T1 - stuki w układzie napędowym
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
T1 - stuki w układzie napędowym
Witam,
Od dłuższego czasu obserwuję nasilające się stuki w układzie napędowym, występujące nie tylko przy ruszaniu, ale czasem w czasie jazdy (oczywiście przy przyspieszaniu), przede wszystkim na jedynce i dwójce. Pytanie jest następujące: co? Mechanik po dłuższej chwili poszukiwań stwierdził, że to nie most (jak sądziłem), nie przeguby, tylko skrzynia biegów. Skrzynia była wymieniana, ale na starej objawy były identyczne. Czy ktoś już przerabiał temat?
Od dłuższego czasu obserwuję nasilające się stuki w układzie napędowym, występujące nie tylko przy ruszaniu, ale czasem w czasie jazdy (oczywiście przy przyspieszaniu), przede wszystkim na jedynce i dwójce. Pytanie jest następujące: co? Mechanik po dłuższej chwili poszukiwań stwierdził, że to nie most (jak sądziłem), nie przeguby, tylko skrzynia biegów. Skrzynia była wymieniana, ale na starej objawy były identyczne. Czy ktoś już przerabiał temat?
(...)
Y60 - sprzedany
tylko płaski
Y60 - sprzedany
tylko płaski

stuki
jesli na poprzedniej tez stukalo - to sie znaczy ze to nie skrzynia - popatrz na cale zawieszenia sa jeszcze drazki reakcyjne - zwlaszcza tylne gumy te podwojne - stabilizator - gumy mocowan moze zawieszenie amortyzatorow,
a co do mostu przodowego to jak jest odpiety czy zapiety - kiedy stuka- przy odpietym napedzie most musi stac walek napedowy stoi i sprzegielka w kolach sie rozpinaja
moze stuka przy zalaczonym napedzie - to wtedy nalezy do sprzegielek looknąć itd opcji troche jest - pisz podumamy ...
a co do mostu przodowego to jak jest odpiety czy zapiety - kiedy stuka- przy odpietym napedzie most musi stac walek napedowy stoi i sprzegielka w kolach sie rozpinaja
moze stuka przy zalaczonym napedzie - to wtedy nalezy do sprzegielek looknąć itd opcji troche jest - pisz podumamy ...
-
- jestem tu nowy...
Re: stuki
Nie wpadłem na to, że to może być zawieszenie - sprawdzę.zormaj pisze:jesli na poprzedniej tez stukalo - to sie znaczy ze to nie skrzynia - popatrz na cale zawieszenia sa jeszcze drazki reakcyjne - zwlaszcza tylne gumy te podwojne - stabilizator - gumy mocowan moze zawieszenie amortyzatorow,
Problem występuje przy rozłączonym przodzie. Nie zaobserwowałem go przy 4H i 4L. Może się za mało przyglądałem, ale jeżdzę raczej na czarnym.zormaj pisze:a co do mostu przodowego to jak jest odpiety czy zapiety - kiedy stuka- przy odpietym napedzie most musi stac walek napedowy stoi i sprzegielka w kolach sie rozpinaja

Dzisiaj zwróciłem uwagę na jeszcze jeden charakterystyczny objaw - w momencie "walnięcia" przemieszcza się delikatnie dźwignia zmiany biegów do przodu i do tyłu (nie na boki).

(...)
Y60 - sprzedany
tylko płaski
Y60 - sprzedany
tylko płaski

- ORSON_V6
-
- Kontaktowanie:
zobacz kolego wszytkie połączenia gumowe i metalowo gumowe w zawieszeniu szczególnie z tyłu i wtedy byc może będziesz miał odpowiedź. Najlepiej przegladać na tzw. ścieżce tak jak na przeglądzie tam wszystko wyjdzie. Jak są jakieś luzy to będzie je widzać. 

G 460.2 - był 2.3 -jest 3.0 D
orson@4x4wlkp.pl
orson@4x4wlkp.pl
Re: T1 - stuki w układzie napędowym
normalka, tez to mialem, zawieszka pracujemchstp pisze:Witam,

-
- jestem tu nowy...
Re: T1 - stuki w układzie napędowym
Zdiagnozowałeś problem? Mój kolejny pomysł (do sprawdzenia) to poduszki pod silnikiem (skrzynią?). Na ile jest to prawdopodobna przyczyna??muhha pisze:
normalka, tez to mialem, zawieszka pracuje
(...)
Y60 - sprzedany
tylko płaski
Y60 - sprzedany
tylko płaski

- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
-
- jestem tu nowy...
Re: stuki
Zawieszenie było domchstp pisze:Nie wpadłem na to, że to może być zawieszenie - sprawdzę.zormaj pisze:jesli na poprzedniej tez stukalo - to sie znaczy ze to nie skrzynia - popatrz na cale zawieszenia sa jeszcze drazki reakcyjne - zwlaszcza tylne gumy te podwojne - stabilizator - gumy mocowan moze zawieszenie amortyzatorow,

Przy załączonym 4x4 też czasami hałasuje.mchstp pisze:Problem występuje przy rozłączonym przodzie. Nie zaobserwowałem go przy 4H i 4L. Może się za mało przyglądałem, ale jeżdzę raczej na czarnym.zormaj pisze:a co do mostu przodowego to jak jest odpiety czy zapiety - kiedy stuka- przy odpietym napedzie most musi stac walek napedowy stoi i sprzegielka w kolach sie rozpinaja

(...)
Y60 - sprzedany
tylko płaski
Y60 - sprzedany
tylko płaski