Y61 2.8 nie odpala na zimnym silniku
Moderator: Kosiarz
Y61 2.8 nie odpala na zimnym silniku
Witam, zrobiłem w Patrolu Y61 2.8 generalny remont silnika, nowa "używana" głowica po regeneracji, regeneracja wtrysków, nowe świece żarowe NGK i problem jest tego typu, że na zimnym silniku muszę go kręcić kilka kilkanaście sec żeby odpalił... przed remontem tego nie było. Jakie mogą być przyczyny?? Z góry dzięki za pomoc.
Re: Y61 2.8 nie odpala na zimnym silniku
paliwo się cofa?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
szczerze nie wiem... jak to stwierdzić?
Podaj symbol świec żarowych które założyłeś.
NGK CZ51 (1,2,3 cylinder) i CX 51 (4,5,6 cylinder)
Ja bym jednak stawiał na przekaźnik świec - ten od strony pasazera, pod maską, lub jego sterowanie w kompie - gdzieś nie dochodzi sygnał. Poproś kogoś aby przekręcił kluczyć w stacyjce, a Ty sprawdź czy przekażnik 'cyka' po przekręceniu kluczyka.
Dodatkowo, jeśli to Y61, to tam były takie same świece na wszystkich, sześciu cylindrach, to nie stary Y60, gdzy było dogrzewanie na dwóch listwach.
Dodatkowo, jeśli to Y61, to tam były takie same świece na wszystkich, sześciu cylindrach, to nie stary Y60, gdzy było dogrzewanie na dwóch listwach.
listwa jest jedna ale ma otwory różnej średnicy także te pasują idealnie, te same świece po prostu by nie pasowały do listwy. Poza tym były kupowane wg nr nadwozia. przekaźnik cyka bez zarzutu...
A może mieć znaczenie przy zakładaniu paska rozrządu przestawienie o jeden, dwa zęby na pompie wtryskowej?
A może mieć znaczenie przy zakładaniu paska rozrządu przestawienie o jeden, dwa zęby na pompie wtryskowej?
Z tego co pamiętam, to przy ruszaniu głowicy/rozrządu trzeba ustawić pompę Zexelową w Y61.
Jak Ty ten remont silnika zrobiłeś skoro pytasz o takie rzeczyszeflu pisze:A może mieć znaczenie przy zakładaniu paska rozrządu przestawienie o jeden, dwa zęby na pompie wtryskowej?

W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
nie jestem specjalistą więc biorę taka opcje też pod uwagę... stąd moje pytanie 

No to jedź do pompiarza ustawić Zexela.
Jak sobie teraz przypominam, to po wymianie głowicy, też musiałem ustawiać pompę.
Jak sobie teraz przypominam, to po wymianie głowicy, też musiałem ustawiać pompę.
No to wszystko jasne.szeflu pisze:NGK CZ51 (1,2,3 cylinder) i CX 51 (4,5,6 cylinder)
Zastosowałeś niewłaściwe świece 6V z Y60, z których co najmniej 3 już się przepaliły (w katalogach Intercarsu i nie tylko jest błąd).
Kup właściwe 11V świece jak NGK to Cy51 i będzie działać.
woyboy pisze:No to wszystko jasne.szeflu pisze:NGK CZ51 (1,2,3 cylinder) i CX 51 (4,5,6 cylinder)
Zastosowałeś niewłaściwe świece 6V z Y60, z których co najmniej 3 już się przepaliły (w katalogach Intercarsu i nie tylko jest błąd).
na stronie NGK też jest błąd???
http://www.ngk.de/nc/pl/wyszukiwarka-pr ... Z51/12821/
Zdecydowanie - TAK.szeflu pisze:woyboy pisze:No to wszystko jasne.szeflu pisze:NGK CZ51 (1,2,3 cylinder) i CX 51 (4,5,6 cylinder)
na stronie NGK też jest błąd???
http://www.ngk.de/nc/pl/wyszukiwarka-pr ... Z51/12821/
y61 będzie działać tylko na oryginalnych swiecach lub identycznych z oryginałem. Każda z dłuzszym lub krótszym izolatorem się przepali. Nie masz starych swiec?
Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
-
-
pojara90 pisze:Jak Ty ten remont silnika zrobiłeś skoro pytasz o takie rzeczyszeflu pisze:A może mieć znaczenie przy zakładaniu paska rozrządu przestawienie o jeden, dwa zęby na pompie wtryskowej?

Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
nie wiem jak Ty chcesz odpalićszeflu pisze:listwa jest jedna ale ma otwory różnej średnicy także te pasują idealnie, te same świece po prostu by nie pasowały do listwy. Poza tym były kupowane wg nr nadwozia. przekaźnik cyka bez zarzutu...
skoro świece 1,2,3 pewnie już zjarałeś
a 4,5,6 nigdy się nie włączały bo nie maja masy w obudowie

i wszystko jasne, niestety to świece :/ ale coś tu jest nie tak w dystrybucji skoro po nr nadwozia dostałem nie te które być powinny... finał taki, świece zjarane, ale na szczęście sklep uwzględnił reklamacje i dał takie jakie być powinny.
Dzięki za pomoc i porady
Dzięki za pomoc i porady

nie tylko zwykly sklep jest niedouczony ..
zdziwiłbyś sie jaką wiedze mają handlowcy w ASO

zdziwiłbyś sie jaką wiedze mają handlowcy w ASO

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..