Blokada LSD w przodzie Y60
Moderator: Kosiarz
- Wojtek
Re: Blokada LSD w przodzie Y60
Ukręcić da się wszystko... jeśli diabeł kitą rozum przesłoni.
Dla dwu satelitów masz powierzchnię pracy zębów o połowę mniejszą niż dla czterech - przy obciążeniach porównywalnych. Terrano benzyna V6 ma moc (Chyba 156KM) większą niż Patrol, koła ori 31" i spoko LSD przenosi, więc nie powinno być problemów.
Dla dwu satelitów masz powierzchnię pracy zębów o połowę mniejszą niż dla czterech - przy obciążeniach porównywalnych. Terrano benzyna V6 ma moc (Chyba 156KM) większą niż Patrol, koła ori 31" i spoko LSD przenosi, więc nie powinno być problemów.
Generalnie: NISSAN
..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..
W dwusatelitowych dyfrach problemem jest zawsze zacieranie się satelit na ośce i ogólne luzy powstałe na skutek wycierania podkładek. 4-ro satelitowy i LSD mają krzyżak w środku, który jest pancerny w porównaniu do każdego innego rozwiązania, a tarczki dodatkowo kasują luzy w napędzie.
I 4 satelity z tyłu terrano będą mocniejsze niż 2(znacznie większe, w większym koszu) satelity z y61?
Bo chcę mocniejsze, pomijając nawet LSD .
Bo chcę mocniejsze, pomijając nawet LSD .
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Tak od terrano będziesz miał mocniejszy kosz. Temat przerabiany organoleptycznie na przykładzie koszów z suzuki. 2 elementowe wybuchały czego nie można było powiedzieć o 4-wych. Wyjasnił to dokładnie N2O. Stąd i u mnie decyzja o koszu z terrano.
Co do LSD naprawdę fajna sprawa tylko jak wysztko ma swoje plusy i minusy. Zobaczym co bedzie w zimie na śliskim bo teraz jak masz spięte sprzęgiełka (nie muszisz mieć zapietego 4x4) to inna jazda
do której trzeba sie przyzyczaić 
Co do LSD naprawdę fajna sprawa tylko jak wysztko ma swoje plusy i minusy. Zobaczym co bedzie w zimie na śliskim bo teraz jak masz spięte sprzęgiełka (nie muszisz mieć zapietego 4x4) to inna jazda

Vitara -> Patrol Y60 4,2E -> Patrol Y61 2,8 TDI
No i dokonały żywota satelity w przodzie mostu y61. Jedna pękła na pół, w drugiej wycięło zęby. Ośkę skrzywiło i są na niej ślady zatarcia satelit.
I dalej nie wiem co zakładać - czy oryginał( mam w super stanie), czy LSD z terrano( też mam)
I dalej nie wiem co zakładać - czy oryginał( mam w super stanie), czy LSD z terrano( też mam)

- Wojtek
Poczytaj raz jeszcze i ... podejmij decyzję - będzie Twoja 

Rozebrałem LSD - tarczki wygladają jak nowe.
Przy rozbieraniu poobłamywały się jednorazowe podkładki zabezpieczające śruby skręcające kosz satelit
Olac temat i skręcic na mocny klej, czy dorabiac jakieś blaszki?
Przy rozbieraniu poobłamywały się jednorazowe podkładki zabezpieczające śruby skręcające kosz satelit
Olac temat i skręcic na mocny klej, czy dorabiac jakieś blaszki?
- Wojtek
Po co to ruszałeś ? LSD sprawdzisz "w praniu" jeśli nic o nim nie wiesz, albo rozebrać całkowicie i mierzyć wg manuala. Co do blaszek - jak fabryka tak wymyśliła, to tak być powinno, tylko z jakiej blachy ? Żeby nie za miękka, bo Ci siądzie i dostaniesz luzu. Jak skleisz, to będzie kłopot z demontażem po zużyciu. Twój wybór.
Nie o blachy w tarczkach mi chodzi,
tylko o te zabezpieczające pod łebkami śrub (M10 8sztuk) skręcających kosz.
tylko o te zabezpieczające pod łebkami śrub (M10 8sztuk) skręcających kosz.
- Wojtek
Dokładnie o tym pisałem : dwie sąsiednie śruby połączone wspólną blaszką - g=0.8/1.0 - wygiętą nieco aby minąć żebro wzmacniające oprawę dyfra i po skręceniu i dociągnięciu śrub odginaną na łeb śruby.
http://nissan4u.com/parts/terrano/el_wd ... tration_2/ pozycja nr 39
Rosjanie stosowali inny patent : łeb śruby przewiercony fi=1.0/2.0 przez otwór przeciągnięty miękki drut (wiązałkowy) i dwie sąsiednie śruby w ten sposób połączone - drut skręcony na sztywno.
http://cza.republika.pl/zajecia%20prakt ... %20III.htm rys.7 Tylko nie wiem, czy dasz radę przewiercić ?
http://nissan4u.com/parts/terrano/el_wd ... tration_2/ pozycja nr 39
Rosjanie stosowali inny patent : łeb śruby przewiercony fi=1.0/2.0 przez otwór przeciągnięty miękki drut (wiązałkowy) i dwie sąsiednie śruby w ten sposób połączone - drut skręcony na sztywno.
http://cza.republika.pl/zajecia%20prakt ... %20III.htm rys.7 Tylko nie wiem, czy dasz radę przewiercić ?
skręce to na mocny klej do gwintów(talerz jest tak fabrycznie) i w razie czego to mam jeszcze jeden komplet LSD:)21
ewentualnie lekko zapunktuję migomatem na obudowie kosza - uniemożliwiając przekręcenie łebka śruby bez zeszlifowania "kropki".
ewentualnie lekko zapunktuję migomatem na obudowie kosza - uniemożliwiając przekręcenie łebka śruby bez zeszlifowania "kropki".
Dziś pojeździłem z blokadą LSD w przodzie, moje spostrzeżenia:
-asfalt spięte sprzęgła (napęd tył) - bardziej tępy w łukach drogi, kierownica się mocniej prostuje, tragedii nie ma.
-na śliskiej glinie i płytkim błocie (napęd 4x4) w ciasnych zakrętach gorzej
-w głębokim błocie dużo lepiej ciągnie.
zalana jest 75w90(czy jakoś podobnie) hipolem, miałem dolać dodatek do lsd, ale się zastanawiam , bo nie wiem czy chcę aby mocniej spinała.
-asfalt spięte sprzęgła (napęd tył) - bardziej tępy w łukach drogi, kierownica się mocniej prostuje, tragedii nie ma.
-na śliskiej glinie i płytkim błocie (napęd 4x4) w ciasnych zakrętach gorzej
-w głębokim błocie dużo lepiej ciągnie.
zalana jest 75w90(czy jakoś podobnie) hipolem, miałem dolać dodatek do lsd, ale się zastanawiam , bo nie wiem czy chcę aby mocniej spinała.
- Misiek Cypr
-
Spalisz tarczki, bez dodatku.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- tuning_fun
Witam serdecznie, przepraszam że ogrzewam kotleta starego, ale szukam własnie LSD żeby włożyć do Y60 do przodu. Wiem jaki model powinien być od terrano po symbolu, ale kurcze nikt nie podaje tego na allegro czy ogłoszeniach. Proszę podpowiedzcie mi jakich wersjach silnikowych i jakich rocznikach szukać LSD ? Czy każdy 3.0 v6 ma LSD ? jak sie kierować żeby znaleść diabelstwo. Jeden juz miałem zamowiony mechanizm ale zęby na wieloklinie się nie zgadzają... I jak to ugryść , bo żaden handlarz co rozbiera na cześci nie bedzie mi półosiek wykrecał z całego motu i liczył zębów ?
- Wojtek
Według manuala w T1 zarówno 2WD jak i 4WD z silnikiem 3.0 V6 miały tylny dyfer H233B. Tyle, że pod tym symbolem kryją się : z dwoma satelitami, z czterema satelitami i Limited Slip Diferential (LSD). Nie do rozpoznania z zewnątrz - bez sprawdzenia samemu jak chodzą półosie. Nie pamiętam dokładnie, ale przy zablokowaniu flanszy wału dla normalnego dyfra półosie będą się kręcić lekko ! w przeciwnych kierunkach, dla LSD będzie to ciężko ukręcić - jeśli się mylę, niech koleżeństwo mnie poprawi !
LSD fabrycznie był oznaczany czerwoną (chyba) naklejką obok korka wlewu oleju z napisem LSD - chodziło o pewność przy wymianie oleju. Tyle, że mimo dobrego kleju nalepka mogła odpaść...
Manual nie podaje danych o półosiach - zęby i średnica. Ja swój LSD wyjmowałem z fabrycznej T1 V6 wersja z silnikiem VG30E na wielopunktowym wtrysku, jak się ma do tego dyfer z innych wersji - nie wiem. U mnie wszystko pasowało.
LSD fabrycznie był oznaczany czerwoną (chyba) naklejką obok korka wlewu oleju z napisem LSD - chodziło o pewność przy wymianie oleju. Tyle, że mimo dobrego kleju nalepka mogła odpaść...
Manual nie podaje danych o półosiach - zęby i średnica. Ja swój LSD wyjmowałem z fabrycznej T1 V6 wersja z silnikiem VG30E na wielopunktowym wtrysku, jak się ma do tego dyfer z innych wersji - nie wiem. U mnie wszystko pasowało.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Dyfer w terrano z silnikiem 2,4 i 2,7 ma inna ilość wypustów na półośce niż ten w 3.0V6
a naklejka na deklu mostu jak jest to pomarańczowa z napisem LSD, o ile przetwała prubę czasu tak jak Wojtek napisał
a naklejka na deklu mostu jak jest to pomarańczowa z napisem LSD, o ile przetwała prubę czasu tak jak Wojtek napisał
Czwarte serce 

2,7 diesel - dwa razy kupiłem i trafiłem LSD i 4,625
- Wojtek
T1 ? - tam chyba diesli nie dawali...pilmar pisze:2,7 diesel - dwa razy kupiłem i trafiłem LSD i 4,625
Nie wiem, może T2. 250zł za cały most, niedaleko (70km) to sobie kupiłem na zapas.
Coraz bardziej się przekonuję do tej blokady w przednim moście, bo po pierwszej jeździe miałem ją wywalić.
Coraz bardziej się przekonuję do tej blokady w przednim moście, bo po pierwszej jeździe miałem ją wywalić.
- tuning_fun
rozumiem, juz bede miał polowe roboty, ograniczyć trzeba się do 3.0V6 oraz 2.7 diesla , niz inaczej. No własnie głupi temat troche, ale chyba faktycznie bede szukał od benzyny 3.0 V6 bo zawsze troche mocniejszy, dziekuje bardzo za info. Jeśli koledzy ma ktoś taką główke na stanie to jestem zainteresowany i proszę o info na priv.
- tuning_fun
Kolego i zawsze szukasz byle 2.7 TDI, od tego silnika ? W ciemno ?
Szukaj blisko siebie, selekcja po zdjęciach(nalepka LSD) Jak do przodu to przełożenie nieistotne, bo i tak talerz i atak musisz włozyć ze swojego.
- tuning_fun
tak dokładnie ma to trafić do przodu, koło mnie cieżko znaleść albo 2 x drożej , w polsce po 250zł są całe mosty tak jak sam mówiłeś, najgorsze że nie widać cholerstwa na zdjeciach żadnych, ale bardzo dziękuje za te informacje, na pewno będzie mi łatwiej.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Wojtek pisze:T1 ? - tam chyba diesli nie dawali...pilmar pisze:2,7 diesel - dwa razy kupiłem i trafiłem LSD i 4,625
dawali dawali
to obciety o 2 garnki 4,2 z patrola
Czwarte serce 

- Wojtek
Zawsze możesz poprosić o dedykowaną fotkę tylnego dekla. 
@Gebels
To chyba z widlaka

@Gebels
To chyba z widlaka

Ostatnio zmieniony ndz mar 13, 2016 9:27 pm przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.