K160 wymiana olej moty i skrzynia - co ile
Moderator: Kosiarz
K160 wymiana olej moty i skrzynia - co ile
Jak często powinno zmieniać się olej w skrzyni biegów i mostach w k160 (zakładając że użytkuję go bez topienia w rzekach, bagnach, itp.)? i czy gdzieś jeszcze oprócz silnika, mostów i skrzyni zmienia się olej w k160?
Re: K160 wymiana olej moty i skrzynia - co ile
20 tys km wystarczy bez topienia dla mostów.
Skrzynie można podciągnąć smiało do 40 tyś. I tak większość tych aut rzadko widziała nowy olej.
Co to masz za klasyka ? Jakiś żywy? Pochwal się.
Miałem swego czasu ładnego w160 3.3 turbo. Mam sentyment do tych wozów.
Skrzynie można podciągnąć smiało do 40 tyś. I tak większość tych aut rzadko widziała nowy olej.
Co to masz za klasyka ? Jakiś żywy? Pochwal się.
Miałem swego czasu ładnego w160 3.3 turbo. Mam sentyment do tych wozów.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Dzięki, a jest jakiś limit czasu czyli po ilu latach zmieniać? w silniku zmieniam co 2 lata mimo że przebieg roczny to 3-4 tyś. km a więc przebiegi o których piszesz to osiągnę za 10 lat
jaki tam klasyk, pali, jeździ, nie psuje się, czego chcieć więcej od auta do lasu?

jaki tam klasyk, pali, jeździ, nie psuje się, czego chcieć więcej od auta do lasu?
Wszystko jedno... tego się nie da zepsuć 

Dla mnie K160 to już klasyk, no chyba , że masz podmęczoną sztukę do mordowania.
Mi już ładnego Y60 było by szkoda ciorać w krzakach.
Do przedniego mostu lepiej częściej zajrzeć czy się mleko nie zrobiło. Jak będziesz miał gdzieś słabe uszczelniacze to woda lubi tam wejść.
W silniku olej lepiej zmienić co rok ( skropliny wody, resztki ropy, olej się degraduje szybko), tym bardziej że on akceptuje wszystko co wlejesz
Mi już ładnego Y60 było by szkoda ciorać w krzakach.
Do przedniego mostu lepiej częściej zajrzeć czy się mleko nie zrobiło. Jak będziesz miał gdzieś słabe uszczelniacze to woda lubi tam wejść.
W silniku olej lepiej zmienić co rok ( skropliny wody, resztki ropy, olej się degraduje szybko), tym bardziej że on akceptuje wszystko co wlejesz

Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Czyli skrzyni i innych olei nie ma co ruszać, jedynie silnik lepiej co roku jednak zmieniać. Dzięki, zajrzę do mostu w takim razie 
Nie, nie jest podmęczony i nie jest do mordowania, jest w raptorze więc krzaki mu nie są straszne: https://photos.app.goo.gl/M9vYppMChCDUBCp1A

Nie, nie jest podmęczony i nie jest do mordowania, jest w raptorze więc krzaki mu nie są straszne: https://photos.app.goo.gl/M9vYppMChCDUBCp1A
Ładnie wygląda
Oby sluzyl jak najdluzej.

Oby sluzyl jak najdluzej.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Dzięki, to już będzie 8 rok jak go użytkuję
czas pędzi nieubłaganie....