Wtryski Y60 prawdy i mity

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Dziadzia
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wtryski Y60 prawdy i mity

Post autor: Dziadzia » sob sty 20, 2018 1:10 pm

Cześć, mam parę pytań co do wtrysków do parcha 2.8 Y60. Słyszałem teorie że przy podkręcaniu turbiny i pompy najsłabszym ogniwem stają się wtryski tzn są za małe. Widziałem na forum że wymienia się je na wtryski od y61 i tu kilka pytań:
- Y61 silnik 2.8? Czy może być 3.0
- Całe wtryski czy wystarczy same końcówki zmienić
- Jeżeli końcówki to bosha czy zexela?

Czy po wymianie wtrysków coś jeszcze trzeba zrobić? Np skręcić pompę żeby mniej dawała czy wręcz przeciwnie jeszcze większą dawkę dać?

Dzięki za wyjaśnienia :)
Y60 +3" 35" Simex silverstone 2.8TD - w trakcie motania

Awatar użytkownika
purti

Re: Wtryski Y60 prawdy i mity

Post autor: purti » sob sty 20, 2018 6:19 pm

Do seryjnej pompy nie potrzeba zmieniać średnicy otworów wtryskiwaczy.
Pomyśl najpierw o większej średnicy tłoko-rozdzielacza w pompie.

W jaka moc celujesz, że takie mody chcesz robić ? Okoli 180-200 koni ?
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » sob sty 20, 2018 9:44 pm

Wtryskiwacze w 2.8 z y61 pracują na większym ciśnieniu. Z tego też względu, że tłoko-rozdzielacz jest większej średnicy, niż ten w 2.8 z y60.
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » ndz sty 21, 2018 10:15 am

A jak się to ma jak do 61 z silnikiem 2.8 zakładają pompę mechaniczną od 60 bez zmiany wtrysków a auto się lepiej zbiera ?
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » ndz sty 21, 2018 8:18 pm

Zwykle tak jest w przypadku już padająćej starej pompy oraz kwestia jej wysterowania.
Poza tym, jak ktoś wkłada pompę z 60tki do 61 to zwykle od razu kręci dawkę.

Akurat średnica tłoko rozdzielacza nie przekłada się na ciśnienie otwarcia wtryskiwacza. Chodzi tutaj o ilość paliwa tłoczonego w jednostce czasu na jeden wtrysk.

Generalnie dopuki nie wchodzimy w duże moce i nie przygotujemy do tego silnika odpowiednio, to zmiana tłoko rozdzielacza nie ma sensu.
W silnikach z komorą wstępną/wirową też to jest inaczej z wtryskiwaczami, niż przy wtrysku bezpośrednim(nie ma to takiego znaczenia) jak w np w słynnych 1.9 Tdi.
DR 750s

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » ndz sty 21, 2018 8:35 pm

Czyli wtrysk od 61 da większą dawkę niż wtrysk od 60 przy tym samym rozdzielaczu ?
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
Dziadzia
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Dziadzia » pn sty 22, 2018 10:20 am

Szczerze mówiąc nie wiem w ile celuję, bo nie wiem jakie są możliwości :) mam podkręcone turbo na ok. 1,5 bara, chcę dołożyć intercooler, podkręcona pompa, zmieniony dolot, zmieniony wydech na 2,5" przelot. Nie podkręcałem jeszcze boostpina bo to dopiero jak będzie intercooler założony. Z tego co czytałem na forum to zostały mi do zrobienia większe wtryski.
Dwóch rzeczy dalej nie wiem - czy całe wtryski od Y61 czy same końcówki? Wtryski od Y61 3.0 czy tylko 2.8?

Adamo

Post autor: Adamo » pn sty 22, 2018 10:29 am

Dziadzia pisze:
pn sty 22, 2018 10:20 am
Szczerze mówiąc nie wiem w ile celuję, bo nie wiem jakie są możliwości :) mam podkręcone turbo na ok. 1,5 bara, chcę dołożyć intercooler, podkręcona pompa, zmieniony dolot, zmieniony wydech na 2,5" przelot. Nie podkręcałem jeszcze boostpina bo to dopiero jak będzie intercooler założony. Z tego co czytałem na forum to zostały mi do zrobienia większe wtryski.
Dwóch rzeczy dalej nie wiem - czy całe wtryski od Y61 czy same końcówki? Wtryski od Y61 3.0 czy tylko 2.8?
Nie lepiej zmienić silnik na np. 4,2 niż inwestować w ten... skoro nawet w oryginale nie jest zbyt trwały :roll:

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pn sty 22, 2018 11:28 am

Dziadzia pisze:
pn sty 22, 2018 10:20 am
Boost pinem regulujesz ilość wtryskiwanego paliwa zależnie od doładowania. To jest podstawa do dobrego tuningu.
Nie ruszaj wtrysków. Nie ma sensu. Dołóż intercooler. Seryjne turbo przy 1.5 Bara już trochę puchnie.
Masz to oczujnikowane ? EGT, dodatkowy zegar temp. wody ?
DR 750s

Awatar użytkownika
Dziadzia
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Dziadzia » pn sty 22, 2018 6:02 pm

Egt teraz kupuję, wody dodatkowy mam zrobiony wkręcony w blok czujnik, manometr do doładowania również mam.
Zmieniać silnika nie chcę, bo lubię jeździć na rajdy a w nich są ograniczenia klasowe w postaci np oryginalny silnik. Jak kiedyś padnie to wszystko wtedy wymienię ;)

Czemu wtrysków nie wymieniać? W innych postach na tym forum ludzie piszą, że te wtryski mają za małą przepustowość i podkręcenie pompy nic nie da od pewnego momentu.

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pn sty 22, 2018 9:08 pm

Najpierw ogarnij doładowanie. Wydajna turbina do tych 1.5 Bara i solidny IC, który schłodzi powietrze.
Teraz nie jesteś w stanie efektywanie spalić tego paliwa, które dostarczy pompa i wtryski.
Seryjne Turbo puchnie przy 1.5 Bara, a temperatura tak mocno sprężonego powietrza bez IC to piekło.
Seryjna pompa też ma swój limit, podejrzewam, że nie ma sensu zmieniać wtrysków do tej pompy.
Z doświadczenia dłubania przy takich silnikach mówię Ci jaka powinna być kolejność. Zbadanie kondycji silnika (pomiar kompresji)-> Czy jest dobrze-> jest źle to remont->Decyzja na porządane dołądowanie - > dobór sprężarki pod to - > montaż intercoolera - > przegląd wtryskiwaczy -> przegląd pompy - > Przeregulowanie boost pin - > dłubanie głównej dawki -> przeregulowanie boost pin - > zwiększenie głowiczki pompy i zabawa w regulacje od nowa. Gdzieś po drodze możę się skończyć sprzęgło :)
DR 750s

Awatar użytkownika
Dziadzia
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Dziadzia » wt sty 23, 2018 6:16 pm

Póki co buda się robi, więc dopiero jak ona zostanie skończona, będę składać resztę i motać. :) dzięki za pomoc!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”