i na kołach 35" :)21
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » pn lip 15, 2013 9:41 am

Sołtys77 pisze:Kurcze muszę się wybrać do Szczecina z tymi moimi fotelami bo mi tu kłody rzucają pod nogi.
Miastek gdzie robiłeś ten papier (jaka stacja)? W wydziale komunikacji chcieli fakturę z demontażu grodzi na pace?
Przegląd robiłem w Miastku bo akurat jak tam byłem zauważyłem, że miesiąc wcześniej się skończył :)21 , a że kanapę założyłem trochę wcześniej to przy okazji poprosiłem o kwitek na 5 osób. Tyle że ja jak sprowadziłem patrola z Holandii to od razu zarejestrowałem go jako osobówkę na 2 osoby (diagnosta sam mnie spytał czy chcę żeby był osobowy czy ciężarowy) i opłaciłem akcyze więc później procedurę miałem trochę uproszczoną .
Vitara->Samurai->GR->GRII

Awatar użytkownika
Sołtys77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Sołtys77 » pn lip 15, 2013 11:32 pm

Ja już też załatwiłem :wink: W mojej okolicy z diagnostami nie mogłem sobie poradzić (wciąż wymyślali nowe problemy) więc pojechałem do Szczecina i w Polmozbycie dostałem wszystkie potrzebne kwity :)13 = musiałem zrobić przegląd podstawowy wraz z opisem zmian co wyniosło mnie 180zł. Nikt problemów nie robił - nawet z tego że pasy mam w innych punktach niż fabrycznie, bo dla diagnosty ważne było czy działają i jak solidnie są zamocowane. Dziś byłem w WK i też miło i bez problemów :)2 ... dowód ze zmianą typu na osobowy-terenowy i 4 miejscowy mam mieć do odbioru za dwa tygodnie :)

Edit - dowód odebrany i teraz jeżdżę na legalu 4 osobówką :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”