...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Moderator: Kosiarz
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
jeden drążek poprzeczny za przednim mostem ( sprawy liftu i rozjechania mostów pomijam bo to już regulacja panhardami i mimośrody ) , zbieżność chyba 0 stopni ,ale mogę się mylić, gdzieś było na forum ale nie mogę doszukać
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
Dziwne zużycie opon w samochodzie na sztywnych mostach ma głównie związek z rozwalonymi łożyskami zwrotnic i kół, no i jeszcze ciśnienie w ogumieniu do tego dochodzi. Jeśli drążki nie były ruszane od nowości, nie mają luzów i są względnie proste to tam nie ma prawa się nic zmienić.

Przeca automaty też można zablokować, czyż nie? Bo przy cofaniu z zaspy się w pozycji "auto" wypnąsebson pisze:Jak masz automaty, to same się zapną, jeśli manuale to zapinasz ty.Raymund pisze:Witam.W piatek wyjezdzam z wysp do domciu a pogoda...sami wiecieRadzicie zapiac sprzegielka na wszelki wypadek czy zaczekac az rzeczywiscie bedzie bialo na czarnym?
Oczywiście przy załączonym przodzie i pod warunkiem białej nawierzchni, dotyczy Patrola

To juz lozyska
Patrol jest z 2005 z przebiegiem 50000km. A to cisnienie to jakie do 265/70/17 bfg at ? Z gory dzieki 

Ale wtedy to wiadomo, kierownik na zewnątrz i LockJekke pisze:Przeca automaty też można zablokować, czyż nie? Bo przy cofaniu z zaspy się w pozycji "auto" wypnąsebson pisze:Jak masz automaty, to same się zapną, jeśli manuale to zapinasz ty.Raymund pisze:Witam.W piatek wyjezdzam z wysp do domciu a pogoda...sami wiecieRadzicie zapiac sprzegielka na wszelki wypadek czy zaczekac az rzeczywiscie bedzie bialo na czarnym?
Oczywiście przy załączonym przodzie i pod warunkiem białej nawierzchni, dotyczy Patrolaa śnieg pada, pada, pada.....

Nissan Patrol
pinczoff pisze:Witam Wszystkich.
Coś mi się wydaje, że jaja się skończyły....Do wymiany łożyska ataku...przód
. ( też mi prezent na święta...)
Może któryś z doświadczonych użytkowników Y60 przybliżyć mi utrudnienia związane z tą operacją???
Prosiłbym, jeżeli to możliwe jeszcze o podanie części, którę powinienem przygotować przed wymianą, abym nie został zaskoczony jakąś niespodzianką.
Jeżeli ktoś pamięta, proszę o podanie nr. katalogowych łożysk i niezbędnych uszczelniaczy...
Zima idzie, trzeba napędy mieć sprawne...w 100% ( tylko czasu brak na robotę...)
Za wszelkie porady, które pomogą mi przebnąć tą przeszkodę z góry dzięki!!!
/pinczoff/
Panowie, powtarzam pytanie/prośbę...
Już jestem na zaawansowanym etapie kompletowania potrzebnych części...ale o te "niespodzianki" przy wymianie mi chodzi...
Szykuje:
-dwa łożyska, małe i duże wałka atakującego,
-uszczelniacz wałka ataku,
-uszczelkę główki mostu,
-olej
Potrzebuje czegoś jeszcze, żeby sprawnie poszła wymiana...

Pozdr.
/Pincz-off/
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Chęci a to masz. 

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Chęci to mam dużo, tylko czasu i warunków mało...Fiba pisze:Chęci a to masz.
Ale w okolicach Świąt i Nowego Roku będzie więcej (czasu), warunki też sie zmienią na lepsze...
/p-off/
Temat sprzęgiełek powrócił...
Mam Superwinche manualne. Od jakiegoś czasu słychać strzały i stuki przy załączonym napędzie i sprzęgiełkach na 4x4. Hipoteza była, że to przegub. Po ostatnich śliskościach jeżdziłem na 4x4 H i miałem włączone sprzęgiełka. Dzisiaj rano na zapiętych sprzęgiełkach, ale z rozłączonym przodem wykonywałem manewry na parkingu i zaczęło znowu strzelać i stukać. Czy to oznacza jednak że sprzęgiełka? Czy zapinając raz lewą raz drugą stronę, bez dołącznaia przodu ogarnę które padło? Czy dobrze dedukuję?
Bo są na gwarancji, chyba... 
Mam Superwinche manualne. Od jakiegoś czasu słychać strzały i stuki przy załączonym napędzie i sprzęgiełkach na 4x4. Hipoteza była, że to przegub. Po ostatnich śliskościach jeżdziłem na 4x4 H i miałem włączone sprzęgiełka. Dzisiaj rano na zapiętych sprzęgiełkach, ale z rozłączonym przodem wykonywałem manewry na parkingu i zaczęło znowu strzelać i stukać. Czy to oznacza jednak że sprzęgiełka? Czy zapinając raz lewą raz drugą stronę, bez dołącznaia przodu ogarnę które padło? Czy dobrze dedukuję?

odkręc i zobacz
i zobacz czy nie masz luzów na piaście lub zwrotnicy..
i zobacz czy nie masz luzów na piaście lub zwrotnicy..
Na rozłączonym napędzie sprzęgiełka nie są obciążone więc to pewnie nie one strzelają.

Być może łożysko igiełkowe półosi się skończyło któreś.

Być może łożysko igiełkowe półosi się skończyło któreś.
Dobra Pany. Reanimacja mojego terrano ma się ku końcowi:) O dziwo obyło się bez większych problemów. Aczkolwiek nie bez:) Przyszło mi zanabyć nowe amortyzatory. Pojechałem do intercarsu, dostałem oczywiście od ręki, wiozę do mechaniki iiiii.... Za krótkie:) O jakieś 2-3 cm krótsze od tych wyjętych z samochodu. No to wsiadam w samochód jadę ze zwrotem, a miły Pan za ladą, proponuje mi 4 inne modele innych firm, nawet do innych silników. Oczywiście wszystkie krótsze o te zasrane kilka cm. I tu się pojawia pytanie. Czy skoro katalogowo dobrali mi te krótsze, tzn. że takie mają być, a ktoś po prostu wsadził jakieś dłuższe marki ''bolek i lolek''? Czy szukać dalej dokładnie takich jak były.. Wiem że może sprawa błaha, ale skoro mam samochód bez budy, i zupełnie w proszku wolałbym już zrobić wszystko tak żeby mieć na jakis czas spokój przynajmniej z najważniejszymi sprawami....
Terrano I 3.0 V6 AT
HI
Panowie, pomocy doraźnej potrzebuje...
Rozpocząłem próbę wymiany łożysk na wałku atakującym przedniego mostu ( Patrol Y60)...
Rzecz jasna, wszystkie śruby odkręcone, itd itp...., , lecz podczas próby ściągania główki mostu powstaje opór, którego nie bardzo wiem jak pokonać. Nie chciałbym używać większej siły aby czegoś nie uszkodzić...
Ma ktoś jakiś patent na demontaż główki mostu w miarę sprawnie i szybko...
?
Może jest jeszcze coś o czym zapomniałem, nie odkręciłem itd.
Może jakieś odpowiednie ustawienie mechanizmy, kręcenie nim itd???
Proszę o pomoc, bo "stoję z robotą"...
Pozdr.
pincz-off
Panowie, pomocy doraźnej potrzebuje...
Rozpocząłem próbę wymiany łożysk na wałku atakującym przedniego mostu ( Patrol Y60)...
Rzecz jasna, wszystkie śruby odkręcone, itd itp...., , lecz podczas próby ściągania główki mostu powstaje opór, którego nie bardzo wiem jak pokonać. Nie chciałbym używać większej siły aby czegoś nie uszkodzić...
Ma ktoś jakiś patent na demontaż główki mostu w miarę sprawnie i szybko...

Może jest jeszcze coś o czym zapomniałem, nie odkręciłem itd.
Może jakieś odpowiednie ustawienie mechanizmy, kręcenie nim itd???
Proszę o pomoc, bo "stoję z robotą"...

Pozdr.
pincz-off
Zadam może głupie pytanie - a półosie wyjęte (całe, co oczywiste)
? Poza tym może trzymać na uszczelce, jeśli była klejona silikonem czy innym hermetikiem.
pzdr.

pzdr.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew
W-160 3,3TD + Czapajew
Półosie wyjęte....naturalnie... 
Puściło....coś się zakleszczyło....po prostu złośliwość rzeczy martwych...
Dzięki wielkie za szybką reakcje..!
Pozdr.
p-off

Puściło....coś się zakleszczyło....po prostu złośliwość rzeczy martwych...
Dzięki wielkie za szybką reakcje..!
Pozdr.
p-off
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Sproboj sobie dmuchnac w silownik do przesowki od blokady.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Marcin-Kraków pisze:Sproboj sobie dmuchnac w silownik do przesowki od blokady.

ZMOTA SCORPION Y60
Jaki maksymalny akumulator do Y60 RD28T tak by alternator dawał radę doładować.? Aktualnie jest umiarający 80Ah, wsadzić tak isam czy coś większego?
74ah bedzie git 

Wkładaj największy jaki się zmieści i z jak największym prądem rozruchowym.

- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Hehe, sorry. Nie doczytalem ze chodzi o przoddaniel b pisze:Marcin-Kraków pisze:Sproboj sobie dmuchnac w silownik do przesowki od blokady.hmm w przednim moście

Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Witam wszystkich.Chciałem spytać jaką wyciągarkę mechaniczną można zamontować do Patrola na tył.Bo podobna od stara 266 się nadaje,ale jakaś wielka ona jest.Proszę o doradzenie ewentualnie od czego zmotać najlepiej tak żeby pasowała do PTO które też nie wiem gdzie zakupić.Pozdrawiam.
NISSAN PATROL GR Y60
http://www.youtube.com/watch?v=moaOrmccok8
http://www.youtube.com/watch?v=moaOrmccok8
- matison
- Kontaktowanie:
mitsu102 pisze:Witam wszystkich.Chciałem spytać jaką wyciągarkę mechaniczną można zamontować do Patrola na tył.Bo podobna od stara 266 się nadaje,ale jakaś wielka ona jest.Proszę o doradzenie ewentualnie od czego zmotać najlepiej tak żeby pasowała do PTO które też nie wiem gdzie zakupić.Pozdrawiam.

resztę wyciąłem.
poczekaj, bo inni nie wycinają

będzie jazda

- patrolpulawy
- Kontaktowanie:
Witajcie
Panowie pytanie czy jest sens przerabiać mocowanie amortyzatora skrętu na wersję penhard - drążek?
Teraz mam rama - drążek. Problem z adaptacją końcówek pomijam uważając go za znikomy (dam sobie z tym radę).
Pytanie tylko czy skoki obu amorków są na tyle podobne że da się to zrobić? no i czy oczywiście warto?
Panowie pytanie czy jest sens przerabiać mocowanie amortyzatora skrętu na wersję penhard - drążek?
Teraz mam rama - drążek. Problem z adaptacją końcówek pomijam uważając go za znikomy (dam sobie z tym radę).
Pytanie tylko czy skoki obu amorków są na tyle podobne że da się to zrobić? no i czy oczywiście warto?
Piotr