T1 - stuki w układzie napędowym

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

mchstp
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

T1 - stuki w układzie napędowym

Post autor: mchstp » wt maja 22, 2007 2:05 pm

Witam,

Od dłuższego czasu obserwuję nasilające się stuki w układzie napędowym, występujące nie tylko przy ruszaniu, ale czasem w czasie jazdy (oczywiście przy przyspieszaniu), przede wszystkim na jedynce i dwójce. Pytanie jest następujące: co? Mechanik po dłuższej chwili poszukiwań stwierdził, że to nie most (jak sądziłem), nie przeguby, tylko skrzynia biegów. Skrzynia była wymieniana, ale na starej objawy były identyczne. Czy ktoś już przerabiał temat?
(...)
Y60 - sprzedany
tylko płaski :(

zormaj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

stuki

Post autor: zormaj » śr maja 23, 2007 10:08 am

jesli na poprzedniej tez stukalo - to sie znaczy ze to nie skrzynia - popatrz na cale zawieszenia sa jeszcze drazki reakcyjne - zwlaszcza tylne gumy te podwojne - stabilizator - gumy mocowan moze zawieszenie amortyzatorow,
a co do mostu przodowego to jak jest odpiety czy zapiety - kiedy stuka- przy odpietym napedzie most musi stac walek napedowy stoi i sprzegielka w kolach sie rozpinaja
moze stuka przy zalaczonym napedzie - to wtedy nalezy do sprzegielek looknąć itd opcji troche jest - pisz podumamy ...

mchstp
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: stuki

Post autor: mchstp » śr maja 23, 2007 7:49 pm

zormaj pisze:jesli na poprzedniej tez stukalo - to sie znaczy ze to nie skrzynia - popatrz na cale zawieszenia sa jeszcze drazki reakcyjne - zwlaszcza tylne gumy te podwojne - stabilizator - gumy mocowan moze zawieszenie amortyzatorow,
Nie wpadłem na to, że to może być zawieszenie - sprawdzę.
zormaj pisze:a co do mostu przodowego to jak jest odpiety czy zapiety - kiedy stuka- przy odpietym napedzie most musi stac walek napedowy stoi i sprzegielka w kolach sie rozpinaja
moze stuka przy zalaczonym napedzie - to wtedy nalezy do sprzegielek looknąć itd opcji troche jest - pisz podumamy ...
Problem występuje przy rozłączonym przodzie. Nie zaobserwowałem go przy 4H i 4L. Może się za mało przyglądałem, ale jeżdzę raczej na czarnym. :oops:

Dzisiaj zwróciłem uwagę na jeszcze jeden charakterystyczny objaw - w momencie "walnięcia" przemieszcza się delikatnie dźwignia zmiany biegów do przodu i do tyłu (nie na boki). ?? ??
(...)
Y60 - sprzedany

Awatar użytkownika
ORSON_V6

Kontaktowanie:

Post autor: ORSON_V6 » czw maja 24, 2007 11:15 am

zobacz kolego wszytkie połączenia gumowe i metalowo gumowe w zawieszeniu szczególnie z tyłu i wtedy byc może będziesz miał odpowiedź. Najlepiej przegladać na tzw. ścieżce tak jak na przeglądzie tam wszystko wyjdzie. Jak są jakieś luzy to będzie je widzać. 8)
G 460.2 - był 2.3 -jest 3.0 D
orson@4x4wlkp.pl

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » czw maja 24, 2007 12:04 pm

dokładnie sprawdź gumy z tyłu, dążki wachacze stabilizator itp

a czy czasem stuku niema jak dodasz gwałtownie gazu ??
Czwarte serce :cry:

mchstp
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mchstp » pt maja 25, 2007 11:23 am

gebels pisze: a czy czasem stuku niema jak dodasz gwałtownie gazu ??
Nie tylko przy gwałtownym dodaniu gazu. Przy ruszaniu, ale również przy płynnym przyspieszaniu.
(...)
Y60 - sprzedany

Awatar użytkownika
muhha

Re: T1 - stuki w układzie napędowym

Post autor: muhha » pt maja 25, 2007 2:47 pm

mchstp pisze:Witam,

Od dłuższego czasu obserwuję nasilające się stuki w układzie napędowym, występujące nie tylko przy ruszaniu, ale czasem w czasie jazdy (oczywiście przy przyspieszaniu), przede wszystkim na jedynce i dwójce. Pytanie jest następujące: co? Mechanik po dłuższej chwili poszukiwań stwierdził, że to nie most (jak sądziłem), nie przeguby, tylko skrzynia biegów. Skrzynia była wymieniana, ale na starej objawy były identyczne. Czy ktoś już przerabiał temat?
normalka, tez to mialem, zawieszka pracuje :wink:

mchstp
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: T1 - stuki w układzie napędowym

Post autor: mchstp » sob maja 26, 2007 2:54 pm

muhha pisze:
normalka, tez to mialem, zawieszka pracuje :wink:
Zdiagnozowałeś problem? Mój kolejny pomysł (do sprawdzenia) to poduszki pod silnikiem (skrzynią?). Na ile jest to prawdopodobna przyczyna??
(...)
Y60 - sprzedany

Awatar użytkownika
+ AND +

Post autor: + AND + » sob maja 26, 2007 10:39 pm

skoro przy przyspieszaniu itp. to sprawdzaj wszystkie tuleje tylnego zawiszenia -nie pamietam jak jest tam zamocowany most ,ale bez wzgledu na to musisz tam miec luzy
Nissan GR - era motania
Sportage - dupowoz
cos nadchodzi ...wiekszego
gps 21.3... -51.5...

Awatar użytkownika
camo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: camo » ndz maja 27, 2007 2:32 pm

Sprawdź wał (długi) a dokładnie krzyżak wału.
szerokości przyczepności
pzdr.

Lecho

Post autor: Lecho » czw maja 31, 2007 7:18 pm

Ja się podepnę pod temat stuków. Podczas gaszenia silnika słychać kilka stuków, jakby przenoszących się na budę. Poduszki silnika, skrzyni???
Mówię o Y60 RD28. Pozdro Lecho
K 260 Long Y 60 GR Long
Dawniej Aro 243D

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » pt cze 01, 2007 11:30 am

Wlez pod auto i popros kogos zeby zgaszil. I nasluchuj. Moze np. wydech ci sie o cos obija :)21
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

mchstp
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: stuki

Post autor: mchstp » pt cze 15, 2007 9:54 pm

mchstp pisze:
zormaj pisze:jesli na poprzedniej tez stukalo - to sie znaczy ze to nie skrzynia - popatrz na cale zawieszenia sa jeszcze drazki reakcyjne - zwlaszcza tylne gumy te podwojne - stabilizator - gumy mocowan moze zawieszenie amortyzatorow,
Nie wpadłem na to, że to może być zawieszenie - sprawdzę.
Zawieszenie było do :)3 . Gumki z tyłu zmienione na poliuretany. Wymienione łączniki. Z przodu wymienione gumki na poliuretany. Problem występuje nadal, chociaż już rzadziej :roll: .
mchstp pisze:
zormaj pisze:a co do mostu przodowego to jak jest odpiety czy zapiety - kiedy stuka- przy odpietym napedzie most musi stac walek napedowy stoi i sprzegielka w kolach sie rozpinaja
Problem występuje przy rozłączonym przodzie. Nie zaobserwowałem go przy 4H i 4L. Może się za mało przyglądałem, ale jeżdzę raczej na czarnym. :oops:
Przy załączonym 4x4 też czasami hałasuje. :( Hałas raczej z tyłu.
(...)
Y60 - sprzedany

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”