Navara czy inny pick-up?

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Re: Navara czy inny pick-up?

Post autor: pawel abramczyk » wt mar 05, 2013 2:15 pm

Adamo pisze:
pawel abramczyk pisze:radze dokładnie sprawdzić czy jest pełny Vat do odpisu , po drugie zmieniły się przepisy trzeba dokładnie popytać żeby się na minę nie wpakowac i nie liczyć na kasę bo można jej nie dostać mówie o Vacie , co do wprowadzenie wkoszty też coś się pozmieniało
paliwo wiadmo vat iwszelkie naprawy , opony itp
Od 15 lat zajmuję się doradztwem podatkowy :roll: OK, zapytam siebie czy tak jest naprawdę :)21

nie wątpie w twoją wiedze ale według tego co piszesz to mozna od nowego golfa odpisać cały Vat ,
powyzej zostało napisane od jakich samochodów odpisuje sie pełny Vat od ceny zakupu ,
dlatego napisałem zeby dokładnie sie dowiedzieć który pikap spełnia wszystkie warunki do odliczenia Vatu

no i oczywiście Pani w US Kraków Podgórze jest niedouczonym matołem i się nie zna
Super parchatek Super y60 :lol:

Adamo

Post autor: Adamo » wt mar 05, 2013 2:19 pm

pawel abramczyk pisze: nie wątpie w twoją wiedze ale według tego co piszesz to mozna od nowego golfa odpisać cały Vat
:o Gdzie tak napisałem ??

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » wt mar 05, 2013 2:47 pm

pawel abramczyk pisze:
Adamo pisze:
pawel abramczyk pisze:radze dokładnie sprawdzić czy jest pełny Vat do odpisu , po drugie zmieniły się przepisy trzeba dokładnie popytać żeby się na minę nie wpakowac i nie liczyć na kasę bo można jej nie dostać mówie o Vacie , co do wprowadzenie wkoszty też coś się pozmieniało
paliwo wiadmo vat iwszelkie naprawy , opony itp
Od 15 lat zajmuję się doradztwem podatkowy :roll: OK, zapytam siebie czy tak jest naprawdę :)21

nie wątpie w twoją wiedze ale według tego co piszesz to mozna od nowego golfa odpisać cały Vat ,
powyzej zostało napisane od jakich samochodów odpisuje sie pełny Vat od ceny zakupu ,
dlatego napisałem zeby dokładnie sie dowiedzieć który pikap spełnia wszystkie warunki do odliczenia Vatu

no i oczywiście Pani w US Kraków Podgórze jest niedouczonym matołem i się nie zna
Moj kolega tak zrobil rok temu jak Adamo pisze i jeszcze zyje.
Ciezarowka z paka ma swoje prawa.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » wt mar 05, 2013 6:58 pm

Szarbia pisze:
Adamo pisze:
Szarbia pisze:Jak jest realnie z tymi odliczeniami za pikapa na firme?

Zalozmy, ze kosztuje 120k brutto.
Zaluzmy, ze pali 10.
Odliczasz cały VAT, wartość netto jednorazowo wpisujesz w koszty i przez dłuższy czas nie płacisz podatku :)21
Od paliwa odliczasz cały VAT, a netto w koszty.
Całe AC jest kosztem. :)21
Daje to do myslenia :)
no chodziło mi o to że piszesz że cały Vat odpisujesz (golf nie trafione porównanie) , jak tu napisałeś
z tym że własnie cały się odpisuje o aut co spełniają wymogi sam. ciężarowego
być może się coś zmieniło ale pare lat temu jak chcaciłem Naware mieć to mogłem tylko do 6 tysi z Vatu odpisać bo nie spełniała wymogów
nie zamierzam się kłucić
we wtrore jestem umowiony na dyskusje w US więc jak nie zapomnę to dopytam dokładnie jak to jest z tym Vatem

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Post autor: Ba » wt mar 05, 2013 9:42 pm

pawel abramczyk pisze:
Powoli zaczynasz kminić ten sytem :)
tel: 600298546

Adamo

Post autor: Adamo » wt mar 05, 2013 10:42 pm

pawel abramczyk pisze:
Szarbia pisze: we wtrore jestem umowiony na dyskusje w US więc jak nie zapomnę to dopytam dokładnie jak to jest z tym Vatem
Taaaa.... Kilka lat temu było tak, ze od każdego auta można było odliczyć cały VAT, a urzędy miały nakaz od izb skarbowych aby informować ludzi, ze nie opierając się na przepisach, które były uchylone...
Wierz im dalej :)21

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » śr mar 06, 2013 5:31 pm

Napisalem maila do ksiegowej.
Odpisala, ze ja interesuje tylko papier z SKP.
Dzwonie do okregowej SKP i diagnosta mi powiedzial, ze np. L200 spelnia VAT3.
O co karwa chodzi. W jednym miescie VAT2 w innym VAT4.
Pytam o dlugosc paki.
Diagnosta na to, ze nie ma to znaczenia bo liczy sie tylko, zeby paka byla oddzielnie od kabiny i czesc.
Dlugosc przestrzeni ladunkowej ma znaczenie tylko dla blaszakow z dwoma rzedami siedzen.

Wyglada na to, ze jak przyjdzie co do czego to jazde probna wykonam do SKP. Wezme pusty papier na bryke od diegnosty i zaniose potem ksiegowej. Zobacze co powie.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » śr mar 06, 2013 7:12 pm

właśnie o to chodzi że to jest tak zagmatwane że oni sami nie wiedzą co mozna a co nie , temu napisałem trzeba sie dowiedzieć co i jak dokładnie imieć na papierze

wiem tyle że szwagier nie może odpisać Vatu z Fiata Qubo i chodzi w..rwiony

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » śr mar 06, 2013 7:26 pm

No ale Qubo to kombi a nie pick-up.
Pick-up to jak Star z plandeką. To co innego. Sęk tylko w tym ze w miare nadaje sie na codzien i tylko dlatego ktos sie moze slusznie czy nie czepic i smrodu narobic.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » śr mar 06, 2013 8:04 pm

Jest jak @Szrabia pisał.
Proste jak drut, też pisałem. Diagnosta ma władzę :)21

W tym samym aucie miałem VAT-4 i VAT-2.
VAT-4 to auto do przewozu min. kontenerów :wink:

Specjlane też się łapią, ale tylko część. Przykładowo "prywatna" Straż nie ma możliwości odliczenia VAT-u, jeśli ma specjalny "strażacki", jeśli ze strażackiego zrobimy specjalny "z drabiną" jako specjalny podnośnik to jest pełne odliczenie VAT.
Cło/akcyza to inny temat.

Każdy można przerobić na bankowóz, nawet Golfa, czy jakieś kombi i będzie odliczenie VAT-u. Podawane wymagania US co jest bankowozem a co nie jest, są pomijalne. Znów diagnosta decyduje o wpisie, na podstawie papierów od rzeczoznawcy + FVAT za przeróbkę.
Nissan-y

Awatar użytkownika
gÓral świętokrzyski
Kontaktowanie:

Post autor: gÓral świętokrzyski » czw mar 07, 2013 12:13 pm

od każego pickupa można odliczyć pałny vat przy zakupie oraz od paliwa

tylko , ze jak ktoś poptrzebuje pickupa tylko do odliczania vatu to jest to bez sensu bo padło pali min 10 litrów

więc de facto wychodzi na to samo co jazd osobówką palącą 7-8 l

nie mówie już o komforcie podrozy bo w każdym europejskim pickupie- nawet D maxie :)21 jest na tylnej ławce masakra ze względu na resor + pusta ew przeładowaną pake
Deszcz zacina nas po pysku Uaz przelazł po bagnisku

www.korbol.prv.pl

Adamo

Post autor: Adamo » czw mar 07, 2013 12:28 pm

gÓral świętokrzyski pisze: nie mówie już o komforcie podrozy bo w każdym europejskim pickupie- nawet D maxie :)21 jest na tylnej ławce masakra ze względu na resor + pusta ew przeładowaną pake
Kierowcy jeżdżą z przodu :)21 Z tylnej kanapy ciężko jest kierować :)21

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » czw mar 07, 2013 5:03 pm

Adamo pisze:
gÓral świętokrzyski pisze: nie mówie już o komforcie podrozy bo w każdym europejskim pickupie- nawet D maxie :)21 jest na tylnej ławce masakra ze względu na resor + pusta ew przeładowaną pake
No wlasnie.
U mnie jak tylna kanapa pelna to bagaznik jest full. A wtedy to i resor sie troche podda.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » czw mar 07, 2013 5:13 pm

gÓral świętokrzyski pisze: tylko , ze jak ktoś poptrzebuje pickupa tylko do odliczania vatu to jest to bez sensu bo padło pali min 10 litrów
U mnie przychodzi powoli pora na wymiane taboru.
Mialem zaczac od Dasterka ale skoro w podobnej cenie moge miec L200 to ja nie mam pytan.
A zwykly nowy plaskacz za 60-70 k mnie zupelnie nie interesuje. To nie to forum.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Adamo

Post autor: Adamo » czw mar 07, 2013 6:53 pm

Szarbia pisze:
Adamo pisze:
No wlasnie.
U mnie jak tylna kanapa pelna to bagaznik jest full. A wtedy to i resor sie troche podda.
Jeżdżę na codzień po Wrocku, który słynie z dziurawych dróg... I jakoś nie narzekam :)21
Moze to zależy od auta. Jeździłem wszystkimi pick-upami dostępnymi na rynku i miedzy poszczególnymi jest ogromna różnica. Najgorzej było w Fordzie... Myślałem, ze mi plomby z zębów powypadają :roll:

Awatar użytkownika
sbst

Post autor: sbst » wt mar 12, 2013 4:57 pm

PATROLnięty ;)

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic :)21

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » wt mar 12, 2013 8:13 pm

nie mam pytań jak się komuś chce robić takie wynalazki

wracają do temetu byłem dzisiaj w US nie miałem za wiele czasu na pogaduchy z babkami ale sytuacje jest taka że , zeby odpisać Vat cały od ceny zakupu to samochód musi spałnać warunki sam. ciężarowego , pisane było wcześniej , mało tego pani zapytała mnie jakie mam nr krs;u :o , bo niby że fryzjerowi nie potrzeba pikapa i nie odpisze całego vatu tylko część , mało tego US może wpaść na kontrole czy auto jest wykożystywane zgodnie z przeznaczeniem :o , pani uzasadniła takową kontrolę ponieważ mrowie firm ma jakieś paście na stanie a jeżdżą innymi i chcą ten proceder ukrucić
coś mi jeszcze tam gadała ale nie skupiłem się odpowiednio bo mi się spieszyło i nie zapamiętałem
więc trzeba naprawdę dobrze poczytać i się dowiedzieć u źródła jak to jest z tymi odpisami całego Vatu od f-vat
osobiście troszkę się zdziwiłem w ogóle podejściem pań do udzielania jakich kolwiek info , były strasznie zmęczone życiem o godz, 10:30 :)21

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » wt mar 12, 2013 9:14 pm

Ja tam mam w dzialalnosci produkcje samochodow nawet.
Pomnik moge pokazac, ze sie buduje w razie czego.
Nie ma bolu.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Adamo

Post autor: Adamo » śr mar 13, 2013 12:11 pm

pawel abramczyk pisze: wracają do temetu byłem dzisiaj w US nie miałem za wiele czasu na pogaduchy z babkami ale sytuacje jest taka że , zeby odpisać Vat cały od ceny zakupu to samochód musi spałnać warunki sam. ciężarowego , pisane było wcześniej , mało tego pani zapytała mnie jakie mam nr krs;u :o , bo niby że fryzjerowi nie potrzeba pikapa i nie odpisze całego vatu tylko część , mało tego US może wpaść na kontrole czy auto jest wykożystywane zgodnie z przeznaczeniem :o , pani uzasadniła takową kontrolę ponieważ mrowie firm ma jakieś paście na stanie a jeżdżą innymi i chcą ten proceder ukrucić
coś mi jeszcze tam gadała ale nie skupiłem się odpowiednio bo mi się spieszyło i nie zapamiętałem
więc trzeba naprawdę dobrze poczytać i się dowiedzieć u źródła jak to jest z tymi odpisami całego Vatu od f-vat
osobiście troszkę się zdziwiłem w ogóle podejściem pań do udzielania jakich kolwiek info , były strasznie zmęczone życiem o godz, 10:30 :)21
Nie no rewelacja :)21 Mało zorientowane panie z US postraszyły podatnika, który nawet nie odróżnia KRS od PKWiU, bliżej nieokreślonymi sankcjami nie mającymi odniesienia w przepisach podatkowych :)19 :)19 :)19

AnnaPia
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: AnnaPia » śr mar 13, 2013 2:09 pm

Po pierwsze, witam :) Czytam o wszystkich pickupach po kolei, bo dopiero przymierzam się do zakupu, Navara już odpadła :)
Po drugie, jeśli chodzi o kontakty z USk, to nigdy przenigdy nie załatwia się z nimi niczego na gębę, wszystko trzeba na piśmie, i to adresować do swojego USk, żeby odpowiedź dostać na piśmie ze swojego USk, bo tylko taka jest dla nas wiążąca i takie pismo jest argumentem w razie jakichkolwiek kłopotów. Zawodowo wielokrotnie spotkałam się z przypadkami, że w tej samej kwestii jeden USk twierdził jedno, a drugi coś innego.

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » śr mar 13, 2013 8:50 pm

Adamo pisze:
pawel abramczyk pisze: wracają do temetu byłem dzisiaj w US nie miałem za wiele czasu na pogaduchy z babkami ale sytuacje jest taka że , zeby odpisać Vat cały od ceny zakupu to samochód musi spałnać warunki sam. ciężarowego , pisane było wcześniej , mało tego pani zapytała mnie jakie mam nr krs;u :o , bo niby że fryzjerowi nie potrzeba pikapa i nie odpisze całego vatu tylko część , mało tego US może wpaść na kontrole czy auto jest wykożystywane zgodnie z przeznaczeniem :o , pani uzasadniła takową kontrolę ponieważ mrowie firm ma jakieś paście na stanie a jeżdżą innymi i chcą ten proceder ukrucić
Nie no rewelacja :)21 Mało zorientowane panie z US postraszyły podatnika, który nawet nie odróżnia KRS od PKWiU, bliżej nieokreślonymi sankcjami nie mającymi odniesienia w przepisach podatkowych :)19 :)19 :)19

być może masz racje z nazwą pkwiu , może i pani też tak powiedziała , miałem co innego na głowie więc jest duża szansa że przekręciłem , nie znam się na przepisach , prowadzenie firmy w polsce poprostu mnie osłabia ,
nie ważne , radze naprawdę dowiedzieć się co można a co nie , jest takie zamieszanie że nawet teraz auta z lisingu nie mogę na siebie przepisać bo .... szkoda gadać

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Post autor: Ba » śr mar 13, 2013 9:01 pm

Ani PKWiU ani KRS ino pewnie PKD orzeły.
tel: 600298546

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » czw mar 14, 2013 4:22 pm

Podobno nowy Ranger jest komfortowy.
Trzeba bedzie sie przejechac.
Puki co jest troche drogi no i TDCI to troche wybuchowy jest w Mondziekach.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

mas3

Post autor: mas3 » czw mar 14, 2013 7:12 pm

Ja już wcześniej pisałem, jeśli chodzi o wygodę to w stronę amerykanów patrzeć. Kupiłem Titana i wielka krowa, ale komfort jazdy jak w sedanie. Silnik wielki ale po mieście jak zobaczę 2500 obrotów to święto. Żre jak smok, ale gaz więc wychodzi poziom spalania normalnej navary
Ludzi dzielimy na czystych i szczęśliwych :)
Titan SE, 2005r, VK56DE
Wrangler JK Sport, 2009r, 3,8

Awatar użytkownika
anatol

Post autor: anatol » czw mar 14, 2013 8:47 pm

też mi sie nie chce już patrzeć na te malutkie pikupki od kiedy mam F 250 :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”