Jakie zawieszenie Y61 long +4cale - aby miękkie było :)
Moderator: Kosiarz
- TerenowyBizon
-
Jakie zawieszenie Y61 long +4cale - aby miękkie było :)
Witam Koleżanki i Koledzy!
Pytanie mam, bo już zawrotów głowy dostaję:
Jakiej marki zawias z tej średniej półki zastosować Y61 long: cel +4cale. Auto ma przyjąć zderzak z windą na przód a tył tylko 35cali na zapas. Auto ma być miękkie....
Mam problem z wyborem sprężyn. Czy wie ktoś coś nt Lovelsa - niby najbardziej miękkie sprężyny są na plus 0-50kg. I to by było fajne.
Pytanie czy to prawda.
Wiem od generalnego dystrybutora Dobinsonsa, że te wychodzą na twardsze niż w opisach..
Pomóżcie!!!!
Dzięki z góry!
Pytanie mam, bo już zawrotów głowy dostaję:
Jakiej marki zawias z tej średniej półki zastosować Y61 long: cel +4cale. Auto ma przyjąć zderzak z windą na przód a tył tylko 35cali na zapas. Auto ma być miękkie....
Mam problem z wyborem sprężyn. Czy wie ktoś coś nt Lovelsa - niby najbardziej miękkie sprężyny są na plus 0-50kg. I to by było fajne.
Pytanie czy to prawda.
Wiem od generalnego dystrybutora Dobinsonsa, że te wychodzą na twardsze niż w opisach..
Pomóżcie!!!!
Dzięki z góry!
oj sie działo i jeszcze będzie
Re: Jakie zawieszenie Y61 long +4cale - aby miękkie było :)
zdecydowanie mogę polecić Lowelsa, tylko właśnie dobierz odpowiednio ich obciążalność względem tego co bedzie na samochodzie
ALE
tak duzy lift i miękko może być mocno niepewnie na szybszych zakrętach...
ALE
tak duzy lift i miękko może być mocno niepewnie na szybszych zakrętach...
PATROLnięty 
~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

To ja przekornie.
Zdecydowanie mogę polecić Dobinsonsa. Tylko dobierz odpowiednio ich obciążalność względem tego, co będzie na samochodzie.
Ale! Tak duży lift i miękkie zawieszenie może być mocno niepewne na szybszych zakrętach...

Mamy w kilku autach różne lifty Dobinsonsa. Od kilku lat. Jest git. Problem był jeden z amortyzatorami skrętu, ale wyeliminowano to skutecznie (wymiana w ramach akcji serwisowej była). Więcej zastrzeżeń nie mieliśmy.
Poza tym - pamiętaj, że sam zestaw amory+sprężyny to nie wszystko
Możesz poczytać o różnych czkających Cię niespodziankach na przykład tutaj
Zdecydowanie mogę polecić Dobinsonsa. Tylko dobierz odpowiednio ich obciążalność względem tego, co będzie na samochodzie.
Ale! Tak duży lift i miękkie zawieszenie może być mocno niepewne na szybszych zakrętach...

Mamy w kilku autach różne lifty Dobinsonsa. Od kilku lat. Jest git. Problem był jeden z amortyzatorami skrętu, ale wyeliminowano to skutecznie (wymiana w ramach akcji serwisowej była). Więcej zastrzeżeń nie mieliśmy.
Poza tym - pamiętaj, że sam zestaw amory+sprężyny to nie wszystko

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
tyle, ze jako diler dobinsonsa raczej nie bardzo jesteś obiektywny i niewielkie masz pojęcie na temat lovellsa.ernil pisze:To ja przekornie.
Poza tym - pamiętaj, że sam zestaw amory+sprężyny to nie wszystko![]()

tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
oczywiscie Zibi ty bedziesz obiektywny
miales mi druty do windy wyslac

miales mi druty do windy wyslac

Ja nie napisałem że lovells jest najlepszy choć sprzedając kilka marek mam taką opinię. Do tego cenowo nie zabija a i gwarancję ma lepszą. Jakie druty? przypomnij mi na priv.
tel. 509700949
Zibi, ja nie diluję dobinsonsem. Przeproś ładnie 
Ja jestem użytkownikiem. A w dodatku i jednego i drugiego. Bo Lowelasa też mam
Głupio Ci?

Ja jestem użytkownikiem. A w dodatku i jednego i drugiego. Bo Lowelasa też mam

Głupio Ci?

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
idę na wódkę, póżniej będę o tym myślał 

tel. 509700949
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Masz racje po wódce się lepiej myśli 

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Ale że do mnie idziesz? To kup po drodze jakieś żarcie, bo wódki mam pół tarasu, ale żarcie się skończyło, zakupy dopiero jutro, wiesz, niedziela, rodzina, teściowie... 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- rafale_23
-
- Kontaktowanie:
ja mam OME plus 100 kg .mam tylko winde ,bagaznik dachowy i jest uwazam bardzo dobrze.WCZESNIEJ były ironmeny czy jakos tak...i powiem ci ze za twardo nie jest...jak masz dodatkowo zderzaki to bedzie taj jak chcesz
Nissan Patrol Y61 2,8 Long Off Road
Nissan Patrol Y60 ZMOTA
Dopóki walczysz Jesteś zwycięzca!
Nissan Patrol Y60 ZMOTA
Dopóki walczysz Jesteś zwycięzca!
Wszyscy Misie zapominacie o jednym - za wypadanie zębów podczas jazdy odpowiadają głównie dwie rzeczy - wszelkiej maści elastomery zamiast miękkich polibuszy oraz bezrozumnie przeprowadzony body-lift.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Ja mam dobinsona +3" co prawda dedykowany do ktorkiego Y60, ale masa mojego smietnika jest ciut wieksza niz krotki Y60 i jest twardo, nawet bardzo twardo, a do Y61 sa jeszcze grubsze te sprezyny.
Druga sprawa, ze jak dasz miekkie z takim liftem, to bedziesz musial zapodac jakies mocniejsze drazki stabilizatora, bo gnie na zakretach bude.
Druga sprawa, ze jak dasz miekkie z takim liftem, to bedziesz musial zapodac jakies mocniejsze drazki stabilizatora, bo gnie na zakretach bude.
Ojtam. Założy bliźniaki i będzie 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Ja nie mowie ze jest zle, mi odpowiada, bo wlasnie nie trzeba stabilizatorow przez ta sztywnosc, ale kolega szuka miekkiego zawiasu.
To niech po pierwsze zastosuje oryginalne tuleje wszędzie. Po drugie, jak robi lift budy, to niech to zrobi poprawnie. A po trzecie - niech operuje ciśnieniem w oponach 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- TerenowyBizon
-
Koledzy, podniesienia budy nie będzie, tylko lift zawieszenia. Panhardy już są regulowane, tuleje mimośrodowe też. Wszystkie pozostałe tuleje - czytaj wszystkie oryginał patrol - szczególnie te wahliwe. Patrol z 2004roku.
W poprzednim y61 z 99roku miałem +2cale na OME + 33x12,5 i było ok. Jednak auto wymiękało na ciężkich wyprawach. Teraz jest 35x12,5 i +2cale i to za mało....
Więc szukam + 4 cale. Właśnie głównie zastanawiam się pomiędzy Lovells i Dobinsons. Czy może ktoś mi na pewniaka powiedzieć, że lovells będzie miękki? przód będzie max 75kg w plusie, tył max 50-100kg. Ale dużo auto będzie jeździć na pusto, więc dlatego potrzebuję miękki zawias..
Potrzebuję pewnej odpowiedzi od użytkowników...
Dzięki za pomoc.
W poprzednim y61 z 99roku miałem +2cale na OME + 33x12,5 i było ok. Jednak auto wymiękało na ciężkich wyprawach. Teraz jest 35x12,5 i +2cale i to za mało....
Więc szukam + 4 cale. Właśnie głównie zastanawiam się pomiędzy Lovells i Dobinsons. Czy może ktoś mi na pewniaka powiedzieć, że lovells będzie miękki? przód będzie max 75kg w plusie, tył max 50-100kg. Ale dużo auto będzie jeździć na pusto, więc dlatego potrzebuję miękki zawias..
Potrzebuję pewnej odpowiedzi od użytkowników...
Dzięki za pomoc.
no to nie bierz wersji HD czyli liczonych na +100-200kg
tylko bazowe
ja mam lowellsa i jestem zadowolony zdecydowanie bardziej niz z dobi u kolegi - dla mnie za twardo
tylko bazowe
ja mam lowellsa i jestem zadowolony zdecydowanie bardziej niz z dobi u kolegi - dla mnie za twardo
PATROLnięty 

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
się wtrące , okazjonalnie jeżdże gr i mam jakieś tam wnioski ale jakiś czas temu jeździłem longiem y 60 na iron menie z tego co pamiętam + 3 '' , był to jedyny gr którym jeździłem i nie telepało jak na wozie drabiniastym , koła 33'' , wręcz na zakrętach miał tendencje do przechyłów kwestia przyzwyczajenia ale było miękko , w reszcie gr którymi jeździłem w leszpszym czy gorszym stanie już tak miło nie było , ale to były lata temu i mogę nie być obiektywny , ostatnio tyż longiem coś w nazwie dog i było twardo telepało gorzej niż w mojej K 160
uważam że najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie poprostu umówić się z kolegami z forum i przejechać się osobiście ich ''wydymkami'' i ocenić samemu który zawias odpowiada twoim wymaganiom , bo dla jednego miękki to dle drugiego twardy

uważam że najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie poprostu umówić się z kolegami z forum i przejechać się osobiście ich ''wydymkami'' i ocenić samemu który zawias odpowiada twoim wymaganiom , bo dla jednego miękki to dle drugiego twardy
Super parchatek Super y60 

To masz ciężkiego zgryza kolego.
Kolega pawel abramczyk ma rację:
Ja mam Lovelasa +2" w indeksie C najtwardszy. Lift budy o jakieś 30 mm.
Jak nie było stali to telepało.
Przyszedł zderzak przód, tył, progi, kurnik (dojdzie jeszcze winda) i się poprawiło. Ciś w oponach około 2, rozmiar 33x12,5x15
I jeszcze do tego, trochę się już przyzwyczaiłem.
Najmiększa konfiguracja to to nie jest na pewno ale tragedii nie ma. Jest stabilnie.
Kolega pawel abramczyk ma rację:
...bo dla jednego miękki to dle drugiego twardy
Ja mam Lovelasa +2" w indeksie C najtwardszy. Lift budy o jakieś 30 mm.
Jak nie było stali to telepało.
Przyszedł zderzak przód, tył, progi, kurnik (dojdzie jeszcze winda) i się poprawiło. Ciś w oponach około 2, rozmiar 33x12,5x15
I jeszcze do tego, trochę się już przyzwyczaiłem.
Najmiększa konfiguracja to to nie jest na pewno ale tragedii nie ma. Jest stabilnie.
TrailMaster jes miekki, ale nie polecam. Gowno jakich malo.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- TerenowyBizon
-
zamówiony lovelas +4 na przód hd na tył medium, zobaczymy co będzie 
dzięki bardzo za podpowiedzi

dzięki bardzo za podpowiedzi

To sam sie przekonasz
Mam Longa na 3" ,hd - ome , 33x16", pierdoły porobione .. auto dość obciążone ( do wglądu na fotkach ) i jestem zadowolony z tej opcji ... auto radzi sobie i jedyne o czym teraz myśle to posadzić go na felgach z wiekszym ET tak ze 25. Auto robie sie wysokie a przy załadowanym kurniku dośc nie stabile na trawersach i ogólnie takie tam ...
...

Mam Longa na 3" ,hd - ome , 33x16", pierdoły porobione .. auto dość obciążone ( do wglądu na fotkach ) i jestem zadowolony z tej opcji ... auto radzi sobie i jedyne o czym teraz myśle to posadzić go na felgach z wiekszym ET tak ze 25. Auto robie sie wysokie a przy załadowanym kurniku dośc nie stabile na trawersach i ogólnie takie tam ...

Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki