TD42 na wysokości 4000+ mnpm.
Moderator: Kosiarz
Re: TD42 na wysokości 4000+ mnpm.
Skrzynia-tego nie bylbym taki pewny. Ja wyszedlem z zalozenia ze wole lekka mloda skrzynia niz stara zeliwna z 4.2. No i nie trzeba bylo nic motac z walami etc.
Turbo dokladane w wyprawowce to chyba nie jest najlepsza opcja. Az tak duzo jazdy na wysokosci nie ma a na reszte starcza a jest trwaly.
Co innego jak by zalozyc oryginalnego turbo.
Turbo dokladane w wyprawowce to chyba nie jest najlepsza opcja. Az tak duzo jazdy na wysokosci nie ma a na reszte starcza a jest trwaly.
Co innego jak by zalozyc oryginalnego turbo.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
Skrzynie silnik mam oryginał [i jeszcze skrzynia z PTO do wyciągarki to musi zostać :], koła 35 przełożenia od 2.8 to wychodzi oryginał.
Turbo nie chcę zakładać, to same problemy co by zrobić dobrze - kolektor, wydech, pompa ze sterowaniem dawki, poustawianie i zgranie tego lepiej niż 'na oko' [sam nie umiem, nie robiłem].
I koszty. Pewnie 5-10 trzeba liczyć... to już to lepiej sprzedać to co jest za drugie tyle, dołożyć trzecie, kupić fabryczne TD42T, i liczyć że nie będzie mina jak ten u Patryka
Ale nie chcę... za takie pieniądze wolę gdzieś daleko pojechać [na co się kroją plany], a nie mam tyle żeby mieć to i to na raz
Turbo nie chcę zakładać, to same problemy co by zrobić dobrze - kolektor, wydech, pompa ze sterowaniem dawki, poustawianie i zgranie tego lepiej niż 'na oko' [sam nie umiem, nie robiłem].
I koszty. Pewnie 5-10 trzeba liczyć... to już to lepiej sprzedać to co jest za drugie tyle, dołożyć trzecie, kupić fabryczne TD42T, i liczyć że nie będzie mina jak ten u Patryka

Ale nie chcę... za takie pieniądze wolę gdzieś daleko pojechać [na co się kroją plany], a nie mam tyle żeby mieć to i to na raz

4.2 turbo to zaczynają sie od 27tysi
uturbić to 3.5 jest gdzieś zestaw , reszta naprawde łatwa do opanowania
ja miałem jednocześnie td42 i td42t różnica w jeździe była kolosalna , jet z turbo jeździł przyjemniej i co ciekawe palił mniej
do następnego prokejtu kupiłem td42t z ogarniętą pompą ale jednak rozsądek przegrał i będzie m57
uturbić to 3.5 jest gdzieś zestaw , reszta naprawde łatwa do opanowania
ja miałem jednocześnie td42 i td42t różnica w jeździe była kolosalna , jet z turbo jeździł przyjemniej i co ciekawe palił mniej
do następnego prokejtu kupiłem td42t z ogarniętą pompą ale jednak rozsądek przegrał i będzie m57
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
Z porządną turbiną, kolektorem, i pompą wtryskową która ogarnie sterowanie dawką w zależności od ciśnienia doładowania? Gdzie takie zestawy dają?scuaz pisze: uturbić to 3.5 jest gdzieś zestaw , reszta naprawde łatwa do opanowania

Nie ma szans... nawet jak przykutwisz na porządnym kolektorze,wsadzisz chińskie turbo i zrobisz wydech, to już jest 3.5.. do tego zabawa z pompą ( w naszych realiach zakup rotacyjnej i motanie pod turbo), sensownych rozmiarów intercooler... ale fakt, że warto, bo dobrze uturbione 4.2 jest bardzo żwawym i bezproblemowym parchem.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Co?? Problem z odpalaniem na wysokości 1500m. To ładnymi śmietnikami jeździcie.jradek pisze:Jak jest z zimnym rozruchem na dużych wysokościach?
Ja i Marcin odpalaliśmy śmietniki na 1500 mnpm i już zabawnie nie było. Obawiam się, że 1000 metrów wyżej już by nie odpaliły, ale to tylko moje przypuszczenia.

Ja tam nigdy nie zanotowałem najmniejszych problemów z odpalaniem na wysokościach 1500-2000. Mało tego nie widziałem nigdy by towarzyszące mi inne auta miały jakieś problemy z odpalaniem po nocy na "wysokim" biwaku.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
zestaw na chińskim kolektorze po delikatnej modyfikcji chodzi
nawet bez ogarnięcia pompy wtryskowej jest szok po przesiadce
iii co najlepsze z turbm pali mniej
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
E, to nie, nie chcę żeby mi chiński kolektor strzelił kilka granic od domu
Pompa też ma być normalnie zrobiona a nie śrubką dawka skręcona na stałe... czyli robota i większe koszty. Może kiedyś...
Swojego słabo jadącego po wysokich górkach paliłem na ~2100 po nocy 4 stopnie, żadnych zupełnie problemów.
jardkowi może ze dwie świece żarowe nie grzeją, albo co, i stad te problemy?

Swojego słabo jadącego po wysokich górkach paliłem na ~2100 po nocy 4 stopnie, żadnych zupełnie problemów.
jardkowi może ze dwie świece żarowe nie grzeją, albo co, i stad te problemy?

każdy ma swoje , dla mnie ssaczek był za spokojny , najgorzej jak się tira dogoniło
a kolektor napewno się nie rozpada ,wystarczy dobrze zamontować i będzie służył
a kolektor napewno się nie rozpada ,wystarczy dobrze zamontować i będzie służył
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
nawet jak wszystkie nie grzeją a ma kompresje to nie jest problem do -5 stopni przynajmniej nie powinien byćTakayuki pisze: jardkowi może ze dwie świece żarowe nie grzeją, albo co

do 3000nmp też nie powinien mieć jakiś problemów z jazdą
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Tylko skąd ten kolektor wziąć?scuaz pisze: a kolektor napewno się nie rozpada ,wystarczy dobrze zamontować i będzie służył
Nigdzie poza australią ich nie ma, a stamtąd nie chcą ich wysyłać do pl.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
zacznij szukać nie po aucie tylko po silniku, w busach i małych ciężarówkach ten silnik uturbiony występował dość częstomiastek pisze:Tylko skąd ten kolektor wziąć?scuaz pisze: a kolektor napewno się nie rozpada ,wystarczy dobrze zamontować i będzie służył

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
przez 2 tyg bylismy na 2500mnpm i zadnego problemu z rozruchem, moze czasem bylo i 3000. ale jakos bez roznicy (TD42). temperatura nie nizsza niz +5C. Generalnie ten silnik jak tylko swiece grzeja zapala bardzo latwo.
na dalekie wyjazdy warto miec drugi aku taki niepodlaczony. po prostu nalezy go zamienic z uzywanym co 2 tyg aby byl zawsze naladowany. nic nie motac w elektryce bo to tylko problemy. glowa nie boli jak sie zadlugo swiatlo pali, przetwornica chodzi i takie tam. W moim wypadku byl on mniejszy niz glowny chyba 60-70Ah i bez problemow odpalal.
na dalekie wyjazdy warto miec drugi aku taki niepodlaczony. po prostu nalezy go zamienic z uzywanym co 2 tyg aby byl zawsze naladowany. nic nie motac w elektryce bo to tylko problemy. glowa nie boli jak sie zadlugo swiatlo pali, przetwornica chodzi i takie tam. W moim wypadku byl on mniejszy niz glowny chyba 60-70Ah i bez problemow odpalal.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Szukam od dawna i nie ma nigdzielbl78 pisze:zacznij szukać nie po aucie tylko po silniku, w busach i małych ciężarówkach ten silnik uturbiony występował dość częstomiastek pisze:Tylko skąd ten kolektor wziąć?scuaz pisze: a kolektor napewno się nie rozpada ,wystarczy dobrze zamontować i będzie służył

Ostatnio zmieniony wt lis 15, 2016 5:22 pm przez scuaz, łącznie zmieniany 1 raz.
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
Bo ten zestaw w zasadzie jest wystarczający. A z jakością chińskiego kolektora i turbo, to jak się trafi będzie dobrze, albo źle - szczególnie turbo ( wyważenie, uszczelnienie itd.)scuaz pisze:zestaw na chińskim kolektorze po delikatnej modyfikcji chodzi
TD42 można uturbić na kilka sposób i nawet w najbardziej budżetowej wersji jeździ znacznie lepiej od serii i faktycznie pali mniej ( potwierdzone na przypadku popsutej turbaśki w spyconym parchu na wyprawie). Silnik ma bardzo duży potencjał i nawet w wersji wolnossącej znosi spore doładownie i dużo więcej paliwa.
W kwestii dymienia na dużej wysokości - ktoś z Was przeglądał instrukcję obsługi do swojego wozu ?

Gdzieś czytałem, że po 1989 roku wolnossące diesle wyposażane były w kompensator wysokości (HAC). Kiedyś przeglądając schematy pompy rzędowej do TD42 natknąłem się na zamontowane takie urządzenie - zapewne były wersje specjalne. Ogółem wielkiej filozofii nie ma z tym , dymienia do zera też nie ograniczy, a moc spaść musi - fizyki nie oszukasz.
Ostatnio zmieniony śr lis 16, 2016 8:48 am przez purti, łącznie zmieniany 1 raz.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Że co?

Scuaz co proponujesz w kwestii modyfikacji kolektora?
Mam taki jeden, ten nie ponacinany pomiędzy wylotami.
Naciąć go żeby się nie odkształcił?
wszystko wiesz co trzeba zrobić
masz prosty , trzeba ponacinać pomiędzy cylindrami i bedzię chodził
są takie co się odkształciły i były planowane nacinane i dalej chodzą bezproblemowo
są takie co się odkształciły i były planowane nacinane i dalej chodzą bezproblemowo
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
Scuaz słusznie pisze. Australia tak robi i jest ok.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Odchodzi się od czytania instrukcjipurti pisze: W kwestii dymienia na dużej wysokości - ktoś z Was przeglądał instrukcję obsługi do swojego wozu ?Rozdział 3-35

Link mi nie robi, było coś w manualach o regulatorze ciśnienia na pompie rzędowej [mam rotacyjną], było coś o różnych wtryskiwaczach [końcówkach]
Kolektor z Australii pewnie się zamówi, jest tego po różnych firmach, jakieś stare aukcje na ebayu. Ktoś wyśle po przelewie na konto, pytanie czy nie taniej będzie u nas wyspawać tak jak jakieś cuda do sportu spawają

Ok, poprawie link.
Kolektor można wyspawać w naszym kraju. Ceny w Krakowie wahają się od 1500 do 3500 ,w zależności od firmy, za równoodległościowego rurowca z nierdzewki. Robiliśmy coś takiego w aucie kolegi. Jest
Kolektor można wyspawać w naszym kraju. Ceny w Krakowie wahają się od 1500 do 3500 ,w zależności od firmy, za równoodległościowego rurowca z nierdzewki. Robiliśmy coś takiego w aucie kolegi. Jest

Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Dzięki chciałem tylko potwierdzeniascuaz pisze:wszystko wiesz co trzeba zrobić

Że można wyspawać to wiem i nawet sam mogę tylko mi się nie chce nie mam czasu zarobiony jestem