Schematy, instrukcje, manuale.

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Jareksc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Schematy, instrukcje, manuale.

Post autor: Jareksc » śr gru 01, 2010 10:25 am

A może być, pewnie że tak.
Niva 1,6 90
Navara 2,5 99 tez na N

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » śr gru 01, 2010 8:32 pm

Jareksc pisze:A może być, pewnie że tak.
edit serwera już nie ma :x
Ostatnio zmieniony śr lis 05, 2014 2:15 pm przez gebels, łącznie zmieniany 1 raz.
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
Jareksc
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jareksc » śr gru 01, 2010 9:51 pm

Gra i buczy. O to chodziło. Podziękował.
Niva 1,6 90
Navara 2,5 99 tez na N

zyjo

Post autor: zyjo » wt gru 21, 2010 1:53 pm

Wojtek_W pisze:
Wojtek pisze:Ale Wy cały czas piszecie o manualu rozumiejąc przez to instrukcję użytkownika :o :o :o
Wojtek, bo to moim zdaniem wlasnie jest instrukcja. Serwisowek jest przeciez kilka. Jedyne czego z literatury brakuje w skanach to wlasnie instrukcja jaka kazdy uzyszkodnik powinien dostac do auta. Ja zanabylem caly "pack" wiec intrukcja + lista dealerow + ksiazka dotyczaca alarmu + wypelniona ksiazka gwarancyjna z wbitymi przegladami od jakiesgo innego parcha. Jakby ktos chcial to ksiazke dotyczaca alarmu tez moge zeskanowac.

Swoja droga ta instrukcja to nic bardzo ciekawego. Nie spodziewalem sie fajerwerkow ani manuali jak zmienic rozrzad, ale na szybko przejrzalem i nie ma nawet rozpiski bezpiecznikow ;)
A z drugiej strony dowiedzialem sie kilku ciekawych rzeczy: o tym gongu co mnie wkurzal - blokada, odplywy ze sprzegla etc..
Przeczytac na pewno warto.

EDIT: Nadeszla wiekopomna chwila:

<werble>
http://rapidshare.com/files/408447789/N ... ual.En.zip

Znalazlem akurat w necie ;)
Sciagajcie i duplikujcie zrodlo.
150 dpi, JPGi w kolejnosci alfabetycznej, zeskanowane srednio, ale skanowania na pewno bylo duzo. Tak czy inaczej na pewno da sie przeczytac a i wydrukowac w razie czego. Gdyby sie okazalo,ze brakuje czegos jeszcze prosze o kontakt. Postaram sie znalezc ;)

Źródło wygasło,powielił ktoś, ma ktoś to w postaci elektronicznej? (ktokolwiek widział, ktokolwiek wie)
Bardzo proszę o link albo na pw.
Toyota 4 Runner 3.0 ben 1990r.
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD 1994r
Uaz 31512 1995r

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » wt gru 21, 2010 2:00 pm

jo mom - mogę wrzucić gdzieś...

chcesz do y60 czy y61 ??
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt gru 21, 2010 2:07 pm

Daj maila. Tez mom ;)
Do y61
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » wt gru 21, 2010 2:07 pm

ja mam dwa no i ?? :)21

BTW. zna ktoś jakiś pojemny, darmowy FTP, czy inny serwer gdzie mógłbym sobie takie manuale wrzucić ?? :wink:
y60 autobus, czerwony.

zyjo

Post autor: zyjo » wt gru 21, 2010 5:33 pm

Potrzebuje do Y60.
Toyota 4 Runner 3.0 ben 1990r.
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD 1994r
Uaz 31512 1995r

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » wt gru 21, 2010 6:56 pm

Panowie !! Z piratami bardzo prosze daleko z forum. Bo z racji lamania regulaminu i tak linki powinny wyleciec.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt gru 21, 2010 6:59 pm

Jasne i oczywiste. Ja te linki znalazlem w necie :)21

Jak cos to najwyzej na PM sie odezwac po instrukcje lub/i manual do y61
Cos tam mam.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Remixxx
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Remixxx » wt gru 21, 2010 8:14 pm

Marcin-Kraków pisze:Panowie !! Z piratami bardzo prosze daleko z forum. Bo z racji lamania regulaminu i tak linki powinny wyleciec.
Nie przesadzałbym z nazywaniem tego "piratami".
Po pierwsze primo to powinnna być taka instrukcja razem z samochodem albo przynajmniej dostępna na stronie producenta w wersji elektornicznej ostatecznie w salonach/serwisach (nie sprawdzałem ale wątpię by mieli do starszych modeli), tak jak w przypadku każdego innego urządzenia.
Po drugie primo: to nie jakieś wysublimowane kompendium wiedzy technicznej za które ktoś powinien otrzymać uczciwie zarobione, ciążkie pieniądze ale zwyczajna instrukcja obsługi - komu więc przeszkadza odwalenie roboty za producenta i udostępnienie skanów (no chyba tym, którzy handlują autami i "po drodze" kradną instrukcje żeby je potem osobno sprzedać! :)11 )
Po trzecie: nie widziałem by z forum usuwano zwykle trudno dostępne skany schematów, fragmentów serwisówek itp. - szkoda dla właścicieli praw autorskich (o ile takowi są) niewielka a pomoc dla użytkowników duża.
Pytam więc: W CZYM PROBLEM?! Po co niepotrzebnie bić na alarm i stresować tych, co chcą bezinteresownie innym pomóc? Dla mnie bez sensu i nie na miejscu!

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt gru 21, 2010 8:39 pm

A ja sie z Toba po czesci zgadzam. Sam akurat mam instrukcje (kupilme osobno papierowa) i zeskanowalem jak jako tzw. kopie bezpieczenstwa. W aucie jezdzi na codzien i zawsez pod reka w jpgach.

Marcin sie pewnie tez z Toba zgadza (chociaz posrednio), ale to admin i musi dbac, zeby nikt sie z zewnatrz nie przeczepil. A tak jakis Nissan motors albo inny Haynes wynajmie jakas papuge, ktora zacznie wysylac "niemile" pisma i co? Mozna trzeba bedzie zamknac forum. Zreszta w razie "co" to nie Ty bedziesz sie tlumaczy tylko Chemrol. Ja sie Mu tam nie dziwie.

Sam bym wolal,zeby nie robic z powodu jakiegos linka awantury, ale jest mysle o tyle dobrze, ze jak ktos chce to znajdzie czego szuka. I oby tylko tak zostalo. ;)

Awatar użytkownika
denior
Kontaktowanie:

Post autor: denior » wt gru 21, 2010 9:08 pm

Zamknąc forum :)21 :)21 :)21 bez jaj w jaki sposób
nie to to inne, ty sie lepiej martw żeby Cię indywidualnie nie dojechali
osobiście uważam że wszystkie materiały należy udostępniać, choć niestety jest w nich napisane że nie wolno udostępniac w całości lub częsciach bez pisemnej zgody nissana
życie pokazuje że raz puszczony dokument w obieg zaczyna własne życie w milionach kopii :)2 , nadzieja w dobrej woli nissana który po oficjalnej prośbie klubu miłośników udostępni materiały ku chwale ojczyzny - tylko kto sie tym zajmie ??
pozdrawiam
Denior

GR Y60 1,9 TDI

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » wt gru 21, 2010 9:16 pm

zyjo pisze:Potrzebuje do Y60.
częstuj się
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » wt gru 21, 2010 9:34 pm

Remixxx pisze:Nie przesadzałbym z nazywaniem tego "piratami".
Nic nie przesadzamy. Nazywajmy rzeczy po imieniu, a nie mowmy ze pada deszcz jak gowno z nieba leci.
Remixxx pisze:Po pierwsze primo to powinnna być taka instrukcja razem z samochodem albo przynajmniej dostępna na stronie producenta w wersji elektornicznej ostatecznie w salonach/serwisach (nie sprawdzałem ale wątpię by mieli do starszych modeli), tak jak w przypadku każdego innego urządzenia.
Instrukcja czyli Owners Manual, a nie Workshop Data. To dwie rozne rzeczy.
Remixxx pisze:Po drugie primo: to nie jakieś wysublimowane kompendium wiedzy technicznej
Nie wiesz o czym piszesz. Taka publikacja jest wlasnie wysublimowanym kompedium wiedzy. I sa tam takie dane ze nigdzie ich nie znajdziesz. Zadne Autodaty straty nie maja startu do tych ksiazek.
Remixxx pisze:Po trzecie: nie widziałem by z forum usuwano zwykle trudno dostępne skany schematów, fragmentów serwisówek itp. - szkoda dla właścicieli praw autorskich (o ile takowi są) niewielka a pomoc dla użytkowników duża.
Pytam więc: W CZYM PROBLEM?!
Odpowiem prosto. Wlasciciel forum nie zyczy sobie aby poprzez jego forum rozpowszechniane byly zdobyte niezgodnie z prawem materialy. Miedzy innymi pelne publikacje. Sa na to inne sposoby i sugeruje znalezienie innego rozwiazania do wymiany danych niz publiczne byloby nie bylo forum.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt gru 21, 2010 10:26 pm

denior pisze:Zamknąc forum :)21 :)21 :)21 bez jaj w jaki sposób
nie to to inne, ty sie lepiej martw żeby Cię indywidualnie nie dojechali
osobiście uważam że wszystkie materiały należy udostępniać, choć niestety jest w nich napisane że nie wolno udostępniac w całości lub częsciach bez pisemnej zgody nissana
Oczywiscie, ze jest. Nie jest to moze bardzo realna grozba, ale zawsze istnieje. Jesli taki Haynes dowie sie, ze ktos tu np. drugiemy skanowal ich manual to jego papugi moga poslac niemile pisma do wlasciciela forum i Go straszyc. I zdarzalo sie niestety,ze wlasciciel (mimo, ze niby formalnie nie odpowiada za posty) to zamykal swoje fora dla swietego spokoju. Indywidualnie jest b.ciezko scignac dlatego wlasnie zabieraja sie za wlascicieli miejsc w ktorych taki pliki mozna dostac. Tym bardziej, ze wiekszosc (wszystkie?) tych manuali jest chroniona prawami autorskimi
Marcin-Kraków pisze: Odpowiem prosto. Wlasciciel forum nie zyczy sobie aby poprzez jego forum rozpowszechniane byly zdobyte niezgodnie z prawem materialy. Miedzy innymi pelne publikacje. Sa na to inne sposoby i sugeruje znalezienie innego rozwiazania do wymiany danych niz publiczne byloby nie bylo forum.

:)2

I wszystko na temat. Bylo nie bylo to zalozyl forum, utrzymuje je, a my korzystamy z niego za darmo, wiec mamy obowiazek dostosowac sie do tych regul. Ty bardziej, ze jakis straszliwych represji nie ma i nikt nie zabrania pisac postow pomiedzy 17:00 a 17:20 czy zakazu uzywania kolorow. Ot, prosta zasada by zylo nam sie lepiej i bysmy niezwracali na siebie niepotrzebnej uwagi. Jak juz bylo napisane. Chcesz to znajdziesz

Remixxx
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Remixxx » śr gru 22, 2010 11:01 am

Dla jasności jeszcze raz podkreślę: pisałem o manualu (zwykłej INSTRUKCJI OBSŁUGI), a nie serwisówce, bo o niego pytał zyjo, a to dla mnie zasadnicza różnica!
Z pozostałymi argumentami - zwłaszcza właściciela forum - oczywiście nie polemizuję.

szczepan250
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: szczepan250 » śr gru 22, 2010 12:29 pm

potrzebuję schematu istalacji do d22 do rok 1998-2001
będę bardzo wdzięczny za pomoc

44misiaki

Post autor: 44misiaki » sob sty 15, 2011 9:50 pm

szczepan250 pisze:potrzebuję schematu istalacji do d22 do rok 1998-2001
będę bardzo wdzięczny za pomoc
Może tu coś jest - sporo odnośników łącznie z do słynnego manuala. Nie mogłem jednak kilku otworzyć. Ale może coś działa.

http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Nissan/Patrol0Y60%20Y61/
Patrol Y61_long / Nikon Fx i żeby więcej czasu...

Awatar użytkownika
LORD VADER
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: LORD VADER » wt lut 01, 2011 10:55 am

Witam

czy jest gdzies dostepny schemat oryginalnych sprzegielek do GR Y61 z lat 2001/2002 ?

moze tez mi ktos podpowie, czy po zdjeciu sprzegielka, gdy jest ono na pozycji AUTO, powinno sie blokowac w jedna strone ? czy ono sie blokuje tylko na piascie pod obciazeniem ?
GR Y61 - DOBINSONS +2", BFG MT 32"

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt lut 01, 2011 10:59 am

Daj maila to Ci wysle schemat. A najlepiej sciagnij tfu! kup sobie serwisowke ;)

Awatar użytkownika
LORD VADER
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: LORD VADER » wt lut 01, 2011 11:05 am

Wojtek_W pisze:Daj maila to Ci wysle schemat. A najlepiej sciagnij tfu! kup sobie serwisowke ;)
kupic moge, tyle ze sprzegielka zdjete z auta, a auto na podnosniku

moj mejl adamusmax (malpa) wp.pl bede wdzieczny bardzo - a jak jestes z Wawy to podwioze dobre piwko
GR Y61 - DOBINSONS +2", BFG MT 32"

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Post autor: Gorg » ndz lut 06, 2011 10:27 am

Na jakimś australyjskim forum znalazłem kink do Nissan Parts catalog - obrazkowy
http://nissan4u.com/parts/

a tu manual do Terrano TD i ZD

http://bebrs.pie-dabas.net/Webs/Terrano/R20/
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Post autor: LSD » ndz lut 06, 2011 12:06 pm

[quote="Gorg"]Na jakimś australyjskim forum znalazłem kink do Nissan Parts catalog - obrazkowy
http://nissan4u.com/parts/

Wykorzystuję go od dawna (inni forumowicze też). Bardzo przydatny, jak się chce jakieś części w ASO kupić.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

dub_bass
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dub_bass » ndz lut 13, 2011 9:49 pm

Witam wszystkich. Może ktoś mi podesłać instrukcję obsługi do Patrola Y61 2001 r na dub_bit@wp.pl po polsku lub angielsku ? pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”