przelot zamiast tlumikow w y60 2,8td
Moderator: Kosiarz
Re: przelot zamiast tlumikow w y60 2,8td
zachowanie właściwego układu tłumików jest ważne tylko w silnikach NA - bez doładowania gdzie ważna role spełniają zjawiska falowe - tam bardziej liczy sie dolot powietrza, dlatego rozwierca sie luz zmienia na wieksze przepustnice, robi sie porting zaworów wkładając większe i konstrukcja wydechu dopasowana do charakterystyki wydechu
w przypadku turbo po wyjściu z turbiny wydech powinien być jak najmniej restrykcyjny - ograniczeniem jest tylko hałas
najprosciej
weźcie sobie butelkę wody zróbcie mała dziurkę (wydech spełniający cisze nocna) i zobaczcie ile siły zużyjecie na opróżnienie w stosunku do tego jak nakrętkę całkowicie usuniecie (wydech bez tłumików)
w przypadku turbo po wyjściu z turbiny wydech powinien być jak najmniej restrykcyjny - ograniczeniem jest tylko hałas
najprosciej
weźcie sobie butelkę wody zróbcie mała dziurkę (wydech spełniający cisze nocna) i zobaczcie ile siły zużyjecie na opróżnienie w stosunku do tego jak nakrętkę całkowicie usuniecie (wydech bez tłumików)
a może któryś z kolegów zamiast tłumików zakładał strumienice 

Do diesla?
Y60 2,8TD, 5" Tough Dog-adjustable, 35"MT. Toyota Hilux 3.0
nom
czy lepiej zwykłą rurę zamiast puchy tłumika??
czy lepiej zwykłą rurę zamiast puchy tłumika??
Z tego co znalazłem na sieci strumienica za turbina więcej może zepsuć niż pomóc a w najlepszym wypadku pozostanie obojętna dla układu. Nie jestem ekspertem a jedynie przytaczam wielokrotnie powtarzane na różnych forach opinie. Ja się nie bawiłem i wcisnołem stary tłumik+ rurke w bok.
Y60 2,8TD, 5" Tough Dog-adjustable, 35"MT. Toyota Hilux 3.0
nie no kawałek rurki grosze kosztuje albo w szpargałach gdzieś można znaleźć a strumienica z 70 złociszy 

Tylko ze tego co sie slyszalo to strumienica musi byc wyliczona pod cisnienie dolotu i wylotu.
Inaczej komputer pokladowy bedzie wariowac i zle dobierac stosunek powietrza do paliwa bo bedzie mial inne niz przewidziane odczyty z czujnikow. Nie wiem jak to sie ma co do poszczegolnych silnikow w patrolach ale ta zasada ponoc jest dosyc ogolna.
Chyba ze zel slyszalem to odrazu zdementujcie pogloski
Inaczej komputer pokladowy bedzie wariowac i zle dobierac stosunek powietrza do paliwa bo bedzie mial inne niz przewidziane odczyty z czujnikow. Nie wiem jak to sie ma co do poszczegolnych silnikow w patrolach ale ta zasada ponoc jest dosyc ogolna.
Chyba ze zel slyszalem to odrazu zdementujcie pogloski

--== Constant Learning ==--
Patrol Long Y60 `96 2.8T
Patrol Long Y60 `96 2.8T
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
w y60drygol pisze:...komputer pokladowy...

y60 autobus, czerwony.
heh dlatego mowilem ze jeszcze nie znam tych silnikow 
ale jak jest to raczej dobrze mowie nie ?

ale jak jest to raczej dobrze mowie nie ?

--== Constant Learning ==--
Patrol Long Y60 `96 2.8T
Patrol Long Y60 `96 2.8T