co to za kontrolka ?
Moderator: Kosiarz
- Kris_Bytom
- jestem tu nowy...
co to za kontrolka ?
kontrolka zapalala sie rano przy minusowych temperaturach. czyzby podgrzewacz filtra paliwa ?
http://www.badongo.com/pic/493871
Ostatnio zmieniony śr mar 07, 2007 9:57 pm przez Kris_Bytom, łącznie zmieniany 1 raz.
- Altegradius
- Kontaktowanie:
Re: co to za kontrolka ?
Zapala się pewnie jak samochód jest jeszcze nie rozgrzany i ma wolne obroty, alternator szaleje i się kontrolki zapalają.Kris_Bytom pisze:kontrolka zapalala sie rano przy minusowych temperaturach. czyzby podgrzewacz filtra paliwa ?
p.s. pierwsza moja fotka. bede probowal do skutku
Patrol 2,8 GR & HONDA CBR
- Kris_Bytom
- jestem tu nowy...
- Kris_Bytom
- jestem tu nowy...
- Kris_Bytom
- jestem tu nowy...
zawor jest. fakt ze nie sprawdzalem czy mam tam wode.
wzor na kontrolce przedstawia, jakby to opisac, dystrybutor paliwowy z przerywana pozioma linia w polowie tegoz dystrybutora. nie wiem czy ktos to skuma
gdyby byla to woda to pewnie swiecilo by caly czas, albo chociaz co rano, a tak nie jest. ostatnio swiecila chyba z tydzien temu i jak zwykle po ok 5-10min zgasla
wzor na kontrolce przedstawia, jakby to opisac, dystrybutor paliwowy z przerywana pozioma linia w polowie tegoz dystrybutora. nie wiem czy ktos to skuma

gdyby byla to woda to pewnie swiecilo by caly czas, albo chociaz co rano, a tak nie jest. ostatnio swiecila chyba z tydzien temu i jak zwykle po ok 5-10min zgasla
woda wyparowalaKris_Bytom pisze:zawor jest. fakt ze nie sprawdzalem czy mam tam wode.
wzor na kontrolce przedstawia, jakby to opisac, dystrybutor paliwowy z przerywana pozioma linia w polowie tegoz dystrybutora. nie wiem czy ktos to skuma![]()

Uważam, że jest to kontrolka rezerwy paliwa, bo w niektórych samochodach tak wygląda. Ona chyba informuje, ze połowa zbiornika została przekroczona. Oczywiście połowa na wskaźniku nie musi oznaczać połowy w rzeczywistości...
Spróbuj napełnić zbiornik i wtedy zobaczysz, czy powyżej połowy baku pali się nadal.
Bo kontrolka wody w filtrze jest całkiem inna - wygląda jak nieco spłaszczony filtr paliwa z wisząca kroplą u dołu.
Przy okazji tego tematu zapytam, czy Patrole posiadały, lub mają nadal montowany czujnik mokrych tarcz hamulcowych. Mechanicy mówią mi, że nigdy nie było takich czujników, ale gdy kupowałem swojego hiszpana 13 lat temu, ktoś mi powiedział, że jest taki zamontowany. I rzeczywiście, podczas każdego mycia, czy przejazdu po kałuzy kontrolka hamulców świeci, a po jakimś czasie, gdy wszystko wyschnie, gaśnie. Podobnie jest podczas deszczu.
Ale nigdy nie znalazłem jakiegokolwiek przewodu doprowadzonego do zacisków, czy gdzieś w sąsiedztwie hamulców...
Pozdro
Spróbuj napełnić zbiornik i wtedy zobaczysz, czy powyżej połowy baku pali się nadal.
Bo kontrolka wody w filtrze jest całkiem inna - wygląda jak nieco spłaszczony filtr paliwa z wisząca kroplą u dołu.
Przy okazji tego tematu zapytam, czy Patrole posiadały, lub mają nadal montowany czujnik mokrych tarcz hamulcowych. Mechanicy mówią mi, że nigdy nie było takich czujników, ale gdy kupowałem swojego hiszpana 13 lat temu, ktoś mi powiedział, że jest taki zamontowany. I rzeczywiście, podczas każdego mycia, czy przejazdu po kałuzy kontrolka hamulców świeci, a po jakimś czasie, gdy wszystko wyschnie, gaśnie. Podobnie jest podczas deszczu.
Ale nigdy nie znalazłem jakiegokolwiek przewodu doprowadzonego do zacisków, czy gdzieś w sąsiedztwie hamulców...
Pozdro
Czy Ty to wszystko piszesz na poważnie??Lecho pisze:Uważam, że jest to kontrolka rezerwy paliwa, bo w niektórych samochodach tak wygląda. Ona chyba informuje, ze połowa zbiornika została przekroczona. Oczywiście połowa na wskaźniku nie musi oznaczać połowy w rzeczywistości...
Pozdro

Pomarańczowa kontrolka o takim samym piktogramie jest jest i w terrano i patrolu i informuje o wodzie w filtrze paliwa. Po spuszczeniu jej powinna zgasnąć. Jeżeli nie gaśnie to należy zdemontować filtr, wykręcic z dołu czujnik i go oczyścic.
Co do kontrolki hamulców (mokrych) to nigdy nie było czegoś takiego.
AW
był Patrol 260, a co teraz...
? też Patrol!!

Pozdro[/quote][/quote]
Poszukaj jeszcze raz, może gdzieś są. GENIALNE
Pozdro[/quote][/quote]
Poszukaj jeszcze raz, może gdzieś są. GENIALNE

herman
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
Ja tam nie wiem jak to w Tyranie mam być ale w parchach jest tak, ze ta kontrolka zawsze się świeci przed zapaleniem auta. Ma gasnąc zaraz po zapaleniu silnika. Jesli swieci cały czas to znaczy , ze jest woda w filtrze.
Ale zapala sie również przy awarii alternatora. Byc może masz już jakieś mikroprzebicia na altku. Kiedy rano jest oszroniony i zanim sie nie nagrzeje i nieodparuje woda to własnie Ci sie zapala owa kontrolka..
Ale zapala sie również przy awarii alternatora. Byc może masz już jakieś mikroprzebicia na altku. Kiedy rano jest oszroniony i zanim sie nie nagrzeje i nieodparuje woda to własnie Ci sie zapala owa kontrolka..

Ostatnio zmieniony czw mar 08, 2007 12:25 pm przez Peepuck!, łącznie zmieniany 1 raz.
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
A ja nie mówię o twoich binoklach, tylko o kołach Patrola...hajdi pisze:Nie no bylo ,u mnie byly takie specjalne reczniki do tego ,jak sie zaswiecilo to trzeba sie bylo zatrzymac przetrzec i mozna dalej jechac.Wiktor. pisze:
Co do kontrolki hamulców (mokrych) to nigdy nie było czegoś takiego.
AW![]()
![]()
A w ogóle to dość śmieszne...
A tak serio, to wystarczy polać koło przednie, lewe, lub prawe, aby zaświeciła się kontrolka hamulców... I ja tu nie żartuję, mam tak od 13 lat...No i kicha, nie wiem, co o tym myśleć...
Mam przed sobą instrukcję Patrol Y 60-C. Kontrolka wody w filtrze paliwa wygląda tak, jak ją opisałem - Kształt filtra z wiszącą kroplą u dołu. Umieszczona jest w lewym górnym rogu.
Pozdrawiam Lecho

K 260 Long Y 60 GR Long
Dawniej Aro 243D
Dawniej Aro 243D
- Kris_Bytom
- jestem tu nowy...
gratulacje ... pełen sukces... 20 postów w temacie jednej kontrolkiKris_Bytom pisze:ORSON_V6 pisze:czujnik wody w filtrze! Sprawdź filtr itd.
sprawdzone. chyba nie przesadze zbytnio ale cos okolo szklanki wody to tam bylo. teraz faktycznie kontrolka gasnie zaraz po uruchomieniu silnika

8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl
www.szary-racing.pl
optymistaLecho pisze:Mam nadzieję, że mniej...+ AND + pisze:pewnie jeszcze kolejne 13 minie zanim sie dowiesz co masz o tym myslecLecho pisze: I ja tu nie żartuję, mam tak od 13 lat...No i kicha, nie wiem, co o tym myśleć...

Nissan GR - era motania
Sportage - dupowoz
cos nadchodzi ...wiekszego
gps 21.3... -51.5...
Sportage - dupowoz
cos nadchodzi ...wiekszego
gps 21.3... -51.5...