...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Moderator: Kosiarz
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
a kasowanie tych luzów i zabawa z tuleja rozprężną to kupa radości

A to w moście H233B jest tuleja rozprężna?

muszę zacząć czytać dokładniej...

wydawało mi się, że mowa o tyle w gracie

daj se bana na tydzieńMroczny pisze:muszę zacząć czytać dokładniej...

mniejsza o bana
Mroczny ma racje zabawa z moztem w pojedynke to dopiero kupa radosci, w szczegolnosci jak wkladasz 3 razy glowke w ciagu jednego wieczora, bo okazuje sie ze skasowany luz na stole jest inny jak sie zamontuje w moscie
a jak bedziesz chcial rozebrac... poszukaj podnosnika,, kanalu,,, przyjmowanie glowki mostu na klate w plenerze jest mozliwe... ale nie ma jak po piwo siegnac

Mroczny ma racje zabawa z moztem w pojedynke to dopiero kupa radosci, w szczegolnosci jak wkladasz 3 razy glowke w ciagu jednego wieczora, bo okazuje sie ze skasowany luz na stole jest inny jak sie zamontuje w moscie
a jak bedziesz chcial rozebrac... poszukaj podnosnika,, kanalu,,, przyjmowanie glowki mostu na klate w plenerze jest mozliwe... ale nie ma jak po piwo siegnac

Panowie, którzy są tak mili i pomagają mi w rozwiązaniu mojej zagadki ( jeżeli inni zechcą, to poproszę)
Dziś ponowny wyjazd w teren, zaobserwowane, usłyszane objawy:
- odgłosy nie ustały - "chrobotanie", tarcie, podczas hamowania silnikiem (układem napędowym) z załączonym napędem...
-zarówno 4H jak i 4L - ale to nie ma raczej różnicy
- odgłosy padniętego łożyska jakby, ale którego???
Całkowicie "wyrąbane" łożysko igiełkowe półosi (igiełek brak) nie powodowało takich dźwięków a jedynie stuki na nierównościach z włączonym napędem, po wymianie jakby coś nie tak, ale też nie od razu...
Montaż łożyska nie wydaje się skomplikowany i błędu w montażu nie przewiduje.
Luz na wałku atakującym znikomy...
Jak się komuś jakiś pomysł urodzi, to poproszę...
Pozdr.
Dziś ponowny wyjazd w teren, zaobserwowane, usłyszane objawy:
- odgłosy nie ustały - "chrobotanie", tarcie, podczas hamowania silnikiem (układem napędowym) z załączonym napędem...
-zarówno 4H jak i 4L - ale to nie ma raczej różnicy
- odgłosy padniętego łożyska jakby, ale którego???
Całkowicie "wyrąbane" łożysko igiełkowe półosi (igiełek brak) nie powodowało takich dźwięków a jedynie stuki na nierównościach z włączonym napędem, po wymianie jakby coś nie tak, ale też nie od razu...
Montaż łożyska nie wydaje się skomplikowany i błędu w montażu nie przewiduje.
Luz na wałku atakującym znikomy...
Jak się komuś jakiś pomysł urodzi, to poproszę...
Pozdr.
Coś w reduktorze?
Nagraj film z dobrym dźwiękiem.

Nagraj film z dobrym dźwiękiem.

albo zardzewiały, zgnity i zatarty na smierc krzyżak albo łańcuch w reduktorze..
Powiem Ci szczerze...tu mnie nie pocieszyłeś....Mroczny pisze:albo zardzewiały, zgnity i zatarty na smierc krzyżak albo łańcuch w reduktorze..
W takim razie weryfikacja musi sięgnąć dalej - w reduktor.
A jakieś szczególne sposoby sprawdzenia tego....

Co do nagrania filmu z odgłosami....może być ciężko...
hej
zamek centralny patrol y60 96 otwiera wszystkie drzwi - tylko od strony kierowcy??? w moim aucie tak jest, czyli zamek od strony pasazera otwiera tylko drzwi pasazera, czy to poprawne zachowanie, czy rowniez powinien otwierac pozostale?
dzieki za pomoc
P.
zamek centralny patrol y60 96 otwiera wszystkie drzwi - tylko od strony kierowcy??? w moim aucie tak jest, czyli zamek od strony pasazera otwiera tylko drzwi pasazera, czy to poprawne zachowanie, czy rowniez powinien otwierac pozostale?
dzieki za pomoc
P.
Moj y60 '97 - przekrecajac kluczyk od strony kierowcy otwieraja sie wszystkie 3, czyli wlacznie z tylem. Natomiast tak dziala tylko od strony kierowcy, pozostale zamki sa bez 'centralnego'
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD is gone.
Nissan Patrol Y61 arrived!
Nissan Patrol Y61 arrived!
dzieki
czyli moj dziala tak samo, zakladam wiec ze to poprawnie
pozdrawiam
P.
czyli moj dziala tak samo, zakladam wiec ze to poprawnie
pozdrawiam
P.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
W moim 96R też centralny działa jak wyżej czyli wszystko masz OK.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Mam pytanie do użytkowników GR'a.
Czy macie porównanie (z własnej praktyki a nie: "brata, cioci mojego szwagra, który słyszał...") paliwożerności dla silników 2.8D i 4.2D?
Będę wdzięczny za wszelkie info
Czy macie porównanie (z własnej praktyki a nie: "brata, cioci mojego szwagra, który słyszał...") paliwożerności dla silników 2.8D i 4.2D?

KorreS pisze:Mam pytanie do użytkowników GR'a.
Mój krótki GR Y60 z piecem 2,8 z turbiną na trasie przy 90km/h spala 10 litrów biodiesla lub 9 litrów dobrego oleju napędowego (mosty z przełożeniem 4,11 , sprawdzone na bardzo długiej trasie w wakacje) , zaś bratowy bez turbiny TD42 long przy prędkościach ok 100km/h spala 10 litrów na sto kilometrów . Prędkości Vmax mają oba takie same , tyle że TD42 ciągnie już od niskich obrotów , praca silnika nieporównywalna do dymarki RD28 .
Powyżej 90km/h spalanie u mnie wzrasta do ok 12-13 litrów na setkę .
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Mój długi Y60 założony intercooler od Y61 średnio trasa teren 14-16 litrów. Tak np. na trasie dojazd do Albanii 13,5 litra prędkość do 100km/h, powyżej tego na autostradzie nawet 17 litrów łyknie ale to już 120-130 opony 33 cale MT.
Ostatnio zmieniony pn lis 16, 2009 2:17 pm przez Fiba, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
TD42 to 10-11 litrów na 100 33`MT (zakładając że jest sprawny i wacha leje się do silnika a nie po nim
)
RD28T przy tej samej konfiguracji poniżej 12 nie schodzi

RD28T przy tej samej konfiguracji poniżej 12 nie schodzi

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
też zauważyłem korzystniejsze pochłanianie paliwa przez 4.2
ale najlepszy na świecie był sd33 - po remoncie 9 litrów na 35" mt w cyklu mieszanym
ale najlepszy na świecie był sd33 - po remoncie 9 litrów na 35" mt w cyklu mieszanym
Dzięki Panowie 
Mam już pewien ogląd.
Pozostaje szukać...

Mam już pewien ogląd.

Pozostaje szukać...

Ile ważył i jakie ciśnienie w oponach?Mroczny pisze:też zauważyłem korzystniejsze pochłanianie paliwa przez 4.2

Mój(turbo i 4 biegi) teraz waży około 2450 i w trasie spalanie wychodzi 11-12l/100 km, ale to było przy padniętej wiskozie co cały czas zapitalała hamując silnik, teraz po reanimacji wisko nie mierzyłem, ale już wychodzi około 2-3 litry na 100 mniej.
Ciśnienie w oponach 33 około 2 barów, z tendencją spadkową do 1.5 bar w przednim prawym kole.

Ciśnienie w oponach 33 około 2 barów, z tendencją spadkową do 1.5 bar w przednim prawym kole.

mój smietnik wazył 2150 i ciśnienie miał 2.2
opona bfg
tylko przypominam, że mój był sd33 bez dmuchacza
opona bfg
tylko przypominam, że mój był sd33 bez dmuchacza
W sumie to jak miałem wolnossącego to nawet w terenie nie chciał dużo spalić, tankowanie do pełna przed IV imprezą na Z, dojazd 50km na bazę, następnego dnia silnik chodził 28 godzin non stop, potem tankowanie w drodze powrotnej na tej samej stacji i weszło 30 litrów paliwa.

Tylko poprzedni właściciel zrobił remont silnika, ale pompę wtryskową to zapomniał wyremontować, efektem była praca silnika na 5 garach na wolnych obrotach i pożeranie oleju, a że nie opłacało się mi robić pompy to wymieniłem silnik.

Tylko poprzedni właściciel zrobił remont silnika, ale pompę wtryskową to zapomniał wyremontować, efektem była praca silnika na 5 garach na wolnych obrotach i pożeranie oleju, a że nie opłacało się mi robić pompy to wymieniłem silnik.

Jak już kupię (o ile się uda) Parchola to dla zmniejszenia oporów silnika będę się zastanawiać nad przerobieniem wisko na 2x elektryka