...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Moderator: Kosiarz
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
co więcej... kręcący się wał dłużej żyje niż ten wiszący i podlegający obciążeniom udarowym
pod warunkiem ze kontrolujesz wszelkie luzy
ale 90% parchow jezdzi dopuki nie padnie i nikt nie sprawdza czy lozyska ataku nie maja luzu lub co wogole w moscie plywa a pozniej placz
bo jak dostana luz, to jezdzac stale na spietych sprzegielkach, walek atakujacy bedzie robil za mlotek udarowy samoczynnie sie wykanczajac
a to, ze cos nieuzywane szybciej sie psuje niz jakby stalo to macie w 100% racje, nawet jak ktos wiekszosc spedza na czarnym, to zapiecie napedow i zrobienie co pareset km malego smarowania powinno nawykiem wrodzonym
ale 90% parchow jezdzi dopuki nie padnie i nikt nie sprawdza czy lozyska ataku nie maja luzu lub co wogole w moscie plywa a pozniej placz
bo jak dostana luz, to jezdzac stale na spietych sprzegielkach, walek atakujacy bedzie robil za mlotek udarowy samoczynnie sie wykanczajac
a to, ze cos nieuzywane szybciej sie psuje niz jakby stalo to macie w 100% racje, nawet jak ktos wiekszosc spedza na czarnym, to zapiecie napedow i zrobienie co pareset km malego smarowania powinno nawykiem wrodzonym
- cordoba_2004
-
http://www.offroad-forum.de/viewtopic.p ... c&start=15
może komuś się ten temat spodoba
może komuś się ten temat spodoba
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
mały problemik mi tu się stał
po naprawie (wszystkich) mocowań budy z ramą
podniosłem delikatnie budę (2cm)
teraz wrażenia: samochód jest o wiele twardszy, jakby miał kołki a nie sprężyny, po zakrętach i po drodze jeździ się świetnie,
natomiast nierówności drogi czuć w zębach
nie ma płynnego wybierania jak dawniej
pojawiły się też dziwne wibracje a te co były się nasiliły
zawieszenie podczas przejazdu przez dziury słychać bardziej
czy to możliwe że umierające mocowania dawały dodatkową amortyzację
czy też coś przekombionwałem i źle zrobiłem

po naprawie (wszystkich) mocowań budy z ramą

teraz wrażenia: samochód jest o wiele twardszy, jakby miał kołki a nie sprężyny, po zakrętach i po drodze jeździ się świetnie,
natomiast nierówności drogi czuć w zębach

czy to możliwe że umierające mocowania dawały dodatkową amortyzację

czy też coś przekombionwałem i źle zrobiłem

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Nie skręciłeś czasem za mocno? 

hmmm trudno powiedzieć co jest za mocno ale dokręcałem spokojnie ręką (jednąN2O pisze:Nie skręciłeś czasem za mocno?

Ale gumki włożyłeś?

nie dość że poduszkiN2O pisze:Ale gumki włożyłeś?

popuszcze zobacze co to da

pewnie jak naprawiałeś te mocowania to nie dotrzymales reżymu technologicznego i wyszły Ci różne wysokości.. Dokręcając uczyniłes fajne naprężenia i masz efekty. Poobserwuj sobie szczeliny drzwiowe i okienne oraz miejsca łączenia słupków na okoliczność gustownych perforacji

problem z dotrzymaniem reżimów był taki że kilku mocowań już nie byłoMroczny pisze:pewnie jak naprawiałeś te mocowania to nie dotrzymales reżymu technologicznego i wyszły Ci różne wysokości.. Dokręcając uczyniłes fajne naprężenia i masz efekty. Poobserwuj sobie szczeliny drzwiowe i okienne oraz miejsca łączenia słupków na okoliczność gustownych perforacji

@N2O

pytanie do szanownego grona:
- chodzi o Y61 - TYLNY LEWY łącznik stabilizatora - jakiś hydrauliczny
czy ktoś zastępował czymś innym a jeśli już to czym ? i co? i jak?
proszę o pomoc
- chodzi o Y61 - TYLNY LEWY łącznik stabilizatora - jakiś hydrauliczny
czy ktoś zastępował czymś innym a jeśli już to czym ? i co? i jak?
proszę o pomoc
Można odciąć zużyty i przyspawać końcówkę od nowego. 

BTW możliwe jest nierówna wysokość poduszek?? bo przy spawaniu to co najwyżej różnica 1-2mm na takiej odległości powinno się zgubićMroczny pisze:pewnie jak naprawiałeś te mocowania to nie dotrzymales reżymu technologicznego i wyszły Ci różne wysokości..

Oryginalnie śruby są tam z tulejkami czy bez?
z tulejkami, tulejki na 100% nie wystają poza poduszkiN2O pisze:Oryginalnie śruby są tam z tulejkami czy bez?

A tulejki nie są tam po to aby za mocno nie skręcić? Poza tym stare poduszki pewnie są już wygniecione.
nie wiem gdzie pytać, pytam tu: jadę jutro oglądać terrano jedynkę 2.7TD w automacie. manuala brałbym w sumie w ciemno, temu automatu jakoś nie wierzę jak psu. jak go sprawdzić czy w dobrym stanie jest?
przejedź się
ma przerzucać w miare miękko, kickdown ma dzialać, olej ma byc niesmierdzący, skrzynia cicha i sucha
pojeździj po prostu - jak sie nagrzeje i zacznie ciągnąć.. olej
ma przerzucać w miare miękko, kickdown ma dzialać, olej ma byc niesmierdzący, skrzynia cicha i sucha
pojeździj po prostu - jak sie nagrzeje i zacznie ciągnąć.. olej
zabłysnął i powiedział co wiedział...reeb pisze:drążek kierowniczy...
Jesli juz chcesz sie wymadrzyć to jest to drążek kierowniczy wzdłużny
Takiego okreslenia uzywa się w nomenklaturze dla drążka idacego od wasa w przeciwieństwie do drązka który łączy zwrotnice zwanego poprzecznym.
Bierz życie tak by na Twoim pogrzebie nawet grabarz płakał...
Krótkie pytanie, co moze być przyczyną tego, że po nocy na zimnym silniku dłuuugo (7-8 sek) czeka sie na ciśneinei oleju. Potem jak już je złapie to rosnie do 4 barów po czym po nagrzaniu pracuej w zakresie 2 - 4 bary.
Jakie masz obroty po odpaleniu?Rusek pisze:Krótkie pytanie, co moze być przyczyną tego, że po nocy na zimnym silniku dłuuugo (7-8 sek) czeka sie na ciśneinei oleju. Potem jak już je złapie to rosnie do 4 barów po czym po nagrzaniu pracuej w zakresie 2 - 4 bary.
Może masz za niskie obroty? Moze winna jest swieca zarowa bo nie odpala równo na wszystkie garnki?
Bierz życie tak by na Twoim pogrzebie nawet grabarz płakał...
Fakt, że po odpaleniu oborty są trochę niskie, ale silnik pali dosłownie z półobrtou.mayer pisze:Jakie masz obroty po odpaleniu?Rusek pisze:Krótkie pytanie, co moze być przyczyną tego, że po nocy na zimnym silniku dłuuugo (7-8 sek) czeka sie na ciśneinei oleju. Potem jak już je złapie to rosnie do 4 barów po czym po nagrzaniu pracuej w zakresie 2 - 4 bary.
Może masz za niskie obroty? Moze winna jest swieca zarowa bo nie odpala równo na wszystkie garnki?
Zastanawiam sie, czy tam poprostu coś się nie zacina itp.
Może olej z filtra wraca się do miski. 

Witam szanownych Kolegów . Rozbieralem mosty w Patrolu Y60 z silnikiem 2,8 , blokada Lsd , auto z Belgii i co dziwne przelozenia w mostach 37:9 , czyli 4,11 ( katalogowo powinno być 37:8 czyli 4,6 ). Z przodu i z tyłu , fabrycznie, nigdy nie kombinowane . Możliwe że były takowe wersje , lub czy ktoś spotkał się juz z takim przypadkiem? Czy przy kołach 33 calowych będzie duże zamulenie silnika ?
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3