Nissan Patrol Y61 brak napędu
Moderator: Kosiarz
Nissan Patrol Y61 brak napędu
Witam,
Koledzy mam problem ze swoim Patrolem,
Mianowicie pożyczyłem auto bratu ten trochę poszalał ( najprawdopodobniej zakopał w piachu ) i auto wróciło przy pomocy ciągnika do domu.
W aucie miga tylko Diff lock nie da sie go wyłączyć, nie ma żadnego napędu nie rusza z miejsca w dodatku nie da sie go zbytnio pchnąć jakby coś trzymało.
Na rozłączonym napędzie da się pchnąć tylko do tyłu do przodu już pojawia sie delikatny opór.
Prosiłbym o rade co się mogło stać z napędami i ewentualnie jak drogo mnie to będzie kosztować.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelaką pomoc w temacie.
Koledzy mam problem ze swoim Patrolem,
Mianowicie pożyczyłem auto bratu ten trochę poszalał ( najprawdopodobniej zakopał w piachu ) i auto wróciło przy pomocy ciągnika do domu.
W aucie miga tylko Diff lock nie da sie go wyłączyć, nie ma żadnego napędu nie rusza z miejsca w dodatku nie da sie go zbytnio pchnąć jakby coś trzymało.
Na rozłączonym napędzie da się pchnąć tylko do tyłu do przodu już pojawia sie delikatny opór.
Prosiłbym o rade co się mogło stać z napędami i ewentualnie jak drogo mnie to będzie kosztować.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelaką pomoc w temacie.
Re: Nissan Patrol Y61 brak napędu
Nie rusza w sensie puszczasz sprzęgło i co? Gaśnie, nic się nie dzieje, jakieś nowe odgłosy?
Ciągnik przyciągnął ale nie da się 'zbytnio' przepchać?
Koła w górę i kręć kołami obserwując czy się da, + zachowanie wałów napędowych... zobaczysz najszybciej gdzie się nie kręci i co jest rozwalone.
Stać się mogło wszystko od np. rozsypanego sprzęgiełka automatycznego po mielonkę w moście... za mało danych żeby na odległość stwierdzić.
Ciągnik przyciągnął ale nie da się 'zbytnio' przepchać?
Koła w górę i kręć kołami obserwując czy się da, + zachowanie wałów napędowych... zobaczysz najszybciej gdzie się nie kręci i co jest rozwalone.
Stać się mogło wszystko od np. rozsypanego sprzęgiełka automatycznego po mielonkę w moście... za mało danych żeby na odległość stwierdzić.
Włączam bieg, puszczam sprzegło i auto wgl nie reaguje na nic, nie gaśnie nie rusza nic nie puka nic nie strzela tak jakby wgl naped nie był zalaczony
przełącz wajchę bulbatora z N na cokolwiek 

martii pisze:przełącz wajchę bulbatora z N na cokolwiek

PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
Kolego może nie jestem tak obeznany jak Ty, ale nie miej mnie proszę za debila ...
Niezależnie jaki napęd wybiorę nie reaguje
Niezależnie jaki napęd wybiorę nie reaguje
Sprzeglo mogl Ci skatowac. Bardzo podobne objawy mialem kiedys Spolil i tyle.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Też własnie na sprzęgło stawiałem, ale zastanawia mnie fakt czy przy padniętym sprzęgle nie dało by się go pchnąć nawet na luzie ?
Kola blokuja sie calkiem? Czypopurostu jest opor wyczuwalny?
Biegi i reduktor chodza bez problemu (lekko i bez zgrzytow)?
Biegi i reduktor chodza bez problemu (lekko i bez zgrzytow)?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Biegi i reduktor chodzą bez najmniejszych problemów tak jak chodziły,
Na załączonych napędach jest znaczny opór i do tyłu i do przodu,
Na rozłączonym nie ma oporu do tyłu i jest delikatny do przodu.
Na załączonych napędach jest znaczny opór i do tyłu i do przodu,
Na rozłączonym nie ma oporu do tyłu i jest delikatny do przodu.
Przede wszystkim dokłądnie przepytać brata. Dobry wwywiad rozwiąże zagadkę. Po drugie auto na podnośnik. Może sprzegło i docisk jest tak spalone, że już nie rozpina.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Trochę się to kłóci z tym, ze w jedną stronę się toczy, a w drugą niechętnie.
Coś klękło i raczej będzie drogo
Coś klękło i raczej będzie drogo

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Jest taka zasada:"kto wymielił-ten robi" 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
jak nie ma podnośnika to lewarek
tylne kolo w gore, bulbator na N, jak kreci kołem to na 2H i biegałke na luz powinien ładnie zakręcić walem - o ile blokada rozpięta
z przodem to samo
wyeliminujesz 2 mosty - chociaż jak na N da się go przepchać to mosty żyją
na włączonym silniku biegi wchodzą? na żadnym biegu nawet nie drgnie? wyprzęgnik działa?,
tylne kolo w gore, bulbator na N, jak kreci kołem to na 2H i biegałke na luz powinien ładnie zakręcić walem - o ile blokada rozpięta
z przodem to samo
wyeliminujesz 2 mosty - chociaż jak na N da się go przepchać to mosty żyją
na włączonym silniku biegi wchodzą? na żadnym biegu nawet nie drgnie? wyprzęgnik działa?,
Dałem go na 2H popchałem do tyłu spory kawałek i napędy się rozłączyły kontrolki zgasły.
Teraz niby nie ma oporów w pchaniu, ale dalej nie ruszy z miejsca wiec stawiam na upalone sprzęgło.
Teraz niby nie ma oporów w pchaniu, ale dalej nie ruszy z miejsca wiec stawiam na upalone sprzęgło.
- miastek
-
- Kontaktowanie:
To właśnie chciałem napisać, że pewnie jest spięty i dlatego w jedną idzie a w drugą stawia opór.
Stawiam na sprzęgło.
Stawiam na sprzęgło.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII
- tkocy20
Dokładnie takie objawy miałem jak pękł mi docisk z jakiegoś posranego zamiennika. Jeśli silnik nie gaśnie a wybierak nie jest na N to znaczy że nic poza sprzęgłem nie może brać udziału w tym incydencje. No chyba, że kręcą się wały w co nie wieżę
bo dwóm mostom na raz nawet brat nie dałby rady
I radzę zainwestować w oryginał 2 razy droższy ale 5 razy żywotniejszy.

z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....
radek696 pisze:Dałem go na 2H popchałem do tyłu spory kawałek i napędy się rozłączyły kontrolki zgasły.
Sprzeglo.
Mialem dokaldnie tak z Valeo kiedys. Przerobilem na pierwszej pieczatce je na "puch" jak skladalem reklamacje to gosc mowil,ze czegos takiego nie widzial nigdy.

a jest zasada że: auta i kobiety z natury sie nie pożycza

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
-
-
tkocy20 pisze:Dokładnie takie objawy miałem jak pękł mi docisk z jakiegoś posranego zamiennika. Jeśli silnik nie gaśnie a wybierak nie jest na N to znaczy że nic poza sprzęgłem nie może brać udziału w tym incydencje. No chyba, że kręcą się wały w co nie wieżębo dwóm mostom na raz nawet brat nie dałby rady
I radzę zainwestować w oryginał 2 razy droższy ale 5 razy żywotniejszy.
Ale co wieża ma do wałów ?
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
A jeszcze lepsze jest sprzeglo XtremeOutback, pewien forumowicz tym diluje.tkocy20 pisze:... I radzę zainwestować w oryginał 2 razy droższy ale 5 razy żywotniejszy.
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Ale do y61 kosztuje gruby chajsredzik pisze: A jeszcze lepsze jest sprzeglo XtremeOutback, pewien forumowicz tym diluje.

y60 autobus, czerwony.