...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
hahaha napisalem, ze jestem laikiem ale bez przesady
Oczywiscie ze ruszalem "mala wajhą". Bezwzgledu na to czy dam ja na 4h czy 4L ciagnie sam tyl.... Moze powinienem rozebrac te sprzegielka i przesmarowac?? Mozliwe zeby cos sie pozawieszalo?

daj oba na lock i sprawdź czy przedni most też ciągnie
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
A może gdzieś po drodze przedni wał zgubiłeś 

ZMOTA SCORPION Y60
-
- jestem tu nowy...
Dawalem oba na LOCK i nie ciagnie.... ale przed tym zanim zaczolem sie nimi bawic ciagnol na 1000% i wału nie zgubilem 

hmmmm robilo a teraz nie chce,tak? i nic nie chroboce,dzwoni?jesli nie,to TY cos zle robisz.
-
- jestem tu nowy...
dokladnie tak.... Mozliwe ze robie cos zle wiec moze ktos mogl by mi napisac dokladna instruje od A do ZRaymund pisze:hmmmm robilo a teraz nie chce,tak? i nic nie chroboce,dzwoni?

Jeżeli masz sprzęgiełka LOCK i wajhe reduktora na 4cokolwiek, a przód nie ciągnie - albo faktycznie wał zgubiłeś, albo conajmniej jedno sprzęgiełko umarło i za sprawą mechanizmu różnicowego nic się nie napędza. Jak pisze w conajmniej kilku postach - podnieś przód, pokręć kołami i będzie wiadomo.
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD is gone.
Nissan Patrol Y61 arrived!
Nissan Patrol Y61 arrived!
Witam, w Y60 podcinam nadkola i stąd pytanie - w przednich nadkolach stosujecie oryginalne plastikowe fartuchy nad oponami ( nie chodzi mi o poszerzenia karoserii , tylko o wnetrze nadkola) - czy pasują one nadal , czy dajecie jakiś fartuch gumowy ?
Ostatnio zmieniony sob mar 06, 2010 9:08 pm przez KarolZG, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie pasują orginalneKarolSawiak pisze:Witam, w Y60 podcinam nadkola i stąd pytanie - w przednich nadkolach stosujecie oryginalne plastikowe fartuchy nad oponami ( nie chodzi mi o poszerzenia karoserii , tylko o wnetrze nadkola) - czy pasuje one nadal , czy dajecie jakiś fartuch gumowy ?

ZMOTA SCORPION Y60
Cześć,
Poprzedni post gdzieś mi wcięło, więc piszę kolejny o podobnej treści. Przyszedł czas na wymianę krzyżaka {przedni w tylnym wale} - Y60, krótki, RD28T 1994.
Mam kilka pytań z tym związanych:
1. Jaki krzyżak wybrać, gdzie kupić? Zależy mi dobrym stosunku ceny do jakości.
2. Jaki model / wymiar pasuje?
3. Jaka jest zgrubna procedura wymiany - chciałbym zrealizować to samodzielnie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
p. Tomek
Poprzedni post gdzieś mi wcięło, więc piszę kolejny o podobnej treści. Przyszedł czas na wymianę krzyżaka {przedni w tylnym wale} - Y60, krótki, RD28T 1994.
Mam kilka pytań z tym związanych:
1. Jaki krzyżak wybrać, gdzie kupić? Zależy mi dobrym stosunku ceny do jakości.
2. Jaki model / wymiar pasuje?
3. Jaka jest zgrubna procedura wymiany - chciałbym zrealizować to samodzielnie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
p. Tomek
Panowie mam problema
szukam dla kumpla miarki oleju do Y61 3.0 2001r
ktoś może pomóc
z góry dzieki
pawel
szukam dla kumpla miarki oleju do Y61 3.0 2001r
ktoś może pomóc

z góry dzieki

pawel
Stare eskimoskie powiedzanie - " pamietaj, nigdy nie jedz żółtego śniegu "

Dzięki za odpowiedź. Powiedz mi jeszcze czy ten producent wart jest uwagi?? Widziałem krzyżaki za 40 PLN i za 400 PLN.bonzo74 pisze:np taki
wyjmujesz zabezpieczenia
wybijasz stary
nabijasz nowy
zakładasz zabezpieczenia
Jeszcze jedno pytanie, raczej retoryczne: Czy muszę ściągać wał, żeby wymienić??
p. Tomek
Ściągasz wał , to 8 śrub , a jaka wygoda przy wymianie na stole zamiast na czworaka pod autem . Jakbyś rozpołowił wał to pamiętaj że wzajemne ustawienie krzyżaków jest określone ,a nie przypadkowe . Najlepiej sobie farbą zaznacz na łączeniu na wielowpuście coby złożyć tak samo .
Już jestem po wizji lokalnej.
Ściąganie wału jest nieuniknione. Krzyżaki zamówiłem i we wtorek czeka mnie upojny wieczór pod samochodem. Dzięki za odpowiedzi.
Zastanawiam się nad jedną rzeczą, na ile ważne jest nasmarowanie krzyżaków podczas instalacji. Technicznie będę mógł nasmarować dopiero 300 km później - czy powinno się zadbać o smarowanie, czy można to odłożyć?
p. Tomek
Ściąganie wału jest nieuniknione. Krzyżaki zamówiłem i we wtorek czeka mnie upojny wieczór pod samochodem. Dzięki za odpowiedzi.
Zastanawiam się nad jedną rzeczą, na ile ważne jest nasmarowanie krzyżaków podczas instalacji. Technicznie będę mógł nasmarować dopiero 300 km później - czy powinno się zadbać o smarowanie, czy można to odłożyć?
p. Tomek
Nowe krzyzaki sa nasmarowane. Ja jednak zawsze zdejmuje miseczki i ładuje w nie smar łozyskowy. Po zamontowaniu i tak jeszcze wcisne troche ze smarownicy, ot tak dla świetego spokoju.
Bierz życie tak by na Twoim pogrzebie nawet grabarz płakał...
tomgl pisze: Zastanawiam się nad jedną rzeczą, na ile ważne jest nasmarowanie krzyżaków podczas instalacji. Technicznie będę mógł nasmarować dopiero 300 km później

bedziesz mial wał na stole i bedziesz wymienial krzyżaki... ale nie mozesz ich podczas tej operacji przesmarowac, tylko technicznie bedziesz mogl zrobic to pozniej

robok rzępoli w harapuciu
Krzyżak jest w stanie agonalnym. Samochodu zastępczego nie mam. Wymianę będę robił na parkingu - a narzędzia {smarownicę mam 200 km dalej}. Jeśli można nasmarować bez smarownicy - to problemu nie ma, jeśli nie można - to muszę kupić dodatkowe narzędzie, albo jeździć bez smarowania - dlatego zadaje takie głupie pytania.
Oczywiście mogę jechać do warsztatu, ale wydaje mi się, że mogę zrobić to samodzielnie.
p. Tomek
Oczywiście mogę jechać do warsztatu, ale wydaje mi się, że mogę zrobić to samodzielnie.
p. Tomek
zdejmij miseczki napakuj smaru i gotowe. Koniec filozofii..
Narzedzia wymagane:
palec wskazujący (ten od dłubania w nosie) szt 1.
puszka ze smarem szt 1
piwo: szt 3-6
Narzedzia wymagane:
palec wskazujący (ten od dłubania w nosie) szt 1.
puszka ze smarem szt 1
piwo: szt 3-6
Bierz życie tak by na Twoim pogrzebie nawet grabarz płakał...
Nie radziłbym pakować za dużo smaru przy składaniu, bo można potem wybuchnąć miseczki jak coś pójdzie nie tak.

Dziękuję za pomoc - koniec filozofowania.
Dzisiaj w nocy akcja na parkingu.
p. Tomek
Dzisiaj w nocy akcja na parkingu.
p. Tomek
karrimate sobie kup , ja nawet w garażu ją stosuje
Mam gruby koc 
p. Tomek

p. Tomek